Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Paulaa 22:56, 31 mar 2014

Danusia mam pytanko, będę robiła w tym tygodniu dosiewki i to w niektórych miejscach dosyć dużo i stąd mam pytanko, czy jak włączę nawodnienie to zraszacze turbinkowe nie wypłukają mi nasionek?
Gardenarium 08:55, 01 kwi 2014

Mogą wypłukać bo one wylewają gruby strumień mówiąc kolokwialnie.
Najlepiej zaobserwuj na fragmencie, zrób małą dosiewkę, włącz i zobacz.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 09:06, 01 kwi 2014

Czy przymrozek może zaszkodzić nawożeniu? Kosiłem trawę dwa dni i wykonałem aerację. Odczekałem dwa dni czyli nawożenie wypadłoby dzisiaj, ale zapowiadany jest lekki przymrozek. Czekać aż będzie powyżej 0 w nocy?
Greglis 09:13, 01 kwi 2014

Nie było podlewane chciałam właśnie podlać po nadwozie ale nawozu widać nie było
Gardenarium 09:33, 01 kwi 2014

O, to sam się raczej nie rozpuścił, niemożliwe

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:34, 01 kwi 2014

blackstork napisał(a)
Czy przymrozek może zaszkodzić nawożeniu? Kosiłem trawę dwa dni i wykonałem aerację. Odczekałem dwa dni czyli nawożenie wypadłoby dzisiaj, ale zapowiadany jest lekki przymrozek. Czekać aż będzie powyżej 0 w nocy?

Poczekaj, zawsze lepiej trawa rośnie jak jest wyższa temp.

Instagram Ogrodowiska
Paulaa 11:06, 01 kwi 2014

tak zrobię dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Mogą wypłukać bo one wylewają gruby strumień mówiąc kolokwialnie.
Najlepiej zaobserwuj na fragmencie, zrób małą dosiewkę, włącz i zobacz.
Paulaa 15:41, 01 kwi 2014

Danusia a jeszcze takie pytanko czytałam w tym wątku że o tej porze dajesz na trawnik saletrę, później yara mila, a czy na tej mojej młodziutkiej- wysianej dopiero co też mam sypać saletrę? nie zaszkodzi to jej?
Gardenarium 16:48, 01 kwi 2014

Zaszkodzi jak dasz za dużą dawkę i nie podlejesz, Daj saletrę wapniową, szybko się rozpuszcza, Lej wodę celem rozpuszczenia.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 11:54, 03 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Poczekaj, zawsze lepiej trawa rośnie jak jest wyższa temp.

Ale czy teraz mam czekać do następnego koszenia? Prognoza pogody oczywiście nie sprawdziła się w nocy jest ciepło, w ciągu dnia również - zachód Polski.
I teraz nie wiem, czy od razu nawozić już dzisiaj, czy skosić (kosiłem 4 dni temu) i dopiero nawieźć. Czy poczekać jeszcze kilka dni i dopiero nawieźć. Trawnik po koszeniu wyraźnie odrasta, boję się by go nie opanowały chwasty, bo jak było widać na zdjęciach jest dość żółty.
W artykułach po przygotowaniu trawnika po zimie, jest napisane, żeby nawozić zaraz po koszeniu i znów wyłamałem się ze schematu. Czy zbyt częste koszenie o tej porze może osłabić trawnik?