Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród pod sosnami 10:15, 19 kwi 2016

Do góry
Aniu, ja bym proponowała, że jesli tylko gdzieś trafisz, abyś zamieniła stozki buksowe na cisowe. Cis jest zdrowy, nie łapie grzyba jak buks i za kilka lat dochowasz się takich strażników jak u Szefowej

Cis się rozrasta, miskant też. Ciężko będzie miskanta przesadzić bez uszkadzania cisowych korzeni
Dla odmiany czas na zmiany... 07:59, 19 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
A czemu trawy nie???
Miskanty

Juziek...myślisz, ze nie myślałam o trawach?
ale to ma być bezpośrednio przy wypoczynku...za głowami...no i boje się tych ostrych liści...one potrafią być nieźle nieprzyjemne....chyba, ze jakiś miskant co nie drapie

a trawy dam troszę z innej strony...jak się kończy wypoczynek...

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 19:08, 18 kwi 2016

Do góry
Pobawiłam się troszkę.
A co myślicie o tym?
Mało gatunkówświerk serbski, trzmielina na pniu,żywopłot z cisa lub szmaragdów, tuja hoseri, miskant ML i żurawki bordowe.
Ogród u stóp klasztoru cz. II 16:22, 18 kwi 2016

Do góry
alinak napisał(a)

Zawitałem pierwszy raz i nie mogę oderwać wzroku od tego ujęcia

Po prawej to chyba miskant, z tyłu rozpalenica...napisz proszę co stanowi resztę kompozycji
Biało różowy ogród za płotem. 11:47, 17 kwi 2016

Do góry
Kolejna i największa rabata w ogrodzie w połowie obsadzona.
Hortensje Vanilla Fresie, Różanecznik Władysław Łokietek, trzmielina, dwie Amanogawy, jeżówki, Miskant Variegatus, rozchodnik Matrona i Cis. Czekam na żywopłocik bukszpanowy trzy rozplenice, i muszę przesadzi kocimiętkę i turzyce Variegata z mojej bukszpanowej.
Pomijam brak żywopłotu, ale ominę mój komentarz na ten temat bo nie chce zbyt marudzić

Zbyt wiele nie widać, ale tu gdzie patyk będzie rósł duży buk, ale nadal nie mogę znieść, że transport z oddalonego CO o 15km kosztuje całą stówę, dla mnie to chore tym bardziej, że buka najtańszy nie jest.
Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 09:26, 17 kwi 2016

Do góry
filemon bardzo dziękuję za tyle przykładów, w wolnej chwili obejrzę sobie wszystkie jak wyglądają

miskant mówisz - będę szukać teraz takiego... ciekawe jak duże można kupić? oby duże

anbu napisał(a)
Gdzie chcesz dokładnie te obrzeża? Z nimi radzę ostrożnie, bo to potem rabaty tak na stałe wychodzą. Ja tak zrobiłam i po roku muszę zmieniać

obrzeża dookoła trawnika, czyli na styku z tujkami i rabatami - które w sumie są zaplanowane aż dwie (no może będą trzy)

wiem, że to będzie na stałe - i o to chodzi... nie planuję zmian, nawet niebyłoby to proste bo będzie zrobione nawodnienie i każda zmiana wiązałaby się z rozkopywaniem tych rurek - a tego nikomu się nie będzie chciało robić i na bank mi mąż nie pozwoli

Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 08:14, 17 kwi 2016

Do góry
karolina_rg napisał(a)
dziś na ogrodowisku trafiłam na takie zdjęcie:

w kółeczko zaznaczyłam to co mnie urzekło... no boskie!!!
co to jest????
chcę takie duże własnie

to jest miskant variegatus
Moje małe królestwo 07:53, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, wystaw doniczki na zewnątrz i hartuj. Powinny dać radę. Moje niektóre róże mają już listki.
Za tydzień wsadzisz do ziemi. Za chwilę już maj.

Oglądałam moje trawy. Jeszcze nic nie ruszyło. To jest ten moment, kiedy nie lubi się tej pustki.
Rabata bylinowa u mnie za to jest pełna życia

Iwonko róże posadziłam najwyżej będę okrywać jak będą zapowiadać chłodne noce
Z traw wychodzi mi tylko miskant reszta ani widu ani słychy no cóż ide zobaczyć twoją bylinówkę.
Małymi kroczkami do celu... 18:50, 15 kwi 2016

Do góry
A i jeszcze w skrzyneczkach ruszyła już rzodkiewka, kalafior, sałata, lubczyk, koper - muszę kupić folię, żeby w razie przymrozków okryć. Póki co oznak życia dalej nie dają ML, red baron i miskant variegatus, reszta ładnie budzi się do życia co mnie bardzo cieszy
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:23, 15 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)

green dance
carex variegata
miskant variegatus
molinia KF
molinia ED
seslerie jesienną i heufleriana

o proszę mówiłam że kopara opadnie
edit: przepisałam sobie twoje typy
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:21, 15 kwi 2016

Do góry
oooooooo no prosze piękne
ten miskant potęzny
i molinia KF mi sie podoba
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:17, 15 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
jakie trawk Iwonka kupiłaś?

green dance
carex variegata
miskant variegatus
molinia KF
molinia ED
seslerie jesienną i heufleriana

Wymarzony ogród Izy 23:26, 14 kwi 2016

Do góry
Polinka że to właśnie ty mnie o te trawy pytasz!?
Tak jak uprzedzałam zgapiam rabatę od ciebie -przynajmniej większa jej cześć
Kupiłam:
miskant gracillimus, ml, red baron, ice dance i trawa złota.
Na tej rabacie wykorzystam dance albo trawe złotą

Teraz zastanawiam się jak szeroko od siebie je sadzić?
Próbka nasadzeń:

Myślę jeszcze o jakims drzewku -może umbra? I nie bardzo wiem gdzie je wkomponować.
Wczesniej myślałam też o jakieś "choince"

Po prawej stronie hortensje + ?

A i dostałam jednego "gratisa" nie wiem czy przypadkiem czy celowo
Tylko nie ma opisów i nie bardzo weim cccoooo to jest???

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 13:16, 13 kwi 2016

Do góry
Cisza w moim wątku. Liczyłam po cichu, że ktoś jednak zajrzy i coś podpowie. Chciałabym ruszyć z pracami przy altance i zająć się przedogródkiem. Właśnie skończyliśmy przerabiać chodnik i podjazd. Zyskałam sporo miejsca (zamiast 3x1,5 m, mam teraz 3x6 m ) na posadzenie roślinek. Dziś wkleję zdjęcia, jak tylko rozgarniemy ziemię i będzie co pokazać

Limki i miskant ML to niezawodny ogrodowiskowy duet, więc chyba się zdecyduję aby posadzić go przy altance. Do tego żurawki palace purple, (ciemnobordowe, mam już kilka sadznek posadzonych przy pergoli w części gospodarczej, bardzo je lubię, będą nawiązywać do posadzonej nieopodal altanki bordowolistnej pęcherznicy).

Posadzę po 2 limki przy każdym boku altanki, między nimi miskant ML, przed nimi żurawki. Myślę, że będzie ładnie
Zielonym do góry... :) 11:00, 13 kwi 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
A tu do bardziej doświadczonych
Chcę na tym fragmencie przed ogrodeniem (wymiary na oko 4x3) stworzyć coś na wzór tej rabaty http://deccoria.pl/galeria/foto,id,97073,1197233.html
(nie wiem czy mogę dac odnośnik), ale chciałbym wykorzystać to co mam
Czy zamiast wilomleczu mogę dać goździk? Miskant dałabym variegatusa (mam morning light też, ale ten pierwszy muszę przedadzić), werbena mi już rośnie w domku, przegorzan zamiast perovskiej?
Wiem że kombinuje, ale zgodnie ze słowami naszej Pszczólki- Ewy ekologiczny ogrodnik to oszczędny i sobe tak głośno myślę że może by się udało.......głowa pełna marzeń

Ja chyba bardziej doświadczona nie jestem, ale zostawię swoje 3 grosze Myślę, że zamienniki mogą być oprócz goździków. Ogólnie ta rabata w pełni okazałości będzie dopiero późnym latem - jesienią, a goździki kwitną już w czerwcu, poza tym one raczej niziutkie są. Przegorzany mają wielkie liście, a stosunkowo małe kwiaty, więc teoretycznie może być, ale nie będzie takiego efektu wow jak na zdjęciu z pervowską.
Zielonym do góry... :) 10:36, 13 kwi 2016

Do góry
A tu do bardziej doświadczonych
Chcę na tym fragmencie przed ogrodeniem (wymiary na oko 4x3) stworzyć coś na wzór tej rabaty http://deccoria.pl/galeria/foto,id,97073,1197233.html
(nie wiem czy mogę dac odnośnik), ale chciałbym wykorzystać to co mam
Czy zamiast wilomleczu mogę dać goździk? Miskant dałabym variegatusa (mam morning light też, ale ten pierwszy muszę przedadzić), werbena mi już rośnie w domku, przegorzan zamiast perovskiej?
Wiem że kombinuje, ale zgodnie ze słowami naszej Pszczólki- Ewy ekologiczny ogrodnik to oszczędny i sobe tak głośno myślę że może by się udało.......głowa pełna marzeń
Moje małe wielkie marzenie 08:21, 13 kwi 2016

Do góry
No to faktycznie kicha
Mielismy podobnie i od tego czasu zdjęcia zapisane mamy na oddzielnym dysku i dodatkowo na płytach.

Miskant musi być wolno rosnący - np. Morning Light. Na tej rabacie na wiosnę mozesz sadzić (za kulami tak by po przekwitnięciu liscie nie denerwowały) tulipany, czosnki olbrzymie. Przed kulami szafirki, krokusy.
Od strony chodnika mozesz posadzić plamami (czyli po kilkanaście) żurawki, carexy, niską szałwię.

Pamiętałam, że rabata nr1 jest nasłoneczniona - jesli dasz tam hortensje to musisz pamiętać o systematycznym podlewaniu. Hortensje wybierz jakie chcesz, jednak muszą być tak prowadzone, aby nie pokładały się na buksach.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:49, 12 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Piekna kolekcja magnolii, a Pirouette zniewalajaca Slicznie masz, wiesz

Dzięki Ewo coraz ładniej już, bo to co schowane wyłaziNamawiam cię na Piouette

Gwiaździste tez są piękne, u mnie długo kwitną, bo mają takie niepalące słońcem miejsce.
Ruszyły już Molinie Variegata, uwielbiam te trawy za wszystko, nawet dzielone w upał, w ub.r. tez idą

pierwszy orlik już z pąkami, zaraz kwiat, chyba biała pełna
a na ogrodzie pełno siewek orlików i łubinów

tak samo Miskant Zebrinus ruszył, muszę jeszcze skrócić, bo w lutym dość wysoko skracałam, dla bezpieczeństwa

i już widać pluskawice, sadzone rok temu, 6dkach mam Black inne, 2 sztuki sztuk, bo w ro
odmiana BLACK NEGLIGLEE
Moje małe wielkie marzenie 11:20, 12 kwi 2016

Do góry
W tamtym roku kupiłam 12 sztuk miskanta variegatus jednak moje sadzonki były małe w porównaniu z Twoją Ostatnio przeczytałam, że miskant późno wschodzi nawet u niektórych pod koniec maja. Nie wiem ile moich sadzonek przeżyło, z mojego doświadczenia, to jak za bardzo dmucham i huham to rośliny rosną słabo.
Moje małe wielkie marzenie 11:16, 12 kwi 2016

Do góry
na razie miskant nie jest tak duzy i siekiera ani piła potrzebne nie będą.
Dzielisz tak samo jak buchanani - dużym nożem od góry (wtedy widzisz pojedyncze źdźbła i ich nie uszkodzisz za bardzo)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies