Toszka
20:15, 11 mar 2017
Patrząc na zdjęcia wnioskuję, że to z wielkim prawdopodobieństwem Hicksii. Bez wyjątku. Nie chcę ci podcinać skrzydeł, ale uczciwie sprawę ujmując zrobienie z Hicksii kul lub stożków będzie baaaaardzo trudne... by nie napisać otwarcie - niemożliwe (w ciągu najbliższych kilku lat).
Hicksii jest cisem typowo żywopłotowym z takimże pokrojem. Na kule i stożki najlepszy jest cis baccata z poziomymi gałązkami już od podstawy.
Ewentualnie, może któryś nadał by się na niwaki. Jednak warunkiem jest posiadanie ładnych, grubych konarów. A by tego się dowiedzieć trzeba by zanurkować w krzak i przemyśleć co tam jest i jaki kształt mozna by uzyskać.
Te dwa cisy z dwóch pierwszych zdjęć ja bym ostrzygła w ładny, foremny klocek/parawan. Taki mocny kształt geometryczny może być niezwykle ciekawym akcentem wsród pozostałych "poczochrańców". Jednak to ty musisz ocenić jak w całości, aranżacyjnie będzie to wyglądać. Zacząć by trzeba od mocnego ścięcia i wyrównania góry. Potem trzeba wyrównać ściany. Mocno, odważnie. Będzie się zagęszczać i wypełniać w jedną płaszczyznę.
Trzeci cis... co on ma na dole - pieniek? A może to forma krzaczasta...Hm?
W środku, od góry ma pustkę, dziurę? W tej formie wygląda jak stożek postawiony na głowie. Trudno jest mi coś radzić, bo nie wiem jakie ma gałęzie w środku. Jak rosną - pionowo, po skosie...?