Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 21:15, 16 mar 2017

Magda, zdjęcia dałam w chorobach różaneczników (https://www.ogrodowisko.pl/watek/868-rozaneczniki-choroby-i-szkodniki?page=166)
Kasia_CS 21:20, 16 mar 2017

Kasiu, chyba kulki będą najłatwiejsze... dziś sobie przeglądałam tuje kuliste i myślałam o Miriam, bo ma taką jasną zieleń optymistyczną pienne też jak najbardziej mogą być. W grę wchodzą oczywiscie też bukszpany. Obawiam się, że bez poszerzania rabaty się nie obejdzie
skarabeusz 21:28, 16 mar 2017

Kasia_CS napisał(a)
A tu takie rozkminki w telefonie w czasie dojazdu do pracy tramwajem

Zdjęcie z jesienne przerabiane
W pierwszej linii obwódka - zawciąg nadmorski, w drugiej szalwia, potem róza ta od lewej to Louis odier (juz tam rosnie), Kolejny krzak rózy to Cinderella. Chcę pomiędzy róże wepchnąć ostróżki białe.

Rabata zrobiona połowicznie, bo dojechałam do pracy Nie wiem, może dalej bym pociągnela hakone w ramach obwódki...

Jest jeden duuuży minus.. jak tu wcisnąc jakieś zimozielone...?

Ja dałabym kulki z przodu w zawciągu.. albo nawet na pniu coś zimozielonego. Dałabym 4 małe kulki.
Kasia_CS 21:31, 16 mar 2017

A tu inna część, gdzie trochę zmieniłam kształ obwódki z kostki i połączyłam płynnie 2 boki ogródka

Miały by tu być bukszpanowe obwódki, w drugiej linii lawenda. Między pergolami (na zdjęciu widać tylko tą prawą) werbenowy lasek z ostróżkami, może jeżówkami. Pergola jest do obsadzenia, bo zeszłoroczne nasadzenia okazały się być kupione z blędnymi oznaczeniami, więc przede mną trudny wybór róży W samym narożniku coś pnącego - myślalam o rozy, o pnącej hortensji... tylko na płocie przerastający od sasiadów rdest i jak tu z nim wygrać. Tam gdzie widać coś w stylu wysokiej trawy jeszcze nie wiem - tam mam coś w stylu podwyzszonej rabaty, którą usypałam w zeszlym roku z darni zdjętej z rabat.
.
Kasia_CS 21:35, 16 mar 2017

No i tu popłynełam, mojemu eM się nie podobają te kulki na pniu, bo chyba zbyt pretensjonalne
Róże wokół tej czerpni już są posadzone - to będzie ich pierwszy sezon. Obwódka bukszpanowa, u szczytów coś na pniu. Pień okolony lawendą w bukszpanowej obwódce.. taki pomysł. Po prawej stronie gdzie zaczyna się biały plotem będzie szpaler hortensji
skarabeusz 21:37, 16 mar 2017

Najszybciej na płocie to winobluszcz szybkorosnący. Fakt, że nie jest zimozielony, ale ładnie się przebarwia i szybko rośnie. Pergola prosi się o ławeczkę, wtedy będzie jakby miała sens, no chyba że lustro na płot byś dała. Trawy Morning Light i będzie cudnie.
skarabeusz 21:40, 16 mar 2017

Kasia_CS napisał(a)
No i tu popłynełam, mojemu eM się nie podobają te kulki na pniu, bo chyba zbyt pretensjonalne
Róże wokół tej czerpni już są posadzone - to będzie ich pierwszy sezon. Obwódka bukszpanowa, u szczytów coś na pniu. Pień okolony lawendą w bukszpanowej obwódce.. taki pomysł. Po prawej stronie gdzie zaczyna się biały plotem będzie szpaler hortensji

Bo te kulki tu nie pasują. Bluszcz zimozielony puść, który będziesz przycinać i będzie jak topiar. Traw tam brakuje.
Kasia_CS 21:44, 16 mar 2017

Magdo, lustro gdzieś mi się marzy, tylko się zastanawiam jak/gdzie mogę je upchnąć - nasz ogródek jest przyklejony do małego 3pietrowego bloku i też nie chcialabym, żeby mi np odbijalo jakoś to co u nas się dzieje sąsiadom

Co do traw - nie wiem czy gdzieś Ci mignęło w moim wątku - ogródek jest na garażu podziemnym - mam tylko 30 +/-5 cm gleby i potem jakiś drenaż i beton. Tym fajnym wysokim trawom chyba dość mocno rozrasta się system korzeniowy i nie wiem, czy nadluzszą metę takie podloze jest ok. Pomyslalam, że jesli juz, to moze tam gdzie mam tą usypaną rabatę z darni?
Kasia_CS 22:18, 16 mar 2017

A tu hortensjowa tak na szybko - najchętniej Vanilki, moze phantomy, rosnie tez anabelka. Limek chyba nie chce, bo nie bardzo lubię przebarwianie na zielono.

No i moze białe lilie, liatry, bo jakos tak mi przed chwilą podpasowaly, a dobrze tam rosly, stipa... Caly czas mam dylemat z bukszpanową obwodką, bo podejrzewam, że poszerzę te rabaty.

natka098 22:32, 16 mar 2017

Fajnie to wszystko wygląda, eM ma rację z tymi kulkami, bo trochę jak ołtarzyk to wygląda, a chyba chciałabyś tą budowlę zgubić a nie uwidocznić?