Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 14:59, 20 maj 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu przeczytałam o liliach, jak się wzmocnią i puszczą listki wtedy mi wyślesz.

Piękny ten czerwony buczek. Pisałaś kiedyś, że nie rośnie to się wystraszył

Wszystko zrozumiałaś

Buczk już nic nie pisze aby go nie spłoszyć wzrostowo.
Nie wiem co się dzieje, ale wszystkie buki które mam szczególnie zielone mają już przyrosty po 0,5 metra.
Znowu dodatkowa robota trzeba je ciąć.

Ptasi gaj 11:20, 20 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
No proszę jaka piękna wiosna, a oczko zachwyca jak zawsze.
Chciałam cię Elu zapytać o różę, bo moja jedna Sweet Laguna całą zimę dobrze się trzymała, a na wiosnę zmroziło jej listki i do tej pory stoi taka goła. Sprawdzałam, to pędy są żywe. Inne róże już dawno w listkach. U ciebie też tak jest?.

Gosiu musisz poczekać. Jeszcze trzeba zaczekać czy odbije. Od dwóch lat róże pnące nie mają lekko.
Bardzo się do nich zniechecilam.
Właśnie mnie tak w zeszłym roku mróz wszystkie pnące pokiereszował, że nie mogą się podnieść. Róża odbije, aby tylko korzeń i podstawka nie ucierpiały powyżej szczepienia. Odbudowa róży trwa z 2 sezony o ile znowu ja mróz nie dorwie.
U mojej widzę 2 pędy odbijają od ziemi.
Ptasi gaj 11:11, 20 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Elu, pamiętasz może odmianę tej jarzmianki?

https://albamar.pl/byliny/2149-jarzmianka-wieksza-censation-milano-astrantia-major-6382050980827.html

Mam jeszcze inne srebrna jest bardzo ładna i kwitnie non stop.
Ptasi gaj 23:20, 19 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jarzmianka

Elu, pamiętasz może odmianę tej jarzmianki?
Ptasi gaj 23:03, 19 maj 2022

Do góry
Jak zakwitniemy tutaj będzie pięknie.

Ptasi gaj 22:51, 19 maj 2022

Do góry
Cd

Zaczyna kwitnąć Watanabe ale to nie pełnią kwitnienia może w niedzielę

Jarzmianka

Czyściec hummelo a fioletowe to jakiś szpinak rozsiał się

Ptasi gaj 22:46, 19 maj 2022

Do góry
Dzisiaj tylko podlewanie. Ziemia sucha jak pieprz. Ma padać ale kiedy i ile nie wiadomo.

Takie dzisiaj latały nad moim niebem kilka razy po 6 szt w jedną stronę.

Ptasi gaj 22:40, 19 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Ela Twoje oczko czyściutkie -przepięknie wygląda
gdzie kupujesz ten ekstrakt z jęczmienia i szyszki olchowe ? w moich mikro oczkach coś glony zaczynają się panoszyć ...

Madziu mam namiary na ekstrakt ale nie dzisiaj muszę poszukać. Też będę kupowała bo mi się kończy.
Szyszki jesienią uzbierałam na pobliskich drzewach.
Można też kupić.
Moim zdaniem jak mniejsze oczko to ekstrakt z jęczmienia wystarczy.
Posadz dużo roślin irysy żółte dobrze filtrują wodę. Jest dużo roślin zobacz w necie. Rośliny to podstawa nie i napowietrzanie.
Ta Kępa zielona to irysy po prawej stronie przy brzegu też.

Ptasi gaj 19:46, 19 maj 2022

Do góry
April napisał(a)

Jaka piękna była, szkoda. Ja posadziłam Lagunę dwa lata temu. Liczę że wreszcie się zacznę zachwycać.
U mnie też masa róż cofnęła się w rozwoju albo zupełnie wypadła. Susza chyba tak na nie działa, bo nie wiem co.
Zakątek brzozowy piękny.
A z oczkiem to podziwiam. Dużo pracy jednak przy nim.

Teraz wygląda tak makabra

Oczko mam tak wyczyszczone

Ptasi gaj 12:59, 19 maj 2022

Do góry

Laguna była taka w 2020 roku. W tym roku ma jeden badyl i nie wiadomo czy będzie kwitł

Jaka piękna była, szkoda. Ja posadziłam Lagunę dwa lata temu. Liczę że wreszcie się zacznę zachwycać.
U mnie też masa róż cofnęła się w rozwoju albo zupełnie wypadła. Susza chyba tak na nie działa, bo nie wiem co.
Zakątek brzozowy piękny.
A z oczkiem to podziwiam. Dużo pracy jednak przy nim.
Dębowe zakątki 23:35, 18 maj 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Blue Ivory

ciemiężyca pośród host

Hosta Milenium bryluje pośrodku

U mnie już biedronki duże są

Aniu i jak tych host nie kochać. Mają przepiękne liście. Oglądajac twoje hosty nabralam chęci i też już sporo u mnie bo posadziłam.
Muszę je trochę po przesadzac posadzone tam gdzie ich nie widać.

Milenium mam, blue Ivory chyba tez. War Point ładna.
W połowie drogi na działkę jest szkółka host. EM nie chce ze mną tam podjechać uparł się.
Ptasi gaj 23:13, 18 maj 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Po prostu pomór na róże.
U znajomego Rhapsody in Blue jest piękna, krzaczasta i ma ponad 150 cm wysokości. Dlatego swoje kupiłam. Chyba przesadzę wszystkie krzewy w jedną grupę. Mam je posadzone bardzo luźno, żeby miały przewiew, ale tak jak piszesz, strzelają badylami pojedynczymi i przycinanie nisko nic nie daje.
U mnie najlepiej się trzymają Solero i Cubana. One jak okrywowe, jeśli nisko cięte.

Klona masz cudownego.

Próbowałaś wlewać do oczka wodnego te środki?

Ten znajomy od Rhapspdy in Blue w swoim 40 m2 stawie stosuje od lat i ma czystą wodę.

Kasiu jak napelnilismy po sam brzeg woda oczko było bardzo czyste.
Ja stosuję koncentrat jęczmienia i szyszki olchy mam czystą wodę od 2 lat i będę się trzymała już tego nie chce zmieniać środków, ale w razie czego sobie zapisze.

Akurat Rhapsody można by było posadzić kilka bo one nie chorują. A
Chyba Ania Anabuko ma niską i jej ładnie kwitnie. Dorotka też ma i jej ładnie kwitnie.
W zeszłym roku moje po 2 metry urosły.
Ogród w Klein Kottorz 23:03, 18 maj 2022

Do góry
Ten Virginia ... To jakaś moda czy nowosc, widać je we wszystkich szkółkach. Jest ładny tylko czy długo trzyma kwiaty.
Ja jestem zwolenniczką bardziej wyrazistych kolorów. BYLam dzisiaj u sąsiada ogrodnika chciałam kupić jakiegoś rodka, ale dziki tłum chodził i oglądał.

U mnie tylko pewnie biały kwitnie. Jadę jutro podlac inpo zaglądać czy ślimaki przypadkiem mi host nie ogryzają.

Klonów masz sporo i ja wczoraj kupiłam w Lidlu jakiegoś zielonego bez nazwy. Był ostatni dosyć ładny za 35 zł taniocha.

Odnośnie lilii napisałam u siebie
Ptasi gaj 22:50, 18 maj 2022

Do góry
Ja ci prześlę lilie mam 2 korzenie nie wiem jakiego koloru, ale niech one jeszcze trochę u mnie podrosną.
Może za 2 tygodnie. Narazie to korzeń i pare liści zaczyna wypuszczać. Te które już są na lustrze wody nie dało rady sa w mule mocno wrośnięte. Jak bym zaczęła szarpać mogłabym wpaść do tego mułu.
Mówię ci że uszczknąć korzenia lilii to tak jak z wykopanie trawy.
Wilczy ogród 12:54, 18 maj 2022

Do góry

Na tej skarpie wszystko piękne nie ma się do czego przyczepić.
Różanecznik, palmowe na najwyższym poziomie. Mają dobry klimacik od południa się słonko oprze kamienie wieczorem ciepło oddają roślinki mają cieplutko.

Madziu czym ty podsypujesz te rabaty tak drobną kora?

Pozdrawiam

Ela dziękuję za pochwały
na rabaty wysypuję drobniutką korę -zakupiłam całe auto -6 kubików i nie starczyło mi na cały ogród -tak powiedzmy na 2/3
Ptasi gaj 23:27, 17 maj 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, jeśli dla mnie chcesz zrobić sadzonkę lilii wodnej nie rób sobie kłopotu.
Moje oczko jest malutkie, otoczone rabatą z roślinami i lilia nie jest niezbędna.

Śliczny jest ten klon
Ja kupiłam Crimson Sentry, teraz już jest widoczny, ale w ogóle nie jest kolumnowy.
Muszę też go przyciąć, żeby się zagęścił.
Elu, kiedy przycinasz klony?

Dobrze Danusiu
Coś tam uczknelam z tych lilii, są w oczku wodnym luzem przytwierdzone.
A ty masz lilie czy chcesz jeszcze dokupić. Bo coś mi się obiło o uszy, że Grek ci dał jakieś rośliny.
Crimson też mi się podoba.
Klony tniemy jak wszystkie drzewa liściaste w lutym marcu przed ruszeniem soków
April podbija las... 09:07, 17 maj 2022

Do góry

Odpisalam na priv. To dla mnie nie problem z dojazdem. Wsiadam w metro i jadę. Niezapominajkami też się dziele. Obsadzilam osiedle,i wiele innych miejsc. Na osiedlu mówią, że się rozsiały.

No to jesteśmy umówione
Ja niezapominajki też rozdaję całymi masami. Ciągle coś koleżankom do pracy targam
Ptasi gaj 20:03, 16 maj 2022

Do góry
Klon czerwony. Przez 4 lata od posadzenia przycinalam go aby się zagęścił opłacało się teraz jest piękny. Kolor nie samowity.

Tulipany białe jeszcze kwitną

Kalina Kilimandżaro, trochę nie wyraźnie, ma zielone paczki kwiatowe.

Ptasi gaj 19:54, 16 maj 2022

Do góry
Wczorajsze fotki czyszczenie oczka. Jak co roku czyścimy oczko z mułu wypompowana jest prawie cała woda zasila trawnik a później z dna ta brudna wylewamy pod brzozy lub tuje.
Odbywa się to w ten sposób, że ciągle wlewana jest woda czysta i pompowada brudna woda. Jeżeli widzimy, że woda jest na tyle czysta przestajemy pompować a nalewa się czystą wodą. Ryb nie wyciągają.
Były w szoku jak woda ze studni była pompowana bo zimna pewnie myślały, że zima wraca.
Cały brzeg trzeba wyczyścić tam dużo liści które się rozkładają.

Posadziłam 3 krzaki a wyrosło nieźle poletko. Korzenie białe długie na ok metr. Bardzo ciężko jest uszczknąć korzenia to tak jak wykopanie trawy. W oczku niestety szpadla użyć nie można.

Kaskada

Ptasi gaj 19:19, 16 maj 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zastosuj magiczną mieszankę Bogdzi do Rhododendronów. Ja swoje dziś będę dokarmiać, bo mają trochę pąków, ale wiele jest małych. Wydaje mi się też, że liście ciut straciły intensywną zieleń.

Róże ścięłam bardzo krótko. Może to dlatego. Niby pędy ładnie odbijają, choć np. Rhapsody in Blue bardzo słabo. Zobaczymy, one mają jeszcze sporo czasu.
Moje rok temu nie chorowały. Zresztą one nigdy nie chorowały. Na coś się wybieranie odmian z ADRem przydaje. Co najwyżej był problem z mszycami.

Mieszankę Bogdzi już zastosowałam tydzień temu.
Więc czekam na rezultat.

Jeżeli chodzi o Rhaosody to róża przereklowana. Mam 3 szt 2 w tym roku nie przycielam jedna nich zakulkowalam, 3 szt przycieta. Długie badyle mnie u niej przerażają.
Czekam co będzie u nich najlepsze.
A mszyce to fakt manna zawołanie.

Pnące mam w opłakanym stanie.

Kasiu tak się wczoraj spracowalam, że dzisiaj kości wszystkie czuje. Oczko wyczyszczone.
U Maji w ośrodku też mialam kilka robótek. Zawiozłam sporo traw kopanie dołków masakra ziemia skala tak sucho. Bolą mnie nadgarstki od rycia szpadlem.

Laguna była taka w 2020 roku. W tym roku ma jeden badyl i nie wiadomo czy będzie kwitł

New dawn już nie ma, miałam wysłać Daszun wykopałem a korzeń ledwo się trzymał posadziłam w kącie może życie w nim zawita.

Tej już tej nie ma jeden suchciel coś tam wypuszczs

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies