Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:16, 30 kwi 2016

Obudziły się wiązy: Wredei i Jacqueline Hillier

Rabaty mienią się kolorami. Nawet zieleń wydaje się barwna )

Teraz spokojnie można już czekać na kwitnienie lilaków (tutaj w odmianie Palibin). Mam jeszcze lilaka węgierskiego i naszego swojskiego bezodmianowca )

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 13:27, 01 maj 2016

wiosna

posadziłaś choinę kanadyjską jedeloh, ale ona duża będzie ? W ubiegłym roku kupiłam taką bo bardzo lubię taki regularny, zwisły pokrój, niestety nie wysadzona z doniczki zaschła mi na śmierć, mimo podlewania

Ale nie odpuszczę i jeszcze raz sobie takie sprawię

Kostkę sama układałaś? Wielkie uznanie.

Bale od sąsiada mają powstrzymać jego ziemię by nie spadała do ciebie? To taki mur oporowy? A jak przegnije w końcu to wszystko zwali się do Ciebie?

Skoro wizualnie cię drażni podsadź go np. tawułami, szybko wiosną mają liście i są niewymagające
Gruszka_na_w... 19:17, 01 maj 2016

Gosiek33 napisał(a)
wiosna

posadziłaś choinę kanadyjską jedeloh, ale ona duża będzie ? W ubiegłym roku kupiłam taką bo bardzo lubię taki regularny, zwisły pokrój, niestety nie wysadzona z doniczki zaschła mi na śmierć, mimo podlewania

Bale od sąsiada mają powstrzymać jego ziemię by nie spadała do ciebie? To taki mur oporowy? A jak przegnije w końcu to wszystko zwali się do Ciebie?

Skoro wizualnie cię drażni podsadź go np. tawułami, szybko wiosną mają liście i są niewymagające

Sadziłam już wcześniej tę odmianę choiny. Rośnie bardzo wolno. Jak typowa choina lubi cieniste, wilgotne stanowisko. Stanowi dobre zastępstwo dla kulistych żywotników i zimą nie brązowieją jej igły. Ta na zdjęciu sadzona była 3 lata temu
{patrz na prawo do pnia )

Te bale nie tyle mnie drażnią, co powodują zdumienie z powodu braku wyobraźni.
Próbowałam rozmawiać, ale .....co zrobisz ....oceanu nie zatrzymasz. Ma być u niego płasko jak na stole (i tak nie będzie). Ma budować mur oporowy- może w końcu zbuduje, tylko po co się ładować w takie koszta? Na końcu tego boku działki wyniósł się 1 m powyżej pierwotnego poziomu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:27, 01 maj 2016

Ostatnio sporo było postów na temat smardzów znalezionych na rabatach. U mnie też się pojawiły.

Podobno smakują dobrze w zestawie z jajecznicą. Spróbuję...

Zakwitły poziomki. Kalina angielska wciąż nie może się zdecydować na pokazanie swojego kwiatu. zastygła w tej pozycji od kilkunastu dni.

Pięknie za to kwitną ozdobne jabłonie : Ola i Royalty.

Gosiek33 20:58, 01 maj 2016

Czym posadzone jest drzewko przed choiną kanadyjską? Takie szare liście kutnerem podszyte?
Gruszka_na_w... 21:12, 01 maj 2016

Gosiek33 napisał(a)
Czym posadzone jest drzewko przed choiną kanadyjską? Takie szare liście kutnerem podszyte?

Gosiek33 napisał(a)

Wedle nomenklatury Gabrysi z ogrodu w budowie nieustającej to "królicze uszy"
To czyściec wełnisty. Świetnie się sprawdził jako zadarniacz i obwódkotwórca przy pierwszych nasadzeniach. Teraz stopniowo go ograniczam. Fajnie się komponuje z bordowymi żurawkami. Na zdjęciu jako obwódka

i z żurawkami

Gosiek33 22:18, 01 maj 2016

a to dlatego na niego zwróciłam uwagę, bardzo lubię tę roślinkę
ryska 22:47, 01 maj 2016

Śliczna kępa orlików. Narcyzy Twoje mnie zachwyciły. Czy to ich pierwszy rok?
Gruszka_na_w... 23:00, 01 maj 2016

ryska napisał(a)
Śliczna kępa orlików. Narcyzy Twoje mnie zachwyciły. Czy to ich pierwszy rok?

Pierwszoroczniaki są na rabatach robionych w ubiegłym roku- podokienne przy tarasie i na okrągłej rabacie w centrum. Najstarsze są te miniaturowe wczesne żółtki. Ładnie się mnożą.
ryska 23:10, 01 maj 2016

Dziękuję Ci bardzo, bardzo się zawiodłam u mnie na cebulkach z Lidla, ponieważ w tamtym roku kwitło 100 sztuk a w tym tylko 15, ze 30 ma liście a reszta zgniła.
Szukam takich które będą co roku kwitły i się mnożyły