Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

_Daria_ 16:29, 27 mar 2014

Aha - te najbardziej zewnętrzne gałęzie nadal nie odzyskały w pełni swojego kształtu po rozwiązaniu i jeszcze nie poodwracały się wierzchnią stroną do słońca.
Sebek 17:31, 30 mar 2014

Widzę na nich ślady żerowania miodówki bukszpanowej - na nią trzeba stosować Mospilan. Jednak najpierw uformuj je - możesz radykalnie, szybciej się zabudują niż myślisz - a potem dopiero je opryskaj.
Pszczelarnia 10:27, 31 mar 2014

Czy/ Jak można bez użycia chemii zwalczyć przędziorka na bukszpanie?
Rośliny są świeżo posadzone.
_Daria_ 12:46, 31 mar 2014

Sebek, dzięki za radę.
Trochę się boję ciąć je radykalnie, bo wiem, że wolno rosną. Ale przyciąć je w końcu trzeba, żeby nie wygladały jak zaniedbane krzaczory.

A tak w ogóle to moje bukszpany zakwitły! Mają świeże pączki kwiatowe, kórych ponad tydzień temu jeszcze nie było. To znaczy, że chyba będą żyć?!
Gardenarium 17:35, 31 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Czy/ Jak można bez użycia chemii zwalczyć przędziorka na bukszpanie?
Rośliny są świeżo posadzone.

Na przedwiośniu Promanal, ale już za późno.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 17:45, 31 mar 2014

To wkraczamy z chemią. Coś na owady. Mospilan? Talstar czy Magnus?
_Daria_ 21:22, 31 mar 2014

Sebek napisał(a)
Widzę na nich ślady żerowania miodówki bukszpanowej - na nią trzeba stosować Mospilan. Jednak najpierw uformuj je - możesz radykalnie, szybciej się zabudują niż myślisz - a potem dopiero je opryskaj.

Sebek, mam jeszcze pytanie - widzę, że też jesteś z Małopolski, jak ja. Czy teraz jest dobry moment na cięcie bukszpanów, czy poczekać z tym do maja? Czy przymrozki tym świeżo przyciętym gałązkom nie zaszkodzą?

Jeśli ktoś jeszcze ma w tym doświadczenie to też proszę o radę.
Gardenarium 08:57, 01 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To wkraczamy z chemią. Coś na owady. Mospilan? Talstar czy Magnus?

Na przędziorki polecany jest Talstar.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:59, 01 kwi 2014

_Daria_ napisał(a)

Sebek, mam jeszcze pytanie - widzę, że też jesteś z Małopolski, jak ja. Czy teraz jest dobry moment na cięcie bukszpanów, czy poczekać z tym do maja? Czy przymrozki tym świeżo przyciętym gałązkom nie zaszkodzą?

Jeśli ktoś jeszcze ma w tym doświadczenie to też proszę o radę.

Tnij teraz, to chodzi o wyprowadzenie ich z krzaczorów w ładne bukszpany

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 08:31, 03 kwi 2014

To ja tez mam pytanie. Chyby nawet podobne fotki byly, ale pewna nie jestem wiec wole zapytac.
Nie wiem czy to roztocza czy przedziorki? Te kreskowane liscie?B przedziorkow nie dojrzalam.
A te uschniete liscie to wynik ciecia w zeszlym roku czy grzyb? To sa dwa duze bukszpany i dwie male kule. Bylabym wdzieczna za pomoc.
Aha, podlewane w czasie suszy, nawozone raz w roku nawozem dlugodzialajacym do bukszpanow, rosna na ziemi rodzimej wymieszanej z kompostem. Te duze juz od 10 lat. Mam wrazenie, ze po poprzedniej wiosnie juz sie cos zaczelo dziac.