Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:40, 03 maj 2016

Do góry
Kalina - już za chwilkę będzie łał...

Klony ruszyły....

A tawuła wciąż kwitnie...

Kwiatowy ogródek Monteverde 17:52, 03 maj 2016

Do góry
Byłam właśnie zobaczyć pojedynczo się kwiatki rozwijają Alpina Plena też ale siadła mi bateria w aparacie

obiela tuż tuż

kalina angielska a jak pachnie

brunnera po jesiennym przesadzaniu ale kwitnie

no i chyba zakwitnie mi w tym roku asfodelbiały pochodzi z rodziny złotogłowatych
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:26, 02 maj 2016

Do góry
Zaglądajacym kilka dzisiejszych fotek i uciekam od kompa.. oczy wysiadły..

Tulipany grudniowe Wyboru w kolorach nei było, ale cena była rewelacyjna..więc brałam..

Kalina dziś dla Izy.. jednak dalej forum muli

Ogród wyrozumiały 23:16, 02 maj 2016

Do góry
Mam kalinę eskimo z kulkami i trzmieliną, tylko u mnie to zajmuje mało miejsca.. ale możesz zrobić to większe.. też super to wygląda moim zdaniem..

Jutro foty wyrzucę.. jak nie zapomnę

Bo ja takie klimaty lubię.. po prawej jest berberys. też limonkowy

A to zestaw prawie jak u Ciebie.. brzoza, dwa lilaki.. i kalina

Jak dasz więcej to będzie mniej chaotycznie, a ciekawiej niż monotonne nasadzenia.

Nie wiem jak masz z glebą, ale może szpaler azalii białych Keremsiny.. albo kępa białych piwonii, ale o pojedynczych płatkach by nie pokładały się. Albo Piwonia Shirly Temple, pełna ale bardzo sztywna. Ja sobie teraz 3 kupiłam takie anemonowe i posadziła w kępę. Podsadzić możesz bodziszkiem kantabryjskim, jest rewelacyjny i bezproblemowy, w dodatku zimozielony.. prawie zimozielony.. pięknie się wybarwia. Ma wysokość ok 15cm. Kwitnie tylko raz w maju/czerwcu, ale jesienią jest cudowny. Albo przywrotnikiem. Szybko rusza, wiosną tniesz jak leci wszytko. Ja ksiezrobi brzdyki to moęzsz ściać, a jak zostawisz to będzie wysoki i leżący.

Piwonie z przywrotnikiem

Do lilaków możesz dać lilaka Palbin, pięknie pachnie i jest niski..

Zrobisz taki ciekawy zakątek.. zmienny. Ale elegancki..

Jak będą inne byliny
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:42, 02 maj 2016

Do góry
Jejuuuu jakie hosty miodzio !

Dzięki Ania za pomysły. Podoba mi się ta kalina i trochę mnie nakierowałaś ,bo pomroczność ostatnio mam tragiczną
Przyjazny ogród 20:18, 02 maj 2016

Do góry
Kuklik szkarłatny na rabatce z rocznymi nasadzeniami.

Pierwsze kwiaty irysów SDB

Zawilce japońskie, kalina wonna 'Nanum', pełnik europejski w podszycie piwonii drzewiastych.

Ogólny widok na rabatkę piwoniową i irysową.

Ogród wyrozumiały 20:03, 02 maj 2016

Do góry
Stellata wolno rośnie, u mnie po 8 latach ma ok 1,5 m szerokości. Zawsze można podciąć.

I widzę kolejny głos, że brakuje średniego piętra.. może przed drzewami, łukiem posadź kaliny, z prześwitem na lilaki, modrzewia i brzozę.. ja uwielbiam moja kalina Watanabe co raczej jest kaliną Lanarth. W maju cudnie kwitnie, poziome gałązki są ozdobne, a jesienią cudnie się przebarwia. Kaliny zabiorą ci ok 1,5-2,0m, zostaną się mniejsze plamy z trzmieliny i innych. Kulki do kaliny też spasują, a pomiedzy kulki trzmielina. I pionowe akcenty z berberysa Maria. I będzie luks

U mnie rośnie z lilakiem

I jesienią..

poczytaj o niej.. naprawdę jest bajkowa.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:55, 02 maj 2016

Do góry
Zdjęcia wczorajsze pierwszomajowe

Głóg jeszcze chwilkę i będzie znów usiany różyczkami

Kalina też ma dużo pąków

Lilak mój ulubiony

Czosnek jakimś cudem przetrwał totalne rewolucje na tej rabacie.

Brzozy nierówno wystartowały, tak samo było w zeszłym roku

Maciejka ostro ruszyła, ale źle ją posiałam kępkami. Będę robiła dosiewki żeby dłużej cieszyła kolorem i zapachem. Jest tu też orlik sztuk 1 tylko zakwitnie i hortensja Limelight sztuk 3

A tu zeszłoroczne chciejstwo córci przezimowało i ku jej radości pokazuje kwiatuszki

Co dolega trzmielinie? Każdy krzaczek ma tak pozwijane liście. Za mało wody?
Ogród do odnowy 19:15, 02 maj 2016

Do góry
miałam pięć różnych lilaków, pozbyłam się 4 i moja nadzieja - belle de nancy ma po raz pierwszy dużo kwiatów - już pachną

trochę tulipanów mam

kalina wonna

i na koniec to chyba Jałowiec pospolity 'Goldschatz'

Księżycowy... 18:51, 02 maj 2016

Do góry
Żywopłot przy wjeździe: kalina, dereń, tawuła. Brakuje czegoś na początku. Potrzebuję jakiegoś krzewu o dosyć wąskim pokroju, bo będę tam miała mniej miejsca na szerokość.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:27, 01 maj 2016

Do góry
Ostatnio sporo było postów na temat smardzów znalezionych na rabatach. U mnie też się pojawiły.

Podobno smakują dobrze w zestawie z jajecznicą. Spróbuję...

Zakwitły poziomki. Kalina angielska wciąż nie może się zdecydować na pokazanie swojego kwiatu. zastygła w tej pozycji od kilkunastu dni.

Pięknie za to kwitną ozdobne jabłonie : Ola i Royalty.

Mój ogród pod górkę... 14:14, 01 maj 2016

Do góry

Kalina

Zawilce

Amanogawy
Moja bajka 23:34, 30 kwi 2016

Do góry
Z lewej hortensja Bobo - matka, z prawej Bobo - bobas . Ukorzeniona w zeszłym roku. Ciekawe czy w tym roku zakwitnie...

kalina koralowa Roseum ma sporo pomponików jak na takiego malucha .

tu też za chwilę będzie eksplozja kwiatów
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 09:59, 30 kwi 2016

Do góry
Marga, dziękuję za wizytę Masz rację, projekt to podstawa. Jakiś czas myślałam, że z pomocą ogrodowiskową zdołam sama zaplanować ogród. Ale jako, że moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczęła, szybko zdałam sobie sprawę, że brak mi odpowiedniej wiedzy merytorycznej. Sporo się przez te 1,5 roku dowiedziałam, ale to dopiero kropla w morzu. Wszystkie prawie nasadzenia jakie zrobiłam w poprzednim sezonie (całe szczęście nie było tego zbyt dużo) teraz zmieniam. Dobrze przynajmniej, że wybrałam rośliny, które teraz mi się przydadzą. To oczywiście za sprawą forum

Krysiu, jeśli Twoja kalina ma owoce na jesieni, to nie angielska. Bo jedynym, ponoć, minusem angielskiej jest to, że nie wydaje owoców.
Danusia pisała jednak, że jest zdrowa, nie łapie mszycy, pięknie kwitnie i pachnie.
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 22:43, 29 kwi 2016

Do góry
O hortensje się nie bój, jeśli nie te które są, to wypuści nowe pędy.Moja kalina to niewielki krzaczek ale rośnie od ołówka, uwielbiam jej czerwone woskowe kuleczki, aktualne. Nie wiem czy to jest angielska. Fajnie jest mieć projekt szefowej.
W cieniu - zacieniona 19:17, 29 kwi 2016

Do góry
Kalina angielska...
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:05, 29 kwi 2016

Do góry
Basiu zmarł mi Rh "Gartendirektor Rieger' wcześnie kwitnie i ogólnie jest wrażliwy. Dzisiaj dosadziłam mu azalię wielkokwiatową-Canon's Double, poczekam rok jeszcze, choć nie wiem czy warto bo średnio co drugi rok marznie.

Jaka to kalina? Ja mam Mohavik.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:44, 28 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
ale piękne foty
rozpieszczasz nas...

Ha, ha.. raczej bombarduję i przytłaczam ilością

Kalina tuż, tuz...

Kwiaty z ogródka Marty :) 10:40, 28 kwi 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Zaglądasz tu czasem jednak? Kolorowo jest u Ciebie, to najważniejsze Hosta wielka! Moje dopiero nosy wystawily.
No i nowa fotka! Śliczna jak zawsze Taka radosna

Ahh no Ogrodowisko jak narkotyk jak Kalina śpi, to wtedy nadrabiam, a że ten sen nie zawsze jest taki długi jakbym oczekiwała, to nie zostawiam po sobie śladów, tylko oglądam w tajemnicy widzisz Kosolka ja z natury jestem radosna i pozytywnie nastawiona do wszystkiego to i zdjęcie nie może być smutne
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:27, 27 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Moje pięknie owocuję i mam nadzieję, że po przesadzeniu też będą. Niewiele zmienię im miejsce, ale chcę uporządkować część owocową.

To one w części owocowej...? u mnie na rabacie

Pszczelarnia napisał(a)

Miałam pigwowce kilka lat i rodziły po 2 owoce. Wycięłam.
Żałuję czasami (zawsze żałuję), że nie mam większego ogrodu. Wtedy byłyby przesadzone w inne miejsce. Bo ja lubie jadalne rośliny i owoce. Ale też lubię te z pozoru niepraktyczne.

Tak, przyroda sprzyja Twojemu ogrodowi - jak napisała Anka.

Pisałam właśnie u Anki, że pigwowca mam z przyczyn wizualnych, a jak z owoców można skorzystać to dodatkowa zaleta Lubię jego krwiste kwiaty, choć na razie jest malutki.
Żałujesz, że nie masz większego ogrodu? Myślałam, że masz całkiem dużo terenu

babka napisał(a)
Reniu, nie znam bodziszków i ich wymagań więc nie wypowiadam się na ten temat.
Ja pewnie poszłabym na skróty i posadziła jakieś rojniki, żagwiny i bluszcze przemieszane z kępkami traw a dołem dałabym kwitnące np lawenda, rozchodniki i znów trawy, rozplenice. Na czołoło piwniczki dałabym bluszcz zimozielony, bedzie wygladać naturalnie. Ale to ja bo ja się nie znam. Ty to już wyższy poziom wtajemniczenia
Jak wytniesz drzewa to przez dobrych parę lat bedziesz miała patelnię więc postaw na saharę. Najwyżej za 5 - 8 lat coś pozmieniasz jak już warunki świetlne będą inne.
Drzewa chcesz sadzić tak pod linijkę czy bliżej natury ?
Graby kolumnowe byłyby ładne a buki ?

Bluszcz mam od 3 lat i nie rosnie mimo przycinania... Może ten od Ciebie zaskoczy.
Lipy nie wytnę, przynajmniej na razie. Zdecydowałam, że chcę piwniczkę w półcieniu/cieniu. Wówczas ziemia będzie lepiej wilgoć trzymać. Za wierzbę dosadzę graby kolumnowe, u podstaw pomiędzy (z tyłu i koło blaszaka) krzewy zimozielone + może faktycznie kalina.
Wyeksponowany tylko będzie południowy stok. Tam zostaną rozchodniki z trawami, ale plamami i róże Sally Holmes z bluszczem.

Znalazłam starą fotkę z drzewami... wtedy nie było problemu z wilgotnością... ziemia obsunęła się dopiero jak się trawy pozbyłam...

i stan aktualny

Matyldowo napisał(a)
Renia super zdjecia rabatek tez lubię zdjecia w zbliżeniu robić bo więcej można dostrzec szczegółów
Co do ziemianki to jak wytniesz drzewa to rośliny zdecydowanie słoneczkowe
Znalazłam w necie fajne ziemianki moze cie zainspirują

Dziękuję za inspiracje ale u mnie w półcieniu musi być, żeby się tak nie nagrzewała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies