Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:37, 02 kwi 2014

Do góry
Wzbogacić podłoże. rozgarnąć kopczyki z kory, żeby za grubo u nasady nie było.
Lawenda - Lavandula 21:33, 02 kwi 2014

Do góry
Siewki są delikatne na pewno, nie spiesz się z sadzeniem, bo jeszcze mogą być spore przymrozki.
ja nie okrywam lawendy.
Program ochrony roślin 21:31, 02 kwi 2014

Do góry
Nie wszystkie preparaty można łączyć, ale nie wiem które nie można. Zawsze pytam w sklepie w którym kupuję.
Przygruntowe i nocne przymrozki 21:29, 02 kwi 2014

Do góry
ania napisał(a)
A ja jestem cała w nerwach, bo rozsypałam nawóz przedwczoraj pod wszystko prawie ( Substrale długo dzialające do iglaków, agrecol pod bulkszpany i florovit pod hortensje) a dziś na termometrze u nas - 4, 5 stopnia.
Czy myślicie , że już po moich roślinach? Starsznie się martwię...

No ale przecież np. w maju też sie zdarzaja przymrozki, a wtedy juz jest po pierwszym nawożeniu..jak to jest? pocieszcie mnie...

Ale panikujecie, normalnie nie wytrzymam, a co taki nawóz może zaszkodzić? Nic.
Żywopłot strzyżony z cisa 21:27, 02 kwi 2014

Do góry
Do cisów nie nadaje się ziemia do iglaków, on nie lubi ziemi lekko kwaśnej, to wyjątek wśród igalaków.

Mogą zamierać na takiej podmokłej glebie, zrób rabatę podwyższoną zatem.

Jest nadzieja, że drenaż spełni zadanie

Jeśli cisy są kopane to po 2-3 tygodniach za wcześnie na nawożenie.

Natomiast nie powiedzieli o podlewaniu, to jest najważniejsze teraz.

Sadzić pół metra od płotu.
Ściółkowanie (nie zasypywanie) przyda się, nie będzie ziemia tak wysychac. Cis nie lubi zbyt głębokiego sadzenia, może zamierać.

Niczym nie nawozić teraz, potem nawozem uniwersalnym do ogrodu, nie do iglaków

Pieska nauczyć załatwiać się poza ogrodem, wychodzić na spacer, nie tylko pies ale też obce koty mogą powodować brązowe plamy i obumieranie gałązek, gdzie znaczą teren moczem. U mnie na rogu tak jest

Cisy w doniczkach podlewać tak, żeby nie miały sucho, ale też żeby nie stały w wodzie. Z umiarem kobieto, Opanuj emocje, ogrodnictwo to niełatwa rzecz, ja się tego uczyłam 40 lat. Ty masz łatwiej bo korzystasz z moich rad Mnie nie miał kto radzić , wszystkiego uczyłam się z doświadczeniem. W szkole też mnie nie nauczyli wszystkiego. Grunt to praktyka, Czasem warto coś stracić, żeby się nauczyć jak postępować właściwie.
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 21:19, 02 kwi 2014

Do góry
A może podczas pikowania zgniotłeś liście? Teraz zamierają, pomyśl co z nimi robiłeś.

Za mokro mają? Za duża wilgotność podłoża, powietrza?
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 21:18, 02 kwi 2014

Do góry
Przenawożone lub poparzone, nie wiem mączniak? nie widać za bardzo. Nie zastanawiaj się tylko oberwij te chore liście bo choroba się rozprzestrzeni zanim ją zdiagnozujesz
Podlej i opryskaj Topsinem
Donice ołowiane 21:16, 02 kwi 2014

Do góry
Zaprzestańmy dyskusji o cenach, każdy ma prawo wycenić jak mu się podoba.
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 19:55, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może podmarzły?
Raczej nie bo na parapecie stoją
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 19:36, 02 kwi 2014

Do góry
Może podmarzły?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 18:37, 02 kwi 2014

Do góry
Posadź w jucie, dzięki temu bryła korzeniowa nie obsypie się z ziemi i korzenie będą w miarę nie naruszone. Juta zgnije z czasem.
Mrówki w trawie 18:36, 02 kwi 2014

Do góry
Kup preparat na mrówki specjalny zamiennie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:35, 02 kwi 2014

Do góry
Nie wertykulujesz, grabisz.
Wszystko się zgadza.

Pierwszy nawóz saletra wapniowa, ale nie ma przymusu jak dasz Hydrocomplex to też będzie ok.
Nie piszę czym się różni, szkoda pisać.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:33, 02 kwi 2014

Do góry
Lepiej poczekać do końca.
Mały ogród pod Białymstokiem 14:01, 02 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich!
to mój pierwszy post - więc tu się przywitam. Nazywam się Krzysiek - jak w temacie - mieszkam pod Białymstokiem a więc w tej mroźniejszej strefie klimatycznej - posiadam dom oraz niewielkie miejsce, w którym mam nadzieję przy Waszej pomocy powstanie wkrótce piękny ogród!

Wieczorem porobię kilka zdjęć działki i domu a tymczasem wrzucę plan działki z wymiarami oraz moją propozycję ocięcia rabat od trawnika - gdyż to jest moje zadanie na miesiąc kwiecień Jakąś ogólną wizję ogródka mam - co do rabat też - ale o tym później

Główne założenia ogrodu to pewnie jak u większości - ma być ładny! Ma pasować klimatem z jednej strony do domu (troszkę w stronę nowoczesności), z drugiej strony do otoczenia (okolica jak na razie raczej lasy i łąki) - czyli jakaś nowocześniejsza forma z naturalniej wyglądającymi rabatami?
Posiadamy 2jkę małych dzieci (1,5 oraz 4 lata) także zdecydowanie kącik z piaskownicą i trapoliną, którą posiadamy oraz zdecydowanie basen stelażowy o średnicy 3,6m. jako, że jest to mała działka i nie ma miejsca na jakiś konkretny warzywniak myślimy o jakichś 2-3 skrzyniach - czymś symbolicznym ale swoim Mam 2 widoki które chciałbym osłonić (zaznaczone na czerwono) - jeden to jedyny sąsiad a drugi to dom w niekończacej się budowie. Nie mamy wielkiego ciśnienia na trawniki - ale jedna większa jak na nasze możliwości cześć musi pozostać (nazywam ją badmintonową

na koniec dodam, żeby nie było tak fajnie jak to w życiu bywa - sytuacja finansowa nie jest zbyt optymistyczna - więc zakładam etapowość prac - ale chciałbym zgodnie z zasadami tu panującymi stworzyć koncepcję - plan nasadzenia i konsekwentnie realizować

Liczę na Wasze wsparcie i cenne porady - głównie w tej chwili skupiłbym się na wydzieleniu trawnika. Próbowałem wiele razy zrobić coś a łukach ale kompletnie mi nie wychodziło, a jako, że dom jest dość nowoczesny postanowiłem wzorować się na jednej z realizacji Gardenarium i zaprojektować od linijki
Nie mam doświadczenia w koszeniu trawy - i nie wiem czy nie przegiąłem z tymi "zębami"
Co o tym sądzicie? Jakieś podpowiedzi?

Problem z kotami, kot w ogrodzie 13:22, 02 kwi 2014

Do góry
Zakrywaj skrzynie siatkami. jak w angielskich ogrodach. Pałąki i cieniutka siatka, innego wyjścia nie ma. Pies jeszcze pozostał, mały i cięty na koty Nie biegający po warzywach.
Świerk serbski - Picea omorika 10:43, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, bo świerk serbski ma inne wymagania niż większość iglaków. Dla niego zwykły florowit, jak dla liściastych, no chyba że jest na opakowaniu napisane że dla świerka serbskiego[

Jej, a ja pinivitem opryskałam moje młodziutkie serby. I zaczęły brązowieć im igły. Czy to może być wina zbyt wczesnego i na dodatek nieodpowiedniego nawożenia?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 08:19, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze oskubałaś.

No właśnie ja też odkryłam wczoraj trochę z ziemi, ale mam pytanie czy teraz już można pryskac od tego strasznego grzyba , czy jeszcze za wcześnie? wczoraj dosadziłam 2 rododendrony dodałam nawóz z osmocate długodziałający według zaleceń na opakowaniu, ale nie wiem czy juz można pryskać , czy za wcześnie
Witam serdecznie! 22:22, 01 kwi 2014

Do góry
Tu masz prawie gotowca....
Gardenarium napisał(a)
Irga do przesadzenia.

1. Buxus - żywopłocik formowany z bukszpanu 5 szt/mb
2. Heuchera 'Berry Smoothie 12 szt
3. Carex 'Evergold' 15 szt
4. Bonsai przesadzony w kamyczkach 1 szt
5. Carex testacea 'Prairie Fire' - 9 szt
6. Taxus - ekran z cisa szczelny i cięty poziomo i pionowo 24 - 30 szt razem na 3 ekrany
7. Hydrangea paniculata 'Limelight" lub 'Vanille Fraise' - 13 szt
8. Prunus 'Umbraculifera' 2 sz na pniu wys, co najmniej 2 m
9. Heuchera 'Creme Brule' - 6 szt
10. Hakonechola macra 'All Gold' - 9 szt
11. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' 50 szt
12. Buxus kula w innym żwirku niż bonsai 10 szt
13. Miscanthus 'Morning Light' 10 szt

A tu link do wątku: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2593-same-watpliwosci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies