Basiu, Coś tam niedogryzków jest, Konkurencja odpadła, to kolejny rzut wyłazi z ziemi, ale takich łanów jak zeszłej wiosny, to chyba nie będzie.
Natko, Niko, Violu, jak juz będzie autko, to przyjeżdżajcie i w czerwcu, zawsze jest coś do siania.
Dzisiaj skończyłam porcję lucerny na kiełki. Jutro nastawię rzodkiewki do skiełkowania. A w poniedziałek wysieję pod szkłem również rzodkiewkę. Jak siać, to siać! Danusia kazała!
Wioletko, Różyczki mają zielone pędy. Czekam na forsycję, żeby przyciąć nasze królowe. Ale najpierw oprysk antygrzybowy.
Werbena pozostawiona w gruncie chyba przezimowała, Tulipanów spod ziemi jeszcze nie widać! Dobrze się zamaskowały!
W ub.sezonie Ania T. obdarowała mnie sadzonkami goździków brodatych.Pięknie kwitły,latem wysiałam nowe nasionka.Czekam z niecierpliwością czy przezimowały.
Po prawej stronie troszke sie zmienilo od czasu tego rysunku Między drewutnią (trochę szerzej) a przyszlościowym budynkiem gospodarczym (to czarne) są posadzone drzewka owocowe, właśnie robione i ustawiane skrzynie na warzywa. Powinnam dokladnie narysować jutro wszystkie zrobione juz rzeczy.
Po lewej to co narysowalaś na czerwono to częściowo już jest.
Muszę w takim razie pozaznaczać na rysunku - cała sprawa z brzozami i resztą wyszla przypadkowo dlatego taki raban
Tło to na wysokości żwirowego kółka 3 sosny czarne, przed nimi 2 amonogawy, dalej w kierunku platana miejsce na "coś" liściastego, potem daglezja, no i już szmaragdy widoczne na zdjęciu, które dzisiaj robiłam.
Przed tą Twoją czerwoną linią po lewej w trawniku 2 metry od brzegu na wysokości czubka tarasu jest cyprysik nutkajski.
Żwirowy placyk jest otoczony zywoplotem cisowym. Za nim właśnie są sosny czarne i amonogawy Róże, bukszpany żurawki też tam są
anna_t sporo mam tych cisów i mogę je ciąć gałazka po gałązce, ale wlaśnie Toszka pisała żeby się zagęściły powinnam je skrocić o polowę,czyli rozumiem, że całe a nie tylko gałązki
anbu tuje z jednej strony działki rosną na rownym terenie więc ten spoób z miarką, bądź sznurkiem jest dobry, ale z drugiej strony rosną na spadku więc tak się nie da. Chciałabym ciachnąć tylko z wysokości celem podrównania, by miały ładny pokrój.
Tak teraz wyglądają
Nabyłam dzisiaj taka miniaturkę.....trochę jakby kwiat ma większy
pierwsza pachnąca jaką do tej pory w markecie z miniatur spotkałam
A najlepsze, że w doniczce są 4 szt. można jesienią rozsadzić
Już mam przerażenie w oczach jak pomyślę o pikowania.Przesadziłam w tym roku z wysiewami.To na jutro do pikowania.
Kocimiętka.W zeszłym roku też wysiałam zwykłą a ta to odstraszająca komary.
Z takiej siewki uwierzcie w jeden sezon taka roślinka urośnie
Dlatego warto samemu wysiewac
Mi sie udalo nie dosc, ze takiego wspanialego meza mam to z domem i ogrodem
przepis na knedle watrobkowe
250g watrobki zmielonej w maszynce do miesa,
3 jajka,
8 czerstwych bulek pocietych w cieniukie kromeczki
150 ml goracego mleka
2 szczypty soli,
1 szczypta pieprzu,
1 lyzeczka majeranku,
1 szczypta galki muzkatolowej
vegeta
Bulki wlozyc do miski i polac mlekiem, poczekac chwile by naciagly. Nie moze z tego byc taka ciapa, moj M nalewa troche tego mleka i dolewa w razie potrzeby.
Jak bulki nasiakna dodac reszte skladnikow i bardzo dobrze ugniesc wszystko razem az masa bedzie gladka. Jesli masa jest za twarda dolac troche mleka jak za miekka dosypac bulki tartej. Zasy formowac kule wielkosci pilek tensowych, lub troche mniejsze. Smazyc w rozgrzanym tluszczu. My uzywamy tluszczu kokosowego, jest lepszy niz olej.
Je sie je w rosole. To typowe bawarskie danie w naszej okolicy.
Wczoraj po ciemku sprzątana rabata wiosenna.....wiosenna bo kiedyś w tym miejscu taras bym chciała więc rośliny , które da się przesadzić , albo , których nie będzie żalpłotek do wymiany
w przed ogródku ciut ogarnięte...dwie ducki suchelców wyniosłam
tu też w przyszłości totalna rewolucja będzie
wreszcie tulipany widać
i chyba cebulki się rozmnożyły
To więcej czasu będzie dopiero za miesiąc . Nie robiłam zdjęć choince, w przyszłym roku się poprawię .
Jeże szybko biegają , gdyby chodziły wolno to wymarłyby z głodu .
Na dalie też nie patrzyłam. Zakładam , że mają się dobrze. Wiem nadzieja to matka .... . A żeby było zabawnie to kupiłam kannę , 3 sztuki Louis Cotton.