Myślę, że nie do każdego ogrodu pasują bukszpany, nasadzenie 3 kulek nic nie da, ani nawet stożków, takie bezmyślne kopiowanie czasem więcej szkody przynosi, może skup się na tańszych i mniej problemowych roślinach, typu kolorowe iglaki, trawy, liściaste typu trzmieliny, trzy kulki z bukszpanu i nic, kiepsko będzie wyglądało. A nawet z czymś będzie kolejnym ogrodem z bukszpanem.
Może zrób swoją listę ulubionych roślin, pogrupuj je kolorystycznie i zaskocz nas wszystkich
No tak, ja spędziłam 40 lat na tym i "zęby zjadłam", jak chcesz idź tą drogą, kupuj co się podoba, za 40 lat pogadamy, albo korzystaj z moich rad, będziesz mądrzejsza wcześniej
W internecie to pewnie nie mają pojęcia o co chodzi, ja to robiłam w kilku ogrodach gdzie były olbrzymie sosny czarne. Sosna gubi stare igły i wtedy wygląda tak smętnie i brzydko, że jak ich nie zdejmiesz, to gorzej być nie może, a jak wielkie drzewo to zajmuje to dwa dni i jest morderczą pracą i niewdzięczną.
Niektórzy o tym nie słyszeli jak o wielu innych "finezyjnych" pracach stricte estetycznych, które pokazujemy na Ogrodowisku
Sosna każda to dla mnie najgorsze drzewo iglaste.
Te co były trochę krzywe, gałązki wyskoczyły, to już ciachnęłam, ale troszkę.
Potem tnę pod koniec czerwca albo czekam, czy pogoda mokra czy nie, bo u mnie zaraz w czasie cięcia grzyb Cylindrocladium atakuje, więc czekam i nawet wcale nie tnę.
Potem to w zależności czy cięłam w czerwcu, nie tnę tak całkiem książkowo, bo dostosowuję do pogody i jak wyglądają bukszpany.
Irenko. a skąd wiesz kochana? a wiem, ktoś zaglądał do mnie w sobotę przez płot i puścił info hahaha.
Widzieli sąsiedzi jak nas nie było
E tam, zaraz się dzieje, no dzieje się czasem nawet za bardzo, aż nie mogę ogarnąć tematu Ostatnio mi prześwity w tujach pewien sąsiad wykonał
Budowa będzie za płotem, same rewolucje. Wykopki, przekopki i takie tam. Ale wsparcie mam słabe.
No. luki są jak nie wiem co, potrzebujesz 3 małe krzewy na m2, 9 szt średnich bylin na m2 lub 3 szt dużych, a 15 małych bylin na m2. Sporo musisz zainwestować w ten kawałek rabatki
czyli jest szansa.. niestety ale ta pogoda podciągnęła roslinki niektóre, stąd moje zmartwienie. Nic czekam, mam czas, rośnie na wrzosowkisku które zanim przerobię to pewnie maj minie Dziękuję Danusiu
Beatko, jeśli chcesz w tym miejscu stworzyć kwaterę dla kwasolubów to proponuję najpierw zadbać o glebę na całym tym fragmencie (bo wnioskując po zdjęciu to nie jest ona atrakcyjna dla tej grupy roślin). Sprawdź Ph.
Kolejna sprawa to obecne nasadzenie będzie atrakcyjne tylko wiosną. Potem rośliny przekwitną i tylko klon będzie wprowadzał kolor.
Przemyśl nasadzenie wg wzrostu, atrakcyjności liści (poza sezonem kwitnienia) i koloru.
Pogrupuj gatunki. Nie sadź pojedynczo, bo nie uzyskach efektu, a tylko wprowadzisz chaos.
Przeszukaj forum - realizacje Gardenarium, skocz do ogrodu Domi, do Bogdzi - i znajdź natchnienie we wrzosach, wrzoścach, sosnach np. varella, berberysach, azaliach japońskich. Z kwasolubami dobrze rosną niektóre trawy, funkie, żurawki, jeśli lubisz to lilie orientalne cenią sobie takie stanowisko.
Lubię rozrzucać po trawniku ładny, dojrzały kompost i przegrabiać. Wyrównują się nierówności i trawnik wzbogaca, zasila. Wierzę w kompost bo stosuję go co najmniej 35 lat