Elu, widziałaś ten ogród? Pomijam droższe kulki i stożki z bukszpana, ale zobacz, niedrogimi roślinami (np. przywrotnikiem 'alchemilla mollis" i szałwią jaki efekt można uzyskać.
No cóż, pobawiłam się w gardenpuzzle na tyle na ile mogłam. Tak sobie zrobiłam narożnik z moją jodłą. Oczywiście nie mam tam dojścia do wszystkich roślin, więc ściemniałam. Po prawej dwie żółte to aurea nana i miskant zebrinus pomiędzy. Po lewej byłyby znów dwa zebrinusy a między nimi hortensja. Te jałowce teraz w tym miejscu są, dosadzić muszę szmaragdy.
Takie czerwone coś wcisnęłam z prawej strony jodły. (to berberys) a jako obwódka z berberysów: bonanza gold i admiration, czyli przeplatanie żółty z czerwonym. Albo tawuły, albo wrzosy... Co wy na to?
Mała poprawka - zebrinus ma min. 1,50, a nawet ponad 2metry
Ja bym zebrinusa nie dawała, tylko przyjdzie przymrozek i kupa suchego się robi. Lepiej ML daj. Będziesz zadowolona
najładniej wygląda jak miskanty sa za hortkami, ale ty masz tam za wąsko - opcja za 5 lat: szmaragd ok 60-80cm (jak systematycznie strzyzony w ścianę) + ok 45-50cm przejścia na dojście i aby nic do tuj nie dotykało, bo będą łysieć + ok. 50-60cm na karpę ML (zebrinus potrzebuje ok 1m, bo to nie jest delikatny, zwiewny miskant) + odstęp do hortek min. 80cm. Hortki zajmują ok 1,20-1,50m...
To teraz policz Elu. Możesz posadzić np. 3 -5 hortek i 3 miskanty, w pasie.
W takim razie rozumiem, że albo poszerzam rabatę do minimum 2 metrów, albo sadzę teraz hortki i zebrinusy w jednej linii ale minimum 70cm od szmaragdów, tak? Czy tak wystarczy? A dlaczego w innych ogrodach to wygląda tak, jakby trawy stykały się z iglakami czy hortkami?
A będzie dobrze wyglądało, jeśli w jednym miejscu rabata będzie miała 1,5m a obok 2 metry? Bo mogę poszerzyć przecież na długości tam gdzie by były oba gatunki wspomniane.
Rozumiem, że nic przed hortkami i trawą mi się nie zmieści, tak? Żadne tawuły czy berberysy. Szkoda. Jak poszerzę i wsadzę małe roślinki to będzie łyso przez 5 lat, tak? A te aurea nana też nie mogą dotykać traw?
I co to znaczy, że zebrinus nie jest delikatnym miskantem? Na zdjęciach w necie wygląda podobnie w formie jak ML, tylko inny kolor.
Teraz to nie wiem co zrobić. Powoli żałuję tych zakupów. :/