Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 15:13, 16 mar 2014

Do góry
No to zwęż rabatę, albo trzeba było bliżej płotu sadzić Albo między tujami a płotem nie sypać kory, tylko z przodu rabaty sypać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:02, 16 mar 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Nawóz zielony przed trawnikiem

Nie ma reguły co lepiej stosować, jedni wolną długo działające - inni sypią systematycznie co 3-4 tygodnie. Nikt tego nie zmierzył, kiedy trawa rośnie lepiej. Ja stosuję w ogrodach klientów co 3 tygodnie, bo trawnik musi idealnie wyglądać - aplikuję nawozy w granulkach aż do sierpnia potem nawóz jesienny, a wiosną saletra wapniowa.

W swoim ogrodzie na wiosnę często posypuję kompostem i przegrabiam, odpadki typu kawałki patyczków zbieram. Dodaję saletrę wapniową i podlewam. Czysty kompost wzbogaca glebę i poprawia strukturę.
Wiatr przechylił świerka 13:27, 16 mar 2014

Do góry
Musi być unieruchomiony i nic mu się nie stanie, bryła nie może być ciągle naruszana, korzenie się ustabilizują. Nic nie stosuj a utrzymuj drzewo w stałej pielęgnacji i obserwacji. Przydepnij korzenie. posyp korą zmieloną, żeby nie wysychały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:09, 16 mar 2014

Do góry
Jeszcze nie robiłam rozeznania więc nie wiem.
Zimozielony ogród przy białym domu 11:26, 16 mar 2014

Do góry
Z wielką przyjemnością obejrzałam ten odcinek (na meteo) bo śledziłam na bieżąco powstawanie tego pięknego ogrodu Gratuluję ekipie Gardenarium i Właścicielom ogrodu
p.s. również uważam, że odcinki są zbyt krótkie....
Konkurs "Jaka to żurawka?" 11:04, 16 mar 2014

Do góry
Dzisiaj, ostatnim rzutem na taśmę przybywają kolejni uczestnicy konkursu, zapraszamy nadal Konkurs jeszcze trwa.
Zimozielony ogród przy białym domu 10:46, 16 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzięki Aniu, za "radość w głosie" i "angielską stylizację" - uwielbiam ten ubiór Witka. Kupiony w Anglii więc wiadomo, musi być "angielsko"
Obeliski były robione na zamówienie z angielskiego wzoru obelisków drewnianych.

Kulę trzeba zabrać bo napełniona wodą by z pewnością pękła pod wpływem mrozu. Niebawem, umyta, wróci na swoje miejsce i będzie dalej przeglądała się w lustrze.
zawsze staram się mówić to co czuję i podobała mi się ta radość, Obeliski piękne, właśnie przypominają te angielskie. Jestem ciekawa ich kosztów.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:42, 16 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zapowiadali śniegi to myślałam o Tobie No imasz babo śnieg. Grad u nas też zadzwonił na srebrnych kulkach, akurat malowałam nowe domki szaro białe dla owadów Wyleciałam i patrzę - grad.

Dzisiaj ok, będzie dobrze, podobno w przyszły piątek we Wrocku 20 a u mnie 18. Nieźle?
Daj Boże Danusiu! bo ja mam plany ogrodowe na weekend. Na lokalnym portalu pisali, że wiatr wiał z prędkością 90km i dawał odczucie temperatury -10, mam nadzieję, że moje cebulowe dadzą radę widzę że trochę krokusów się położyło od tego wiatru i opadów...
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 10:08, 16 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dlaczego zaraz kosmitkę, wygodnie będzie. Robisz ramę drwenianą, naciągasz folię, obijasz, mocujesz szynę i dokręcasz kółeczka na ramie. Witek to zrobił 30 lat temu, znaczy poprawia co kilka lat i wymienia bo drewno próchnieje.

Myślę tak samo ja Pani ale mąż powiedział, ze będą na zawiasach. Na rolkach zajęłyby mniej miejsca przy otwieraniu... Cóż, najważniejsze, że jakieś będą
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:54, 16 mar 2014

Do góry
Jak zapowiadali śniegi to myślałam o Tobie No imasz babo śnieg. Grad u nas też zadzwonił na srebrnych kulkach, akurat malowałam nowe domki szaro białe dla owadów Wyleciałam i patrzę - grad.

Dzisiaj ok, będzie dobrze, podobno w przyszły piątek we Wrocku 20 a u mnie 18. Nieźle?
Wiatr przechylił świerka 09:48, 16 mar 2014

Do góry
Musisz nieco koronę zredukować, ale na rozgałęzieniu pędów, żeby nie było widać że ciąłeś. Korona zmniejszy obwód. zrobić odciągi i wyprzeć drzewo. Jak to zrobić pokazuje Witek na przykładzie jarzębiny w aktualnej Mai w ogrodzie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:42, 16 mar 2014

Do góry
Poczytaj dokładnie wątek o mchu w trawniku. Wszystko po kolei jest opisane Jesienią zastosuj dolomit, musisz odkwasić glebę bo trawnik dalej będzie rósł.

Poniżej masz napisane dlaczego w trawniku powstaje mech.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/66-mech-w-trawniku?page=1#post_0

Zimozielony ogród przy białym domu 09:35, 16 mar 2014

Do góry
Dzięki Aniu, za "radość w głosie" i "angielską stylizację" - uwielbiam ten ubiór Witka. Kupiony w Anglii więc wiadomo, musi być "angielsko"
Obeliski były robione na zamówienie z angielskiego wzoru obelisków drewnianych.

Kulę trzeba zabrać bo napełniona wodą by z pewnością pękła pod wpływem mrozu. Niebawem, umyta, wróci na swoje miejsce i będzie dalej przeglądała się w lustrze.
Historia pewnego tarasu... 09:22, 16 mar 2014

Do góry
Ja również wyrażę słowa uznania dla staranności w jego pielęgnacji, wygląda doskonale
Zimozielony ogród przy białym domu 09:16, 16 mar 2014

Do góry
Zimozielony ogród przy białym domu 09:06, 16 mar 2014

Do góry
Dziękujemy za miłe wpisy i dzisiejsze odwiedziny w ogrodzie Ani i jej Rodziny Pozdrawiamy w ich imieniu.

Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 18:00, 15 mar 2014

Do góry
Dlaczego zaraz kosmitkę, wygodnie będzie. Robisz ramę drwenianą, naciągasz folię, obijasz, mocujesz szynę i dokręcasz kółeczka na ramie. Witek to zrobił 30 lat temu, znaczy poprawia co kilka lat i wymienia bo drewno próchnieje.

Malus - jabłoń ozdobna 17:56, 15 mar 2014

Do góry
Uprawa drzew w donicach zależy od wielkości donicy, musi być jak największa, stosowna do wielkości bryły korzeniowej.

Uprawa nie będzie "wieczna" bo drzewo urośnie i donica będzie za mała, a zimą też jest ryzyko przemarznięcia. Najlepiej na zimę zadołować drzewko do gruntu, albo przechować w szklarni gdzie nie spada temp. poniżej zera.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:54, 15 mar 2014

Do góry
Niczym nie nawoź, bo on nieukorzeniony jest i tylko możesz mu zaszkodzić. Nie nawozimy roślin świeżo przesadzonych.

Podlej go i o tym bardziej pamiętaj a nie o nawożeniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:14, 15 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam, tylko zapomniałam zrobić zdjęcie, dzisiaj miałam kocioł

Rozumiem Sporo się dzieje, wiosna się rozkręca to i pracy masz duzo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies