No i jak elegancko się robi ja bym tam tawuły wszystkie ciachnął na jedną wielkość, niech się zagęszczają. Są z doniczek więc żadnego szoku nie mają po posadzeniu ale wiesz ja tam wszystko tnę bez opamiętania, nie mam oporów
Posadź tuje, będziesz miała szybciutki efekt. Będzie zielono i wysłonisz ten widok za siatką. Jakie będziesz sadzić, szmaragdowe? A tawułka prześliczna, wcale się nie dziwię, że Cię oczarowała
tak to wygląda - szału nie ma... już wiem, ze muszę dosadzić tawuły i jeszcze więcej trzmielin... środek póki co zostawię tak jak jest...
linie tych pasów rabatowych wyszły mi trochę inaczej niż na rysunku Anety, ale tak mi wyszło... następnym razem bardziej się przyłożę... wiadomo nie ma kory, nie ma żwirku, rabata nieskończona...
Też sobie obejrzałam..o mój Boże jak pieknie te tawuły przyciete ,idealne kuleczki ,śliczne.
Ja też sadzę u siebie te tawuły choc nie będą w formie kulek ..raczej mają się zlewać, ale dla Ciebie powyższa inspiracja fantastyczna, z tym,że terminu strzyżenia trzeba wtedy pilnować by kuleczki nie zakwitły
Poduchy z floksów, też z żagwinów. Są wieloletnie.
Efekt jest szybko. Nabywasz pierwszą sadzonkę, ona szybko się rozrasta, dzielisz na mniejsze a z nich rosną duże.
W 2010r. dla porównania.
2011r.
2013r.
2014r.
Nie tylko floksy rosną. Niektóre rośliny zmieniły miejsce, bo byłby już busz, np. pęcherznica, weigele, tawuły wczesne...
U mnie powolutku do przodu... Czasu brak niestety, w pracy młyn, więc ogród z doskoku. Niewiele udało mi się zrobić:
Kupiłam tawuły japońskie Golden Princess i miałam trzy wierzby japońskie na pniu (nie mieliśmy pomysłu, co z nimi zrobić, więc tak je wkomponowałam). Z tyłu będą tuje cały rząd i pomiędzy wierzby berberysy kolumnowe.
Hej, Megi
Wpadam z rewizytą
Ale masz ładną przestrzeń u siebie. Stworzysz z pewnością ładny ogród
Masz już posadzone szmaragdy, więc część pracy już za Tobą. O cięciu jest wątek w dziale tematycznym. Tam znajdziesz wiele cennych informacji. Ja niestety szmaragdów nie mam.
Czytałaś dekalog Danusi? - sadzić dużo jednago gatunku i plamami. Wtedy wprowadzisz ład na rabatki.
Śliczne masz tawuły
Pozdrawiam, będę zaglądać.
Metamorfoza spektakularna bardzo ładnie uporządkowała ten zakątek ogrodu Jutro pokażę M, bo teraz kieruje i zmęczony już trochę jest... wiesz jak to jest
Nie mogę się napatrzeć na hortensję pnącą - fajny efekt
A zdjęcia tawuły rewelacja!
Narobiłam się dzisiaj jak dzika norka Posadziłam to co było do posadzenia... Na efekt trza będzie długo czekać, wszystko takie mikroskopijne... I muszę jeszcze wysypać korą i żwirkiem te pasy... no i zdecydować się co posadzić w środku... no ale kawal roboty za mną
Czy tawuły można lekko podciąć po posadzeniu czy poczekać do kwitnienia? Tak samo z trzmielinami? Są takie powichrowane te tawuły
Są trujące, ale moje dzieci kompletnie nimi się nie interesują, raz coś przy nich grzebali, ale jak ich ukuły, to teraz już nie ruszają Ja osobiście na tej rabatce dałabym same berberysy, tak jak Ania pisze tawuły są fajne i ślicznie wyglądają, ale wydaje mi się, że tutaj bardziej sprawdzą się berberysy, a nie innej rabatce na pewno znajdziesz miejsce na tawuły.