Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Opuchlaki

Opuchlaki

Basia_1987 17:23, 12 mar 2014

A ja znalazłam chrząszcza u siebie w domu ,pewnie wlazł przez okno no ładnie ,niech mi jeszcze zainfekuje kwiaty domowe.Ale się wkur....
beta 18:39, 12 mar 2014

Basia_1987 napisał(a)
A ja znalazłam chrząszcza u siebie w domu ,pewnie wlazł przez okno no ładnie ,niech mi jeszcze zainfekuje kwiaty domowe.Ale się wkur....

ale numer!!!...nie wiedziałam że one też do domu sie pchają
Mala_Mi 08:27, 13 mar 2014

Niestety pchają się też i do domu... obejrzyj Basiu wszystkie kwiatki... wiosna to pora na przesadzanie... bo potem będzie kłopot..
olaw 17:06, 13 mar 2014

Kobiety! ja właśnie posadziłam cisy do takiej ziemi z kompostownika i dopiero przy końcu zauważyłam te larwy, boziu...
i co teraz robić?? wyciągać każdą sadzonkę i szukać?, czy wystarczy czymś to podlać?

Na pryzmie kompostowej też ich trochę jest, a miałam w planach sypać ten kompost na rabatki
polać pryzmę byłaby najwygodniej ale czym? i kiedy?

doradźcie kochane bo nie mogę w nocy przez te gady spać
Gardenarium 17:29, 13 mar 2014

Ale czy to są opuchlaki, a może co innego?
Nie syp na rabatki.

Na opuchlaki teraz lejemy nicienie "zimne" - Nemasys L

potem Larvanen.

Instagram Ogrodowiska
Mazan 17:50, 13 mar 2014

W jednej z "uczonych ksiąg" mam zapisane, że podlewanie środkami owadobójczymi typu Mospilan czy Regent może wydatnie ograniczyć występowanie szkodnika, ale po uprzednim doprowadzeniu gleby/podłoża do należytej wilgotności. Szkodniki giną w ciągu 14 - 28 dni zależnie od rodzaju gleby /lekka czy zwięźlejsza/. Powodem jest paraliż, który opanowuje intruza po zetknięciu sie z substancją czynną preparatu.
Jest też zastrzeżenie aby ograniczyć zabieg do roślin rabatowych i krzewów ozdobnych.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
olaw 18:41, 13 mar 2014

Dzięki za ekspresowe odpowiedzi ...
Danusiu, to są prawdopodobnie opuchlaki bo w tamtym roku widziałam dorosłe robale, więc myślę że to to.

Na rabaty jeszcze nie sypałam i póki co to nie zauważyłam tam żadnych larw, ale mam kompost blisko grządek...
Pewnie poleję pryzmę tak jak mówi Mazan Mospilanem bo mam, a za resztą muszę się rozglądnąć i dokupić i później jeszcze raz "dokarmię"...
ana_art 19:08, 13 mar 2014

olaw napisał(a)
Dzięki za ekspresowe odpowiedzi ...
Danusiu, to są prawdopodobnie opuchlaki bo w tamtym roku widziałam dorosłe robale, więc myślę że to to.

Na rabaty jeszcze nie sypałam i póki co to nie zauważyłam tam żadnych larw, ale mam kompost blisko grządek...
Pewnie poleję pryzmę tak jak mówi Mazan Mospilanem bo mam, a za resztą muszę się rozglądnąć i dokupić i później jeszcze raz "dokarmię"...
zrób foty tych stworów
olaw 12:05, 14 mar 2014

Zrobiłam zdjęcia i zauważyłam że są dwa rodzaje larw a może to te same tylko w innym stadium rozwoju?
olaw 12:08, 14 mar 2014

Dokupiłam mospilan tylko nie wiem kiedy podlać, teraz czy czekać aż popada i będzie wilgotno. Temperatury u nas w dzień powyżej 10 ale w nocy przymrozki.
Czy preparat zadziała w takim okresie i w takich temperaturach?