Tosia napisz jak trzeba ciąć hortensje. Obiecałaś na jesień, że zapodasz instrukcję Wiesz o jakie cięcie mi chodzi – aby hortka miała jeden gruby pieniek. Nie wiem, chyba dobrze wytłumaczyłam ale Ty wiesz o co chodzi
Muszę się dobrze przygotować
Na chwasty nie patrzymy, takie dorodne przez zimę urosły
Z wieści optymistycznych - Oczar kwitnie
Jeszcze wczoraj nie było widać żółtych kwiatuszków A dziś niespodzianka
Mój oczar też ma dużo liści i też nie da się ich oberwać tak łatwo. Próbowałam
Sam te liście zawsze gubi wiosną. Może Ambrowcom te liści też same opadną tak się sama jakoś pocieszam
Wszędzie pełno wody, rowy odwadniające po kostce pełne Niedobrze
Moje aż dwa miskanty stoją w wodzie Jak przeżyły te -20 stopniowe mrozy to teraz mogą zgnić
Wyszłam dziś do ogrodu z zamiarem oberwania liści z Ambrowców.
Nie da się
No nie da się
Może kilka nawet mi się udało ale zdecydowana większość mocno trzyma.
Drzewo ma napuchnięte już pąki i boję się, że jak będę za bardzo ciągnąć to uszkodzę
Czy Ambrowce można ciąć, czy powinno je się ciąć wiosną? Widziałam tam kilka krzyżujących się gałązek i jakoś zapragnęłam ciachnąć
Kasiu mój nastrój też nędzny. Ta cholerna awaria wody wyprowadziła mnie z równowagi , ale może ziemia szybko odtaje i uporamy się z problemem.
U nas dzisiaj nie pada, a śniegu już prawie nie ma. Zaraz idziemy do ogrodu sprzątać.
Współczuję upadku, dobrze że się nie połamałaś!
Tulę w bólu.
Fiołki niektóre znam, później podpiszę fotki.
Na wiosnę po kwitnieniu, jak już będę wiedziała które są które, mogę Ci podesłać z każdego po trochu , one szybko się rozrastają
O tak beton i cegła to duet doskonały, właśnie na tych dodatkach postanowiłam bazować u siebie w ogrodzie.
Idealne pasują do zieleni i romantycznego klimatu , który chcę uzyskać
Witaj Basiu
W obecnym ogrodzie cegły mam ułożone bezpośrednio na gruncie, przez 8 lat zlasowało się może 10 szt na kilka tysięcy. Nie jest źle.
Czasami musiałam poprawić coś po zimie, albo jak korzeń coś podniósł, ale to też nie problem.
W nowym ogrodzie chcemy ścieżki ułożyć na suchym betonie, stąd te korytowane kształty przyszłych ścieżek.
Będzie trwalej i chyba chwasty tak szybko nie będą przerastały.
Uwielbiam cegłę w ogrodzie , a już w połączeniu ze starym betonem to mój faworyt
M chce dodać granit, a mnie ciągnie beton. To przez te stare ławki, które uratowałam przed zmiażdżeniem w podjedzie.
Dostałam też stare betonowe stopnice i chcę zrobić schody do wgłębnika z ogniskiem oraz schodki na górkę pod wierzbą płaczącą.
Szukam też starych betonowych słupków do otoczenia nasypu i przepleść w nich stare kute czarne łańcuchy.
Znalazłam też przepis na betonowe kule , które umieszczę na ceglanych słupach w ogrodzeniu z przodu działki
Aż mnie nosi, ale dzisiaj idę tylko trochę posprzątać powycinane suszki i gałęzie na prace budowlane przyjdzie poczekać...
Cieszę się, że Ci się podoba.
Mało mam zdjęć jednak jak na wystawianie tutaj, chociaż wydawało mi się ogólnie że robiłam sporo. Widząc u innych zbliżenia kwiatów i takich pierdółek dekoracyjnych, to też mogłam tak porobic zdjęcia. Ale nadrobię to, uczymy się nieustannie.
Popatrz na swój rysunek. Masz malutki ogródek i połowę zajmuje nowy taras i placyk wyłożony kostką. A może zmniejszyć placyk i zrobić jakąś rabatkę? Powiększysz ogród i zyskasz nowe miejsca na roślinki .
Ja również nie wytrzymałem i wsadziłem do donicy w domu. Na razie tylko jedną odmianę, z resztą spróbuję wstrzymać się do pierwszych tygodni marca. W poprzednich latach pędziłem pacioreczniki od połowy marca, podobnie jak dalie. O ile paciorecznikom to służyło, tak dla dalii jest to zdecydowanie za wcześnie (chyba, że mamy ogrzewaną szklarnię i chcemy pobierać sadzonki). W zeszłym roku w połowie maja do jednej donicy wysadziłem pacioreczniki pędzone od marca, do drugiej zaś same kłącza. W lipcu nie było żadnej różnicy. Te pędzone po wysadzeniu na zewnątrz bardzo długo stoją w miejscu. Pędzenie ma według mnie znaczenie w uprawie ciekawszych odmian, które z tego co zaobserwowałem i wyczytałem potrzebują dłuższego sezonu wegetacyjnego, żeby zakwitnąć.
Dorzucam kilka zdjęć, które obrazują jak wyglądały w drugiej połowie czerwca i we wrześniu