Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ciasny, ale własny 22:54, 19 maj 2016

Do góry
Toszka, a jeśli z nawadnianiem będzie (w tym roku zainstalujemy, to te floksy i żagwiny dadzą radę, czy lepiej innego gatunku szukać?
Wpadła mi w oko skalnica Arendsa koloru różowego, też zimozielone poduszki tworzy, kwitnie maj, czerwiec, z tego, co piszą lubi suszę i dobrze przepuszczalne podłoże (miałaby pod 20 cm warstwą ziemi żwirek).
Ciasny, ale własny 22:42, 19 maj 2016

Do góry
żagwiny i floksy kwitną na początku maja. Potem nic. Do zwisania z murków potrzebują wilgoci i zwisają tylko na fotkach z wilgotnego klimatu. W Polsce latem jest za sucho i nie stanowią ozdoby
Ciasny, ale własny 22:37, 19 maj 2016

Do góry
...i chyba właśnie zweryfikowało, bo gdy sadziłam dziś moje róże doznałąm olśnienia, powojnik Jackmanii postanowiłam wymienić na Arabellę, jako że jest płożący i posadzić dwie Arabelle w nogach róż. W zwiazku z tym, że wiosną piszą, żeby te powojniki przyciąć do dł 15 cm to żeby łysawo nie było dosadzę przy samej krawędzi murku żagwiny bądź floksy szydlaste (zimozielone listki mają i nie będzie łyso wczesną wiosną, a dodatkowo w kwietniu i maju będą mi pięknie kwitły (zanim zakwitną róże i arabella. Róże według opisu mają kwitnąć od czerwca aż do pażdziernika, i to samo ma robić arabella. Co o takim nasadzeniu myślicie? Jakiego koloru żagwiny bądź floksy dosadzić?
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:09, 19 maj 2016

Do góry
basilikum
o to odetchnęłam, ale innym nie zazdroszczę
takie wylewy u ciebie, to użyźniają ziemię
Kindzia
dzięki podniesie się pod wpływem ciepła, najwyżej ciut jej pomóż; też się cieszę ogromnie
monteverde
Aniu dzięki, cieszę się, że też się Tobie podoba
Gobasia
kochana, wszędzie juz tak samochyba kaczuchy nie odlecą

ambrowiec i kwiat szkarłatki chińskiej

floksy szydlaste i tripetala

Podmiejski ogródek 11:53, 19 maj 2016

Do góry
Ach, Paulo, jakie piękne inspiracje zapodałaś

O tym, że świerki płytko się korzenią, to wiedziałam, a naocznie się przekonaliśmy, jak przekopywaliśmy ogródek - pod całą powierzchnią trawnika korzenie! Nic dziwnego, że tak marnie sobie radził.

Zasadniczo, chciałabym trzymać się zasady, żeby dobierać rośliny wg wymagań środowiskowych i unikać rozwiązań typu "na kwaśnej rabacie zrobię jeden dołek pod zasadolubny krzaczek i będę go inaczej ściółkować i nawozić"
Są z tym oczywiście problemy, chociażby dlatego, że opisy się różnią. Przykład wyżej był z laurowiśnią, podobnie miałam z akantem miękkim: wg opisów internetowych powinien idealnie pasować, a na torebce z nasionami jak byk informacja że gleba ma być zwapnowana. Zobaczymy, jak sobie poradzi.

Tak więc: pod świerkami mają być kwaśnolubne rośliny, a na pozostałych rabatach - lubiące raczej neutralne ph.

Tak więc jeszcze raz: rodka, którego już mam, przesadzę w to zaciszne miejsce:

do towarzystwa dam mu jeszcze jednego cunninghama lub zemblę (ona jest bardziej różowa niż czerwona, prawda? bo na zdjęciach różnie widać), ze dwie karłowate azalie, ewentualnie pierisa lub kiścienia, bodziszki i funkie na sam dół. Z tyłu ostrokrzew i bukszpan jako tło.

Tuż obok jest kolejna rabata, ale ma odmienne warunki: ma dość dużo słońca (głównie w południe) i ziemię mniej kwaśną:

Na razie jest tu bałagan. Chciałabym zostawić oba bukszpany i floksy, bo dobrze sobie tam radzą.
Poza tym rosną tam jeszcze: hakuro nishiki nieszczepiona, piwonia, gipsówka, rozchodnik, trzy lawendy, kocimiętka, czyściec a nawet jukka.

Jako dodatkowe utrudnienie - pomiędzy bukszpanami, 10 cm pod powierzchnią ziemi pozostała potężna karpa po wyciętym świerku. Poradzi tam sobie najwyżej rojnik albo rogownica.

Wymiary - 4m x 1,5 m

Wstępny projekt wyglądałby tak:

koniecznie potrzebny jest tam stożek - chyba bukszpanowy byłby najlepszy, co?
obok zostawiłam gipsówkę, choć tak naprawdę wolałabym np.: tawułę, ale to już jest miejsce prawie na karpie, nie sądzę, żeby jakikolwiek krzaczek sobie tam poradził.
bliżej tarasu: mam nadzieję że hakuro wyrośnie na ładny, kulisty krzaczek, pod nią przesadziłabym piwonię, których mam kilka sztuk i lubię.
na przodzie - kompozycja lawendy, rozchodnika i kocimiętki.

Da radę?

Ps. Obiecuję, że zrobię lepsze zdjęcia, tym bardziej że trawka się już tam zazieleniła
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 11:26, 19 maj 2016

Do góry
Podobają mi się bardzo, są zimozielone i myślę mad umieszczeniem u siebie kilku okazów. Tylko, że one lubią cień, a u mnie (na razie) pełno słońca.

Ten pas za domem wygląda teraz tak (nie patrzymy na trawę, już skoszona, zdjęcie robione w czasie fali deszczowej).
Pęcherznica była mocno przycięta jesienią, teraz ładnie odrasta. Trzymamy ją na wysokość ok 1,5 m. Zasłania ładnie ogródek.

Na pewno muszę wywalić stąd tawułę szarą. Piękna jest wiosną, poitem średniej urody. Ale to za jakiś czas.

Posadziłam tu wiosną 3 limki (Gosia mnie zabije, miały siedzieć w domicy, ale szkoda mi ich było). Są po obu stronachtawuł i pomiędzy nimi, pod trzmieliną. Mam tu też floksy i niską trzmielinkę.

Ta część na razie musi zostać. Nie chcę rozgrzebywać wszystkich rabat, a środki finansowe wolę przeznaczyć na nowopowstające rabaty od frontu i przy altanie

Ale zaplanować mogę, nawet powinnam

... tak po cichutku w mojej głowie kiełkuje myśl o wymianie pęcherznic na cisy ... ale to w odległej przyszłości ....

Cisy i rodki ... hmmm ... rozmarzyłam się
NewLife w ogrodzie 10:27, 19 maj 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Madzia super napisała, przecież dopiero zaczynasz, a ja uważam że widok z okna już jest fajny bo daje przestrzeń dla oka. Uśmiechu życzę i pozdrawiam krajankę

Odmachuję Ci Mirko. Dziękuję za miły wpis. Zazdroszczę wyobraźni, mnie ten widok wali po oczach aż pali a od nadmiaru przestrzeni aż mnie mdli...Ale ciii, obiecałam sobie Wam nie smęcić tak często
Ewa777 napisał(a)
Beatko, powoli do przodu Na razie ciesz się tym, co już masz Zrobiłaś bardzo dużo pracy, będziesz miała piękny trawnik. Roślinki powoli będą się pojawiać i nawet nie zauważysz, kiedy będziesz miała już śliczny gąszcz
Głowa do góry
Dziękuję Ewcia za słowa pocieszenia. Co do trawnika na tej drugiej części, to nie wiem czy dam radę sama...Wczoraj byłam w ogrodnictwie popatrzeć na rośliny i popytać o miskanty, kyotymi chce "sztuczny tłok" w tym roku zrobić, żeby "coś" już rosło i tę przestrzeń, o której pisze Mirka jakoś ograniczyć i pani oczy jak pięć złotych zrobiła, że ja się porywam na założenie trawnika na powierzchni 800m2 Graniczy z cudem, że jedną parą rąk i bez sprzętu zdołam. Zadzwoniłam nawet do firmy zakładającej ogrody. 10zł za m2 przygotowanie terenu. Nie dysponuję kwotą 8tyś złotych, więc nie ma szans, muszę sama. Panie nawet mi w tej cenie posiać chce i zwałować, ale "sienieda" i po sprawie Tak więc będziecie mieli okazję obserwować moje akrobacje cyrkowe.
Ewa777 napisał(a)
Beatko, jak Ci pasuje, to możesz ode mnie wziąć na spotkaniu floksy te niskie wiosenne, możesz też pociąć sobie trzmielinę Może coś jeszcze się znajdzie Byleby Ci pasowało do Twoich planów ogrodowych

A i jeszcze mam sadzonkę hortensji ogrodowej z odkładu
Aż mi serducho szybciej zabiło, gdy przeczytałam, że roślinki mi chcesz sprezentować. Ja Ewciu nie wzgardzę żadną roślinką. U mnie jest tyle zakątków, że wszystko mi będzie pasowało. Ale uśmiechnęłam się, że jak każdy z gości będzie chciał sobie coś uszczypnąć, to po naszym wyjeździe Twój ogród będzie wyglądał, jak po ataku szarańczy . Żartuję! Ja Ci nic nie będę szczypać, ale każdą odnóżkę przyjmę z namaszczeniem
NewLife w ogrodzie 07:56, 19 maj 2016

Do góry
Beatko, jak Ci pasuje, to możesz ode mnie wziąć na spotkaniu floksy te niskie wiosenne, możesz też pociąć sobie trzmielinę Może coś jeszcze się znajdzie Byleby Ci pasowało do Twoich planów ogrodowych

A i jeszcze mam sadzonkę hortensji ogrodowej z odkładu
Ogród na glinie 18:05, 18 maj 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
to chyba floksy?

tak, to są floksy
Ogród na glinie 14:29, 18 maj 2016

Do góry
to chyba floksy?
Ogród z uśmiechem 12:08, 18 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Coś mi się wydaje, że róże kupowałyśmy w tej samej szkółce nie wiem jak Ty, ale ja liczę na piękne kwiaty już w tym roku i to co najmniej kilka. Będę podglądać Twoje piękności

Czekam jeszcze na dwie laguny na pergolę i planuję posadzić obok nich białe floksy, jestem ciekawa, jak to wyjdzie. Najwyżej będę przesadzać

Poproszę o wpisanie na truskawkową listę

Szkółka chyba ta sama. Ja tez mam nadzieję, że różyczki dadzą radę Ponieważ sadzę róże po raz pierwszy staram się podpytywać i podpatrywać Was - specjalistki od róż. Ale Renata pisała mi, że i tak będę pewnie przesadzać bo rzeczywistość pokazuje dopiero co z czym i dlaczego
Truskaweczki rosną
Bajkowy ogród Weroniki 21:29, 17 maj 2016

Do góry
Weroniko, piękne floksy.
Widziałam troszkę podziurawione listki na różaneczniku
Bajkowy ogród Weroniki 20:38, 17 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Weroniko piekne obrazki z twojego bajkowego, chciałam Ci powiedzieć ze zinspirowały mnie Twoje floksy i powoli wprowadzam u siebie poduchy floksowe w tym samym kolorze nawet jak nie kwitna to potem pieknie sie zielenia i nie ma z nimi zadnego problemu.Piekny piesio pozdrawiam serdecznie!

Jestem na TAK za floksami, niezawodne. Z pozdrowieniami i zapachem konwalii i bzów. A jak pachną teraz jarzębiny , ach. Dobrze, że posadziłam.

Lubię brunery.

Ogród z uśmiechem 18:53, 17 maj 2016

Do góry
Coś mi się wydaje, że róże kupowałyśmy w tej samej szkółce nie wiem jak Ty, ale ja liczę na piękne kwiaty już w tym roku i to co najmniej kilka. Będę podglądać Twoje piękności

Czekam jeszcze na dwie laguny na pergolę i planuję posadzić obok nich białe floksy, jestem ciekawa, jak to wyjdzie. Najwyżej będę przesadzać

Poproszę o wpisanie na truskawkową listę
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:51, 17 maj 2016

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Orlikowe wydanie Twego Ogrodu bardzo piękne,tu i ówdzie widzę już spore trawki a z bliska dopatruje się także mojej ulubionej dąbrówki rozłogowej,jej urodę widać dopiero od kwietnia(przynajmniej u mnie tak było )
to niebieskie w grupach to floksy,bo niedowidzę ?
Pozdrawiam i dzięki,że wpadasz też do mnie

Uwielbiam orliki ,będzie ich na 100 % więcej .Dąbrówka ,fajna masz rację ,na obwódkę w sam raz .Tak floksy ,tylko one raczej fioletowe .
Ciasny, ale własny 20:15, 16 maj 2016

Do góry
Iwciu, bardzo dziękuję za odwiedziny i uwagi

Te koliste linie narzuca dla mnie kształt kostki polbrukowej, ona przy schodach zakręca po łuku i mam ją ochotę pociągnąć w takim kształcie dalej. Być może wyprostuję nieco pozostałe łuczki - pokombinuję w paincie.

Biała pergola z pewnością wyglądałaby też bardzo ładnie, dla wielu osób być może nawet korzystniej. Mi się podoba taki "drewniany" kolor drewna. Mam takie orzechowe meble w salonie - pergola od wnętrza domu wygląda jak przedłużenie salonu i nawet optycznie powiększa mi przestrzeń Poza tym tuż obok tarasu jest drewutnia, one stanowią pewną całość. Przy białej zabudowie tarasu musiałąbym się zdecydować na grafitową drewutnię- kolory byłyby inne, wolę, aby to byłą jedność kolorystyczna.

Na razie ścieżkę wybuduję tylko wzdłuż drewutni (mój M będzie po niej jeździć ciężką taczką obładowaną drewnem) oraz obok murku wzdłuż tarasu,bo ciężko byłoby wjeżdzać tam kosiarką. Być może, rzeczywiście, nie ma sensu robic innych ścieżek. Myślisz, że na moich "włościach" nie zdepcze się trawa w kluczowych miejscach - widziałąm, że w Twoim ogrodzie masz o wiele więcej przestrzeni, może wtedy ruch rozkłada się po większej przestrzeni i trawa mniej zużywa? Nie wydeptują się Wam ścieżki w najbardziej uczęszczanych miejscach?

Z tym cisem to też zwróciłam na to samo uwagę, więc chciałam posadzić hillego, który nie owocuje.

Na tę chwilę najbardziej zależy mi na obsadzeniu pergoli. Ona idzie na pierwszy ogień. Niech już te pnące rośliny zostaną jak nabazgroliłąm w paincie. Twoja uwaga o przesunięciu czerwonej bardzo przypadła mi do gustu. Aktinidie też muszą zostać, bo dzieciaczki będą skubać sobie od września ekologiczne kiwi

Myślisz, żeby te bukszpanowe kule dać na zmianę z rozplenicami tam, gdzie mam główny punkt widokowy w salonie? Te rozplenice to piękne trawy. Czy kulki bukszpanowe widzisz też w nogach róż pnących i aktinidii? Ten "snopek siana" iglaczek przewieszający się z murku to jakiś jałowiec? Szukam takich przewieszających się roślinek, najlepiej wieloletnich, i jak na razie mam namierzone tojeść rozesłaną - może poradzi sobie na tej dłuższej stronie - ona ma tam mniej palącego słońca. Inną taką roślinką jest Irga major (ale ona owocuje, więc przy maluchach raczej odpada , Zagwiny i floksy szydlaste, ale one kwitną przed różami, więc pewnie stanie głownie na lawendzie

Z sąsiadką rozmawiałam rok temu na temat tui w siatce i się zgodziła, ale w międzyczasie mi się koncepcja zmieniłą i doszłam do wniosku, że przy tujach już mi się owocki pod płotem nie zmieszczą, stąd zmiana na bluszcz hedera helix tam, gdzie mam otwartą przestrzeń przy tarasie. Dalej, gdzie płot jest zasłonięty przez kratki, posadze maliny - bo, jak wiadomo urodą nie grzeszą, ale znów dzieciaczki podjedzą sobie. A na końcu, gdzie znów przesłona sie przyda posadzę męską odmianę aktinidii, żeby zapylała te dwie żeńskie na tarasie.

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 17:41, 16 maj 2016

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Floksy!
Super kolor!

Też mi się podobają za ten intensywny kolor.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 16:32, 16 maj 2016
Do góry
Orlikowe wydanie Twego Ogrodu bardzo piękne,tu i ówdzie widzę już spore trawki a z bliska dopatruje się także mojej ulubionej dąbrówki rozłogowej,jej urodę widać dopiero od kwietnia(przynajmniej u mnie tak było )
to niebieskie w grupach to floksy,bo niedowidzę ?
Pozdrawiam i dzięki,że wpadasz też do mnie
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 10:07, 16 maj 2016

Do góry
Floksy!
Super kolor!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies