Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

April podbija las... 18:45, 16 maj 2022

Do góry
April napisał(a)

Elu ułudką służę jak chcesz. Nie wiem gdzie się poruszasz po Warszawie. Ja pracuję w centrum. Zawsze mogę dla ciebie ukopać.
Niezapominajki też u mnie szaleją. Pozwalam im bo wypełniają miejsca które obecnie są jeszcze mało atrakcyjne. Robią mega fajny klimacik

Odpisalam na priv. To dla mnie nie problem z dojazdem. Wsiadam w metro i jadę. Niezapominajkami też się dziele. Obsadzilam osiedle,i wiele innych miejsc. Na osiedlu mówią, że się rozsiały.
April podbija las... 09:42, 16 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aprilku

Jakbym miała taką miseczke tez bym ją fociła po kilka razy dziennie.
Każda z nas ma takie miejsca że lubi do nich chodzić i obserwować. Ja mam 2 też leśny zakątek szczególnie latem, oczko i jego okolice.

Bardzo ładnie, ułudka robi szał. Szukam jej u ogrodników muszę się wypuścić poza swój teren. Mam za to nadmiar niezapominajki.

Pozdrawiam

Elu ułudką służę jak chcesz. Nie wiem gdzie się poruszasz po Warszawie. Ja pracuję w centrum. Zawsze mogę dla ciebie ukopać.
Niezapominajki też u mnie szaleją. Pozwalam im bo wypełniają miejsca które obecnie są jeszcze mało atrakcyjne. Robią mega fajny klimacik
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 23:53, 15 maj 2022

Do góry
Witam Janie

Piękne japońskie klimaty. Klony cudowne chociaż jednego takiego chciałabym mieć.
Kupiłam w zeszłym roku Atropurpurea, tej wiosny go przycielam nieopatrznie, ale ładnie odbija więc jest nadzieja na wzrost.

Czym ty karmisz te petunie czy surfinia że takie kwieciste.

Pozdrawiam

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:34, 15 maj 2022

Do góry
Oczywiście, że lepiej zainwestować niż miały by leżeć gdzieś tam. Na budynku nigdy nie stracisz. Tylko kurka budujesz jak wszystko takie drogie i czekać trzeba na wszystko.
Mówią, że na stolarkę się długo czeka.
Ja też budowałam przynajmniej część w 2008 roku jak wszystko drożało.

Dlaczego tego awatara z kurkami usunęłaś. Po nim ciebie z daleka poznawałam

Pozdrawiam i powodzenia
Skandynawia po krzyżacku 2 22:12, 15 maj 2022

Do góry
Też lubię ostróżki. W zeszłym roku wysialam i w tym roku będą kwitły.
Bardzo chciałam mieć kiedyś naparstnice więc mam ich pełno. Jednak ograniczę ich rozrost w tym roku mija 2 lata więc same zanikna, więcej siać nie będę.
Ostróżki są ładniejsze nawet do wazonu jako suche pięknie wyglądają.

Aniu rabaty ładne jest zapas do poszerzania.
Pamiętam jak za czasów komuny sąsiadce syn z Holandii przywiózł prymulki. Byli to duże wydarzenie jak zakwitły.

Pozdrawiam Aniu

Elu naparstnice bardzo mi sie podobaja ale jak piszesz zanikaja. To jest minus. Ostrozka potrafi kwitnac dwa razy w sezonie. Nie tak obicie ale zawsze cos. No i te lata suche nie sprzyjaja.

Tutaj z czarnymi tulipanami. Stan aktualny.

Ptasi gaj 15:35, 15 maj 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
To co piszesz o różach, tak samo u mnie. W zeszłym roku kwitły słabiej. W tym nie widzę pąków kwiatowych jeszcze ani na rózance, ani na pnących. A moja olbrzymka Symphatie przy wejściu do domu padła całkiem. Nie rozumiem czemu, bo to najcieplejsze miejsce, osłonięte ze światłem do 13. Została pusta ściana . Słabiej też kwitną rhododendrony.
Za to fioletowe wisterie szaleją.

Kasiu moim zdanie róże w zeszłym roku bardzo się osłabiły wszystkie prawie chorowały i po tej zimie są jeszcze skutki.
Rododendrony też u mnie część kwitnie część nie. Ten na którego mogłam liczyć co roku brązowieją mu liście to nie jest fytoftorozy.
Podlałam go magiczna siła może nabierze siły.

Za to azalie mają tyle pokaż, że będzie pięknie.

Ptasi gaj 09:09, 15 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu ta roślina to żywokost. Bardzo dobra na gnojówki.
Ja też czekam na kwitnienie kalin. U mnie duże pąki ma Cascaďe. Wanatabe nie sprawdziłam jeszcze.

Będę ją musiała przesadzić w inne miejsce. Ona już w zeszłym roku rosła u mnie, ale myślałam że to chwast. Liście miała jak u dyni takie duze, ale ciachnelam i znowu odbiła. Posieje u sąsiada na ugorze.

Ty czekamy na kaliny
Ptasi gaj 23:33, 14 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Watanabe zrobi pokaz U Ciebie kaliny mają się świetnie. Te tulipany to faktycznie bardzo czarne, aż za czarne? Elu, czy Twoje róże mają już jakieś pączki? Które najwcześniej zakwitają?

Martka mają ale nie wszystkie. Niektóre ledwo zielone wypuszczają.
To kolejny rok, że róże u mnie nie za bardzo się rozwijają. W zeszłym roku mocno oberwały i nie mogą dojść do siebie.
Na pnące już machnęłam ręką bo katastrofa.
Dzisiaj je podlałam. Jutro podleje mikstura ze skórek z banana.

Które najwcześniej nie powiem ci bo różnie to bywa ten rok opóźniony.

A to prawda mam kilka kalin myślałam, że będą kwitły, ale jeszcze nie w tym roku.
Może jutro zrobię fotkę Kilimandżaro.

Ptasi gaj 23:12, 14 maj 2022

Do góry
Dzisiaj praca przy oczku wodnym połowa zrobiona jutro eM pomoże. Za późno się zabrałam rośliny już wyrosły i trudno było przy brzegu czyścić a tam najwięcej opadłych liści.

Woda z oczka posłałam trawnik a jutro gesciejszym inna pompa tuje.

Monarda (pyszni główka)

Fotergilla, jest przepiękna.

Ptasi gaj 22:51, 14 maj 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Z tymi brzozami przepiękny zakątek i w ogóle cały piękny ogród, a zauważyłaś, że te czarne tulipany mają trójdzielne torebki nasienne a jeden ma 4? Może to na szczęście jak czterolistna koniczynka

Dziękuję Bożenka staram się, ale to już jest ponad moje siły.

Nie zauważyłam. Ja ta nie jestem takim znawca tulipanów, ale poszłam sprawdzić rzeczywiści teraz będę patrzeć może znowu mi się taki przydarzy.

Lubię róże.
Ptasi gaj 22:47, 14 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ale będzie piękna jak cała zakwitnie!

Elu, chwastom to nic nie przeszkadza, brakuje mi czasu, a one z każdej strony już wyłażą!

Tak jeszcze tak obsypana kwieciem nie byla. Ten rok dla kwitnących wiasna jest sprzyjający. Nie było przymrozków i raczej już nie będzie.

Chwasty nie do przerobienia, rozgwiazdnica, mlecz, szczawik i inne dziadostwa. Maj to miesiąc że chwasty rosną szybciej od roślin szlachetnych.

Może ktoś wie jak się ta roślina nazywa Nie siałam jej.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:47, 14 maj 2022

Do góry

Jak przygotowaliśmy ziemię pod sianie trawnika wyciągałam czarne korzenie nie wiedziałam co to jest kilka taczek.
Na drugiej części las skrzypu fajnie to wyglądało.
Częste koszenie i wapnowanie dało rezultaty. Nie wolno dopuścić aby skrzyp zakwitł to takie kremowe świeczki.
Nie mam skrzypu na łące jedynie na rabatach się trafia i pod tujami.

Oczywiście, że teraz za późno na wapnowanie. Chociaż eM będzie wapnowal dzisiaj trawnik w jednym miejscu. Podlejemy i będzie dobrze.
Chmury ciężkie płyną po niebie deszczu Nina. Wczoraj trochę pokropiło.

Wapnowanie dużo daje.

Elu ja wapno dawałam przy przygotowywaniu tej rabaty, potem jesienią mączkę bazaltową i wiosną ponownie po trosze jednego i drugiego. No nic zobaczymy, w rabacie powalczę, w łące nie ma jak walczyć.
Słoneczny Ogród 21:36, 14 maj 2022

Do góry
Darcia pięknie jest. O której godzinie ty foty robisz.
Skąd u ciebie tyle ptactwa u mnie tylko gołębie i kosy.

Też kocham widoczki z bzami. Jutro jadę podziwiać swoje pewnie już się kwiaty rozwinęły.
Długo było zimno a maj nas tak karmi ciepłem.
Miało być dzisiaj burzowo a tu nawet jedna kropla nie spadła. Zaczyna być sucho.

Pozdrawiam Darcia

Ela dziękuję Maj jest wspaniały, w tym roku idealny, no prawie ( brakuje deszczu)
Fotki robię różnie, ale gdybyś mi pokazała które zdjęcia to powiem Ci, poznam nawet po tym z której strony słońce świeci
Ptactwo to zasługa bliskiego sąsiedztwa łąk i zadrzewień wśród nich. To jest główny czynnik. Z przodu domu są pola i tu ptaszków jest mało, brakuje im enklawy.
Ptasi gaj 19:23, 14 maj 2022

Do góry

Watanabe już tuż tuż obsypana kwiatami.

Ale będzie piękna jak cała zakwitnie!

Elu, chwastom to nic nie przeszkadza, brakuje mi czasu, a one z każdej strony już wyłażą!
Ogród w dolinie 16:50, 14 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zazdroszczę deszczu. U nas ani kropli a do tego wiatrzysko takie, że łeb urywało.
Nowa rabata cudnie się prezentuje. Seslerie robią robotę. Za to je lubię. Reszta widoczków też urocza. Grujeczniki może za dużo wody zimą miały, tak gdybam bo się nie znam. Wygląda jakby coś rozsadziło korę.

Asiu, u nas dziś od przedpołudnia przelotne opady, więc przesyłam trochę deszczu, może doleci.

Cieszę się, że podoba Ci się rabata.

Grujeczniki mnie zmartwiły, jednak nie mam na to wpływu. Liczę, że się wyliżą.

Juzia napisał(a)
No nie poznaję ogordu!!!

Czad

Znaczy podoba Ci się Bardzo mi miło. Cmok!

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na te robale na grabach zrób może oprysk Mospilanem. Szkoda, żeby drzewko straciło listki potrzebne do fotosyntezy. W następnych latach , kiedy temperatura ustabilizuje się w ok. 8 stopni rób profilaktycznie oprysk preparatem na bazie parafiny.
Te pionowe uszkodzenia na pieńkach są typowe dla uszkodzeń mrozowych. Może, póki drzewka młode, trzeba by je owijać na zimę. Maść ogrodnicza to dobre rozwiązanie.

Haniu, kompletnie nie wiem czy te robale są groźne, wyglądają jak mikro muszki.
Na grabach mam dobroczynki gruszowe wiec popryskam jak zobaczę, że jest źle, na razie się wstrzymuję. Ewidentnie gleba temu jednemu nie służy, ten najbliżej domu jest w dobrej kondycji, rośnie w dobrej ziemi, a ten środkowy taki sobie.

Przyglądam się tym moim grabom i ten jeden chyba nie jest fastigiata, gałęzie rosną mu pionowo do góry i grubsze gałęzie nie mają już liści. Chyba muszę mu zrobić ostre cięcie wiosną.

Asiu dla mnie to jest parch czym prędzej opryskaj środkiem przeciw Parchowi na grzyba takim do drzew owocowych.
W ubiegłym roku mieliśmy podobną sytuację z jarzębinami na osiedlu. Opryskali 2 razy i jest dobrze. Trzeba jeszcze oczyścić i maścią posmarować. ( maść podobno wycofana przez UE)

Mszyc jest do diabła i trochę pryskaj na robactwo bo nie wiadomo co to jest.
Ten pieniek też spryskaj na robactwo bo robaki zaraz wchodzą na osłabione drzewo.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro poczekaj jeszcze zakwitnie, on kwitnie do późnej jesieni.

Najmłodsze nasadzenia pięknie rosna

Elu, trochę mnie przestraszyłaś, miałam nadzieję, że wyczyszczenie i zasmarowanie pomoże.

Moja kalina to kalina Shasta, w ubiegłym roku miała jeden kwiatek a w tym roku nic, nie widzę pąków kwiatowych, chyba jej czegoś brakuje.

Cieszę się, że Ci się podoba.
Grzebiuszka ziemna 15:37, 14 maj 2022

Do góry
Przejrzalam cały wątek, taki porządek przy tak wielu rozmaitościach to u mnie nie możliwe. Jednak ludzie lubiący porządek się zdarzają.

Zazdroszczę złotej rączki która masz i te pomysły.

Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 15:22, 14 maj 2022

Do góry
Witam Haniu

Też mam takie ego białego rodka zaczyna kwitnąć.
Te białe mają piękny pokrój nie przyjmuje się nim s on rośnie już go chciałam usunąć w inne miejsce ale dałam sobie spokój.

Udanej uczty dla umysłu. Haniu to rock MEN.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:13, 14 maj 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu na działce ROD miałam całe łany białych zawilców wiosennych.
Kilka posadziłam w tym ogrodzie, ale szybko zniknęły.
Myślę, że one preferują wilgotne stanowiska.

U mnie też sucho, codziennie podlewam inny kawałek ogrodu.

Idę zaraz oczko czyścić więc jest szansa na lilie.

Jeżeli chodzi o zawilce one muszą mieć dobre podłoże tam się dobrze czują. Liście kora i nie można dopuścić do wysuszenie. Właśnie u ciebie pod tymi rodkami w cieniu dobrze by się czuły.

Watanabe już tuż tuż obsypana kwiatami.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:04, 14 maj 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Kolekcja tulipków naprawdę imponująca a mnie bardzo podoba się pomysł z zakątkiem ściany drewnianej z "drzewem" i karmnikami, czyj pomysł i kto wykonał? Przyznaj się

i te naturalne przegrody z bali też mi się podobają.

Dopiero dostrzegłam tego kogutka metalowego na zaporze z poprzedniej strony, świetny jest zrób mu jakiś portret proszę.

Jak przygotowaliśmy ziemię pod sianie trawnika wyciągałam czarne korzenie nie wiedziałam co to jest kilka taczek.
Na drugiej części las skrzypu fajnie to wyglądało.
Częste koszenie i wapnowanie dało rezultaty. Nie wolno dopuścić aby skrzyp zakwitł to takie kremowe świeczki.
Nie mam skrzypu na łące jedynie na rabatach się trafia i pod tujami.

Oczywiście, że teraz za późno na wapnowanie. Chociaż eM będzie wapnowal dzisiaj trawnik w jednym miejscu. Podlejemy i będzie dobrze.
Chmury ciężkie płyną po niebie deszczu Nina. Wczoraj trochę pokropiło.

Wapnowanie dużo daje.
Skandynawia po krzyżacku 2 07:33, 14 maj 2022

Do góry
Anusia2 napisał(a)
Asiu ja też wyczekiwałam deszczu bo sucho jest strasznie i w dodatku zimne noce nie sprzyjają. Tawuły japońskie za mocno przycięłam. O tej porze miały już piękne żółciutkie liście. Siedem lat mają, więc trzeba je trochę wyprowadzić wyżej. A ja nie pomyślałam tylko cięłam
Zeszłoroczna gęstwina z tawuł.

Ja tnę tawuły 2 razy do roku wczesna wiosna i zaraz po okwitnieciu. Nie lubię wysokich. Moje mają ok 12 lat. Tak mi się nie podobały, ale jak zaczęłam 2 razy przycinać ładne kopczyki mam teraz jestem zadowolona.
Jakieś nowe się pokazały trzeba kupić to krzew bardzo ładny i dekoracyjny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies