Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa symfonia 20:43, 11 mar 2017

Do góry
Jeszcze dokarmiam ptaszki... Jedna z poczekalni tych głodomorów...

Tylko zniknie się z pola widzenia i już są

Sikorka grubaska Widocznie najadają się do syta

Zwiadowca...Czy już można? Nasypała i poszła już? Poszła, poszła, smacznego

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:42, 11 mar 2017

Do góry
Pogoda była względna dzisiaj , ale nie padało ,to pozwoliło plan w dużej mierze zrealizować
w donicy wylądowały tiny tim..... jeszcze jedna potrzebuję dokupić
whipcordy tez tu trafiły i cyprysik groszkowy pod jabłonką, bo jak kiedyś jej nie będzie stanie się najwyższym punktem donicy

Z ogródka na wsi 20:38, 11 mar 2017

Do góry

Tulipanki w niektórych miejscach rosną jak szalone a w niektórych się ociągają

te niżej nie sa przypadkiem pózniejsze tulipki
u mnie Rococo też się ociągają względem innych
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:37, 11 mar 2017

Do góry
i jszcze poranny gosc w ogrodzie

pliszka siwa, nie byo jej cala zime

wykopalam zaolowane w oslonce narcyzy i posadzilam do donicy

bylo miedz nimi kilka tulipankow, wyjelam je i posadzilam do innej donicy

o tu
Ptasi gaj 20:36, 11 mar 2017

Do góry
Bylam zwiedzalam moja dzialke w dalszym ciagu bardzo mokro. Mimo zapowiedzi synoptykow, ze bedzie po polydniu sloneczko świecilo, bylo szaro, buro i ponuro.
Krety w swoim zywiole.
Nie mam juz lodu na oczku. Ryby plywaja chyba wszystkie. Przyplynely jak mnie zobaczyly, czyli znak, ze chcialy pokarmu, ale jeszcze sie wstrzymalam w karmieniu.

Moja "przyziemna" :) pasja 20:30, 11 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)

hihihi amnie to widok bezkresnego oceanu i palmy nad głową

dla pokrzepienia

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 11 mar 2017

Do góry
Pozostały mi jeszcze cisy do wsadzenia (wysokie bo mają ok 170cm ale chude)... chcę z nich zrobić stożki ... może bardziej doświadczeni mogliby się wypowiedzieć czy da radę?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:23, 11 mar 2017

Do góry
i krokusy

Droga do spełnienia 20:19, 11 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
OO pamietam jeszcze jak było tak

oj te początki to zawsze ciężkie
Ogród Loczka 20:17, 11 mar 2017

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Dzisiaj zaliczyłem dwie 18-tki staruszek jestem

spóźnionego buziaka ci posyłam w sumie to newet więcej niż jednego (2x18)
Ogród w remoncie 20:15, 11 mar 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
No trochę poszalałam, a raz nie zawsze co nie?
A tu te cisy. Z tyłu rabaty lepiej je widać

A tu z przodu rabaty

(...)
I takiego jeszcze mam. Próbowałam go ciąć i chyba sp.....łam na maksa.

Patrząc na zdjęcia wnioskuję, że to z wielkim prawdopodobieństwem Hicksii. Bez wyjątku. Nie chcę ci podcinać skrzydeł, ale uczciwie sprawę ujmując zrobienie z Hicksii kul lub stożków będzie baaaaardzo trudne... by nie napisać otwarcie - niemożliwe (w ciągu najbliższych kilku lat).
Hicksii jest cisem typowo żywopłotowym z takimże pokrojem. Na kule i stożki najlepszy jest cis baccata z poziomymi gałązkami już od podstawy.

Ewentualnie, może któryś nadał by się na niwaki. Jednak warunkiem jest posiadanie ładnych, grubych konarów. A by tego się dowiedzieć trzeba by zanurkować w krzak i przemyśleć co tam jest i jaki kształt mozna by uzyskać.

Te dwa cisy z dwóch pierwszych zdjęć ja bym ostrzygła w ładny, foremny klocek/parawan. Taki mocny kształt geometryczny może być niezwykle ciekawym akcentem wsród pozostałych "poczochrańców". Jednak to ty musisz ocenić jak w całości, aranżacyjnie będzie to wyglądać. Zacząć by trzeba od mocnego ścięcia i wyrównania góry. Potem trzeba wyrównać ściany. Mocno, odważnie. Będzie się zagęszczać i wypełniać w jedną płaszczyznę.

Trzeci cis... co on ma na dole - pieniek? A może to forma krzaczasta...Hm?
W środku, od góry ma pustkę, dziurę? W tej formie wygląda jak stożek postawiony na głowie. Trudno jest mi coś radzić, bo nie wiem jakie ma gałęzie w środku. Jak rosną - pionowo, po skosie...?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:14, 11 mar 2017

Do góry
Radziu dziekuje
i witam u mnie

Pare dzisiejszych fotek

Tulipany

iris Katharine Hodgkin

i oczar, na koncowce kwitnienia ma koncowki takie wyplowialo -pomaranczowe
Rododendronowy ogród II. 20:08, 11 mar 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tak, tak! Szkoda, że chłody wróciły! U mnie co jeden dzień się rozjaśni, to na cztery dni się zaciemni! I jak tu wybudzone mają rosnąć?
Byłam dziś w ogrodzie, ale póki co krokusy sarny pojadły, ranniki ze stulonym kwieciem - zero radości! A już chciałoby się oko pocieszyć!
Miłego weekendu, Bożenko!

Niestety te chłody zepsuły nam tegoroczna wiosne. Ranniki tak pięknie kwitły a teraz juz przekwitają bo płatki im zmarzły. Twoje w lepszym stanie ale u mnie juz do zdjęc się nie nadaja. Krokusy mają zamknięte pąki i tez nie cieszą, kto wie czy nie skończą jak ranniki i na te najpiękniejsze widoki trzeba będzie znów rok czekac, zła jestem.Na pocieszenie Twoja ulubiona sikorka.

Na huśtawce miło płynie czas... 20:08, 11 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, prośba - szukam drzewa, które wypełni mi lukę po głogu między sosną a brzozami. Powinno być wysoko szczepione, bo pod nim jest bez i kalina. Zależy mi na ładnych liściach i zgrabnym pokroju korony, niekoniecznie musi być kwitnące. Co by tam pasowało?
Nie patrzymy na to, co na rabacie - będą róże.

Moze klon typu Crimson King? - bywa tez szczepiony, a kolorystycznie przelamie to pasmo zieleni.
Albo Pissardii szczepiona - bedzie tez na wiosne kwitnac ladnie
Ogród wśród pól i wiatrów 20:03, 11 mar 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Nie śpimy, nie śpimy Wręcz przeciwnie Paulinko, dzień obfity w wydarzenia Mieliśmy dziś przemiłych gości (Ananasek z rodzinką). Poza tym, pomimo, że pogoda nie zachęcała - donoszę uprzejmie, że wsadziłam do skrzyń cebulkę, posiałam rzodkiewkę i szpinak. eM. właśnie idzie nakryć skrzynię pokrywą.

Poza tym, mamy nową infrastrukturę w ogrodzie Hehe

Montaż przewidziany na poniedziałek

Ale z Ciebie pracus, ja dzisiaj prace w ogrodzie odpuściłam, za bardzo u nas wiało.

Nowa infrastruktura piękna i całkiem mi znana to jednak zostawiasz?? u mnie już wisi na drzewie, a dzisiaj karmnik zawisł na stemplu między hortkami
Z ogródka na wsi 19:59, 11 mar 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
No ale ten widok to mnie załamał
Zwłaszcza że na jesień dostałem kilka sadzonek od sąsiada w różnych kolorach
(

to irysy ?całkiem je pies wykopał?jak tak ,zostaw puszczą czy będą kwitły hm...
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:55, 11 mar 2017

Do góry
Kasia tutaj
https://pl.wikipedia.org/wiki/Widmo_Brockenu
cyt."...Wśród taterników istnieje przesąd mówiący, że człowiek, który zobaczył widmo Brockenu, umrze w górach. Wymyślił go w 1925 i spopularyzował Jan Alfred Szczepański. Ujrzenie zjawiska po raz trzeci „odczynia urok”, co więcej – szczęśliwiec może się czuć w górach bezpieczny po wsze czasy..."
a że ja nie jestem taternikiem tylko górskim spacerowiczem więc spoko

było trochę przymglone więc widmo na foto wyszło nieszczególnie

sytuacja typowa i prawie komfortowa - prawie bo rzeczywistość to przepaść ....metrów a droga obowiązkowa w górę albo w dół
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:55, 11 mar 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Jestem zszokowana ...jak szybko mi ruszyły pomidory

chyba dlatego ,że polałam ciepłą wodą i szczelnie zakryłam folią przylepna

siałam przed południem 8 marca
te z moich nasion

i po 5 sztuk w doniczce z kupionych .. w sumie mam 14 doniczek

u Ciebie Basiu są niższe a juz maja liście,nie wybujały jak moje,będzie dobrze,ja mam na oknie od wschodu innej strony nie mam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:54, 11 mar 2017

Do góry
Rzeczywiście śliczna jest. Kasiu Pissardi dla Ciebie. Uwielbiam ją. Daje kolor cały sezon, ślicznie kwitnie i w dodatku długo trzyma liście.

Abiko i Luki doradzili mi, żeby po kwitnieniu mocno ją przyciąć żeby się zagęściła. Zabrałam się za to dopiero w lipcu, ale i tak zdążyła się super zagęścić.
zdjęcie nie najwyraźniejsze, ale widać jak ładnie ciałka nabrała . Po lewej ją widać. W tym roku ciachnę ją zaraz po kwitnieniu .

mam nadzieję, że z tym oczkiem to nic aż tak poważnego, bo nie chcę myśleć, że jest dziura.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:49, 11 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Fajna ta trzmielinka

Kasiu to ta - jest naprawdę piekna
To jesienia jak zawiązuje owoce

A to wiosną, jak jest bardziej zielona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies