Pomoże ktoś mi z ta rabatą i podpowie czy dobrze myślę. Chciałabym ja zmienić żeby zimą nie było tak łyso Po lewej stronie myślę o jakieś choince żeby można było na boże narodzenie ozdobić jaka byłaby najlepsza? Na środku jest studnia teraz jest przysypana ziemia ale myślałam żeby to zlikwidować i zrobić jej obwódkę z bukszpanu lub trzmieliny a w środek może jakaś donica z jednorocznymi kwiatami? Rabata jest w pełnym słońcu A jeszcze chciałam sie zapytać o żywopłot po lewej stronie jak widać blisko rosną drzewa wiśnie i leszczyna z przodu sa tuje a dalej jest dużo cienia co będzie rosło w cieniu?
Tu gdzie jest studnia jest 160 ale chcem zrobić na równo
Aganiu, remontu współczuję. Zdaje się, że na klika lat nabawiłam się wstrętu do tego typu działań. Mam nadzieję, że u mnie też się sprawdzą te nożyce.
Przebiśniegi się powiększają.
Z ziemi wyłażą sasanki i krokusy. Widać nad wyraz grząską glebę.
Astry i wrzosiec z listkiem kiścienia
Ładnie przezimowała turzyca ptasie łapki. Po zakupie kilka lat temu chyba niepotrzebnie ją podzieliłam. Od tego czasu marnie przyrasta. Zapomniałam o przycięciu i wyczyszczeniu traw pod dereniem Flaviramea.
Witam serdecznie, znalazłam takie skarby w piwnicy i zastanawiam się co w nich posadzić?? Mysle o hostach i hortensjach bukietowych.
Czy odnawiać te dwie donice?? W ogrodzie mam też drewniane skrzynie zrobione przez mojego mężą.
Agatko, oliwników jeszcze nie wąchałam. Uczynię to w sezonie. Dzisiaj zrobiłam im sesję zdjęciową.
Rosnący na rabacie przedpłotowej klon ginnala zapowiada się nieźle. Będzie miał mocne rozwidlenie. Trzmielina przybiera wiosenne barwy. Nie przepadam za tymi zimowymi różowatościami.
Róże w większości świetnie zniosły zimę. Tylko jeden egzemplarz wygląda kiepsko. Trzeba go będzie przyciąć prawie do ziemi (drugie zdjęcie)
No kurczę i Ty tez, tak jak Krysia, nie masz już śniegu w ogrodzie? Ja sie tak nie bawię u mnie jeszcze z dobry tydzień śnieg poleży
Oryginalny prezent
Tiaa,chyba jednak zmieniłabym w frontowej części ogrodu jeszcze co nie co. Za dużo mi tam miejsca . Asia-Makadamia zaproponowała tam pasy bylinowe ale myślę i myślę i chyba jednak zrezygnuję z tego pomysłu. Może dać tam jeszcze kółko trawnika np tak
Pewnie zrobię jeszcze ten kawałek trawy a jak już dojrzeję do zmian kiedyś tam pewnie trawnik zniknie.
Cóż za cudowny zimowy ogród!
Kaliny - wyobrażam sobie te zapachy, u mnie jedna zakwita w listopadzie. Po mroźnych zimach czekam na kolejny listopad bo kwiaty przemarzają i wiosną nie kwitnie.
Ogniki w szpalerach i wąskich przejściach, faktury kolorowych gałązek
poduchy trzmielinowe! Na takie czekam u siebie już wiem jak będzie u mnie za parę lat!
Ja wczoraj wysialam szalwie omszona, acene drobnolistna, zmijowca, powojnik tangudzki i hyzop lekarski. 10.02 sialam lawende, hyzop i czekam co dalej. Kobea wysiana pod koniec stycznia wyglada tak:
Latem wyczesałam stipę i zebrałam sporo nasionek. Wysiałam je do pojemniczków i po tygodniu było tak
a dziś jest już tak
Cieszy mi się gęba do tych niteczek bo to mój pierwszy raz.