Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 19:21, 05 kwi 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Renia, mało mam parapetów, w sypialni wcale, ale na balkon i tak nie da się wyjść, bo na podłodze siewki
Mam te same szafirki z biedry Fajne są

Już mi się trochę przerzedziło, bo część wyniosłam do szklarni.
Jasio nie grzebie w doniczkach z siewkami?
Szafirki już prawie rozwinięte.
O tak dziś wyglądały.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:05, 05 kwi 2017

Do góry
Zrobiłam oznaczenia, żebyście wiedzieli co gdzie, mniej więcej

1 - buksy tudzież lawenda
2 - graby (będą ukrzyżowane)
3 - miłorzęby kolumnowe sztuk 3
4 - kostrzewy (albo dosadzę lawendę)
5 - lawenda
6- trzcinniki krótkowłose +perovskia
7 - łan sporobulusa 1,5 X 5m
8 - miskanty (nie wiem jeszcze jakie) albo trzcinniki KF
9 - chyba hacone macra
10 - różanka
11 - magnolia Nigra (malutka jeszcze jest)
12 - powtórzenie hacone albo jakiś carex m. variegata czy coś
13 - lawenda albo kostrzewy
Sezon 2017 u Hanusi 18:57, 05 kwi 2017

Do góry
U mnie o 20 stopniach zapomniałam. W piątek ubiegły było i się zmyło. Na razie nie ma widoków na zwyżkę.
Ogród zapracowanej mamuśki 18:56, 05 kwi 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Niedzielne zakupki
Lecę przymierzać

Śliczne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:52, 05 kwi 2017

Do góry
Cisy posadzone

W tamtym roku obciachałam moje kulki buksowe na kostki, planowałam niski żywopłot...zimą stwierdziłam, że kilka lat będę musiała się męczyć aby to coś nazwać żywopłotem. W międzyczasie pojawiła się perspektywa urządzania drugiego ogrodu i miejsce na przeprowadzkę buksów

W poniedziałek bukszpany pojechały do drugiego ogrodu. Powstał tam mały żywopłot a 3 największe kostki przerobiłam na...kulki...

We wtorek przyjechały cisy, dzisiaj było sadzenie ze sznureczkiem.

Posadzone, przycięte, opryskane PW i połowa rabaty wyłożona korą. Druga połowa czeka na prace ziemne eMa.

Ogród Cioci cz. 3 18:52, 05 kwi 2017

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 18:51, 05 kwi 2017

Do góry
Teraz może coś ładniejszego
Ukojenie 18:47, 05 kwi 2017

Do góry
Rosliny maja sie dobrze po ostatniej nocy. Ufff
Juz okrylam wloknina i zapalilam znicze.

A tu rozkwitniety bratek z nasionka - rococo:

Osiedlowy ogródek 18:47, 05 kwi 2017

Do góry
Wiosennie...i deszczowo

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:44, 05 kwi 2017

Do góry
Aniu, zrębki w kompoście też są pożyteczne. Napowietrzają strukturę. U mnie na zapłociu nie było ściółki, więc zrębki poszły tam.

Zojka, zapłocie w okolicach furtki było częściowo robione w czasach budowy. Denerwowały mnie ograniczniki z desek. Trzeba było to ogarnąć. W zeszłym roku cywilizowałam zapłocie najazdu bramy. Dzisiaj skończyłam nasadzenia. Jutro powinny dotrzeć bordery. Do weekendu może się uporam z wykończeniem. Miejsce trudne, bo od północy, w dodatku za tujową przesłoną, więc sporo cienia tam jest.

Gosiek, póki ścinałam tylko drobne witki, to nie odczuwałam potrzeby posiadania rozdrabniacza. W tym roku przeraziła mnie ilość resztek po miskantach i spore gałęzie po cieciach krzewów. Nadeszła po prostu pora na nowe narzędzie.

Agata, ogrodnictwo to ciągła niepewność. Czasem mimo najlepszych planów efekt nas nie zachwyca, a czasem zupełnym mimochodem udaje się trafić w kompozycyjny środek tarczy.

Bardzo się ochłodziło. Po niebie przewalają się ciężkie chmury. Roślinom to nie przeszkadza. Przybierają na masie i tworzą coraz bardziej szczelne przesłony.
W warzywniku wykiełkował koperek. Ładnie rośnie groch. Na krzewach owocowych pojawiły się zalążki kwiatów.

Parzydło leśne i Kneiffii

Tawuła japońska Goldflame daje po oczach, wyłażą kiełki funkii

Jedyny moment, kiedy kocimiętka jest zwarta. Po kwitnieniu będę dzielić serduszka okazałe. Rosną w tym miejscu już 5 sezon.

W zeszłym roku po kwitnieniu, pod koniec lipca dzieliłam tawułki Arendsa. Zamiast korzenia miały zdrewniały kloc. Ledwo udało mi się go podzielić szpadlem. Kawałki rozsadziłam w różnych miejscach ogrodu. Przyjęły się. Z ziemi wyłażą listki. Ciekawe jak będzie z kwitnieniem. Do tej pory najbardziej okazale kwitły w pierwszym sezonie po posadzeniu. Mimo że miały dużo słońca, bo nic ich nie cieniowało.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:43, 05 kwi 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ostatecznie padło co 70 cm

No proszę, ślicznie Psze Pani
Ogród Cioci cz. 3 18:35, 05 kwi 2017

Do góry
Moje są takie.
Te które miały grzyba jesienią.

No i te co zdrowe były przed zimą.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 18:32, 05 kwi 2017

Do góry
Ando,
muszę dostosować plany do możliwości Poszerzę ciut rabatę, już nawet wiem którą, i posadzę piwonie. Może któraś zakwitnie to uporządkuje i poprzesadzam w sierpniu. Docelowo chce się pozbyć doniczek, żeby latem nie podlewać... bo nóż zapomnę i szkoda by było

Babko, fiołki strasznie się sieją. Może nawet lepiej, że nie masz, bo u mnie rosną nawet w trawniku i trudno to kontrolować. Mam jeszcze białe fiołki, które kwitną w maju, one nie są inwazyjne.

Ostatnio naprawdę jakoś czas mi ucieka przez palce. Coraz więcej roślin kwitnie... może w końcu sięgnę po aparat.

Siewka ciemiernika?

Po kilku latach doczekałam się pierwszego kwiatu magnolii Aleksandriny Cieszę się niesamowicie, bo traktowałam ją po macoszemu, nawet okrycia nie dostała na zimę.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:29, 05 kwi 2017

Do góry
Kwitną też forsycje słoneczka

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:27, 05 kwi 2017

Do góry
Zobaczcie mam taki bez ( nie wim co to za jeden)...jeszcze nigdy mi nie zakwitł zawsze opadały pączki
teraz pąki ma coraz wieksze może zakwitnie...a miałam już go wyrzucić

Ogródkowe perypetie:) 18:27, 05 kwi 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Takie magnolie wczoraj obfociłam w KRK koło muzycznej.. no cudowne.. nie mogłam oderwać wzroku

Łoooooooooo Matuluuuuuuuuuu Łoooooooo mój Bożeeeeeeee jakie piękne
Ogrodowy song 18:23, 05 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To jest patent ciekawy! Tulipany do pończochy.

Ale dlaczego je wykopujesz?

Ewo, to był czysty przypadek; kombinowałam ze zmianami na rabacie i przeszkadzały mi one w tym miejscu, były już po kwitnieniu. W międzyczasie wyczytałam gdzieś, że jest sposób na nie i mogę wykopać bez uszczerbku dla nich. Trochę się bałam, bo sporo miałam tego

Tutaj sławne pończoszanki

Ogródkowe perypetie:) 18:22, 05 kwi 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Takie magnolie wczoraj obfociłam w KRK koło muzycznej.. no cudowne.. nie mogłam oderwać wzroku

Piekne
Tulipkow nie pokazalas, to chociaz magnolia oczy nacieszylam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:15, 05 kwi 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Bardzo lubię "te puchatki"...ale niestety nie z wzajemnością.U Ciebie aż kipi od koloru...rosliny pięknie się prezentują.Pozdrówka.
dzięki Bogusiu, ale chyba mam jeszcze niedosyt kolorków bo wczoraj dokupiłam żagwin o intensywnym fuksjowym kolorze
fotki jej niet, bo pada

W cieniu - zacieniona 18:12, 05 kwi 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
...kolorowo...

U ciebie taka gęsta poduszeczka, a moje nieśmiało zaznaczyły swoją obecność
Bogusiu czy trawki bronze ciąć czy nie, ładnie przezimowały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies