Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Choroby klonów, klon - Acer 19:11, 10 paź 2019

Do góry
Kasia_CS

Na liściach antraknoza na przekrojach także. Zwalczanie takie samo jak u platana czy brzozy.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:45, 10 paź 2019

Do góry
Krystianz87

To czarna plamistość brzozy. Oprysk 3x, co 7 - 10 dni przemiennie stosując Gwarant następnie Mirage lub Sportak oraz po nim Topsin i bezwarunkowo sprzątać opadające liście gdyż choroba wróci w dużym nasileniu.

Pozdrawiam
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:00, 10 paź 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Dominiś Dasz radę ..jak nie My to kto nie takie rzeczy się robiło

a co Ty za zmiany na rabatach planujesz ?
no nie tylko na rabatach - jak widziałaś tworzą się murki i zmieniła mi się wielkość i kształt rabaty przy furtce, ponadto nie podoba mi sie rabata przed domem - coś tam mi nie gra - dalej stawia się szopa i kolejne zmiany koło okręgu - ze środka będę musiała wywalić wrzosy i dam tam chyba brzozy brodawkowate pendula bordowe

poza tym też rewolucja na trawniku, bo będzie tam trawnik w okręgu i przy nim zrobiony chodniczek i do tego będę musiała dostosować rabaty, czyli je wyciągnąć do przodu - ach te dylematy co robić ...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:15, 10 paź 2019

Do góry
Niestety czuć było nadchodzącą jesień. Brzozy sporo liści już zgubiły. Chyba wynik tegorocznej suszy.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:34, 09 paź 2019

Do góry
Na początku myślałam bardzo poważnie o brzozie, ale..brzozy kiedyś rosły obok dębu. Zostały wycięte przez poprzedniego właściciela i dlatego stworzyła się ta "dziura w lesie", która zamierzam wypełnić daglezją. Obok sąsiad też ma brzozy, które strasznie traktuje, ciągle ogławia do zera. Zadowolony nie będzie jak mu dosadzę kolejny egzemplarz Poza tym mam niewiele miejsca na rośliny, a brzozy to "pijaki" i jest to w pewien sposób problematyczne. Postanowiłam wymyślić coś innego, ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie, może wrócę do źródeł
+Energy House nowoczesny i jego ogród 16:35, 09 paź 2019

Do góry
dzinks0 napisał(a)

Chęć obsadzenia zachodniej strony wynika z widoku, tj garażu sąsiada. Dlatego brzozy rosłyby max na taką wysokość. Zaraz za garażem a od tarasu mamy super widok na zachodzące słońce tuż nad horyzontem, więc tam już o wiele niższe by coś rosło.
widziałem brzozy u innego tak właśnie na 4m przycinane i od dołu tez nie mają tylko gołych pni. świetnie są zagęszczone, dlatego taki pomysł.

Brzozy, hmmm. brzozy brzozami, ale czy wiesz jak będą wygladały za 15 lat? Od dołu będą miały tylko pień biały, a korona pójdzie wysoko więc nici z zasłonięcia. Sąsiad ma, pokaż co zrobił, powiemy czy ok.

Musisz naśladować sąsiada? Bądź kreatywny, pokaż sąsiadowi klasę A nie papugowanie.

Naprawdę jest tyle lepszych drzew do tego celu, a tu akurat brzozy i brzozy.
No to może odmianowe brzozy np. Betula 'Doorenbos' a nie zwykła Betula.

Zdjęcia

Ma większe liście i wielopniowy egzemplarz da więcej gęstwiny.

Cięte brzozy będą po prostu "kalekami" a nie drzewami. Twoje działanie określiłabym jak "koń pod górę" i nie dasz sobie powiedzieć.

Posdź graby kolumnowe, buki kolumnowe, lub żywopłot formowany na wysokość płotu a nad nim drzewa szpalery jak masz kasę na takie formowane płaskie drzewa. Brzozy nijak się mają do tego co piszesz :minimalistyczny. Nijak.
Między brzozami 12:28, 09 paź 2019

Do góry
Z Grabami jeszcze poczekam, ale żywopłot w końcu posadziłam W weekend pogoda nie dopisywała ale jakoś mi się udało

Zostało jeszcze sprzatanie nadmiaru ziemi

Nad klonem to się bardzo zastanawiam. Serce po cichu mi podpowiada że będzie to lepszy wybór niż Ambrowiec. Chce go posadzić przed cisami, jak znikną graby, sosna czarna i jarzębina. Wtedy na tej rabacie byłyby od lewej brzozy, potem klon ginnala (krzaczek) klon ściętolistny (drzewo) i na końcu jodła lub sosna bośniacka (tu też mam dylemat). do tego berberysy, liliowce i trochę miskantów. Jeśli będzie jeszcze miejsce to może dam tam kule z cisów. Popołudniu zrobię aktualną fotkę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:39, 09 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Effcia, tulipanowce, ambrowce i platany kuliste są śliczne jednak wydaje mi się, że potrzebne mi tam jest coś wyższego. Ale pewnie któregoś sobie kiedyś kupię i posadzę gdzieś . Klony kuliste jakoś do mnie nie przemawiają .
Miło mi, że zarysy rabat Ci się podobają. Nie ukrywam, że ogród Izy Ursy stanowił pewną inspirację .

No właśnie też mam takie wątpliwości...

Muszę poprzeglądać bo o magnoliach nie wiem za dużo. Elizabeth nie usuwaj, piękna jest .

Magda no właśnie rozważam różne opcje drzewowe. Taka brzózka by była fajna, ona chyba mniejsza rośnie, ale eM nie zgadza się na brzozy tak blisko domu.
Buziak

Rzeczywiście ciężka sprawa z wyborem "cieniodajnego" drzewa, hmm musisz dobrze przemyśleć tą kwestę.
+Energy House nowoczesny i jego ogród 08:23, 09 paź 2019

Do góry
Słuchaj, to że sąsiad coś robi, to nie znaczy że dobrze robi i trzeba go naśladować.

Brzozy nie lubią przycinania - szybciej od niego się starzeją i umierają;
A przycinanie roślin na 4 metrach wcale nie jest łatwe i przyjemne.

Nawet jeśli zignorujesz nasze rady i zrobisz po swojemu, to garaż sąsiada będziesz miał na widoku od października do kwietnia, bo w tym czasie nawet zagęszczane brzozy nie stanowią zasłony.

Posadź normalny, zimozielony żywopłot, trzymany na wysokości 2-2,5m. Zasłoni ten blaszak i dodatkowo będzie chronił przed zimnymi wiatrami.
Przed żywopłotem posadź drzewa liściaste, które będą stanowiły sezonową osłonę ponad nim. Wybierz gatunek, który nie rośnie zbyt wysoko i którego nie będziesz musiał przycinać.
Jeśli podobają się Wam brzozy, to doorenbosy rosną niższe niż zwykłe brzozy.
Jabłonki, grusze i wiśnie ozdobne też nie rosną zbyt wysoko, ale skoro chcecie sad, to może lepiej nie mieszać.
Jarząb mączny albo flanrock jest polecany.
Graby kolumnowe bardzo dobrze pasują do nowoczesnych, minimalistycznych ogrodów.

+Energy House nowoczesny i jego ogród 21:55, 08 paź 2019

Do góry
Witaj Tak sie zastanawiam, po co chcesz ciąć brzozy, żeby je utrzymać na małej wysokości. Nie lepiej posadzić po prostu duże krzewy rosnące do 4m?
+Energy House nowoczesny i jego ogród 21:51, 08 paź 2019

Do góry

Chęć obsadzenia zachodniej strony wynika z widoku, tj garażu sąsiada. Dlatego brzozy rosłyby max na taką wysokość. Zaraz za garażem a od tarasu mamy super widok na zachodzące słońce tuż nad horyzontem, więc tam już o wiele niższe by coś rosło.
widziałem brzozy u innego tak właśnie na 4m przycinane i od dołu tez nie mają tylko gołych pni. świetnie są zagęszczone, dlatego taki pomysł.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:53, 08 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wybór masz przeogromny:

Ttlipanowiec Edward Gursztyn, ambrowiec Gumball, platany Alphens Glob, klon "Golden Globe", klon Globossum, zwykły lub Gold

Ja zdecydowałam się na klona Globossum Też mam go kilka metrów od tarasu, bardzo wysoko szczepiony. Mam nadzieję, że będzie kiedys piękną kulą.

Zarys rabat zaj...y, bardzo mi się podoba, już widzę, te trawiaste ścieżki i wylewające się na nie rośliny, jak u Izy! Tak mi się jakoś skojarzyło

Jejku jak ja Ci zazdroszczę, oczywiście pozytywnie!!!

effka napisał(a)
Platan Alphen's Globe jest przepiękny, szkoda, że nie trafiłam na niego w szkółce bo bym kupiła. Mijam codziennie takie trzy posadzone w rzędze i zawsze zwracaja moją uwagę. Są już duże i mają piękne regularne kuliste korony i te liście ....

Effcia, tulipanowce, ambrowce i platany kuliste są śliczne jednak wydaje mi się, że potrzebne mi tam jest coś wyższego. Ale pewnie któregoś sobie kiedyś kupię i posadzę gdzieś . Klony kuliste jakoś do mnie nie przemawiają .
Miło mi, że zarysy rabat Ci się podobają. Nie ukrywam, że ogród Izy Ursy stanowił pewną inspirację .

jolanka napisał(a)
Kasia ale ten platan kulisty to cienia Ci nie da, małe toto rośnie w szerokość i wooooolniutko

No właśnie też mam takie wątpliwości...

UrsaMaior napisał(a)
Ja bym się ku magnolii skłaniała. W naszych warunkach bezobsługowa i pięknie kwitnie wiosną, kiedy mało co ma kwiaty.

Muszę poprzeglądać bo o magnoliach nie wiem za dużo. Elizabeth nie usuwaj, piękna jest .

Magleska napisał(a)
Kasiu ja mam platana -i on faktycznie na razie pomalutku rośnie ...nie przebarwia się jesienią( u mnie ,nie wiem jak u innych ) ,ale i tak go lubię za ten łaciaty pieniek ….
buczek śliczny kupiłaś ,ale chyba długo będziesz czekać na jego wielkość …..moje david gold od 3 lat też niewiele urosły -w szkółce widziałam takie 20letnie ,to dopiero były wysokie ….
z tą wiśnią może to dobry pomysł ?
dąb green darf jest też piękny , -mam i też jest niezbyt wielki

a może brzózka purpurowa ? tylko Ty chcesz bardziej kuliste ….ja mam na nią chętkę i przymierzam się gdzie by ją posadzić

ps. piękne foteczki i zakupy

Magda no właśnie rozważam różne opcje drzewowe. Taka brzózka by była fajna, ona chyba mniejsza rośnie, ale eM nie zgadza się na brzozy tak blisko domu.
Buziak

W samym słońcu 16:10, 08 paź 2019

Do góry
Misia napisał(a)
Też chodzę i myślę nad drzewem na moją zachodnią rabatę, tło mam podobne czyli żywopłot z cisa, tylko u mnie są już brzozy w jednym narożniku i rabata ciut większa Graba chyba odradzam jest kolumnowy ale u mnie jakoś to jego wybarwienie jesienne zachwycające nie jest. I coś mi świta, że dziewczyny radziły aby patrzeć jak gruby jest pień im grubszy tym lepiej

Chyba online będę zamawiać,trochę ryzykowne, ale można wtedy kupić dwie za cenę jednego stacjonarnie
Jestem ciekawa co wybierzesz
Ja bym klona gdzieś posadziła u siebie na którejś z rabat, ale żeby to nie było wielgachne drzewo
Nie pamiętam jakie bierzesz drzewka pod uwagę?
W samym słońcu 12:16, 08 paź 2019

Do góry
Też chodzę i myślę nad drzewem na moją zachodnią rabatę, tło mam podobne czyli żywopłot z cisa, tylko u mnie są już brzozy w jednym narożniku i rabata ciut większa Graba chyba odradzam jest kolumnowy ale u mnie jakoś to jego wybarwienie jesienne zachwycające nie jest. I coś mi świta, że dziewczyny radziły aby patrzeć jak gruby jest pień im grubszy tym lepiej
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:00, 08 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Kasiu

Prześliczne roślinki ,
Na Ciebie i Twój ogród zawsze można liczyć

Oj
ja nawet za 50 lat takiego nie będę miała
Pozwól ,ze będę cieszyć się z Twoimi roślinkami

Aniu, dziękuję za wizytę i miłe słowa . Poczekaj, rośliny szybko rosną ani się obejrzysz i będziesz miała ogród o jakim marzysz . Przecież mój w zasadzie zaczął powstawać w 2017 roku.
Zaglądaj, zapraszam serdecznie .

TAR napisał(a)

potwierdzam, mam jeszcze inne kopane z gruntu jak derenie czy irgi i wszystko sie przyjeło bez problemu.

Lucky you! Wszystko zależy od tego jak coś zostało wykopane i jak potem o to dbasz. dziewczynom np. Makusi kopane brzozy nie przyjęły się...

galgAsia napisał(a)

Limonkową barbulkę mam i ja! No nie wytrzymałam - i kupiłam

Powiem Ci, że bardzo mi się ta barbula podoba. Fajnie, że kupiłaś . Stacjonarnie czy przez neta? Jak przez neta i sadzonki spoko to podziel się namiarem, bo chciałam sobie dokupić .
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:31, 07 paź 2019

Do góry
U nas też mroziło ale mniej -1, teraz jak mróz sieknie, to liście pospadają i grabienia będzie na weekend. U mnie czekać tylko jak ruszą brzozy sąsiada.
Mam szafirki do posadzenia i szachownicę.
W samym słońcu 12:55, 07 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Megi, ja nie jestem dobra w projektowanie u innych, ale co mi się nasunęło:
1. Jeżówki chyba trzeba dać przed rozplenice, bo je zjedzą
2. Morwa przebarwia się na żółto (zobacz u Hani-Gruszki), grujecznik też żółto-pomarańczowo. Na złoto przebarwia się jesion, ale nie mam pojęcia, czy są jakieś odmiany kompaktowe. No i brzozy, oczary żółto-pomarańczowo.
3. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że gracki mogą się zlać z tłem cisowym - szkoda było by takiej ładnej trawy. Może szpaler z gracków na rabacie wzdłuż ściany?
Nic więcej nie wymyślę

Hej Asiu,mimo,że zajrzałas
Jeżówki są wyższe od Rozplenic,a przed Hameln jest rozchodnik
Teraz gracki rosną przed szmaragdami,i wydaje mi się,że będą za duże, chyba,że te 5 sztuk rozsadze na całą długość rabaty 30m. Nie takie miały być i nie wiem gdzie je posadzić.

Morwe posadzę, grujecznik tez- tylko nigdzie nie ma za bardzo, znalazłam rotfuchs, ale on ma z tego co widzę na zdjęciach bordowe liście.
Podoba mi Ambrowiec amerykański slender, ale nie wiem czy stacjonarnie znajdę gdzieś jeśli go nie znajdę wtedy kupię Amonogawe, a w przyszłym roku dęba błotnego
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:17, 07 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
I to wszystko nazywa się POWOLI, POWOLUTKU Kaśka, niecały miesiąc temu kupiliście tę działkę Jesteście petardy !

No staramy się codziennie coś tam popchnąć do przodu .

effka napisał(a)

Oj, koniecznie, to moim zdaniem mega inspiracja
Fajnie, że eM nietrawnikowy, bo mój bardzo...

Żeby tylko jeszcze czas znaleźć...
Mój eM trawnikowy był kiedyś, z czasem zaczęło mu przechodzić. A na nowej części i tak trawnika będzie dużo - dwa spore placyki (ogniskowy i przybasenowy) i alejki. Wystarczy, by się zmęczyć koszeniem.

Magara napisał(a)
Kasia oraz Druga Część Duetu - jesteście petardy
a najfajniejsze jest to, że macie spójny plan i go realizujecie, krok po kroku, z dobrymi założeniami
zazdroszczę, troszkę

aaaa, zapomniałam napisać, że doorenbosy godne są i pięknie wyglądają
ale ja chyba jednak odpuszczę i na zakupy w nadleśnictwie się zdecyduję, podobno zwykła brzoza to max kilka złotych, a i czasem leśniczy szkółkarz ma zadekowane różne ciekawostki trzeba to sprawdzić

Dzięki za miłe słowa . Pod adresem naszym i brzóz .
Sprawdź koniecznie, jakbym miała miejsce to bym sobie zwykłe brzozy posadziła, są zdecydowanie tańsze i łatwiej dostępne, choć spore egzemplarze i tak swoje kosztują.

TAR napisał(a)

za swoje zwykle brzozki z gołym korzeniem, kopane przy mnie placiłam 2,5 zł. za szt. Z tego 2 sie nie przyjeły a jedna ukręcił wiatr, 11 sie przyjeło bez problemu. 1 szt. kupowana rok wczesniej cieszy ogromnie, brzoza jak byk

Gdyby nie to ze mam jeszcze do obsadzenia gołe przestrzenie i poprawe instniejacych rabat, to juz bym trawnik sciagała, chce tez jedna rabate zrobic wyspową, skoro z basenu zrezygnowalismy.

O, potwierdzasz to o brzozach .
A rabatę wyspową zrobisz sobie w przyszłym sezonie .
W samym słońcu 22:17, 06 paź 2019

Do góry
Megi, ja nie jestem dobra w projektowanie u innych, ale co mi się nasunęło:
1. Jeżówki chyba trzeba dać przed rozplenice, bo je zjedzą
2. Morwa przebarwia się na żółto (zobacz u Hani-Gruszki), grujecznik też żółto-pomarańczowo. Na złoto przebarwia się jesion, ale nie mam pojęcia, czy są jakieś odmiany kompaktowe. No i brzozy, oczary żółto-pomarańczowo.
3. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że gracki mogą się zlać z tłem cisowym - szkoda było by takiej ładnej trawy. Może szpaler z gracków na rabacie wzdłuż ściany?
Nic więcej nie wymyślę
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:02, 06 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te domki za płotem mają wielka zaletę. Są spójne architektonicznie i niewielkie. Do czasu, kiedy osłona na końcu działki nie podrośnie, nie czynią wizualnego gwałtu na oku.

Zgrany z Was duet.

To prawda Haniu, na szczęście domy sąsiadów to nie jakieś monstra. Posesję zbieracza udało nam się zasłonić dość skutecznie. Jak świerki podrosną (a tuje nie wypadną) będzie fajnie .
Dzięki Haniu!

Toszka napisał(a)
Kasiu, zakopywaniem śmieci i gruzu nie straszę. Jedynie włączam czujność

Na odrosty z korzeni ani mocznik, ani epsom nie działa. Jedynie widły lub szpadel.

Te odrosty z korzeni to bardzo ciekawe zjawisko, tak swoją drogą. Jaka moc i chęć przeżycia tli się w drzewach. Ja tak uaktywniłam swoją starą wiśnie - kopałam w jej korzeniach i sadziłam. Drzewo poczuło się zagrożone i teraz mi wyskakują odrosty w najdziwniejszych miejscach, nawet 10m od drzewa. Pół biedy jak tylko w trawniku

Zrębki po ściętych drzewach i krzewach wywiózł gdzieś przyczepą więc zakładam, że ten gruz i śmieci też wywiezie. Ale oczywiście nie wiem dokąd i co z tym zrobi.
Zaczynam być przerażona tymi odrostami...na razie ujawnia się perz .

Kasia_CS napisał(a)
o kurcze, ale wiąza szkoda! Za to z nowym własnym drzewkiem super! naprawdę jestem w szoku jak dużo już się Wam udało zrobić, a sezon się jeszcze przecież nie skończył

Wiąza żałuję bardzo. Mam nadzieję, że klon go godnie (i szybko ) zastąpi. Zdziałaliśmy już sporo, to prawda, ale te niskie temperatury i coraz krótsze dni dobitnie pokazują, że sezon się już kończy . Będę miała co robić w następnych latach .

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Kasiu, masz brzozy!!! Piękne!!!
Klon też super, lubię klony buźka niedzielnie!!

Mam, mam!!! Nie takie jak Twoje ale już je lubię . Buziaki Agatko!

effka napisał(a)
Uff, Kasia, epopeję ogrodowiskową tworzysz! Nadrobiłam spore zaległości u Ciebie. Widziałam wicinkę, nowe szmaragdy i klona, piękny gaik Doorenbosów. Szalejesz!!! Super, że ogarniasz teraz ramy ogrodu, drzewa będą robię rosły a Ty na spokojnie wnętrza ogrodowe będziesz robić
Po ogladnieciu fotek Kondziowego ogrodu nabrałam ochotę na wycięcie większości trawnika i porobieniu podłużnych rabat. Gdybym dzisiaj zakładała ogród taki właśnie by był. Teraz to emek już się nie zgodzi... Metodą małych kroczków muszę wydzierac po metrze trawnika

Fajnie, że twój luby tak ogrodów napalony, możesz działać dzięki temu z rozmachem

Miałam jeszcze coś napisać ale zapomniałam jak sobie przypomnę to skrobnę. Buziaki!

Hej Effcia! No trochę się u mnie dzieje . Fajnie, ze zaglądasz
Do Kondziowego ogrodu muszę zajrzeć i popatrzeć na te podłużne rabaty. I cieszę się, że eM nie upierał się przy dużym trawniku na środku, tylko przy basenie, który mam zamiar zasłonić zielenią .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies