Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

anka_ 16:07, 26 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Miałam pigwowce kilka lat i rodziły po 2 owoce. Wycięłam.
Żałuję czasami (zawsze żałuję), że nie mam większego ogrodu. Wtedy byłyby przesadzone w inne miejsce. Bo ja lubie jadalne rośliny i owoce. Ale też lubię te z pozoru niepraktyczne.
Moje pięknie owocuję i mam nadzieję, że po przesadzeniu też będą. Niewiele zmienię im miejsce, ale chcę uporządkować część owocową.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Matyldowo 22:43, 26 kwi 2016

Renia super zdjecia rabatek tez lubię zdjecia w zbliżeniu robić bo więcej można dostrzec szczegółów
Co do ziemianki to jak wytniesz drzewa to rośliny zdecydowanie słoneczkowe
Znalazłam w necie fajne ziemianki moze cie zainspirują

07_Rene 09:04, 27 kwi 2016

GorAna napisał(a)

Loj!!! a ja właśnie przymierzam się do zakupu ambrowca i tulipanowca....toś mnie zmartwiła, u mnie wietrznie, to może być problem
Mnie też po głowie chodzi taka piwniczka, ale nie wiem gdzie ją wsadzić....inspiracja bajkowa
Pozdrawiam

U mnie wietrznie, na tulipanowca nadal czekam, dziwne bo nie wygląda na przemrożonego albo suchego, ma nabrzmiałe pąki.
Ostatnio mam taką refleksję, że lepiej budować od nowa, czy to dom, czy piwniczkę, niż remontować i odnawiać.

bdan napisał(a)

Reniu pozdrawiam wiosennie. Zaglądam w miarę regularnie, ale z braku czasu śladu nie zostawiam.
Palny nasadzeniowe będę podglądać, bo sama myslę, żeby jakieś bodziszki sobie kupic, ale w ogóle się na nich nie znam, to może u Ciebie jakąś polecaną odmianę znajdę

To tak jak ja do Ciebie
Chwalone, żelazne odmiany są w wątku o bodziszkach, ale u siebie też warto przetestować.

laurowisnia napisał(a)
Z tych wymienionych, mam dłużej tylko pierwszy ale inny kolor, Album mam od tamtego roku, on się nie rozrasta zbyt szybko i jest niski.
Dwa następne mają dobre opinie ale nie wiem czy wytrzymają na szczycie, korzeniasty dałby radę i szybko by zadarnił.
Nie wiem czy pnącza nie byłyby jednak lepsze na ten dach?

Na dachu to tylko w półcieniu, bo na pełnym słońcu to tylko skalniaki mają szansę.
Jakiegoś białego bodziszka ma też Alinka (nie wiem czy to czerwony, czy inny) ale też się jej słabo rozrasta. To już jakiś konkret...
Pewnie spróbuję z tym bodziszkiem, z którego mam obwódkę zrobioną, bo mam go sporo i jest przetestowany w trudnych warunkach.

kerii napisał(a)
Rene piwniczkę dziś dodałam jednak inspiracji się nie spodziewajona od kilku lat w ciągłej reorganizacji. Co sezon inne pomysły, inne koncepcje. Teraz znowu mam myślenice nad nią bo w zimie wycięliśmy dwa wielkie drzewa rosnące w jej sąsiedztwie.
Pozdrawiam cieplutko u mnie słonko w końcu zawitało.

Widziałam, podoba mi się jej naturalny charakter
Krakus 09:06, 27 kwi 2016

Matyldowo napisał(a)
Renia super zdjecia rabatek tez lubię zdjecia w zbliżeniu robić bo więcej można dostrzec szczegółów

jak nora Hobbita
babka 09:10, 27 kwi 2016

Krakus napisał(a)

jak nora Hobbita

Tak samo mi się to skojarzyło ale swój urok ma trzeba przyznać
Marta 09:17, 27 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Cześć Marto
Ale dogrzebałaś się do starego zdjęcia, jak Ci się chciało?
Piwniczka będzie do oglądania nie wcześniej niż za rok.
Obmarznięty ambrowiec puszcza, nie spisałam go jeszcze na straty. gorzej z tulipanowcem.

Pismo obrazkowe jest najlepsze do przejrzenia Oby tulipanowiec się pozbierał, szkoda by go było.
07_Rene 09:27, 27 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Moje pięknie owocuję i mam nadzieję, że po przesadzeniu też będą. Niewiele zmienię im miejsce, ale chcę uporządkować część owocową.

To one w części owocowej...? u mnie na rabacie

Pszczelarnia napisał(a)

Miałam pigwowce kilka lat i rodziły po 2 owoce. Wycięłam.
Żałuję czasami (zawsze żałuję), że nie mam większego ogrodu. Wtedy byłyby przesadzone w inne miejsce. Bo ja lubie jadalne rośliny i owoce. Ale też lubię te z pozoru niepraktyczne.

Tak, przyroda sprzyja Twojemu ogrodowi - jak napisała Anka.

Pisałam właśnie u Anki, że pigwowca mam z przyczyn wizualnych, a jak z owoców można skorzystać to dodatkowa zaleta Lubię jego krwiste kwiaty, choć na razie jest malutki.
Żałujesz, że nie masz większego ogrodu? Myślałam, że masz całkiem dużo terenu

babka napisał(a)
Reniu, nie znam bodziszków i ich wymagań więc nie wypowiadam się na ten temat.
Ja pewnie poszłabym na skróty i posadziła jakieś rojniki, żagwiny i bluszcze przemieszane z kępkami traw a dołem dałabym kwitnące np lawenda, rozchodniki i znów trawy, rozplenice. Na czołoło piwniczki dałabym bluszcz zimozielony, bedzie wygladać naturalnie. Ale to ja bo ja się nie znam. Ty to już wyższy poziom wtajemniczenia
Jak wytniesz drzewa to przez dobrych parę lat bedziesz miała patelnię więc postaw na saharę. Najwyżej za 5 - 8 lat coś pozmieniasz jak już warunki świetlne będą inne.
Drzewa chcesz sadzić tak pod linijkę czy bliżej natury ?
Graby kolumnowe byłyby ładne a buki ?

Bluszcz mam od 3 lat i nie rosnie mimo przycinania... Może ten od Ciebie zaskoczy.
Lipy nie wytnę, przynajmniej na razie. Zdecydowałam, że chcę piwniczkę w półcieniu/cieniu. Wówczas ziemia będzie lepiej wilgoć trzymać. Za wierzbę dosadzę graby kolumnowe, u podstaw pomiędzy (z tyłu i koło blaszaka) krzewy zimozielone + może faktycznie kalina.
Wyeksponowany tylko będzie południowy stok. Tam zostaną rozchodniki z trawami, ale plamami i róże Sally Holmes z bluszczem.

Znalazłam starą fotkę z drzewami... wtedy nie było problemu z wilgotnością... ziemia obsunęła się dopiero jak się trawy pozbyłam...

i stan aktualny

Matyldowo napisał(a)

Dziękuję za inspiracje ale u mnie w półcieniu musi być, żeby się tak nie nagrzewała.
07_Rene 09:29, 27 kwi 2016

Krakus napisał(a)

jak nora Hobbita

hi hi
U moja obecna wygląda jak nora.... ale nie hobbita

babka napisał(a)

Tak samo mi się to skojarzyło ale swój urok ma trzeba przyznać

ja sie produkuję, a tu tylu gości. macham z deszczowego południa, ale śniegu u nas nie ma
07_Rene 09:30, 27 kwi 2016

Marta napisał(a)

Pismo obrazkowe jest najlepsze do przejrzenia Oby tulipanowiec się pozbierał, szkoda by go było.

Wciąż żywię nadzieję Lecę do Ciebie, żeby mnie nic nie oderwało....
Krakus 09:39, 27 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

hi hi
U moja obecna wygląda jak nora.... ale nie hobbita

ja sie produkuję, a tu tylu gości. macham z deszczowego południa, ale śniegu u nas nie ma

ale każdy Ci zazdrości takiej "nory" ile tam by się wina zmieściło.... ale wtedy mus zasieki zrobić

P.S.

nie kracz z tym śniegiem