Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Skarpa w ogrodzie 19:07, 22 sty 2012

Do góry
Skarpa koło mojego domu obsadzona jest jałowcem płożącym,a górą irgą.Tak wygląda aktualnie

Skarpa w ogrodzie 09:38, 22 sty 2012

Do góry
Skarpa w ogrodzie Beth Chatoo,jak na nią patrzę ,żałuję,ze nie mam skarpy w ogrodzie

Skarpa z drugiej strony

To też jest skarpa w tym samym ogrodzie

Przedogródek Agniechy973 22:15, 21 sty 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Chyba musisz zaczekać na pomysłodawczynie czyli Magnolię.
Ja np. czuję, że te nasadzenia powinny być mniej wiecej równe na wysokość i niezbyt wysokie, bo dynamizm uzyskujesz liniami. Poza tym najlepszy efekt jest wtedy gdy te pasy widać w całości. Gdy pasy bedą różnej wysokości (a do tego jest to skarpa) to wyrafinowany rysunek dostrzegalny będzie z lotu ptaka ew. ze strychu.
A Magnolia może mieć całkiem inny pomysł.

Dzięki za głos rozsądku
Opowiedz Ewo jeszcze "co czujesz"
Jakie nasadzenia widzisz?
Przedogródek Agniechy973 21:07, 21 sty 2012

Do góry
Chyba musisz zaczekać na pomysłodawczynie czyli Magnolię.
Ja np. czuję, że te nasadzenia powinny być mniej wiecej równe na wysokość i niezbyt wysokie, bo dynamizm uzyskujesz liniami. Poza tym najlepszy efekt jest wtedy gdy te pasy widać w całości. Gdy pasy bedą różnej wysokości (a do tego jest to skarpa) to wyrafinowany rysunek dostrzegalny będzie z lotu ptaka ew. ze strychu.
A Magnolia może mieć całkiem inny pomysł.
Skarpa w ogrodzie 14:36, 20 sty 2012

Do góry
Niewielka skarpa pokryta systematycznie cięta irgą

Ogródkowe perypetie:) 19:57, 18 sty 2012

Do góry
I koniecznie w skali. Jakiej szerokości jest ta skarpa?
Ogródkowe perypetie:) 19:21, 18 sty 2012

Do góry
hej Abiko.
Wpadłam do Ciebie jak prosiłaś, ale nie przedrę się tak szybko przez cały wątek.
Jak będę miała więcej niż chwilkę, to zostanę na dłużej.
Nie widziałam planu całego ogrodu, tak żeby był wrysowana skarpa. Masz taki rysunek?
Uciekam do dzieci.
Pa
Radosna twórczość Ani 14:19, 18 sty 2012

Do góry
Ninoja napisał(a)
Bardzo ładnie się ogród zapowiada.
Ciekawi mnie do kąd rabaty prowadzą w głębi ogrodu?

Właśnie właśnie, ten trawnik prowadzi do....... uwaga - kompostownika murowanego
Hmm, nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało.

Gosiu projekt wizualnie dużo lepiej mam jednak problem. W zeszłym roku tam gdzie zrobiłaś to okrągłe wygryzienie została usypana skarpa z 16 ton ziemi. Zostały tam nasadzone rośliny. Górka miała zakryć nieatrakcyjny kompostownik. Tę ziemię taczkował mój mąż ponieważ na tę stronę działki nie może wjechać ciężki sprzęt. Może znajdę gdzieś fotkę tej górki. Zaraz poszukam!
Przedogródek Agniechy973 13:13, 18 sty 2012

Do góry
Mostek bardzo ładny. 'Ukradnę' go do mojego planu dla Agi.
Wklejam co co narysowałam.
Oparłam plan na okręgu,wydało mi się to ciekawe.
Przód- przy francie ławka, która jest w pólkolostej rabacie żwirowej, po bokach ławki krzewy- może hortensje. Przed ławką trawnik -tez półkole, dalej skarpa z nasadzeniami tez w rytmie półkoli. Dalej te rytmy przechodzą w twoja rabatę. Przejście przez rabatę dobre by było jak Ci ktoś narysował ostatnio- taki mostek, ale zmodyfikowany, albo po prostu kładka w nasadzeniach ( taka kładka z deseczek, bez poręczy, albo poręcze z grubych sznurów). Sucha rzeka jest trudna w kompozycji, a mostek jaki planujesz jest ciążki. Bez wody zawsze taki będzie, do tego motyw mostka jest taki trochę orientalny, a ja myślę że Twój ogród powinien być nie za bardzo egzotyczny.
Wsadzenie tam jakiś punktów wyższych jak rozmawialiście jest fajne.
Jeszcze nasadzenia z przodu w tych falach- dywanowe, może bluszcz, czy pachysandra, funkie. W tym może byc coś jeszcze,a le nie za dużo drobiazgów, niech będą widoczne te fale, a różnrodnością je zakłócisz.
Przepraszam za jakość rysunku, ale nie mam już 'pary' żeby przerysować.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 20:44, 16 sty 2012

Do góry
Gabrysiu
To nie jest skarpa - płaski kawał rabaty, dłuższy bok od zachodu, krótszy od południa, ale jest tam słońce przez cały dzień.
Leży zaraz obok rabat żwirowych - zrobionych w lecie- tak , że powinna z nimi stanowić spójną całość .

Co do roślin , są tam
berberysy różnej maści - po 1-2 sztuce - ok. 8
3 różne pęcherznice,
irgi, ogniki,
4 różne ostrokrzewy
dwie magnolie
4 skyrockety
sosna czarna
kalina
jodła koreańska
juki
kosodrzewiny
różnej maści jałowce płożące
i trochę różnych, "artystycznie" porozrzucanych bylin
Tyle pamiętam
Ogród Sylwii od początku :) 18:37, 16 sty 2012

Do góry
Syla wystarczy że poczujesz ciepełko to pewnie ruszysz do ogrodu i znając Twoje tempo wszystko powstanie tak szybko że nadążymy zdjęć oglądać

Zastanawiam się jak będzie wyglądać Twoja skarpa bo szykują się tam zmiany Ciekawa jestem efektu końcowego
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 15:12, 16 sty 2012

Do góry
Hej, Ania!
To jest skarpa, dobrze widzę? Więc weź pod uwagę, że trawnik na skarpie bardzo ale to bardzo źle się kosi.
Może zrobiłabyś mapkę ze spisem tego co tam aktualnie rośnie? Wtedy byłoby wiadomo co zostawić a co wywalasz? No i strony świata zaznacz, bo nie wiadomo czy tam jest cień czy słońce.
I może zastanów się nad stylem, to znacznie ułatwi sprawę, bo nie wiemy czy z tego miejsca widać cały ogród, czy widać te rabaty żwirowe.
Mój sąsiad ma świetną skarpę, ale teraz śnieg posypał a nie mam jej na zdjęciach.
Mojego męża to nie mam się co pytać jak jest u Ciebie, bo wiele się nie dowiem.
Ogródkowe perypetie:) 13:22, 16 sty 2012

Do góry
Tak patrzę na projekt Syli i już wiem, że jednak muszę wyrzucić krzewy z tyłu, bo jak ja je będę cieła, ta skarpa jest dość stroma jednak. Kurcze... same problemy...
Ogródkowe perypetie:) 10:42, 13 sty 2012

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Jak jest nasłoneczniona ta skarpa, przez ile godzin świeci na nią słońce?

Tak średnio, tzn. z moich ubiegłorocznych obserwacji wynika, że słoneczko jest na niej tak od rana do wieczora, ale to jest światło przez drzewa, więc nie jest ostre i tak sobie idzie od lewej strony skarpy do prawej W każdym razie jest naświetlona, ale słońcem rozproszonym. Ja na niej nawet posadziłam róże okrywowe i kwitły, ale są do przesadzenia w inne miejsce.
Ogródkowe perypetie:) 09:59, 13 sty 2012

Do góry
Jak jest nasłoneczniona ta skarpa, przez ile godzin świeci na nią słońce?
Ogródkowe perypetie:) 10:13, 12 sty 2012

Do góry
Syla napisał(a)
A jak bardzo długa jest ta skarpa ???

Syla długa jak na moje oko, ma z 10 m jak nic.
Słoneczko, czyli pięknego ogrodu początki 06:53, 12 sty 2012

Do góry
Agalia napisał(a)
Magnolia

Wersja 3

Która wersja wg Was najlepsza?

Wg mnie ta. Tylko dałabym nieco bliżej schodów (może tak aby kończyła się równo z tarasem). I posadziła obok coś wyższego, aby utworzył się rodzaj przejścia w ścianie roślin (tak jak radziła Magnolia). A najlepszy jest pomysł Hani - druga pergola, a może raczej trejaż (czyli coś płaskiego) z kratką, nawiązujący formą do pergoli ustawione z prawej strony.

Twoja skarpa jak narazie dominuje w ogrodzie. Czy nie dało by się jej troche spłaszczyć, albo (skoro małżonek zdolny) zrobić coś w rodzaju donic-murków schodzących stopniowo do 0 - coś jak w ogrodzie Richiego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1391-wizytowka-ogrod-w-tarnowie
Ogródkowe perypetie:) 16:13, 11 sty 2012

Do góry
A jak bardzo długa jest ta skarpa ???
Ogród Sylwii od początku :) 13:16, 11 sty 2012

Do góry
A są takie (cisy i miskanty, żurawki, miłorzęby w kółeczkach, skarpa tarasowa) ale to już bardziej dla mnie kompozycje, rabaty okazałe, pokaz sztuki komponowania. A zakątek - ten jest jedyny - jakie on ma piękne kulisy! I wjazd - mi się podoba. Taki masywny, stabilny, serdeczny.
Jak obsadzić od nowa?? 21:21, 10 sty 2012

Do góry
Planuję nowy klomb i mam kilka pytań. Jest to bardzo wietrzne miejsce z gliniastą glebą, w dodatku jest jeszcze mała skarpa. Wymyśliłem nasadzenia, ale nie jestem pewien co do gatunków.
Czy w takim ( wietrznym, zacienionym, zimnym, zimą mocno zasypanym śniegien..no poza tym rokiem, bo wyjątkowo jeszcze nie padało) miejscu może rosnąć hakonechloa, cis, pasychandra, trzmielin fortune'a sunspot i klon 'globosum' ?? nie zaszkodzi im wiatr??
Nie wyobrażam sobie tam bukszpanu, bo wiem że przemarznie. Co mógłbym wykożystać wzamian jako kulę ?? Myślałem o tuji danica lub o choinie kanadyjskiej jeddeloh, ewentualnie ucieszę się kulą z cisa
Jutro zamieszczę rysunek dzisiaj niestety nie mam dostępu do skanera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies