Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród na glinie 15:40, 10 cze 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Mnie twój projekt bardzo przypadl do gustu, najchetniej cały skopiowalabym do siebie ale ja na razie do doradzania sie nie nadaję. Ładnie rozświetlają tawuły i berberys aurea, tez potrzebuje coś takiego ale najlepiej o niższym pokroju i do Full słońca wiec Żurawki nie dają tam rady, funkie też nie wiem czy wytrzymają. masz może jakiś pomysl. chciałam rozjaśnić rabatę z piwoniami

schlebiasz mi Ewa
ale ja wiem jakie tu mam niedoskonałości
wrzuć u siebie fotkę z piwoniami
Ogród na glinie 14:07, 10 cze 2015

Do góry
Mnie twój projekt bardzo przypadl do gustu, najchetniej cały skopiowalabym do siebie ale ja na razie do doradzania sie nie nadaję. Ładnie rozświetlają tawuły i berberys aurea, tez potrzebuje coś takiego ale najlepiej o niższym pokroju i do Full słońca wiec Żurawki nie dają tam rady, funkie też nie wiem czy wytrzymają. masz może jakiś pomysl. chciałam rozjaśnić rabatę z piwoniami
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:02, 10 cze 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Ta żółta róża ma takie ciemne liście czy ?
Małgosiu ja cały czas się zastanawiam jak Ty to robisz, że masz tak wyczesany ogród przy tekiwj ilości barw, faktur on zawsze wygląda tak jakby każdy listek i płatek był dotknięty i ułożony szooook!!!
żal RH ale teraz czas na róże !!!
macham

Kasiu na formach wszystko ładniej wygląda Róże mam tylko pnące i na rabatkach niewiele kwitnie.Na szcz3ście żurawki i berberysy i tawuły kolor ratują
Ogród na glinie 10:54, 10 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
A w ogóle to dzięki za zaproszenie mnei do komentowania

no mam interes w tym
chcę żeby ktoś coś skomentował
bo właściwie lubię tawuły, ale ciągle mi one tu nie leżą jakoś
to znaczy kolor tak, rozjaśnia
ale wydaje mi się zbyt pierzaście jakoś
Ogród na glinie 10:26, 10 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
i dalej w lewo ustawiłam miskanty variegatus, by rozjaśnić tą zieloną ścianę
słońce jest od rana do około 14
myślę by dołożyć czwartego miskanta

między miskantami tawuły Golden Princess, nieco z przodu
3 kulki berberysa Admiration, potem z przodu bergenia (ukorzenia się)

co myślicie o takim zestawieniu?

tutaj tego 4go albo i nawet 5go trawiaszcza wsadź. Co do tawułki to może potem namnożysz [dobra w tym jesteś!] i zrobisz taki szpalerek cały zamiast pojedynczych kulasów. Gdzieś widziałam, przycinany był w półkole, a nie po kancie i świetnie wyglądał, plus bardzo rozswietli całość. Choć zimą... no ale co tam zima.

Te czerwone kulki będą nawiązywać kolorem do wrzosowatych obok? fiolety i bordo tam będzie?

w sumie wyżej tam też pod śliwo-gruszą czy śliwo wiśnią dałaś trawki, może warto wsadzić trawki w podobnym kolorze do tawułki i będize powtórzenie fajne?

Kapusta coraz bardziej mi się podoba więc będzie gites.

a czy ewent podsadzenie berberysów żurawkami wchodzi w grę? w sensie - zimą bęzie tam kolor
Ogród na glinie 08:22, 10 cze 2015

Do góry
w kompozycjach lubię formy strzyżone
ale tu wydaje mi się, że ciemny bukszpan nie będzie dobry, bo jest tam wizualnie dość ciemno, cień pada od 14 i taka ciemna jest ściana żywotników
wystawa północno-wschodnia

a może jeszcze coś innego dać?
mam fioletowe zawilce, mogę dać pomiędzy miskanty
nie wiem tylko czy słońce wytrzymają
bo kwiatów letnich brakuje, tylko tawuły na różowo zakwitną, a potem zetnę na kulkę
Ogród na glinie 08:18, 10 cze 2015

Do góry
i dalej w lewo ustawiłam miskanty variegatus, by rozjaśnić tą zieloną ścianę
słońce jest od rana do około 14
myślę by dołożyć czwartego miskanta

między miskantami tawuły Golden Princess, nieco z przodu
3 kulki berberysa Admiration, potem z przodu bergenia (ukorzenia się)

co myślicie o takim zestawieniu?
Malutki pod lasem 22:36, 09 cze 2015

Do góry
Dziś spacer z moimi kwiatuszkami
Moje ulubione chyba pelargonie (chodzi mi o kolor)

Fuksje

Tawuły też kwitną
U BusyBee w ogródku... 20:08, 09 cze 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Kasiu w jakich terminach tnie się tawuły. Mam u siebie całe 3 szt, w zeszłym roku słońce mi je spaliło, ale w tym ruszyły

Tawuły tnę 2 - 3 razy w sezonie- jak tylko wypuszczają dłuższe pędy. Nie pozwalam im się rozpędzić
Jest to oczywiście kosztem kwitnienia...kwiaty mają mało efektowne i nie zależy mi na nich za bardzo Czasami jeśli nie mam czasu to zakwitną, ale wtedy tnę dość radykalnie (w kulkę) zaraz po przekwitnięciu. Odbudowują się w 2 tygodnie i znowu są zwarte.

Ta tawuła była już cięta drugi razw tym roku- w zeszłym tygodniu. Pierwszy raz na wiosnę- na 20 cm dosłownie. Teraz nie zakwinie, ale trudno
U BusyBee w ogródku... 13:07, 09 cze 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

-wykulkować tawuły golden princess, bo lubię je w kulkach

Taki był plan....zamiast tego nadrobię na O też fajnie

Kasiu w jakich terminach tnie się tawuły. Mam u siebie całe 3 szt, w zeszłym roku słońce mi je spaliło, ale w tym ruszyły
U BusyBee w ogródku... 10:49, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja mam tylko 3 kostrzewy kupione w ubiegłym roku i są już ogromne, czy teraz jest właściwy czas na wycięcie kwiatostanów?
Coś mi świta, że była wcześniej u Ciebie taka dyskusja.

Też mi się podobają tawuły w kulkach - planuję je u siebie na przedpłociu.

U mnie susza, od wczoraj niebo zachmurzone, ale kropla deszczu jeszcze nie spadła niestety, także chyba powinnaś się cieszyć

OK czyli się cieszę
Ja nie wiem, czy teraz trzeba ciąć te kostrzewy- przycięłam na czuja, bo zaczęły już nasionami sypać- nie chcę mieć wszędzie kostrzew
U BusyBee w ogródku... 10:44, 09 cze 2015

Do góry
ja mam tylko 3 kostrzewy kupione w ubiegłym roku i są już ogromne, czy teraz jest właściwy czas na wycięcie kwiatostanów?
Coś mi świta, że była wcześniej u Ciebie taka dyskusja.

Też mi się podobają tawuły w kulkach - planuję je u siebie na przedpłociu.

U mnie susza, od wczoraj niebo zachmurzone, ale kropla deszczu jeszcze nie spadła niestety, także chyba powinnaś się cieszyć
U BusyBee w ogródku... 10:32, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
trawkę już fajnie widać, jakiś mały deszczyk i całkiem się zazieleni.
Piękne masz róże, a plagi szkodników chyba nikogo nie opuszczają, też walczę.

Mały deszczyk właśnie pada
...nie wiem czy sę cieszyć- chyba powinnam, bo bardzo sucho było ale dziś właśnie mam jedyny luźniejszy dzień i chciałam coś w ogródku porobić...

- wyciąć resztę kwiatostanów w kostrzewach
-wykulkować buksiki
-wykulkować tawuły golden princess, bo lubię je w kulkach
-podlać florowitem...

Taki był plan....zamiast tego nadrobię na O też fajnie
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:36, 08 cze 2015

Do góry
Myszo, mnie się właśnie też bardzo takie połączenie, kosówka plus tawuły, podoba I takie zrobiłam pierwotnie, tylko kosówki mi zachorowały i padły, połowa jednej widzę, że ozdrowiała i ma piękne przyrosty świeże. Czy za ciemno dla niej? Pojęcia nie mam, to jedno z mniej cienistych miejsc u mnie, więc wydaje mi się wyjątkowo jasne Ale bezpośredniego słońca to tam nie ma nigdy.

Berberysy jak dotąd całkiem nieźle u mnie rosną, ale bordowych to ja nigdzie nie chcę, ten kolorek jakoś tutaj nie pasuje. Z tyłu za tawułami mam zielone berberysy, ale widać, że ich nie widać... Kolor się zlewa. Coś ciemnozielonego by się przydało, jakieś typy..?
Mirkowy ogród (początki) 23:27, 06 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Tawuły bardzo je lubię i rozmnażam.Czerwiec to czas na rozmnażanie z sadzonek zielonych ☺

Witaj Mirko.
Jestem pod ogromnym wrażeniem jak wspaniale zmieniasz swoje otoczenie. Masz ręke do roślin, bo wszystkie tak dobrze wyglądają

Mirko czy mogłabys napisac, w jaki sposób rozmnażasz tawuły w czerwcu? Jeśli to nie jest duży kłopot dla Ciebie- napisz proszę instrukcję u mnie

Dziekuje i pozdrawiam

ps. mi udało sie tylko ukorzenić lawende i bukszpany. Hortensje ciełam wczesną wiosną, stały patytczki w słoikach, nawet pusciły korzenie, ale po wsadzeniu do ziemi uschły
Malutki pod lasem 23:22, 06 cze 2015

Do góry
Ale skwar dziś niemiłosierny, więc nie mogę się pochwalić jakimiś postępami prac. Poprzycinałam jedynie trawę przy skrzyniach i zauważyłam, że zaczynają kwitnąć pomidorki

A w drugiej skrzyni zanim ją napełniłam wyrzucałam do niej obierki i teraz koło cukinii mam chyba ziemniaki

No i moja juka w tym roku po raz pierwszy zakwitnie

Wczoraj na spacerze z Jasiowym dostałam od sąsiadki tawułę, chyba golden princess, tzn. pozwoliła mi sobie oderwać ukorzenioną przygniecioną gałązkę. U niej te tawuły rosną przed płotem i jak będę szła jeszcze kiedyś, to zobaczę czy jeszcze nie ma innych takich gałązek, bo chyba muszę wymienić żurawki żółte, które rosną wzdłuż chodnika na te tawuły, bo żurawki przypala słońce i nie dają tam rady
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:47, 04 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Renee, tak właśnie to jest, po kawału do przodu. Byleby tylko czasu na beznadziejne przesadzanie nie marnować - ja raz posadziłam jedną wielką rabatę (berberysy, tawuły i coś tam jeszcze w masie) - za 2 lata wszystko wykopałam i oddałam) - bo nie uzmysłowiłam sobie czego chcę.

Ja właśnie marnuje. Próbuję jakoś zagospodarować to co mam i ciężko Podobają mi sie całkiem inne rośliny niż jeszcze rok temu i zostałam z tymi pechęrznicami.... i innymi. Teraz patrzę na nasadzenia nieco inaczej. Wszystko co szybko rosnie jest problematyczne w perspektywie dekady.

Obraziły sie na mnie piwnonie, nie chcą rozkwitnąć. Jakieś migawki moich eksperymentów.

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 21:24, 03 cze 2015

Do góry
No, to nieźle się dzieje Tawuły złote fajnie rozjaśniają.

Tylko mnie tam ciągle brakuje czegoś zimozielonego większego, żeby złamać tę idealną bryłę płotu tujowego. Zresztą z daleka to właśnie ten tujowy mur widać, liściaste nikną przed nim, i by się więcej zimozielonych przydało, coś w rodzaju świerka. I kilku drzew liściastych też brakuje, serio

Linię rabaty bym dała mniej pofalowaną, z mniejszą liczbą ale większych fal, byłoby chyba sporo lepiej.

Obawiam się trochę, czy trzmielina na pniu nie zniknie raz dwa za hortensjami, bukietowe rosną bardzo duże, do trzech metrów, i to w kilka lat zaledwie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:01, 03 cze 2015

Do góry
Ja mam 1/10 z twoich 150naparstnic liczę że się rozsieją.Irenko czy te co kwitną teraz zakwitną również za rok?

To super!!
Generalnie siewka jednoroczna może kwitnąć słabo, na drugi rok kwitnie jako gigant, niby 2 letnie, ale mam niektóre, co 3 rok z rzędu kwitną, są olbrzymie, posadzone między rh i tawuły Arendsa. Zmienia się klimat, więc może będzie, jak z werbenami, kwiaty co rokrozsieją się na bank, jeszcze będziesz wywalać
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:04, 03 cze 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Renia i znowu prace do przodu . ja zrobisz piwniczkę to później już poleci ,bo w każdym kąciku już coś powstaje .nawet się nie oglądniesz jak do końca działki dolecisz i zacznie miejsca brakować na pomysły .
trzymaj za mnie kciuki w środę .

A ja tez mogę trzymać kciuki za Alinaka?

Renee, tak właśnie to jest, po kawału do przodu. Byleby tylko czasu na beznadziejne przesadzanie nie marnować - ja raz posadziłam jedną wielką rabatę (berberysy, tawuły i coś tam jeszcze w masie) - za 2 lata wszystko wykopałam i oddałam) - bo nie uzmysłowiłam sobie czego chcę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies