Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Na huśtawce miło płynie czas... 12:20, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Hameln, może osiągnąć rozmiar 1m wysoka, 1 m szeroka, też mi się wydaje, że zbyt duża, ale są mniejsze odmiany rozplenic.

I Montana i Variegata są fajne - Variegata ładniej się wybarwia w cieniu.

Dobrze, że piszesz, ja się nie znam na trawach. Nie upieram się przy rozplenicy, w zasadzie podoba mi się z liści i pokroju, niekoniecznie jak kwitnie. Zostanę już chyba przy tych dwóch carexach, i który dostanę, ten wezmę.
Tu ma być ogród :) 11:55, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

O to fajnie, że się u mnie zainspirowałaś, jakby co to służę wsparciem merytorycznym i polecam, bo na efekt nie musiałam długo czekać, a poza tym trawki były taniutkie

Z nieba zleciało dziś tyle wody, że biedna lawenda przytuliła się do kostki, żal mi jej ścinać bo zapach obłędny roznosi się na cały ogród, ale już widać, że tego wymaga.

Edytko jesteś bardzo skromną osobą, a ze wsparcia na pewno skorzystam Miłej soboty życzę
Tu ma być ogród :) 11:12, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Limki

I jeszcze jedno pytanko, kupiłam ta hortkę jako Vanilla Freise, ale w miarę rozkwitania kwiatostanów, mam wątpliwości czy to nie Pinky Vinky, ktoś podpowie?

tak wygląda teraz moja vanilka

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:57, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Cudownie byłoby zobaczyć Twój ogród, może kiedyś, choć na razie prowadzimy życie w biegu - ale od czasu do czasu przemieszczam się na trasie Busko - Końskie (od rodziców do teściów) więc nie jest to niemożliwe

Zachwycam się mikołajkowym buszem, kilka tygodni temu postanowiłam swoje przesadzić na nową rabatę i chyba się ich niechcący pozbyłam, bo korzenie mają palowe i przy przesadzeniu każdą roślinę uszkodziłam, uschły, może choć się wysieją bo już kwitły.

Może jednak korzenie przetrwały?
następnym razem spróbuj przesadzić z większą bryłą korzeniową, więcej ziemi, tak żeby przenieść roślinę z całym systemem korzeniowym i jeszcze ze sporym zapasem ziemi dookoła

moje hameln które dzieliłam tez poschły, ale mam wielką nadzieję że korzenie żyją

privka skrobnę
Małymi kroczkami do celu... 08:56, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Będziesz zadowolona z Polar Bear - to piękna odmiana.

Everillo w ubiegłym roku też widziałam po 15 zł, czyli normalna cena.

Ale pewnie już nie w tym roku, na razie dalej pąków kwiatowych nie widać
Na zielonej... trawce :) 08:08, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ja bym Ci odradzała wszystkie drzewa, które trzeba regularnie przycinać, a chyba tak jest z platanami.

Kilka osób na forum ma te ambrowce, są przepiękne, choć nie co roku doczekasz się na przebarwione liście.

A Umbry kocham i jak je wybierałam to kilka argumentów miało znaczenie: nie trzeba przycinać, wiosną kwitną, jesienia ładnie się przebarwiają - u mnie odpukać w niemalowane, nie chorują.

Cięcie mi nie straszne Edytko Zwłaszcza po Hakuro, które cięłam w sezonie co 2-3 tygodnie aby ładnie "trzymały" kulę, a nie wisiały rozciapane W tym roku nie cięłam ani razu i wyglądają strasznie... eM mi zwrócił wczoraj uwagę, że może przytnie dziś... ale po co mówię, jak za chwilę mają out

Mam dylemat, bo nie potrafię się zdecydować
Ambrowce mają przepiękne kształt i kolor liści (jesienią) platany prócz liści zachwycają mnie oryginalną korą, Umbry dodatkowo kwiatami - ale mają minusa za chorowanie... co wybrać... i bądź tu mądry

Gdyby jeszcze rozpiętość cen była większa, to może byłby to wyznacznik, a tak różnice niewielkie

Typografia ogrodu 00:26, 29 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Niezmordowana Ty, bod tymi brzózkami będzie co robić.

Ja będę eksmitować wrzosy, które brzydko przezimowały, ale z sadzeniem nowych roślin poczekam, aż zapowiadane upały miną.
damy rade
Trzy dni upałów...uwierzę jak zobacze
Ogródek frontowy 00:16, 29 lip 2017

Do góry
Teraz się orientuję, że już do Ciebie zaglądałam, masz przepięknie skomponowaną tą rabatę z kółkami, charakterystyczna i zapadająca w pamięć!
Na huśtawce miło płynie czas... 00:09, 29 lip 2017

Do góry
Hameln, może osiągnąć rozmiar 1m wysoka, 1 m szeroka, też mi się wydaje, że zbyt duża, ale są mniejsze odmiany rozplenic.

I Montana i Variegata są fajne - Variegata ładniej się wybarwia w cieniu.

Tu ma być ogród :) 00:05, 29 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Cudne przedłocie ( muszę seslerię mieć w ogrodzie ), lawenda u Ciebie taka wypasiona, a u mnie szkoda gadać poletko się nie popisało w tym sezonie. Ja mam VF w gwizdku w tym roku cudna jest. Na początku śnieżno biała, a kwiaty olbrzymy tylko mniej zwarte niż Limki. I pomyśleć że w tamtym roku chciałam je wywalić chyba straszenie rzeczywiście pomaga bo teraz mnie zachwycają

Sesleria jesienna to moja ulubiona spośród wszystkich seslerii. Ponoć brzydnie z wiekiem, ale wtedy jest prosty sposób, żeby ponownie odzyskała swój urok - podzielić i przyciąć.

Mnie też Vanilki oczarowały, żałuję, że za późno je odkryłam, bo może zamiast limek i Polar Bear tą odmianę bym sobie sprawiła na szpaler, no ale jest jak jest, zmieści się mi tylko jedna, za to zostawiłam dla niej bardzo dobrą miejscówkę
Tu ma być ogród :) 23:59, 28 lip 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Świetnie to wszytsko do siebie pasuje!

Dzięki Poli, cieszy mnie Twoja opinia, w końcu jesteś naszą forumową specjalistką od traw
Tu ma być ogród :) 23:57, 28 lip 2017

Do góry
babka napisał(a)

Dokładnie to samo miałam pisać i widzę moje słowa już ktoś wystukał

Lawenda obłędnie tu wygląda Moja tez leżąca jak i cała reszta ogrodu.
Przedpłocie jest przecudne, chciałabym tak mieć u sie

Z VF potwierdzam, że początek ma biały i dość długo ten kolor się utrzymuje dopiero potem różowieje.

Gdyby się tak z bliska przyjrzeć to ta Viva pozostawia wiele do życzenia, planuję ją teraz mocno ściąć, żeby się ładnie zabudowały te wybrakowane po zimie miejsca.

Podszkoliliście mnie jeśli chodzi VF, drugi raz już się nie dam nabrać

Cieszą mnie te ciepłe słowa o ogrodzie
Tu ma być ogród :) 23:47, 28 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Co tam będę przebierać w słowach, no po prostu spinowałam sobie kilka Twoich ujęć, są mega! Podoba mi się dobór roślin, kolorystyka, zestawienie na rabatach. Bez przepychu, nienachalnie i po prostu bosko.

Miło mi się na duszy zrobiło, ale czym godna tylu pochwał?
Nowocześnie z różAnką :D 23:45, 28 lip 2017

Do góry
Matko, jakie wykopki!
Dawno nie byłam, czy ta rewolucja dotyczy miejsca, gdzie z Lukim wymyślaliście obsadzenia?

Liatrę miałaś piękną, mam nadzieję, że wszystka przeżyje.

Zazdroszczę wizyty u Magdy i myślę, że dobrze zdecydowałaś z grabami.

Ile się trzeba wracać, żeby doczytać co małej jest? Zdrówka dla niej!

Ogród z rzeźbą 23:44, 28 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No to trafiły Ci się świetne egzemplarze, bo moje sadzone latem 2016 i teraz nie zakwitną.
A coś im zapodajesz wspomagającego wzrost i kwitnienie?

Lepiej się już nastawiaj odpowiednio, bo po 2 deszczowych tygodniach to pewnie zastaniesz chwastowe giganty

Moja świecznica wsadzona w tamtym roku ( odgapiona od Ani ) też będzie kwitła, podobno to wyczytałam w necie żeby kwitła musi mieć dość wilgotno zwłaszcza wiosną i na początku lata

Ania na chwasty są najlepsze nowe rękawiczki i dobra kopaczuszka ja właśnie uzbroiłam się w nową parę i wybieram na wieś po prawie miesięcznym niebycie mam nadzieję, że chociaż może zremisuje z nimi bo o wygranej mowy nie ma

W sierpniu gnojówką ze skrzypu można jeszcze podlewać,przytargałam z nad morza cała siatę bo u mnie skrzypu nie uświadczy
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 23:22, 28 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja mam tylko trzcinnik Overdam i na razie, odpukać, rdzy nie miał, za to na molinii KF się pojawiła, więc okazuje się, że to nie tylko trzcinników przypadłość.

Dokładnie tak jak Edytka mówi Rdza na trawach to nie tylko trzcinniki.Nawet "małą" hacone atakuje.

Pozdrawiam Sylwia
Tu ma być ogród :) 23:15, 28 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Przedpłocie przed wieczorkiem - już z kwitnącymi Kleine Fontane i seslerią jesienną

Świetnie to wszytsko do siebie pasuje!

Tu ma być ogród :) 23:10, 28 lip 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
soczyście u Ciebie
a co ty juz nie masz artemisow pod ogrodzeniem?

Dzięki Ania.

Artemiski są, ale rzeczywiście prawie ich teraz nie widać.

W tym roku nie pokazały się z najlepszej strony, a po czerwcowym kwitnieniu mocno je przycięłam bo krzaki były bardzo koślawe.

Tu ma być ogród :) 23:04, 28 lip 2017

Do góry
Krakus napisał(a)

nie przypomina VF...moje całe na biało najpierw...dopiero jak wszystkie kwiaty się rozwiną to powoli od dołu różowieje..

tak coś czułam - mama, albo babcia dostaną, one jeszcze mają sporo miejsca w ogrodach, a ja muszę trafić na VF.
Ogród z rzeźbą 22:54, 28 lip 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Kobitki moje Kochane, bardzo, bardzo, bardzo WAM dziękuję za tak liczne odwiedziny i wszystkie życzenia imieninowe.

Wracam tu do Was po dwutygodniowym bez mała niezaglądaniu na forum niczym skruszona grzesznica. Tyle wpisów przez ten czas się nazbierało, że nie jestem w stanie ogarnąć.
Zbiorowo dziękuję wszystkim za pochwały i piękne słowa co do rabaty hostowej.

Odp. dla Edyty/Lindsay - świecznice sadzone były jesienią 2013 i w 2014 kwitły.

W ogrodzie nie byłam dwa tygodnie, jadę jutro i ciekawa jestem co tam zastanę. Mam nadzieję, że wszystko żyje. Myślę, że jednego można być pewnym: chwasty żyją na pewno!

No to trafiły Ci się świetne egzemplarze, bo moje sadzone latem 2016 i teraz nie zakwitną.
A coś im zapodajesz wspomagającego wzrost i kwitnienie?

Lepiej się już nastawiaj odpowiednio, bo po 2 deszczowych tygodniach to pewnie zastaniesz chwastowe giganty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies