Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Moja bajka 22:40, 03 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Mam prośbę: ta zdziczała robinia wkrótce zostanie wycięta i nie mam pomysłu co posadzić zamiast niej. Myślę o takim drzewku, które rośnie najwyżej do 2-3m, z uwagi na rozmiary mojego ogródeczka, ale nie mam pojęcia jakie drzewko będzie tam fajnie wyglądać. Pomożecie ?

Może jakaś wiśnia ozdobna z rózowymi kwiatami np. "Kanzan'?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:54, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poczekaj, zawsze lepiej trawa rośnie jak jest wyższa temp.

Ale czy teraz mam czekać do następnego koszenia? Prognoza pogody oczywiście nie sprawdziła się w nocy jest ciepło, w ciągu dnia również - zachód Polski.
I teraz nie wiem, czy od razu nawozić już dzisiaj, czy skosić (kosiłem 4 dni temu) i dopiero nawieźć. Czy poczekać jeszcze kilka dni i dopiero nawieźć. Trawnik po koszeniu wyraźnie odrasta, boję się by go nie opanowały chwasty, bo jak było widać na zdjęciach jest dość żółty.
W artykułach po przygotowaniu trawnika po zimie, jest napisane, żeby nawozić zaraz po koszeniu i znów wyłamałem się ze schematu. Czy zbyt częste koszenie o tej porze może osłabić trawnik?
Program ochrony roślin 08:20, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wszystkie preparaty można łączyć, ale nie wiem które nie można. Zawsze pytam w sklepie w którym kupuję.

Jesteś wieć szcześliwą ogrodniczką. Wiedza w sklepach ogrodniczych w moim regionie jest znikoma. dotyczy tylko tego co jest napisane na opakowaniu.
Stąd też moje pyatnia i wątpliwości. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z opryskami. W sobotę będę wieć opryskiwał iglaste topsinem zmieszanym z pinivitem. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi. Od dwóch lat poważnie mi chorują, przyniosłem z lasu z korą chorobę grzybową. Dlatego też w tym roku zastosuję również odżywkę doliścienna - nigdy jej jeszcze nie stosowałem.

Spotkałaś się na forum z podpbnymi eksperymentami?

Ogródki ziołowe - zioła 08:12, 03 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym oddzieliła bazylię i może kolendrę, są delikatne, nie zdrewniałe.

Dziękuję pięknie!
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 22:00, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wzbogacić podłoże. rozgarnąć kopczyki z kory, żeby za grubo u nasady nie było.

dziekuje, troche mi ulzylo ze moga juz tak zostac
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:43, 02 kwi 2014

Do góry
No to lecę rozgarniać kopczyki
Thuja "Aureospicata" 21:43, 02 kwi 2014

Do góry
Jak bidulki kupione to trudno, zakorzenią się i odżyją jak zadbasz
Sosna - Pinus 21:40, 02 kwi 2014

Do góry
Właśnie dzisiaj obserwowałam taką sosnę co ma 30 lat. Wiszą igły wysoko, pozaczepiały się i smętny to obraz. Wynajęliśmy podnośnik koszowy... 150 zł za godzinę

Zauważyliśmy, że sośnie mało zostało do życia, są jakieś dziurki w korze, skupiska owadów, chyba jakieś korniki.

Nie sadzę sosen. Chyba że pod przymusem. Nigdy bym nie pobudowała domu na działce ze starymi sosnami.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:37, 02 kwi 2014

Do góry
Dobry.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:37, 02 kwi 2014

Do góry
Wzbogacić podłoże. rozgarnąć kopczyki z kory, żeby za grubo u nasady nie było.
Lawenda - Lavandula 21:33, 02 kwi 2014

Do góry
Siewki są delikatne na pewno, nie spiesz się z sadzeniem, bo jeszcze mogą być spore przymrozki.
ja nie okrywam lawendy.
Program ochrony roślin 21:31, 02 kwi 2014

Do góry
Nie wszystkie preparaty można łączyć, ale nie wiem które nie można. Zawsze pytam w sklepie w którym kupuję.
Przygruntowe i nocne przymrozki 21:29, 02 kwi 2014

Do góry
ania napisał(a)
A ja jestem cała w nerwach, bo rozsypałam nawóz przedwczoraj pod wszystko prawie ( Substrale długo dzialające do iglaków, agrecol pod bulkszpany i florovit pod hortensje) a dziś na termometrze u nas - 4, 5 stopnia.
Czy myślicie , że już po moich roślinach? Starsznie się martwię...

No ale przecież np. w maju też sie zdarzaja przymrozki, a wtedy juz jest po pierwszym nawożeniu..jak to jest? pocieszcie mnie...

Ale panikujecie, normalnie nie wytrzymam, a co taki nawóz może zaszkodzić? Nic.
Żywopłot strzyżony z cisa 21:27, 02 kwi 2014

Do góry
Do cisów nie nadaje się ziemia do iglaków, on nie lubi ziemi lekko kwaśnej, to wyjątek wśród igalaków.

Mogą zamierać na takiej podmokłej glebie, zrób rabatę podwyższoną zatem.

Jest nadzieja, że drenaż spełni zadanie

Jeśli cisy są kopane to po 2-3 tygodniach za wcześnie na nawożenie.

Natomiast nie powiedzieli o podlewaniu, to jest najważniejsze teraz.

Sadzić pół metra od płotu.
Ściółkowanie (nie zasypywanie) przyda się, nie będzie ziemia tak wysychac. Cis nie lubi zbyt głębokiego sadzenia, może zamierać.

Niczym nie nawozić teraz, potem nawozem uniwersalnym do ogrodu, nie do iglaków

Pieska nauczyć załatwiać się poza ogrodem, wychodzić na spacer, nie tylko pies ale też obce koty mogą powodować brązowe plamy i obumieranie gałązek, gdzie znaczą teren moczem. U mnie na rogu tak jest

Cisy w doniczkach podlewać tak, żeby nie miały sucho, ale też żeby nie stały w wodzie. Z umiarem kobieto, Opanuj emocje, ogrodnictwo to niełatwa rzecz, ja się tego uczyłam 40 lat. Ty masz łatwiej bo korzystasz z moich rad Mnie nie miał kto radzić , wszystkiego uczyłam się z doświadczeniem. W szkole też mnie nie nauczyli wszystkiego. Grunt to praktyka, Czasem warto coś stracić, żeby się nauczyć jak postępować właściwie.
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 21:19, 02 kwi 2014

Do góry
A może podczas pikowania zgniotłeś liście? Teraz zamierają, pomyśl co z nimi robiłeś.

Za mokro mają? Za duża wilgotność podłoża, powietrza?
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 21:18, 02 kwi 2014

Do góry
Przenawożone lub poparzone, nie wiem mączniak? nie widać za bardzo. Nie zastanawiaj się tylko oberwij te chore liście bo choroba się rozprzestrzeni zanim ją zdiagnozujesz
Podlej i opryskaj Topsinem
Donice ołowiane 21:16, 02 kwi 2014

Do góry
Zaprzestańmy dyskusji o cenach, każdy ma prawo wycenić jak mu się podoba.
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 19:55, 02 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może podmarzły?
Raczej nie bo na parapecie stoją
Problem z pomidorami - zeschnięte liście 19:36, 02 kwi 2014

Do góry
Może podmarzły?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 18:37, 02 kwi 2014

Do góry
Posadź w jucie, dzięki temu bryła korzeniowa nie obsypie się z ziemi i korzenie będą w miarę nie naruszone. Juta zgnije z czasem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies