Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby róż 16:38, 13 mar 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

bela_kwiatkowska napisał(a)
Wymienione środki ratujące róże, to jednak ostatnia ostateczność. Podobnie jak antybiotyk na katar. Róże w słońcu rosnące (choć niektóre w pełnym, długotrwałym, miewają omdlenia), nakarmione, posadzone z uwzględnieniem przepływu powietrza, w miłym towarzystwie - kupowane z rozwagą uwzględniającą ich preferencje (w tym mrozoodpozność, zdrowotność) konieczności stosowania ciężkiej chemii nie wymuszają. W ogrodzie mam egzemplarze kilkunastoletnie. Wspomagam je opryskami z pokrzyw, skrzypu, piołunu, drożdży, sody, mleka, czosnku - w zależności od potrzeb. Wiem, łatwiej kupić preparat chemiczny - tylko tak żal mi naszej Ziemi, żal.

Ja tylko odpowiedziałam na pytanie o Miedzianie, co nie oznacza że stosuję te preparaty i je polecam,. Otóż swoich róż nie pryskam chemią a tak samo preparatami z pokrzyw i mam domki dla owadów pożytecznych wśród róż. Jeśli zachorują bo pogoda niesprzyjająca obrywam liście. Nawet je obsuszam wianiem z opryskiwacza.

Dlatego zabolała mnie taka ocena Mnie los ziemi także obchodzi i wiele artykułów, które napisałam o tym to udowadnia.

Szkoda, że nikt przy nich nie uronił łezki

https://www.ogrodowisko.pl/tag/natura
Choroby róż 16:37, 13 mar 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium napisał(a)

Nie, raczej do innych chorób jak parchy, kędzierzawość liści, raki bakteryjne, zarazy ziemniaka itp. a w tym przypadku

Bravo 500 SC, Altima 500 SC, Folpan 80 WG, Rovral Flo 255 SC, Sumilex 500 SC, Topsin M 500 SC

Danusiu bardzo dziękuję za odpowiedź
Choroby róż 16:37, 13 mar 2014

Do góry

agata19762 napisał(a)
Danusiu czy miedzianem extra można pryskać różę przeciwko szarej pleśni ???

Nie, raczej do innych chorób jak parchy, kędzierzawość liści, raki bakteryjne, zarazy ziemniaka itp. a w tym przypadku
Bravo 500 SC, Altima 500 SC, Folpan 80 WG, Rovral Flo 255 SC, Sumilex 500 SC, Topsin M 500 SC
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 16:25, 13 mar 2014

Do góry
No to lać wodę, bo spali trawnik
Ogród w Tarnowie 14:40, 13 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak utytułowany ogród zasługuje na coś oryginalnego, nie tylko powielanie fragmentów. Wyjaśnię o co mi chodzi wieczorkiem, jak się dokładniej przyjrzę, jakie kolory pasują. Może znajdę okaz o jaki mi chodzi, mam już pomysł.

Tutaj trzeba zacząć od wyszukania czegoś oryginalnego, co jest jedne jedyne, czego nie ma nikt, ale też pasuje do reszty, To coś powinno dominować po lewej stronie wysokością i mieć wyjątkowy kolor i kształt. Podsadzenia na dole powinny mu tylko towarzyszyć, delikatnie podkreślać i nawiązywać do reszty nasadzeń po obu stronach, stylem, kolorem, kształtem, ale nie przyćmić głównej "gwiazdy".

Danusiu Rysio ma awarię kom i jak tylko się naprawi to będzie się kontaktował. Przeprasza za brak odzewu
i z tego co mi powiedział dzisiaj to szaleje w ogrodzie taka pogoda
Link w podpisie 14:11, 13 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powstawiałam znaki po polsku, ą ę ó i może chcesz zmienić w ogóle tytuł. bo jest inny. To może być mylące. Ktoś zapamięta podpis, będzie szukał po tytule, a tu nici

Kliknij CYTUJ i wklej sobie ten podpis tylko bez słów quote bo to oznacza cytat.

Mój ogród dużo pracy, trochę efektów.

Link w podpisie 14:01, 13 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powstawiałam znaki po polsku, ą ę ó i może chcesz zmienić w ogóle tytuł. bo jest inny. To może być mylące. Ktoś zapamięta podpis, będzie szukał po tytule, a tu nici

Kliknij CYTUJ i wklej sobie ten podpis tylko bez słów quote bo to oznacza cytat.

dzięki, mam nadzieje ze juz bedzie działać a tytuł masz rację lepiej żeby był jednakowy z podpisem, można to zmienic?
Zimozielony ogród przy białym domu 13:19, 13 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten Carex i zeszłej zimy świetnie przezimował, pokazywałam fotki z wiosny.

Bardzo je lubię szkoda tylko, że czasami te czubki im przymrozi i zabawa w wycinanki, ale w tym ogrodzie pięknie się wszystko uchowało...nic dziwnego, bo bardzo pomysłowe zabezpieczenia zrobiliście
Link w podpisie 11:49, 13 mar 2014

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:45, 13 mar 2014

Do góry
Marlena w cudzych wątkach nie wklejamy zdjęć swojego ogrodu Zapraszamy do siebie.
Ogród w Tarnowie 11:43, 13 mar 2014

Do góry
Tak utytułowany ogród zasługuje na coś oryginalnego, nie tylko powielanie fragmentów. Wyjaśnię o co mi chodzi wieczorkiem, jak się dokładniej przyjrzę, jakie kolory pasują. Może znajdę okaz o jaki mi chodzi, mam już pomysł.

Tutaj trzeba zacząć od wyszukania czegoś oryginalnego, co jest jedne jedyne, czego nie ma nikt, ale też pasuje do reszty, To coś powinno dominować po lewej stronie wysokością i mieć wyjątkowy kolor i kształt. Podsadzenia na dole powinny mu tylko towarzyszyć, delikatnie podkreślać i nawiązywać do reszty nasadzeń po obu stronach, stylem, kolorem, kształtem, ale nie przyćmić głównej "gwiazdy".

Ogród w Tarnowie 10:58, 13 mar 2014

Do góry
A ja myślę, że stylem do tego co jest na tej części ogrodu, w ogóle to nie pasuje, pasują bardziej ciekawe formy iglaste pienne, ale nie tak formalne jak cis czy bukszpan, którego tutaj do tej pory nie było
Więc to jak z innej bajki. Styl Twojego ogrodu jest zupełnie inny niż mojego, wstawianie takich fragmentów tylko spowoduje zgrzyt.

Pasuje cudny okaz klonu palmowego inny niż po drugiej stronie, bonsai jakiś okazały.

albo 3 sztuki na pniu świerka kłującego "Glauca Globosa" albo cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana' również na pniu.

Ekran z cisa też nie pasuje. Jest zbyt steryny do tego co masz. Musiałbyś cały ogród zamienić na bukszpanowy. Tak uważam.

Jeśli formy strzyzone to z innych gatunków niż bukszpan, stożki np niebieskie, cięte formy jak w ogrodzie Bloomów w Bressingham. To pasuje do Twojego ogrodu.

Prześledź zdjęcia z Anglii z ogrodu który podałam. Oni są mistrzami w formowaniu iglaków. Ty też I to pasuje.
Trzmielina - Euonymus 10:10, 13 mar 2014

Do góry
Jeśli wypuści tylko z podkładki, to musisz usunąć roślinę, bo będzie nieszlachetna. No bo podkładka, a nie kolorowa trzmielina Ale na to za wcześnie, trzeba obserwować co się dzieje w kątach liści.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:07, 13 mar 2014

Do góry
Może miałaś grzyba Cylindrocladium buxicola (czarna zaraza), liście się posypały a gałązki to gałązki, są pomarszczone i może wcale na nich nic nie ma złego?
Może na chorobie grzybowej trzeba się skupić?

Czy to jest coś takiego?

BEwa napisał(a)

Parę stron wcześniej napisałam:

Skorupik jabłoniowy składa jaja, które zimują pod tarczkami . Na jaja się nie pryska po prostu, bo nie działa. Trzeba pryskać w maju-czerwcu, kiedy na początku miesiąca wylęgają się larwy, które szukają na roślinie wolnych miejsc i się tam osiedlają.

W sierpniu larwy przeobrażają się w samice i do jesieni składają znowu jaja. Wtedy samice zamierają. Teraz w październiku ich nie ma. Oprysk jest zbędny.

Zwalczamy w sezonie od czerwca do sierpnia opryskami co dwa tygodnie Owadofos. Mospilan Actellic - naprzemiennie.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:02, 13 mar 2014

Do góry
Jaki masz problem ze swoimi Rh?
Badałaś pH gleby? Wymień im podłoże na żyzne i o odpowiednim pH, a nie rozprawiaj nad tym co jest lepsze, bo ja nie wiem co jest lepsze w Twoim przypadku. Nie znam szczegółów.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:42, 13 mar 2014

Do góry
Zapowiadają śnieg nawet i obniżkę temperatury, więc tym bardziej trzeba poczekać.
Donice drewniane 09:36, 13 mar 2014

Do góry
Takie duże donice na tarasach podniebnych budujemy bez dna, na dno dajemy warstwy jak dla zielonego dachu.
A gdzie ona będzie stała? Jeśli z dnem to dziur odpływowych musi być więcej.

W takiej donicy jak powyżej trzeba odizolować drewno od ziemi, bo szybko zbutwieje i się rozpadnie. szczególnie sosnowe czy świerkowe.

Z cegły nie budowaliśmy donic.
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 09:33, 13 mar 2014

Do góry
Nie strasz teściowej, wszystko da się naprawić potem. nawet błędy w uprawie.
Link w podpisie 09:31, 13 mar 2014

Do góry
Tutuł watku masz inny, a w podpisie widnieje co innego. Jaki tekst ma być w podpisie?
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 23:19, 12 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę bardzo, zebrane w kupę tylko trzeba poczytać. Jeśli trawnik dobrze rośnie i ładnie wygląda to możesz się w ogóle wstrzymać z nawożeniem w sezonie.

Od kiedy zaczynamy nawożenie młodego trawnika?

Od wtedy gdy trawnik zaczyna rosnąć, czyli w kwietniu albo marcu jeśli panują wysokie temperatury.
W nocy nie powinno być na minusie. A jest, czyli wniosek - nie nawozimy teraz, czekamy.

Ja nie nawożę, trawa nie padnie z tego powodu. Po co jej azot jak jeszcze go nie pobiera bo nie rośnie. Teraz jest jej bardziej potrzebna woda, bo panuje susza, młodziutkie korzonki nie są zbyt głęboko by sięgnąć po wodę w głębszych warstwach.

Nic się nie stanie jak z tym trawnikiem nic nie zrobisz w marcu, moim zdaniem tym nadmiarem troski możecie mu tylko zaszkodzić; Dajcie na wstrzymanie i zrócie tak.

Pewnie 1 kwietnia jeśli będzie powyżej 12 i brak minusów w nocy - skoście trawnik, rozsypcie saletrę wapniową, podlejcie obficie i podlewajcie dalej, bo to już będzie pora gdy trawnik rośnie. Jeśli spadnie śnieg () w kwietniu, nie nawozimy.
W zeszłym roku było zimno, po raz pierwszy skosiłam 30 kwietnia i wtedy rozsypałam nawóz i uruchomiłam podlewanie.

https://www.ogrodowisko.pl/panel/articles/410-jak-nawozic-trawniki/edit

Iine pomocne artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

To jest to, dziękuję Danusiu. No to moja teściowa dała ciała ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies