Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

tulucy 22:06, 27 lip 2017

co to za tajemny skrót DP? bo spodobał mi się Irish Green bardzo, a nigdzie nie ma...
_Martini_ 09:30, 28 lip 2017

tulucy napisał(a)
co to za tajemny skrót DP? bo spodobał mi się Irish Green bardzo, a nigdzie nie ma...

DP - Dobrepole szkółka bylin pod Poznaniem Mirelka tak zachwala, że nie sposób się oprzeć wizycie tam, bo niestety nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.
_Martini_ 09:34, 28 lip 2017

Wiecie może kto był na Różanym Weekendzie? Chciałam pooglądać zdjęcia.
kasja83 13:32, 28 lip 2017

tulucy napisał(a)

Carex Irish Green-to też inaczej Green Dance-jak się nie mylę. Mam-fajny jest.Kupowałam u Finki.
lindsay80 00:09, 29 lip 2017

Hameln, może osiągnąć rozmiar 1m wysoka, 1 m szeroka, też mi się wydaje, że zbyt duża, ale są mniejsze odmiany rozplenic.

I Montana i Variegata są fajne - Variegata ładniej się wybarwia w cieniu.

Zana 08:07, 29 lip 2017

Poczytałam, nadrobiłam. Mam nadzieję, że chociaż w weekend dostaniecie dobrą pogodę nad morzem, czego bardzo życzę. Co do powojników to nie doradzam, ja przed swoim mam właśnie liliowca. Miała być wymiana kwitnienia, najpierw powojnik, potem liliowiec. A w tym roku zakwitły razem, niebieski powojnik i biały liliowiec. Fajnie razem wyglądały.
_Martini_ 12:15, 29 lip 2017

kasja83 napisał(a)

Carex Irish Green-to też inaczej Green Dance-jak się nie mylę. Mam-fajny jest.Kupowałam u Finki.

No i czemu tak mieszaja z tymi nazwami. Juz bym myślała, że to dwie różne trawy. Z carexów mam tylko ice dance, fajna. Jeśli nie kupię kolejnych traw stacjonarnie, to właśnie od Finki zamówię. Większość traw z neta miałam małych.
_Martini_ 12:20, 29 lip 2017

lindsay80 napisał(a)
Hameln, może osiągnąć rozmiar 1m wysoka, 1 m szeroka, też mi się wydaje, że zbyt duża, ale są mniejsze odmiany rozplenic.

I Montana i Variegata są fajne - Variegata ładniej się wybarwia w cieniu.

Dobrze, że piszesz, ja się nie znam na trawach. Nie upieram się przy rozplenicy, w zasadzie podoba mi się z liści i pokroju, niekoniecznie jak kwitnie. Zostanę już chyba przy tych dwóch carexach, i który dostanę, ten wezmę.
_Martini_ 12:29, 29 lip 2017

Anulka, to ładne zestawienie kolorystyczne Ci wyszło, spokojne. Co do liliowców, tak mi się podobały w zeszłym roku na O. więc kupiłam sobie, ale na razie bez szału. Ćwiczą moją cierpliwość. Przesadzę je jednak głębiej, ale jeszcze nie wiem z czym i jak je skomponować. A już widziałam, że z boku jednego z nich wyrasta mała kępka, czyli się rozmnożył.

Pogoda była średnia. Zaczynam się przyzwyczajać, że nam się nad morzem średnio urlopy udają.
anna_t 13:32, 29 lip 2017

_Martini_ napisał(a)
To jedna rabata na zdjęciach w dwóch częściach

Z tyłu Eden, przed nią Goethe, za dzwonkami Kurfurstin Sophie, która osypała kwiaty po wichurze w nocy. Przed powojnikiem jest First Lady (nie widać jej), a obok Cinderella, z przodu Baronessa

Ciąg dalszy - obok Gracka Wedgwood Rose, a za nią dwa Chopiny. Po prawej szykuję miejsce na nowe różyczki

Ogólnie na tej rabacie mam sporo drobnicy, która mi jednak wprowadza chaos i którą na pewno będę przenosić w inne miejsce.

Druga rabata - przed tujami od lewej Melina, Louis i Spirit, przed Meliną Mrs John Laing, obok Szekspir i przed Spirit malutka Rosenfaszinaton albo Rosenfee, nie pamiętam, którą tu sadziłam.

Jak widzisz, efektów nie widać, jeszcze - mam nadzieję. No i na pewno w przyszłym roku będzie się tu dużo więcej działo, bo lista zakupów się wydłuża I na pewno zrobię porządek z bylinami, chyba ich tu za dużo.

bardzo podobne widoki miałam jeszcze pare dni temu w jednym miejscu za rok nie poznasz tego miejsca, totalny busz bedzie zobaczysz