Danusia mam pytanko, będę robiła w tym tygodniu dosiewki i to w niektórych miejscach dosyć dużo i stąd mam pytanko, czy jak włączę nawodnienie to zraszacze turbinkowe nie wypłukają mi nasionek?
Czy przymrozek może zaszkodzić nawożeniu? Kosiłem trawę dwa dni i wykonałem aerację. Odczekałem dwa dni czyli nawożenie wypadłoby dzisiaj, ale zapowiadany jest lekki przymrozek. Czekać aż będzie powyżej 0 w nocy?
Danusia a jeszcze takie pytanko czytałam w tym wątku że o tej porze dajesz na trawnik saletrę, później yara mila, a czy na tej mojej młodziutkiej- wysianej dopiero co też mam sypać saletrę? nie zaszkodzi to jej?
Ale czy teraz mam czekać do następnego koszenia? Prognoza pogody oczywiście nie sprawdziła się w nocy jest ciepło, w ciągu dnia również - zachód Polski.
I teraz nie wiem, czy od razu nawozić już dzisiaj, czy skosić (kosiłem 4 dni temu) i dopiero nawieźć. Czy poczekać jeszcze kilka dni i dopiero nawieźć. Trawnik po koszeniu wyraźnie odrasta, boję się by go nie opanowały chwasty, bo jak było widać na zdjęciach jest dość żółty.
W artykułach po przygotowaniu trawnika po zimie, jest napisane, żeby nawozić zaraz po koszeniu i znów wyłamałem się ze schematu. Czy zbyt częste koszenie o tej porze może osłabić trawnik?