Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

MirellaB 13:33, 08 maj 2016

Szpaler hortensji, a po bokach trawa Miskanty Morning Light lub Zebrinus.
elmagra 14:04, 08 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Szpaler hortensji, a po bokach trawa Miskanty Morning Light lub Zebrinus.

Masz na myśli taras? Ale wiosną będzie marnie, prawda?

a jak szeroko od siebie je sadzić. Oto jest dla mnie problem.
Toszka 14:36, 08 maj 2016

Elu, widziałaś ten ogród? Pomijam droższe kulki i stożki z bukszpana, ale zobacz, niedrogimi roślinami (np. przywrotnikiem 'alchemilla mollis" i szałwią jaki efekt można uzyskać.
elmagra 15:15, 08 maj 2016

No cóż, pobawiłam się w gardenpuzzle na tyle na ile mogłam. Tak sobie zrobiłam narożnik z moją jodłą. Oczywiście nie mam tam dojścia do wszystkich roślin, więc ściemniałam. Po prawej dwie żółte to aurea nana i miskant zebrinus pomiędzy. Po lewej byłyby znów dwa zebrinusy a między nimi hortensja. Te jałowce teraz w tym miejscu są, dosadzić muszę szmaragdy.
Takie czerwone coś wcisnęłam z prawej strony jodły. (to berberys) a jako obwódka z berberysów: bonanza gold i admiration, czyli przeplatanie żółty z czerwonym. Albo tawuły, albo wrzosy... Co wy na to?

anbu 15:32, 08 maj 2016

Ela szalejesz widzę
MirellaB 15:55, 08 maj 2016

Ja mam hortensje sadzone w odstępach 50 cm.
Toszka 16:21, 08 maj 2016

Mała poprawka - zebrinus ma min. 1,50, a nawet ponad 2metry
Ja bym zebrinusa nie dawała, tylko przyjdzie przymrozek i kupa suchego się robi. Lepiej ML daj. Będziesz zadowolona
elmagra 17:34, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
Mała poprawka - zebrinus ma min. 1,50, a nawet ponad 2metry
Ja bym zebrinusa nie dawała, tylko przyjdzie przymrozek i kupa suchego się robi. Lepiej ML daj. Będziesz zadowolona

Za późno bo już kupiłam zebrinusy. Trzy sztuki. Człowiek się uczy na błędach. Może przynajmniej póki nie będzie mrozów to będzie ładnie wyglądać.

A dawać trawy w jednej linii z hortensjami?
Toszka 18:15, 08 maj 2016

najładniej wygląda jak miskanty sa za hortkami, ale ty masz tam za wąsko - opcja za 5 lat: szmaragd ok 60-80cm (jak systematycznie strzyzony w ścianę) + ok 45-50cm przejścia na dojście i aby nic do tuj nie dotykało, bo będą łysieć + ok. 50-60cm na karpę ML (zebrinus potrzebuje ok 1m, bo to nie jest delikatny, zwiewny miskant) + odstęp do hortek min. 80cm. Hortki zajmują ok 1,20-1,50m...
To teraz policz Elu. Możesz posadzić np. 3 -5 hortek i 3 miskanty, w pasie.
elmagra 18:37, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
najładniej wygląda jak miskanty sa za hortkami, ale ty masz tam za wąsko - opcja za 5 lat: szmaragd ok 60-80cm (jak systematycznie strzyzony w ścianę) + ok 45-50cm przejścia na dojście i aby nic do tuj nie dotykało, bo będą łysieć + ok. 50-60cm na karpę ML (zebrinus potrzebuje ok 1m, bo to nie jest delikatny, zwiewny miskant) + odstęp do hortek min. 80cm. Hortki zajmują ok 1,20-1,50m...
To teraz policz Elu. Możesz posadzić np. 3 -5 hortek i 3 miskanty, w pasie.

W takim razie rozumiem, że albo poszerzam rabatę do minimum 2 metrów, albo sadzę teraz hortki i zebrinusy w jednej linii ale minimum 70cm od szmaragdów, tak? Czy tak wystarczy? A dlaczego w innych ogrodach to wygląda tak, jakby trawy stykały się z iglakami czy hortkami?
A będzie dobrze wyglądało, jeśli w jednym miejscu rabata będzie miała 1,5m a obok 2 metry? Bo mogę poszerzyć przecież na długości tam gdzie by były oba gatunki wspomniane.
Rozumiem, że nic przed hortkami i trawą mi się nie zmieści, tak? Żadne tawuły czy berberysy. Szkoda. Jak poszerzę i wsadzę małe roślinki to będzie łyso przez 5 lat, tak? A te aurea nana też nie mogą dotykać traw?
I co to znaczy, że zebrinus nie jest delikatnym miskantem? Na zdjęciach w necie wygląda podobnie w formie jak ML, tylko inny kolor.
Teraz to nie wiem co zrobić. Powoli żałuję tych zakupów. :/