Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:34, 06 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No i jak elegancko się robi ja bym tam tawuły wszystkie ciachnął na jedną wielkość, niech się zagęszczają. Są z doniczek więc żadnego szoku nie mają po posadzeniu ale wiesz ja tam wszystko tnę bez opamiętania, nie mam oporów
Łukasz bardzo dobrze radzi. Wiem, że może byc cieżko się przemóc bo taka ta roślinka ładna-duża ale to tylko dla dobra
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:27, 06 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
tak to wygląda - szału nie ma... już wiem, ze muszę dosadzić tawuły i jeszcze więcej trzmielin... środek póki co zostawię tak jak jest...
linie tych pasów rabatowych wyszły mi trochę inaczej niż na rysunku Anety, ale tak mi wyszło... następnym razem bardziej się przyłożę... wiadomo nie ma kory, nie ma żwirku, rabata nieskończona...

Jest git podetnij te trzmielinę i to co zetniesz daj w ukorzeniacz i do ziemi, w ten sposób pozyskałam bardzo dużo sadzonek
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:17, 06 maj 2015

Do góry
No i jak elegancko się robi ja bym tam tawuły wszystkie ciachnął na jedną wielkość, niech się zagęszczają. Są z doniczek więc żadnego szoku nie mają po posadzeniu ale wiesz ja tam wszystko tnę bez opamiętania, nie mam oporów
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:02, 06 maj 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
U mnie powolutku do przodu... Czasu brak niestety, w pracy młyn, więc ogród z doskoku. Niewiele udało mi się zrobić:
Kupiłam tawuły japońskie Golden Princess i miałam trzy wierzby japońskie na pniu (nie mieliśmy pomysłu, co z nimi zrobić, więc tak je wkomponowałam). Z tyłu będą tuje cały rząd i pomiędzy wierzby berberysy kolumnowe.

Posadź tuje, będziesz miała szybciutki efekt. Będzie zielono i wysłonisz ten widok za siatką. Jakie będziesz sadzić, szmaragdowe? A tawułka prześliczna, wcale się nie dziwię, że Cię oczarowała

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:48, 06 maj 2015

Do góry
Lukas napisał(a)
Cieszę się, że podobają się tawuły, ale fakt dużo roboty z nimi jest żeby zachować je w takiej formie, trzeba je ciąć średnio co miesiąc lub półtora

Witam u mnie
Śliczne są tawuły, to prawda, ale z tym strzyżeniem co miesiąc tooo taaak średnio mi się podoba
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:22, 06 maj 2015

Do góry
kolejne pytanie, czy przyciąć teraz rozwichrzone tawuły?

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:16, 06 maj 2015

Do góry
tak to wygląda - szału nie ma... już wiem, ze muszę dosadzić tawuły i jeszcze więcej trzmielin... środek póki co zostawię tak jak jest...
linie tych pasów rabatowych wyszły mi trochę inaczej niż na rysunku Anety, ale tak mi wyszło... następnym razem bardziej się przyłożę... wiadomo nie ma kory, nie ma żwirku, rabata nieskończona...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:41, 06 maj 2015

Do góry
Cieszę się, że podobają się tawuły, ale fakt dużo roboty z nimi jest żeby zachować je w takiej formie, trzeba je ciąć średnio co miesiąc lub półtora
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:07, 06 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Reniu, a zobacz sobie to zestawienie - ta limonkowe kule to tawuła Golden Princess - ja właśnie zamierzam tak pomieszać kulki bukszpanowe i te tawuły.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2638-atelier-ogrodowe?page=46

Też sobie obejrzałam..o mój Boże jak pieknie te tawuły przyciete ,idealne kuleczki ,śliczne.

Ja też sadzę u siebie te tawuły choc nie będą w formie kulek ..raczej mają się zlewać, ale dla Ciebie powyższa inspiracja fantastyczna, z tym,że terminu strzyżenia trzeba wtedy pilnować by kuleczki nie zakwitły
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:02, 06 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Reniu, a zobacz sobie to zestawienie - ta limonkowe kule to tawuła Golden Princess - ja właśnie zamierzam tak pomieszać kulki bukszpanowe i te tawuły.

Bardzo ładnie to wygląda! Dziękuję za inspirkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:52, 06 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Muszę więc sprawdzić sobie te kulki Miriam ... i przeanalizować wszystko raz jeszcze Trzmielina podoba mi się ostatnio coraz bardziej ze swoimi żywymi bijącymi po oczach kolorkami A carexy i żurawki będą

Dziękuję Iwonko

Ogród Anety 08:27, 06 maj 2015

Do góry
przeeepięknie, a tawuły cudne. Mini ogródki z sukulentów cudo, odgapię sobie jeden.
Bajkowy ogród Weroniki 23:33, 05 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja nie wiedziałam ze to z floksow
One są wieloletnie ?
Co trzeba robić żeby osiągnąć tak cudny efekt ?

Poduchy z floksów, też z żagwinów. Są wieloletnie.
Efekt jest szybko. Nabywasz pierwszą sadzonkę, ona szybko się rozrasta, dzielisz na mniejsze a z nich rosną duże.

W 2010r. dla porównania.

2011r.

2013r.

2014r.
Nie tylko floksy rosną. Niektóre rośliny zmieniły miejsce, bo byłby już busz, np. pęcherznica, weigele, tawuły wczesne...
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:56, 05 maj 2015

Do góry
U mnie powolutku do przodu... Czasu brak niestety, w pracy młyn, więc ogród z doskoku. Niewiele udało mi się zrobić:
Kupiłam tawuły japońskie Golden Princess i miałam trzy wierzby japońskie na pniu (nie mieliśmy pomysłu, co z nimi zrobić, więc tak je wkomponowałam). Z tyłu będą tuje cały rząd i pomiędzy wierzby berberysy kolumnowe.

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 22:32, 05 maj 2015

Do góry
Hej, Megi
Wpadam z rewizytą
Ale masz ładną przestrzeń u siebie. Stworzysz z pewnością ładny ogród
Masz już posadzone szmaragdy, więc część pracy już za Tobą. O cięciu jest wątek w dziale tematycznym. Tam znajdziesz wiele cennych informacji. Ja niestety szmaragdów nie mam.
Czytałaś dekalog Danusi? - sadzić dużo jednago gatunku i plamami. Wtedy wprowadzisz ład na rabatki.
Śliczne masz tawuły
Pozdrawiam, będę zaglądać.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:20, 05 maj 2015

Do góry
Tawuły przed domem, czosnki tuż

Pełne orliki zaczynają, bucik zagospodarowany rojnikami od Bogdzi

Bowy ciemiernik
Ogródek Iwony 21:17, 05 maj 2015

Do góry
Metamorfoza spektakularna bardzo ładnie uporządkowała ten zakątek ogrodu Jutro pokażę M, bo teraz kieruje i zmęczony już trochę jest... wiesz jak to jest
Nie mogę się napatrzeć na hortensję pnącą - fajny efekt
A zdjęcia tawuły rewelacja!
Ogród w Puszczykowie 21:15, 05 maj 2015

Do góry
I jeszcze dzisiejsze fotki

jedyny żółty kolor w moim ogrodzie, kupione pomyłkowo tulipki

ostróżki giganty mam,
przerastają już krzewy tawuły nippońskiej,
i nie mam na myśli kwiatów, tylko same liście, zobaczcie

szałwie już za chwileczkę, już za momencik

Simona, pierwszy różanecznik kwitnie

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 21:09, 05 maj 2015

Do góry
Narobiłam się dzisiaj jak dzika norka Posadziłam to co było do posadzenia... Na efekt trza będzie długo czekać, wszystko takie mikroskopijne... I muszę jeszcze wysypać korą i żwirkiem te pasy... no i zdecydować się co posadzić w środku... no ale kawal roboty za mną

Czy tawuły można lekko podciąć po posadzeniu czy poczekać do kwitnienia? Tak samo z trzmielinami? Są takie powichrowane te tawuły
Ogródek Rumiankowej 07:53, 05 maj 2015

Do góry
rumiankowa napisał(a)
A czy owoce berberysów ogrodowych nie są trujące dla ludzi?

Są trujące, ale moje dzieci kompletnie nimi się nie interesują, raz coś przy nich grzebali, ale jak ich ukuły, to teraz już nie ruszają Ja osobiście na tej rabatce dałabym same berberysy, tak jak Ania pisze tawuły są fajne i ślicznie wyglądają, ale wydaje mi się, że tutaj bardziej sprawdzą się berberysy, a nie innej rabatce na pewno znajdziesz miejsce na tawuły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies