Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 19:56, 01 lut 2012

irena_milek napisał(a)
Witam kolejną krajankę z Dolnego Śląska a w jakim kierunku jest twój ogród? jeszcze trochę masz czasu na zaplanowanie, bo te niespodziewane mrozy opóźniły wiosnę.
platany można prowadzić jak bonsai - widziałam w jakimś wątku pozdrawiam

Ireno, zaglądnij na mapę ogrodów. Jestem przy samej granicy zachodniej w dolnym rogu.
agniecha973 20:19, 01 lut 2012

magnolia napisał(a)

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.

1. Nad drzewami muszę posiedzieć. Też widzę tu delikatne drzewa. Zastanawiam się czy wszystkie posadzić takie same?
2. Nie bardzo widzę rozwiązanie z tym przemodelowaniem skarpy. Myślę, że będzie ciężko, bo te drzewa oznaczają koniec płaskiego terenu i linie nasadzeń podobne do linii nawierzchni mogą powstać tylko na takim opadającym terenie. A może właśnie tak poprowadzić linie (wg linii nawierzchni) nie przejmując się tymi pochyłościami terenu (skarpą) i zrobić z tego atut. ??? Takie tam wymysły
Pszczelarnia 20:40, 01 lut 2012

Platany w bukiecie, toż to wielkie drzewa wyrastają? Anomalia jakaś?
agniecha973 20:43, 01 lut 2012

Pszczelarnio, nie dziwuj się tak mocno. Wszystko jest możliwe
magnolia 14:06, 02 lut 2012

Platany w bukiecie tez mogą być. Dopasują się jako młode do tego że tak rosną.
Do Twoich rozmyślań
1. Mogą być różne, ale obok siebie niech będą takie same drzewa. Choć ja bym posadziła takie same, bo lubię takie powtórki.
2. Tak tez pisałam- jak się nie da skorygować kształtu skarpy, to brzeg rabaty niech powtarza kształt brzegu podjazdu. Może da się żeby drzewka posadzić też w taki kształt?

agniecha973 15:51, 02 lut 2012

Spróbuję wieczorem coś narysować i wkleić.
agniecha973 11:18, 03 lut 2012

Myślałam, myślałam, ale nie umiem nic zaplanować. Mogę tylko wyobrazić sobie, że tą końcówkę drzew mogę posadzić zstępująco po skarpie,żeby wyszedł łuk w stronę bramy. Nie wiem czy lepiej po czerwonej linii czy może po niebieskiej. A może w ogóle źle?
Ale wtedy nie umiem rozwiązać nasadzeń na skarpie, bo kawałek będzie za drzewami, a kawałek przed. Jak to obsadzić? W takich pasach jak wyszły?
Wklejam zdj. ogólnego widoku - zdobiłam przed chwilą z okna z góry.

I większy obraz przedogródka - tu widać też krzyż za płotem.

magnolia 11:33, 03 lut 2012

słabo widać na zdjęciach. Czy ten kawałek skarpy co wychodzi przed drzewami może być zasiany trawą? czy jest tam za stromo żeby go kosić?
Twoje linie nie są złe, ale spróbuj jeszcze narysować taką dokładnie jak brzeg nawierzchni, co? dziś znów jestem w domu, bez skanera.
kaisog1 11:45, 03 lut 2012

Ty to masz "przedogród" a nie przedogródek hahahahhaah Ja już nie moge za Wami nadąrzyć. A co planowane jest na dole skarpy? Trawa?
agniecha973 11:53, 03 lut 2012

A któż to wie, co tam się zaplanuje