Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie romantyczny 23:33, 01 lut 2017

Do góry
Napia napisał(a)

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:31, 01 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj Anetko
... albo zaserwować sobie jeszcze parę "ciepłych zdjęć"

Zacytowałam tylko jedno zdjęcie, choć wszystkie piękne. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się to zestawienie
Ogród prawie romantyczny 23:26, 01 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=42
Szukałam i znalazłam, te niepozorne liliowce zrobiły na mnie piorunujące wrażenie w 2015 na spotkaniu Ogrodowiska u Państwa Szmitów.
15 zdjęcie

Tak się zaczytałam, że przeleciałam wątek ze spotkania do końca Widziałam, że oni w kilku miejscach mają liliowce wzdłuż ścieżki. Najładniejsze oczywiście żółte (na zdjęciu 15. i nie tylko, ale ponieważ z żółtym mi nie po drodze, robię casting na średniej wielkości liliowiec w kolorze białym (także kremowym), różowym lub fioletowym, który pięknie i obficie kwitnie przez cały sezon

Kwiatek dla Ciebie w bieli

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:24, 01 lut 2017

Do góry
Dziękuję Mireczko, Izeczko, tez lecę w łóżeczko!

Ogród prawie romantyczny 23:06, 01 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Tyle czasu Cię nie było i jak się pokazałaś to od razu ruszasz z kopyta. W rewolucji na razie nie pomogę bo mój umysł jeszcze śpi snem zimowym. Nawet u siebie nie mogę nic wymyślić.

Faktycznie tło z iglaków sąsiada już masz teraz przydałoby się posadzić coś niższego aby zakryło siatkę np. też zimozielone iglaki, no a z brzega to i liliowce będą pasowały.

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 01 lut 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Mireczko, nie. Chodzi o Trifolium rubens: https://pl.pinterest.com/pin/259379259764607666/
Niech Cię w weekend do ogrodu czasami nie wywieje, wyleż się porządnie i rozkoszuj wspomnieniami wakacyjnymi. Jak dojadę, to hucznie sezon rozpoczniemy

Zobacz tutaj pisze że siew jesienią i że daje sporo nasion to poczekam siej

https://zojalitwin.wordpress.com/tag/trifolium-rubens/

W tym pinie nie mogę wypatrzeć.RRaczej widziałam ale chyba nie tak spektakularnie jak na zdjęciu no ale jak to rodzima roślina to u nich nie może dobrze rosnąć

Oby hucznie.Mam dość leżenia a jak słyszę że wszędzie wkoło to jakaś epidemia. W week jak pójdę to tylko na spacer, a jutro już czwartek nawet do lekarza nie chce mi się iść.

Masz rację poszukam we wspomnieniach.

a skoro mam otwarte to wstawię
zobacz sadź wysokie byliny ja się już przekonałam, stale wtykam coś małego no już nie wspomnę że po jednej roślineczce

fajne co?

ja w ogrodzie muszę mieć trawnik dla potrzeb rodzinnych ale gdyby nie to mogłabym mieć caly zarośnięty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 01 lut 2017

Do góry
Niagara napisał(a)
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc z rabatą pod domem od północnej strony.
Posadziłam tu cis, bukszpan, thuje danica, ostnice, dzwonek dalmatyński. Jest też forsycja i niezapominajki które rozświetlają to miejsce wiosną. Latem dosadzam begonie i lobelie. I robi się chaos.

Chaos jest od tego, że jest wszystkiego po jednym. A powinno być jedno mocne, wyższe - może na pniu, może wielopniowe, podsadzone jednym, gatunkiem dywanem z kórego ewentualnie będą wychodzić tulipany w sezonie czy inne rośliny cebulowe, ukryte oczywiście w tym dywanie, który jest zimozielony.

Teraz masz tyle i w zasadzie nic nie widać. Czyli kolekcję przypadkowych roślin, małe i za mało, a powinnaś mieć kompozycję przemyślaną.

Poznajemy ptaki 22:32, 01 lut 2017

Do góry
Grubodziób.
Zaliczył chyba zderzenie z szybą i wylądował na tarasie. Wydawało się, że już po nim, ale podniósł się i zastygł na jakiś czas w takiej pozie.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:24, 01 lut 2017

Do góry
Nie, no tego jeszcze nie grali
od kiedy Ogrodowisko w modzie
aby wszyscy u Hani rymowali
o roślin i kwiatów urodzie.

Chciałem dołączyć też do chóru
ale klawiatura wzięła i padła
a po drugie - cichutko powiem
że Krysia mi nóżki przysiadła.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:21, 01 lut 2017

Do góry
Radku, dziękuję, dziękuję! Tobie dobrze się rymuje, a o lepiejach poczytaj u googla, w ten sposób bawiła się też ta co dostała Nobla.

Elisko, droga sąsiadko, Nocki Tobie życzę dobrej, śpij smacznie!

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:20, 01 lut 2017

Do góry
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc z rabatą pod domem od północnej strony.
Posadziłam tu cis, bukszpan, thuje danica, ostnice, dzwonek dalmatyński. Jest też forsycja i niezapominajki które rozświetlają to miejsce wiosną. Latem dosadzam begonie i lobelie. I robi się chaos.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:12, 01 lut 2017

Do góry
A i nawet grupkę tulipanów
Mme Boll 22:12, 01 lut 2017

Do góry
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:10, 01 lut 2017

Do góry
Haniu nie mam za wielu zdjęć róż, ale za to w prezencie przesyłam zdjęcie tulipanka
Louise Odier 22:04, 01 lut 2017

Do góry
Pięknie pachnie, kwitnie jedna z pierwszych ale potrzebuje sporo miejsca, to " potwór różany "

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 01 lut 2017

Do góry
Bogdzia chciałam o Twoje oczka zadbać.

Jana a te łany bodziszka.Postanowiłam moje rozmnożyć do granic możliwości

Margaretka o takie Ci chodzi koniczyny ? Chyba Psczółka kiedyś o jakiś nasionach pisała kiepską opinię

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:58, 01 lut 2017

Do góry
Nowalijko, niech się Tobie śpi szybko!
Dziękuję za dzisiaj i zapraszam jutro!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:58, 01 lut 2017

Do góry
Spraw aby rabata wydała się szersza a nie powoduj że jeszcze bardziej uwidocznisz jej wady

O to mi chodzi, widzisz różnicę??

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:58, 01 lut 2017

Do góry
Pięćsetną stronę Hania już mija
jak szybko ten czas upływa....
Ja nie umiem rymować
tylko chcę różę Hani podarować..

Ogród prawie romantyczny 21:54, 01 lut 2017

Do góry
Ewik napisał(a)

Tez coraz bardziej je lubie, dosadziłam sporo tej jesienie, zobaczymy co da radę, bo i kret i nornice są nadaktywne

Liliowce na sam przód nie bardzo, raczej głębiej i lekko rozrzucone po rabacie .

Tak właśnie- nie jestem do nich przekonana... a tam w sumie mało miejsca do żywopłotu z cisa, może 50-60 cm, bo nam się w pewnym momencie wymiary rozjechały i tak zostało.

A czosnków u mnie troszkę jest i mam nadzieję, że w tym roku też będą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies