Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Kasya 08:24, 19 mar 2017

Jak nie będzie zadaszenia to na słońcu nie da się wysiedziec
I dosadziłabym tuje żeby zrobić zielona ścianę od wiatru
_Martini_ 08:52, 19 mar 2017

Na razie wzbraniam się od pergoli, bo nie bardzo bym chciała zagracić konstrukcjami. Myślę, że jak będzie mega patelnia to postawię parasol, mamy duży. A jak to nie zda egzaminu, to przyznami Ci rację i skruszona będę prosić o dalsze rady
Pergole bardzo mi się podobają, bardzo. Do tego zaslonki białe, albo powojniki. Na razie jednak chcę spróbować bez niej.
Sciana z tuji odpada, bo zaraz za placem po lewej jest właśnie taka sciana a na jej tle będą brzozy. Dlatego sadziłam tu niskie żywopłotki z cisa.
Tak chyba trudno wytłumaczyć o jaki efekt mi chodzi. Mogę tu podać linka do inspiracji?
_Martini_ 08:59, 19 mar 2017

http://pin.it/uKjbMw1
Coś w tym stylu, bez pergoli i drzew
Kasya 08:59, 19 mar 2017

Ale nie chodziło mi o tuje przy placu tylko przy płocie bo te chyba są w dużych odleglosciach... ?
Madzenka 09:29, 19 mar 2017

Magnolie chcesz drzewo, krzak, czy drzewko wielopniowe?
_Martini_ 09:41, 19 mar 2017

Raczej krzak. Marzenko, Ciebie pytałam o brzozę właśnie do tego miejsca, bo jeszcze nie zdecydowałam. Plany jeszcze w powijakach. Zamiast chciejstwa chciałabym jednak po Bozemu.
mirkaka 10:28, 19 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!

Mnie przede wszystkim nie pasują tu linie rabat. Dookoła linie falujące i okrągły placyk a na środku kwadratowy plac, z prawej strony znów jakiś kwadratowy plac.
Jakoś mi to wszystko nie pasuje
Być może masz dalszy plan o którym ja nie doczytałam
Martynka ma na imię moja córka,
MirellaB 10:53, 19 mar 2017

Ja w planowaniu nie bardzo pomogę. Jedynie co to podzielam to co napisała Mirka. Mi jakoś fale, koła i kwadraty razem nie pasują
_Martini_ 15:48, 19 mar 2017

Tu taka perspektywa. W rzeczywistości te linie są raczej proste i lekko zaokrąglone na końcach. Jedynie koło pod hustawką i na prawo narożnik przestały pasować. Chodzi mi po głowie wyprostowanie tej linii, jednak nie wiem jak się do tego zabrać, szczególnie za to koło.
mirkaka 16:19, 19 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Tu taka perspektywa. W rzeczywistości te linie są raczej proste i lekko zaokrąglone na końcach. Jedynie koło pod hustawką i na prawo narożnik przestały pasować. Chodzi mi po głowie wyprostowanie tej linii, jednak nie wiem jak się do tego zabrać, szczególnie za to koło.

A co powiesz żeby ten plac do biesiadowania przesunąć pod grila i połączyć w jedną przestrzeń, ale nie kwadratową tylko jakoś płynnie razem to zebrać ?
Tak proponuję, bo przecież biesiadowanie będzie często połączone z grilem, a na tarasie chyba masz miejsce żeby sobie wypić kawę Ja bym jedno miejsce do posiedzenia zrobiła na tarasie a jak się szykuje większa impreza to pod grilem.