Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 11:49, 01 lut 2012

Dzięki Sylwia. Widać, że nieźle rosną i na pewno nie jest to ta irga, którą miałam. Co o niej powiesz? Spełnia Twoje oczekiwania? Może głupio pytam, bo nie było oczekiwań?
agniecha973 12:08, 01 lut 2012

Teraz trzeba uporządkować lewą część przedogródka, czyli garaż i okolice.
Magnolio, zaproponowałaś bukiet drzew za garażem. Powiem, że z drzew bukietu jeszcze nie widziałam ale pomysł jest znowu bardzo intrygujący. Powiedz proszę z jakich drzew najlepiej wychodzą bukiety.

1. Myślę o posadzeniu dwóch drzew przed bramą i może zamiast proponowanej pergoli też drzewa? Wtedy można jeździć tamtędy bez problemu, a teren by się trochę zasłonił. Nie wiem czy to dobry pomysł.

2. Sprawa trawnika przed garażem. Tam jest w tej chwili bardzo, bardzo brzydko. Tzn. trawnik jest OK, ale reszta szpeci. Te kółka,, to posadzone cyprysiki, które w połowie uschły. Obok nich 3 małe jarzębiny wyszabrowane z parku. Ostatniej chyba nie ma - kosiarka zjadła. Trawnik zostaje pusty, bo tam czasami samochód, rowery itp. Drzewka muszę wymienić. Co dalej? Wstawię zdj. ale uprzedzam, że straszy. I jeszcze zdj. przed bramą.

magnolia 12:24, 01 lut 2012

bukiet to 2-3 dzrewa do 1 dołka. Wygladaja wtedy jak 1 dzrewo od poczatku rozgałezione, ale nie rozłamuja się , tak jak często drzewa rozgałezione nisko.
Z czego- brzozy, graby, lipy...większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.
Syla 12:54, 01 lut 2012

Pierwszy projekt sugerował irgę na całej skarpie z obu stron tarasu , ale zrezygnowałam na rzecz różnorodności nasadzeń ..... Teraz będzie całkowita zmiana , bo nic tam nie będzie z obecnych nasadzeń i roślinki powędrują do ogrodu mojej mamy , siostry i przyjaciółki . Zastosuję projekt Danusi, tylko się zastanawiam czy faceci , których rękami chcę wykonać murki będą umieli sprostać zadaniu ??? i czy zrobić dwa piętra ??? Również mam dylematy z natury technicznej. Będę zadawać pytania odnoście tego u mnie w wątku tylko muszę w pierszej kolejności coś narysować

Obie rośliny bardzo mi się podobają ... uwielbiam zestawienie zaproponowanego berberysu z kosodrzewiną ale również podoba mi się irga .... co do plewienia , to polecam grube, długachne rękawice i wówczas nie ma problemu. A jak jeszcze podsypiesz korą lub żwirkiem to i tak wyhamuje w jakiś sposób ekspansywność chwastów. Przeczytałam również , że chcesz użyć agrowłókninę .... nad tym bym się zastanowiła czterokrotnie
Pszczelarnia 13:10, 01 lut 2012

magnolia napisał(a)
bukiet to 2-3 drzewa do 1 dołka. Wygladają wtedy jak 1 drzewo od początku rozgałęzione, ale nie rozłamują się , tak jak często drzewa rozgałęzione nisko.
Z czego - brzozy, graby, lipy... większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Dlaczego ja jeszcze nie mam bukietu drzew w ogrodzie? Bukiet drzew = zagajnik.
kaisog1 13:12, 01 lut 2012

Zagajnik to co innego

Widziałam tak posadzone platany..... fajnie wyglądały
Milka 15:06, 01 lut 2012

Witam kolejną krajankę z Dolnego Śląska a w jakim kierunku jest twój ogród? jeszcze trochę masz czasu na zaplanowanie, bo te niespodziewane mrozy opóźniły wiosnę.
platany można prowadzić jak bonsai - widziałam w jakimś wątku pozdrawiam
agniecha973 19:49, 01 lut 2012

Syla napisał(a)

Obie rośliny bardzo mi się podobają ... uwielbiam zestawienie zaproponowanego berberysu z kosodrzewiną ale również podoba mi się irga .... co do plewienia , to polecam grube, długachne rękawice i wówczas nie ma problemu. A jak jeszcze podsypiesz korą lub żwirkiem to i tak wychamuje w jakiś sposób ekspansywność chwastów. Przeczytałam również , że chcesz użyć agrowłókninę .... nad tym bym się zastanowiła czterokrotnie

Dzięki za głos za irgą. Po dzisiejszym śnie, spojrzę na nią w szkółce

Mam nadzieję, że kora polepszy sytuację "chwastową" w moich nasadzeniach.

Co do agrowłókniny, nie mam aż tak negatywnego zdania. Mam ją na jednej rabatce oprócz tej z kamykami i mocno jej nie krytykuję - to jedyna rabata, która jeszcze jako tako wygląda pomimo mojej nieobecności w ogrodzie ozdobnym przez 3 lata. Pozostałe to chwastowiska. A jak się odgarnie korę, to tak samo znajdziecie korzenie roślin tuż pod warstwą kory. A pod truskawki - rewelacja! Ja mówię o agrowłókninie czarnej, która i tak po kilku latach ulega rozkładowi.

Tutaj nie mam zamiaru jej dawać. Chcę ją zastosować tylko pod kamienie.
agniecha973 19:53, 01 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)

bukiet to 2-3 drzewa do 1 dołka. Wygladają wtedy jak 1 drzewo od początku rozgałęzione, ale nie rozłamują się , tak jak często drzewa rozgałęzione nisko.
Z czego - brzozy, graby, lipy... większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Dlaczego ja jeszcze nie mam bukietu drzew w ogrodzie? Bukiet drzew = zagajnik.

No sama nazwa już jest na tyle niesamowita, że bukiet drzew po prostu trzeba mieć w ogrodzie!
agniecha973 19:54, 01 lut 2012

kaisog1 napisał(a)
Zagajnik to co innego

Widziałam tak posadzone platany..... fajnie wyglądały

Platany w bukiecie! Bardzo podobają mi się platany. Gosia, gdzie to widziałaś?