Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 08:15, 07 mar 2017

Do góry
W lipcu na rabacie herbacianej królowała szałwia. Róże posadzone wiosną - więc kwitnienie słabiutkie, ale każda zaprezentowała się kilkoma kwiatkami.

Dosadziłam więc różyczkom jeżówki w podobnym kolorze

A na brzegu wymieniłam żurawki. Nowe sadzonki dostałam od Ewuni

Na tej rabacie wsadzałam i wysadzałam roślinki przez cały sezon (nawet różę pomyliłam sadząc wiosną i musiałam w chłodniejsze dni zrobić wymianę ), liczę więc na efekt w tym roku
Działeczka Asi :) 07:56, 07 mar 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Od wczoraj mam takie widoki

Myślę, że ta wiosna to jeszcze nie wie, co ma robić, mało ogarnięta jest

na dobrą sprawę możesz jeszcze z tego Bałwana ulepić
Do raju daleko - u Ewy 07:01, 07 mar 2017

Do góry
Dzisiejszy poranek

Działeczka Asi :) 06:48, 07 mar 2017

Do góry
Od wczoraj mam takie widoki

Myślę, że ta wiosna to jeszcze nie wie, co ma robić, mało ogarnięta jest
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 06:43, 07 mar 2017

Do góry
Herbata przed pracą na ogrodzie by dobrze zacząć dzień...
...uDany ogród 05:46, 07 mar 2017

Do góry
jolusia napisał(a)
Wpadłam na szybciutko, by odwiedzić mój ulubiony wątek...Tu jak zawsze piękniutkie foteczki... i szydełkowce również...

Pozdrawiam i zmykam...

Joluniu witaj kochana
Dziękuję serdecznie. Wiesz, że kocham szydełkowce. Chciałam taki dywanik do kompletu, to musiałam sobie zrobić. Nie jest taki doskonały jak Twoje prace, ale cieszy mnie bardzo
Twoje to istne arcydzieła

Pozdrawiam i miłego dnia!

Żeby nie było zbyt domowo trochę wiosny

Na zielonej... trawce :) 00:38, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Te dwie cisowe kulki mi ciągle w głowie siedzą bo na nietypowo krótkiej nóżce są a rzadko nasi szkółkarze na taką wysokość je wyprowadzają a szkoda.
Ogródek Iwony II 00:02, 07 mar 2017

Do góry
Zasialiśmy trawę, podwyższając jednocześnie trawnik równo z obrzeżami:

Zanim trawa urosła na nowo, ogród dziwnie wyglądał

Ogródek Iwony II 23:55, 06 mar 2017

Do góry
To była świetna okazja, by zmienić linię kostki na dojściu do domu:
Było tak:

A potem tak:

I plany, bo oczywiście trawnik częściowo w kiepskim stanie

Ogródek Iwony II 23:51, 06 mar 2017

Do góry
Sielski widok z przodu domu w jednym momencie zmienił się:

Byłam przerażona. Zdjęta kostka, rozkopany trawnik :

Wszystko po to, by odprowadzić wodę z rynny, aby nie podmywała ścian
Ogródek Iwony II 23:51, 06 mar 2017

Do góry
Żeby nam się nie nudziło, z małej kupki żwiru

zrobiliśmy większą kupkę ...

cel: Zalać podłogę w pokoju starszego syna

I odprowadzić wilgoć

Ogród to moja bajka 23:48, 06 mar 2017

Do góry
Witam. Zdjęcia z 30 września 2015 r. sadziłam trawy jesienią 2013 r. mają 2 lata szybko się rozrosły.
Pierwsza od lewej od trawnika to rozplenica, następna zyberikus ta w cętki (wymarza trzeba ją okrywać), następnie tatarak już przekopany i wsadzona rozplenica.
Więc pierwsze od lewej jakiś miskant podobał mi się pióropusz barwa bordowo-fioletowy jak kwitnie przechodzi w szarość.
Następna proso bardzo ładna ale łamliwa po burzy ugina się pod wpływem wody. Trzeba ją podpierać wiązać do palika.
Trzecia trawa to afrykańska bardzo ładnie się przebarwia jesienią pomarańczowo-czerwony-miedziany kolor.
Znowu proso. Ostatnia ta najwyższa jest u mnie dłużej przekopana z innego miejsca podobna do miskanta pierwszego od lewej ale ciut jaśniejsza.
Jeszcze zapomniałam na drugim zdjęciu jest laskownica biało-ziolona (wymarza bardzo źle rośnie to nie jest dla niej klimat u mnie.
Jak chcesz się dowiedzieć to zajrzyj do internetu i zobacz sobie jak się nazywają masz moje foty.

Malutki ogródek 23:39, 06 mar 2017

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Poszukując inspiracji do niewielkiego ogródka przy szeregowcu trafiłam na to forum. Przejrzałam nieco wątków tyczących się małych ogródków ale stwierdzam, że mój jednak jest jeszcze mniejszy... Co więcej moja ogrodnicza wiedza ogranicza się do kilku co bardziej popularnych gatunków, postanowiłam więc poprosić o pomoc
Ogródek ma ok. 40 m2 (jakieś niecałe 6 na niecałe 8 metra) plus 16 metrów tarasu.

Po większych opadach i po roztopach stoi w wodzie, co można podziwiać na załączonym obrazku. Sprawa zgłoszona do dewelopera, nie wiem co też zamierza on z tym fantem począć, jeżeli ktokolwiek miałby pomysł, podjęcia jakich kroków powinnam się od dewelopera domagać, sugestie mile widziane. Ogródek niby ma drenaż...

Efekt jaki chciałabym osiągnąć widać na drugim załączonym obrazku, z tą jednak różnicą, że w miejscu płyt miałby być trawnik a rabaty bez podwyższenia. Bukszpany, trzmieliny, lawendy, hortensje, jakieś róże, tak to widzę. Raczej chciałabym uniknąć żywopłotu z żywotnika bo mi trochę szkoda miejsca na niego ale z drugiej strony chciałabym, by ogródek zimą również cieszył oko.

W planach mam osłonięcie się od sąsiadów szarymi drewnianymi pergolami ale plany te są dość odległe, za to w tym roku chciałabym założyć trawnik (który jeszcze przed zimą zdążyłam usunąć, bo się deweloper nie spisał z tym swoim) oraz dokonać chociaż części nasadzeń, zwłaszcza wzdłuż frontowej linii działki. I wreszcie dochodzimy do sedna. Jakie gatunki mogłabym tam wykorzystać?

W projekcie, który dla mnie jest inspiracją wykorzystano zdaje się drzewka oliwne. W naszej strefie to oczywiście niemożliwe, myślałam więc o zastąpieniu ich wiśnią osobliwą (tą kulistą). Jednak czytam, że ona dorasta do 3 metrów średnicy - jeżeli tak, zajmie mi trzy z ośmiu metrów długości ogródka, to chyba jednak sporo... Po jakim czasie może osiągnąć taką średnicę? Jeżeli po 50 latach może nie warto się przejmować, może można je ciąć by uniknąć tak dużego rozrostu? A może macie pomysł na jakiś inny gatunek, może coś bardziej strzelistego w formie? Choć te wisienkowe kule bardzo mnie intrygują...

Będę wdzięczna za pomoc. Wiosna tuż tuż i ja już spać nie mogę, bo myślę i myślę i wymyślić nic nie mogę

[zmoderowano]
Ogródek Iwony II 23:37, 06 mar 2017

Do góry
Musieliśmy zająć się czymś innym.
Postanowiliśmy zrobić podpory dla róż
Cięcie

Malowanie, przykręcanie :

Spodobało nam się. Padła decyzja: Będą kolejne części

Zbyszek przygotowywał materiał, ja malowałam, potem montowaliśmy Zeszło nam do jesieni, bo materiał z odzysku
Pomagał Pawełek

Ogródek Iwony II 23:36, 06 mar 2017

Do góry
Na stronie 627 skończyłam swoją opowieść ...
Dzisiaj ciąg dalszy

Nastał lipiec. I wyczekiwany urlop mój i Zbyszka. A jak ma się czas i plany, to się je realizuje.
I wydawałoby się, że już ogród skończony. Ale tak nie było. W lipcu zaczęły się rewolucje. Bardziej z musu i konieczności... Jedne decyzje pociągały za sobą kolejne...
Niebawem umówieni byliśmy z cieślami na pokrycie dachu. Trzeba więc było rozebrać co nieco i przygotować pod kątem prac ciesielskich.

Kilka belek miało być wymienionych, rozebrany erkiel ... Zrobił się bałagan, a potem przyjechała blacha, deski, łaty ... malowanie, układanie ... o trawniku musiałam zapomnieć na kolejny sezon ...

A zabezpieczony przed deszczem dach straszył i czekał na fachowców, którzy nas bardzo długo zwodzili ... Baaaaaaaaaaaardzo dłuuuuuuuuuuugo

Ogrodowe kreacje 23:27, 06 mar 2017

Do góry
Dzisiaj niestety nie dane mi było połazić po ogrodzie :/ na rekompensatę ogrodowych zdjęć wklejam osłonki na doniczki Podglądając ogrodowisko od paru lat i nie ujawniając się czerpałam różne inspiracje i teraz powoli wprowadzam je do swojego domu jak i ogrodu między innymi są nimi różnego rodzaju osłonki i doniczki

]
Sezon 2017 u Hanusi 23:18, 06 mar 2017

Do góry
Wyszłam z psem i mnie trochę poszczypało, teraz odpijam gorącą herbatę z prądem! I do łóżka!
Ogród, mydło i powidło. 22:57, 06 mar 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Dereń,muszę o nim poczytać,nazwa mi znajoma i nic po za tym

W tym roku zachorował mi i nie przebarwił się pięknie ale poprzednie lata :

Z tyłu judaszowiec.

Katkak napisał(a)
A jaki jeszcze masz?

Sadzone w 2016 roku Welsch Gold i Black Tower.
Sprzeczność w ogrodzie 22:28, 06 mar 2017

Do góry
Jana napisał(a)

Szybka jesteś
Ziemniaki także będą?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies