Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moja bajka 09:56, 04 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może jakaś wiśnia ozdobna z rózowymi kwiatami np. "Kanzan'?

Danusiu dziękuję Ci bardzo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:46, 04 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Śliczne zdjęcia ślicznych roślinek
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:35, 04 kwi 2014

Do góry
Dzięki Kondziu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:32, 04 kwi 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:29, 04 kwi 2014

Do góry
Byłam, mam nadzieję, że pomogłam

Pozdrawiam.

Wiosna idzie, u mnie też choć mocno do tyłu

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 07:22, 04 kwi 2014

Do góry
Myślę, że na cudność róż nie wpływa źródło ich zakupu, a miłość do nich, dobre warunki, dbanie i oczywiście piękne zdjęcia jakie robi Safoya.

Każda róża nawet bardzo "biedna" gdy trafi w dobre ręce przemieni się w księżniczkę
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:06, 03 kwi 2014

Do góry
Nie nawozić aż się przyjmą, kompost zapewni im składniki pokarmowe więc moim zdaniem w tym sezonie odpuść nawożenie, zaczną rosnąć im nowe korzenie, bo możesz im tylko zaszkodzić
Podlewać tak, żeby bryła była wilgotna, czasem zrosić całe drzewo.

Nie może mieć sucho, ale nie może też "gnić" w wodzie, umiar i intuicja jest potrzebna. Nie ma przepisu, podlewać codziennie, albo podlewać co trzy dni, wszystko zależy od pogody, rodzaju gleby (piaszczysta wysycha szybko, gliniasta z kolei trzyma wodę).

Po prostu patrz na glebę, dotknij jak trzeba, "pomacaj" ucz się rozpoznawać kiedy jest sucha, rozpoznawaj też potrzeby roślin.
Świerk serbski - Picea omorika 23:01, 03 kwi 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Kupiłam kilka świerków i chętnie przyciełabym niektórym część przewodników, ponieważ są zbyt wybujałe, a chciałabym, aby się od razu zaczęły zagęszczać. Czy mogę to zrobić zaraz po posadzeniu (w tym tygodniu), żeby nie było za późno, a może już jest?

Nieraz kupuję tak przycięte świerki z Niemiec, szkółkarze je tak zagęszczają.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:51, 03 kwi 2014

Do góry
Posyp nawozem bez koszenia.
Siatka przeciw kretom 22:50, 03 kwi 2014

Do góry
Nawadnianie przed siatką.
Mech w trawniku 22:48, 03 kwi 2014

Do góry
Consuela napisał(a)

Co mogę zrobić, żeby zapobiec powstawaniu mchu?

Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

- odwodnić trawnik zakopując po jego krawędzi rurę drenacyjną

- zwiększyć wysokość koszenia w cieniu ( w niskiej trawie szybciej wyrasta mech), albo prześwietlić drzewa aby docierało więcej światłą słonecznego

- gdy mech będzie - zastosować Antymech - jest to prawdopodobnie siarczan żelaza (skład: Fe min 19,5% , S max 0,5%0

Właściwie dbać o trawnik

on jest nasłoneczniony, więc nie będzie problemu, nie zakwasić zbytnio gleby, nawozić, kosić co tydzień, wertykulować dwa razy w roku. Dosiewać, wygrabiać mech.
Moja bajka 22:40, 03 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Mam prośbę: ta zdziczała robinia wkrótce zostanie wycięta i nie mam pomysłu co posadzić zamiast niej. Myślę o takim drzewku, które rośnie najwyżej do 2-3m, z uwagi na rozmiary mojego ogródeczka, ale nie mam pojęcia jakie drzewko będzie tam fajnie wyglądać. Pomożecie ?

Może jakaś wiśnia ozdobna z rózowymi kwiatami np. "Kanzan'?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:54, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poczekaj, zawsze lepiej trawa rośnie jak jest wyższa temp.

Ale czy teraz mam czekać do następnego koszenia? Prognoza pogody oczywiście nie sprawdziła się w nocy jest ciepło, w ciągu dnia również - zachód Polski.
I teraz nie wiem, czy od razu nawozić już dzisiaj, czy skosić (kosiłem 4 dni temu) i dopiero nawieźć. Czy poczekać jeszcze kilka dni i dopiero nawieźć. Trawnik po koszeniu wyraźnie odrasta, boję się by go nie opanowały chwasty, bo jak było widać na zdjęciach jest dość żółty.
W artykułach po przygotowaniu trawnika po zimie, jest napisane, żeby nawozić zaraz po koszeniu i znów wyłamałem się ze schematu. Czy zbyt częste koszenie o tej porze może osłabić trawnik?
Program ochrony roślin 08:20, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wszystkie preparaty można łączyć, ale nie wiem które nie można. Zawsze pytam w sklepie w którym kupuję.

Jesteś wieć szcześliwą ogrodniczką. Wiedza w sklepach ogrodniczych w moim regionie jest znikoma. dotyczy tylko tego co jest napisane na opakowaniu.
Stąd też moje pyatnia i wątpliwości. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z opryskami. W sobotę będę wieć opryskiwał iglaste topsinem zmieszanym z pinivitem. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi. Od dwóch lat poważnie mi chorują, przyniosłem z lasu z korą chorobę grzybową. Dlatego też w tym roku zastosuję również odżywkę doliścienna - nigdy jej jeszcze nie stosowałem.

Spotkałaś się na forum z podpbnymi eksperymentami?

Ogródki ziołowe - zioła 08:12, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym oddzieliła bazylię i może kolendrę, są delikatne, nie zdrewniałe.

Dziękuję pięknie!
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 22:00, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wzbogacić podłoże. rozgarnąć kopczyki z kory, żeby za grubo u nasady nie było.

dziekuje, troche mi ulzylo ze moga juz tak zostac
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:43, 02 kwi 2014

Do góry
No to lecę rozgarniać kopczyki
Thuja "Aureospicata" 21:43, 02 kwi 2014

Do góry
Jak bidulki kupione to trudno, zakorzenią się i odżyją jak zadbasz
Sosna - Pinus 21:40, 02 kwi 2014

Do góry
Właśnie dzisiaj obserwowałam taką sosnę co ma 30 lat. Wiszą igły wysoko, pozaczepiały się i smętny to obraz. Wynajęliśmy podnośnik koszowy... 150 zł za godzinę

Zauważyliśmy, że sośnie mało zostało do życia, są jakieś dziurki w korze, skupiska owadów, chyba jakieś korniki.

Nie sadzę sosen. Chyba że pod przymusem. Nigdy bym nie pobudowała domu na działce ze starymi sosnami.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:37, 02 kwi 2014

Do góry
Dobry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies