Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:22, 20 mar 2017

Do góry
anbu napisał(a)
He he dobre, no my ogrodomaniacy czasami jesteśmy w dziwnym amoku ogrodowym
Też często mi się zdarza

Ostatnio odczuwam chyba wiosenne przesilenie i przemęczenie, bo robię dziwne rzeczy

Kawa napisał(a)
no to chyba dobrze że są 4 hym?
chociaż może wolałabyś taką dorodną sadzonkę

Krzaczki były nawet ładnie rozkrzewione. Tylko jedna róża trzypędowa Mam nadzieję, że się rozrośnie.

Konieczki napisał(a)
Stipą sie nie przejmuj, mam w nadatku to się odwdziecze za nasionka werbeny
Wysiałam i jeszcze mi małe siewki chyba przeżyły

Cudne to połaczenie róż i lawendy

Dzięki, że o mnie myślisz, ale stipę w sensie ostnicę cieniutką mam. Prosi się o pikowanie.

Przy różach jest jakaś inna trawa, którą siałam z kupionych nasion opisanych jako stipa pennata. Jest wieloletnia, już nawet ruszyła, dlatego chciałam jej więcej.

edit:
znalazłam fotkę. Ma proste, dosyć sztywne źdźbła.

Mały ogródek Eli 21:11, 19 mar 2017

Do góry
Dziekuje ze odwiedzasz mnie Ja po cichu podgladam piekne ogrodki Powoli budze sie ze snu zimowego Stipa posiana, porzadki wiosenne rozpoczete ale pogoda skutecznie je uniemozliwia Pozdrawiam
Na huśtawce miło płynie czas... 19:19, 19 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pierwszy krokusik sliczniutki

Stipa Twoja przetrwała. Moja już wypuszcza. Stipę chcesz dzielić? Gdzieś czytałam, że stipę się trudno dzieli i lepiej tego nie robić.

Stipy nie muszę dzielić. Pomyślałam tylko, że skoro ona z zeszłorocznych kilku kłaczków zrobiła się taka kępa, to może można. Ale skoro nie, to niech tak zostanie. Dodam tylko, że tak wyglądają wszystkie moje kępy stipy, a mam ich 6
Na huśtawce miło płynie czas... 18:50, 19 mar 2017

Do góry
Pierwszy krokusik sliczniutki

Stipa Twoja przetrwała. Moja już wypuszcza. Stipę chcesz dzielić? Gdzieś czytałam, że stipę się trudno dzieli i lepiej tego nie robić.
Na huśtawce miło płynie czas... 18:16, 19 mar 2017

Do góry
Czyżby ta stipa przetrwała zimę? Kiedy mogę ją przesadzać i dzielić?

Zawciąg juz ma pączki

Lilaki wszystkie napakowane

Na koniec krokusy na froncie, powoli puszczają hamulce
Na huśtawce miło płynie czas... 10:28, 19 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!

Mnie przede wszystkim nie pasują tu linie rabat. Dookoła linie falujące i okrągły placyk a na środku kwadratowy plac, z prawej strony znów jakiś kwadratowy plac.
Jakoś mi to wszystko nie pasuje
Być może masz dalszy plan o którym ja nie doczytałam
Martynka ma na imię moja córka,
Ogródek warzywny na balkonie 17:54, 18 mar 2017

Do góry
Kilka fotek z aktualnym stanem siewek:
stipa posiana pod koniec lutego, niepikowana:

i dla porównania pikowanapo trzech tygodniach od siania

zobaczę jak dalej będzie się rosnąć ta niepikowana. Jeśli sobie poradzi, na drugi rok będę ją siać bezpośrednio do głębszych doniczek, bez pikowania

a tu uratowane ostróżki

i werbena

W ub tygodniu doniczkę z nimi wywrócił kot i tylko tyle udało się uratować
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:39, 18 mar 2017

Do góry
Stipa tam się sama wysiała i zostawiłam na jesieni, rósł tam jeszcze rozchodnik więc nie pomyślałam żeby na brzeg je wciskać. Teraz widzę, że trzeba było. Masz rację Juzia.

A z żurawkami to chciałam sobie ułatwić i je po prostu ściąć ale mi nie idziesz na rękę koleżanko, potwierdzasz to co odsuwałam od myśli
Jednak mus zakasać rękawy i znów powalczyć z kamulcami

ech życie ...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:20, 18 mar 2017

Do góry
Iryski może trzeba było na brzegu rabaty posadzić....tu gdzie stipa?

Żurawki jak się wypiętrzyły to wykop, oddziel młode i je posadź.
Nadwyżki możesz opchnąć
Na huśtawce miło płynie czas... 15:03, 18 mar 2017

Do góry
Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:13, 18 mar 2017

Do góry
Skąd wiesz, ze stipa przy Bonice nie wzeszła ? ścinałaś ją na zimę ??

Róże cudownie Ci się rozmnożyły Tak to jest, panika nas zżera czasami
Ukojenie 13:55, 18 mar 2017

Do góry
Przezimowal mi jedyny testowy przetacznik, szalwie, chryzantemy, rudbekie... Jezowek jeszcze nie widzialam - troche sie martwie... Moja stipa jest zolta i raczej nie przezimowala.
Przezimowaly w rozsadniku: orliki, przegorzan i cgyba biale jezowki - reszty nie rozpoznalam...
Wszystkie hortensje bukietowe przy cieciu okazaly sie zywe w srodku a anabelki juz puszczaja lisciowe paki
Miejski ogród w wersji mini 09:44, 18 mar 2017

Do góry
natka098 napisał(a)
Moja też niestety mi stipa nie wyszła. Ale próbuje jeszcze raz u mnie brak słonecznych okien.

Oj, to nie fajnie. Sianie stipy miało być takie proste. A jak widać nie zawsze się udaje. U mnie nasiona stoją na południowym oknie, ale co z tego jak ciągle buro, ponuro i ciemno .
Miejski ogród w wersji mini 08:41, 18 mar 2017

Do góry
Moja też niestety mi stipa nie wyszła. Ale próbuje jeszcze raz u mnie brak słonecznych okien.
Ogród w cieniu brzozy 21:12, 17 mar 2017

Do góry
Piękna róża w donice. Co do stipy to przyznam że w donicy mam co roku z pelargoniami i maja się świetnie. Do wszystkiego stipa pasuje.
Możesz pokazać jak wygląda bylinowka teraz.
Miejski ogród w wersji mini 21:02, 17 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
moja stipa się na mnie wypięła niestety

Z moją też tak może być.
Miejski ogród w wersji mini 14:33, 17 mar 2017

Do góry
moja stipa się na mnie wypięła niestety
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:18, 16 mar 2017

Do góry
A tu hortensjowa tak na szybko - najchętniej Vanilki, moze phantomy, rosnie tez anabelka. Limek chyba nie chce, bo nie bardzo lubię przebarwianie na zielono.

No i moze białe lilie, liatry, bo jakos tak mi przed chwilą podpasowaly, a dobrze tam rosly, stipa... Caly czas mam dylemat z bukszpanową obwodką, bo podejrzewam, że poszerzę te rabaty.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:17, 16 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Reniu
macham
moja stipa nie wzeszła chadra

cmoki

Bywa.
U mnie nie wzeszła stipa, która mam przy Bonice. A tak chciałam jej mieć więcej...

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:16, 16 mar 2017

Do góry
Siedzę i kombinuję nad boczną frontową rabatą - myślę nad wyrzuceniem 2 (malutkie)choinkek, przesadzeniem innej -większej do rogu, bonsaja eksmitować - jeszcze nie wiem gdzie i dosadzić 2 brzozy Long Trunk....
W nogi poszłyby kule luźno ułożone z bukszpana, trzmieliny i thuji danica....pomiędzy to w najniższe piętro trawa sesleria i/lub beatles, wyższe piętro hameln i stipa a w najwyższe od tyłu ML....
Między LT wsadziłabym jeszcze 3 kule na pniu - wyższe, choć jeszcze nie wiem czy z cisa, trzmieliny czy inne....Sezonowo byłaby tam tulipany, czosnki, na wakacje może dojdzie jeszcze jakiś alcent kwiatowy....
Podobne powtórzenie byłoby z drugiej strony, pośrodku rabata z buksami.....
Jakby to wyglądało???

Jest:

Kombinacja:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies