Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 15:32, 02 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)
A teraz na przekór zimie biorę się za sianie po raz pierwszy próbuję na krążkach...

Ciekawa jestem efektów Ja jednak staromodna jestem i do ziemi będę siać
Z ogródka na wsi 15:29, 02 lut 2017

Do góry
Po popołudniowym deszczu
Ogródek Mirelli 15:25, 02 lut 2017

Do góry
Trochę wiosennie

Bonsai i niwaki 15:08, 02 lut 2017

Do góry
Możesz robić albo drzewo wielopniowe jak to

Albo niwaki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 02 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Jeju, ani to rzędy, ani żywopłoty, za rzadko są, więc nie spełniają żadnej funkcji poza tym, że są posadzone rządkami w odstępach. Na podstawie tych zdjęć to nic nie wiem. Trzeba teren kompleksowo planować a nie radzić na fotkach, bo nic nie uradzę. Zrób plan całego ogrodu, od tego trzeba zacząć
Ogród Mirelli 15:02, 02 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Oczywiście karminowe

Żeby tylko szybko nie wybujały takie też piękne.
Ogród Mirelli 14:59, 02 lut 2017

Do góry
Oczywiście karminowe

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 02 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 14:21, 02 lut 2017

Do góry
Melduję wykonanie zadania, drzewa wycięte.

Wiem że potrzebuję tam teraz:

a) soliteru: pasuje mi ten platan, tylko wsadzić go naprzeciw okna czy bardziej na lewo w stronę sąsiada i pod niego całą kompozycję przedogródka

b) wsadzić: dwa albo trzy aby stworzyły ścianę zieleni,(od pięter sąsiada i tak mnie to nie osłoni a nie jestem przekonany czy to dobrze będzie wyglądać, nie wiem jak bardzo rozrosną sie te platany)

Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 14:21, 02 lut 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
dzieci lubia wspinaczki ...dawniej po drzewach sie łaziło ...teraz po bramkach.... bo jabłonek i czereśni koło domu nie ma ....na sliwki nikt nie lubił wchodzić bo te maja gałęzie z kolcami

Oj lubią, lubią

U mnie drzew na działce dużo, ale na żadnym nie ma niskich gałęzi.
Tak więc - z braku laku - mój syn usiłował się wspinać na tą rachityczną wierzbę, która się uginała pod jego ciężarem

Wierzby już nie ma
Ogród za grosze 14:16, 02 lut 2017

Do góry
Do tej pory pokazałam tę część ogrodu, która jest za moim domem. Stanowi on ok. 1/3 całej 12 arowej działki. Okna nie wychodzą na tę część ogrodu, zimą nie odwiedza się go, więc nazwijmy go umownie "letni".
Na wiosnę sąsiad ma ocieplić i otynkować ścianę stojącą w ostrej granicy naszych działek.
plan ogrodu:

a tak wygląda ten kąt:

Plan robót na 2017 rok

1. dalsze porządkowanie rabat (hosty już trzeba rozsadzać, przesadzić rodgersje, języczki i pluskwice) na rabaty cieniste,
2. zagospodarować rabaty cieniste pod murem, obsadzić roślinami i ukryć kompostownik za parawanem z cisów lub laurowiśni?

3. zrobić linię kroplującą. Podlewanie zabiera dużo czasu a i nie wszystkie rośliny lubią lanie na liście i kwiaty,
4. zrobić obrzeża (ekobordy) wokół drzewek na trawniku i pomyśleć coby tam posadzić lawendę czy przywrotnik.
5. ułożyć obrzeże z kostki wokół cienistej.
6. zrobić placyk wypoczynkowy.

Dużo, nie wiem czy się wyrobię.

Myślałam też o oknach-lustrach na murach w kącie, tam nie ma okien i nic się nie dzieje, czyli jest nudno. A jak pisałam wcześniej nudy nie znoszę .
Lustra odbijając światło oraz wczesne i późne promienie słońca, może by rozświetliły to miejsce?
Myślałam też o hortensji pnącej i bluszczu, ale ..... trzeba tego pilnować i trzymać w ryzach a skakanie po drabinie i przycinanie to robota nie dla mnie .
Ot dylematy ogrodnika.
Czyli trza zrobić analizę SWOT
albo
burzę mózgów

z a p r a s z a m

Podmiejski ogródek 14:12, 02 lut 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Z jednej strony szkoda lipy...ławeczka pod nią, kuty żyrandolek albo ze słoików.....zwisający z gałęzi ale jak mus, to mus

Ależ ławeczka jak najbardziej będzie pod lipą, tylko tą pierwszą, a nie środkową

A wyciąć raczej ją trzeba będzie:
po pierwsze - te lipy jeszcze dużo urosną i we trzy będzie im jednak za ciasno
po drugie - one rosną bliżej frontu rabaty niż tyłu; i o ile te dwie boczne tak nie przeszkadzają, to ta środkowa idiotycznie wygląda. Na tym zdjęciu lepiej to widać;

Żałuję jedynie, że nie mogę jej wyciąć od razu, ale wtedy kompletnie byśmy się odsłonili od ulicy, a przypominam, że część wypoczynkową mamy właśnie z boku domu a nie z tyłu, i taras, na którym jemy posiłki latem jest z ulicy widoczny.:/
Ogrodowy song 14:08, 02 lut 2017

Do góry
A teraz na przekór zimie biorę się za sianie po raz pierwszy próbuję na krążkach...

Ogrodowy song 14:04, 02 lut 2017

Do góry
Ogrodowy song 14:01, 02 lut 2017

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:59, 02 lut 2017

Do góry
Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.
Planuję zająć się przeróbką poniższej rabaty bo to co na niej jest obecnie nie sprawdza się. Rabata jest pod oknem jadalni strona wschodnia częściowo pod dachem i światła tam nie za wiele. Rabata ma długość 3,80 m szerokość w najszerszym miejscu 2,00 m. Po lewej stronie rośnie jodła koreańska szkoda mi je trochę wywalać choć trochę zaczyna łysieć od prawej dolnej strony ale może jeszcze dam jej szansę i zacznę zagęszczać poprzez systematyczne podcinanie? Na obwódce rośnie lirope ale nie wiem czemu mimo, że ma już 3 lata nie kwitnie więc może wywalić? Ketmie też tu bujnie nie rosną wiec czas im znaleźć lepsze miejsce. Tak na prawdę to zostawiła bym tu tylko czerwone kulki(tak go przytnę na wiosnę) berberysu, hortensję bobo no i jodłę, którą jeśli się nie sprawdzi zamienię później na jakiś stożek. Tak to wygląda obecnie

i z drugiej strony od strony tarasu łączy się z małą rabatką z miłorzębem podsadzonym kocimiętką i to zostaje ta zielona skrzynka w rabacie to od nawadniania

przyszedł mi do głowy taki pomysł ale nie wiem czy to ma jakiś sens

proszę podrzućcie jakieś pomysły
Ogrodowy song 13:59, 02 lut 2017

Do góry
Przynajmniej raz w roku foto czarno - białe

...uDany ogród 13:56, 02 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Wspaniae widoki pokazujesz. To samo a za kazdym razem inaczej
ja o 7 jeszcze spalam dzis ale i tak pochmurno bylo wiec widokow niet a nawet jakby nie bylo to u nas slonko wstaje za lasem i pokazje sie dopiero pozniej jak juz pelna moc ma.
Z mycia okien dzis nici musze fure drewna przezucic. Pewnie jak sie uporam nie bede miec sil i checi na nic. N ale ciepelko jest, slonko swieci i lod sie topi

Bardzo dziękuję
Masz rację, zawsze to samo, ale niebo dba o zmianę krajobrazu
Ja wstaję bardzo wcześnie zwykle o 5, lubię tak bo mam jakby pół dnia więcej
Taką furę drewna z chęcią bym przejęła, dawno się skończyło i kupuję kosmicznie drogie brykiety.
Ja chcę wiosny!
U mnie też się topi, ale wolno a w nocy znów dosypało i tak w kółko
Mam powoli tego dosyć

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:56, 02 lut 2017

Do góry
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.
...uDany ogród 13:51, 02 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Bajkowe widoki

Dziękuję bardzo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies