Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 22:44, 28 kwi 2017

polinka napisał(a)
Nie znalazłam co to za nowość w tzecim pasie ale spokojnie poczekam na efekt

Też macie kanlendarz prac ogrodowych?
w czwartym będą nowości nic nie znajdziesz kalendarz wymusza życie No i organizacja
bacowa 23:09, 28 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
bardzo dziękuje. Oby tak było do posadzenia zostało 240 sadzonek ale to kwestia ułożenia krawężników a te zaplanowane mamy na 14 maja.
A skoro masz je już tak dawno to jeszcze może masz jakieś obserwacje wiazesz je czy nie na zimę?

Moje obserwacje nt. trzcinników to takie, że to żelazna trawa. Pierwszy raz w zeszłym roku przeczytałam u Gosi Malkulowej o rdzy i aż gębę rozdziawiłam, bo nic takiego u siebie nigdy nie widziałam.Nie wiąże tych traw na zimę.Jedynie co robię to póżną jesienią , początkiem zimy jak te kłosy są już mocno styrane przez wiatr to je obcinam do wysokości liści .
nawigatorka 08:08, 29 kwi 2017

bacowa napisał(a)

Moje obserwacje nt. trzcinników to takie, że to żelazna trawa. Pierwszy raz w zeszłym roku przeczytałam u Gosi Malkulowej o rdzy i aż gębę rozdziawiłam, bo nic takiego u siebie nigdy nie widziałam.Nie wiąże tych traw na zimę.Jedynie co robię to póżną jesienią , początkiem zimy jak te kłosy są już mocno styrane przez wiatr to je obcinam do wysokości liści .
bardzo mnie taka opinia cieszy a pomysł z obcięciem samych kłosów tez dobry a łamią Ci się kiedyś? Pokładam?
ren133 12:37, 29 kwi 2017

Jestem juz na bieżąco chociaż u Ciebie... i życzę sloneczka takiego jak u mnie
amelia_b 13:03, 29 kwi 2017

U mnie też jest już nadzieja na poprawę pogody, dziś już nie leje deszcz
nawigatorka 13:20, 29 kwi 2017

J
ren133 napisał(a)
Jestem juz na bieżąco chociaż u Ciebie... i życzę sloneczka takiego jak u mnie
jest choc deszcz już tez był
nawigatorka 13:20, 29 kwi 2017

amelia_b napisał(a)
U mnie też jest już nadzieja na poprawę pogody, dziś już nie leje deszcz
zawsze cos
babka 17:47, 29 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
ale mnie zdjęciem zaskoczyłaś, to hameln

Chyba nie podziękowałam
Rozplenica nie zjadła Ci tych rozchodników ?

Aśka, chylę czoła dla Waszej inwencji twórczej i pracowitości. Ja napewno bym wymiękła.
nawigatorka 20:37, 29 kwi 2017

babka napisał(a)

Chyba nie podziękowałam
Rozplenica nie zjadła Ci tych rozchodników ?

Aśka, chylę czoła dla Waszej inwencji twórczej i pracowitości. Ja napewno bym wymiękła.
sadze w sporych odstępach i jest wysokości i odległością sam raz.
Pop osadzeniu

I po roku

Krępuje się czytając takie słowa serio dlatego pięknie podziękuje jedynie
nawigatorka 20:38, 29 kwi 2017

W razie czego od kokoszki
Rdza
https://zojalitwin.wordpress.com/2011/05/06/rdza-na-roslinach/

Pytałam Finki na temat tej rdzy i taką dostałam odpowiedź:
"Teraz o rdzy. Trawy ozdobne czasem są atakowane przez Rdzę źdźbłową lub Rdzę brunatną. Nie wiem na razie jakim środkiem z obrotu hobbystycznego to można załatwić, coś poszukam i się odezwę. Normalnie te Rdze zwalcza się substancjami aktywnymi: prepikonazolem i cyprokonazolem (razem wziętymi). W rolniczych środkach to: Menara 410 EC lub Chefara (to jest to samo). Artea ma słabsze działanie bo mniej w niej cyprokonazolu. Ale nie mają one rejestracji do stosowania w roślinach ozdobnych. W tej chwili nie mogę nic więcej poradzić. Ważne jest nawożenie traw. Słabiej odżywione łatwiej chorują. Najlepsze oczywiście nawozy naturalne. Można też zastosować saletrę amonową. Rdza pojawia się przeważnie latem przy bardzo suchym i gorącym przebiegu pogody."
trzcinnik przeniosę w inne miejsce, na razie go mnożę
rdzę ma i to dużą, teraz to już chyba nic nie pomoże.

Do zwalczania przystępujemy po zauważeniu pierwszych plam. Z początku lepiej usunąć listek czy kilka. Jeśli jednak przegapiliśmy początkowe objawy to praktycznie nie ma innej rady jak chemia. Oto wykaz w miarę skutecznych preparatów. Podaję tu wszystkie dostępne, także te w większych opakowaniach, bo uznałam, że ogródki wiejskie są nie mniej ważne, a do oprysku pól używa się środków w dużych opakowaniach.
Nazwa preparatu W stężeniu
Baymat Ultra 015 AE 400 gramowy aerozol
Amistar 250 SC 0,1 %
Bayleton 5 WP 0,2 %
Biochikol 020 PC 2,5 %
Bumper 250 EC 0,05 %
Discus 500 WG 0,03%
Folicur BT 225 EC 0,1 %
Folicur Multi 50 WG 0,1 %
Score 25 EC 0,05 %
Trzeba jednak wyraźnie stwierdzić, liści porażonych nie zmienimy na zdrowe. Chemia tylko spowoduje, że nowe liście nie będą porażone. Zatem w naszym interesie jest szybka reakcja na pierwsze objawy, bo tylko wówczas rośliny zachowają ładny wygląd przez cały czas.
Na koniec dodam, że rdza na drzewach i warzywach rozwija się dokładnie tak samo zatem reakcja z naszej strony powinna być taka sama.