Mala_Mi
11:07, 25 sty 2012

Jest to zaślaz mieszańcowy i cyt. za Wikipedią "Podłoże musi być próchniczne, by długo utrzymywało wilgoć. Najlepsza jest ziemia pochodząca z dobrze przekompostowanych liści wymieszanych z piaskiem. Na dnie doniczki należy wykonać drenaż. Od wiosny do jesieni dobrze rośnie w temperaturze pokojowej. Zimą natomiast najlepiej byłoby trzymać go w temp. ok. 15° C, gdyż przy wyższej temp. i suchym powietrzu traci liście. Wymaga systematycznego podlewania, nawet krótkotrwałe przeschnięcie ziemi powoduje więdnięcie liści. Zimą wymaga stałego nawilżania liści. Wymaga pełnego oświetlenia – tylko wówczas liście są ładnie wybarwione i roślina obficie kwitnie."
U mnie takich warunków nie ma, ale wiosną jak wyniosę go na taras od razu odzyskuje wygląd
U mnie takich warunków nie ma, ale wiosną jak wyniosę go na taras od razu odzyskuje wygląd