Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:39, 23 wrz 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Super przeróbka rabaty, wygląda jakby od początku taka była. Roślinki dorodne nic nie straciły na urodzie po przesadzeniu. Klimat hortensjowo-rozchodnikowy jak u mnie ale masz dorodne rozplenica,na które ja u siebie jeszcze muszę poczekać

Mniamuśne owoce narobiły mi ochoty

Ula - właśnie patrzę jak męczy się jedna hortka po przesadzeniu. Aż się boję, że ją stracę. Na rozplenice długo czekać nie będziesz one rosną jak szalone.

Owocki są pyszne i zadawalają dużą część rodziny i nie tylko.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:30, 23 wrz 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Ta jednoroczna trawa to jest rozplenica setacum podstawowa forma Pozdrawiam

Paweł dzięki.
Poszukałam trochę i wynalazłam jeszcze takie cudo: rozplenica kosmata.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:24, 23 wrz 2015

Do góry
Są jeszcze inne odmiany lecz kiedyś widziałem w sprzedaży jej nasiona bo vertigo czyli rozplenica słoniowa jak i rozplenica setacum fireworks to tylko widziałem jako gotowe sadzonki lecz mogę się mylić
Życie w wiejskim ogrodzie 21:02, 23 wrz 2015

Do góry
Ta jednoroczna trawa to jest rozplenica setacum podstawowa forma Pozdrawiam
Malutki pod lasem 20:35, 23 wrz 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu, Twój projekt jest bardzo ładny, podoba mi się i te drzewa-szmaragdy przy śmietniku bardzo fajnie rozmieściłaś.
Ta inspiracja- budleja plus rozchodnik w skarpetach bukszpanowych jest rewelacyjna. Pozdrawiam

Reniu, super, że się podoba Cztery szmaragdy już tam rosną, teraz jeszcze muszę dosadzić te dwa na dole.
Też mi się bardzo podoba rozchodnik z budleją

L00zak napisał(a)
U nas jest jeszcze sporo, kuszą mnie z tymi budlejami Ale widziałem gdzieś fajne połączenie budlei i pomiędzy nimi rozplenica japońska

Michał, budleję już mam Nawet już jest tam posadzona, bo w doniczce strasznie marniała. Nie ma nigdzie białego rozchodnika
Malutki pod lasem 20:14, 23 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Bardzo się cieszę

Michał, cieszę się, że Ci się mimo wszystko podoba, bo Ty zwolennikiem 3 wersji byłeś, ale tym rozwiązaniem zasłonię ostry kant placyka na śmietniki i będzie też fala

Byłam dzisiaj w dwóch szkółkach jak czekałam na córkę, aż skończy szkołę i nie ma nigdzie ani rozchodników Jeszcze jedną szkółkę mam, ale daleko, tam chyba dopiero w sobotę będę mogła podjechać. Wątpię czy jest, chyba będę musiała zamówić na all...
Kupiłam tylko dwa szmaragdy, już takie ładne, sporawe, żeby pasowały do tych przy śmietniku

U nas jest jeszcze sporo, kuszą mnie z tymi budlejami Ale widziałem gdzieś fajne połączenie budlei i pomiędzy nimi rozplenica japońska
Ogród w Puszczykowie 14:04, 23 wrz 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Namęczyłam się, zaczęłam urabiać moje puste rabaty. Chciałabym przed zimą posadzić to, co udało mi się zgromadzić i poprzesadzać to wszystko, co musi zmienić miejsce.
Mam na razie dylemat z rabatami przed domkiem ogrodowym. Na wiosnę wycięłam kawałek trawnika i było tak:

Z tyłu posadziłam cisy Hicksii, chciałabym, aby urosły do wysokości dolnej krawędzi okien i stanowiły tło rabaty. Z prawej strony zrobiłam już obwódkę z choiny Jeddeloh (5x), żurawki Rio (12x), cyprysika Filifera Aurea Nana (5x). Wydaje mi się, że wygląda trochę pstrokato. Mam też problem ze środkowym piętrem na tej rabacie. Chciałam posadzić hortensje Limelight, jednak obawiam się, że nie dadzą tu rady. Miejsce jest w pełnym słońcu. Co innego mogłabym posadzić?

Szukałabym czegoś niekłoptliwego, może rozchodnik okazały, ja uwielbiam jego połączenie z rozplenicą, ale rozplenica za ciemna do cisów.
Ja mam hortki w pełnym słońcu. Przypala je tylko przy 30st upałach, więc jak przychodzą upały rano nakrywam je prześcieradłami To tylko kilka dni, więc jakoś znoszę obecność prześcieradeł w ogrodzie
Narodziny ogrodu Eweli 13:10, 23 wrz 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Ładna wyszła ta rabata i rozplenica jest okazała. Pięknie u Ciebie. No no uwijasz się z pracami. Ja też tulipany posadziłam i krokusów trochę w trawę dałam.

Krokusy są fajowe, ale jakaś taka ta moja trawa zachwaszczona (pomimo oprysku na dwuliścienne). Przetestowałam w poprzednich sezonach krokusy. Kwitną raptem pierwszej wiosny, potem już tylko kilka sztuk. Chyba mnie to zniechęciło. Sama nie wiem. A może jednak? Może chociaż kilka sztuk???
Oj te dylematy...
U Agi - czyli słońce i piach 12:31, 23 wrz 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)

Od lewej - kulki tujkowe lub bukszpanowe, obwódka bukszpanowa, trawki - rozplenica, hortensje i za nimi też trawki.
Rośnie forsycja i wierzba - obie do eksmisji

a ja bym dala tak

od lewej

obwodka z malych kulek zywotnikowych (nie trzeba ciac)
rozchodnik
hortensje limelight lub polar bear
U Agi - czyli słońce i piach 12:29, 23 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

o dobrze ze fotka jest

napisz jeszcze co jest co i co tam rosnie juz

Od lewej - kulki tujkowe lub bukszpanowe, obwódka bukszpanowa, trawki - rozplenica, hortensje i za nimi też trawki.
Rośnie forsycja i wierzba - obie do eksmisji
Ogródek Iwony 12:15, 23 wrz 2015

Do góry
tutaj piszą, że stara odmiana Hameln ma bardziej zwartą budowę niż gatunek
czyli są 2 rodzaje Hameln?
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4229,rozplenica-japonska-hameln_pennisetum-alopecuroides-hameln
Ogródek Iwony 12:12, 23 wrz 2015

Do góry
to moja Hameln jest inna
nie ma takich przewieszających się liści
ja zwyczajnie obserwuję 2 rodzaje Hameln sprzedawanych w sklepach
i to oczywiście może być pomyłka sprzedawców
ale skąd się dowiedzieć która to jest ta prawdziwa Hameln?

moja wygląda tak:
nie przewieszają jej się tak liście
https://www.google.pl/search?q=rozplenica+hameln+stara+odmiana&biw=1280&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI1IizrPaMyAIVxRcsCh1tpAL4#imgrc=WGrfh5FBFWACzM%3A
Ogródek Iwony 12:01, 23 wrz 2015
Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same

Rozplenica Hameln to rozplenica Hameln,nie ma dwóch rodzajów tejże odmiany.Rozłożystość czy bardziej zwarty pokrój wynika z warunków w jakich rośnie,co dostała na start,jak jest nawożona,czy jest to silnie rozrośnięta sadzonka.Mam sporo małych sadzonek-dzieci od mojej Hamelni widać różnicę nawet w sadzonkach.Jedne bardzo silne,żywotne,inne mikre Chyba,że w szkółkach sprzedano co innego jak rozplenicę Hameln i stąd wynika różnica w pokroju.

Dla porównania zdjęcia z dzisiaj moich rozplenic Hameln- czteroletnia,z czasem coraz bardziej rozłożysta.

A to dwulatka,młode trawy są bardziej zwarte,liście sztywniejsze i skierowane ku górze.

Ogródek Iwony 07:50, 23 wrz 2015

Do góry
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same
W Kruklandii 22:13, 22 wrz 2015

Do góry
chelll napisał(a)
U Finki piszą, że ta rozplenica z kwiatostanami do 80 cm dobija. U mnie w pierwszym roku ma już tyle, a sadzona latem. Oczekuję,że będzie wyższa , gdy się ukorzeni o te kilka dobrych centymetróow. A wtedy będzie niemal metr

No to szukam dalej...
W Kruklandii 22:10, 22 wrz 2015

Do góry
U Finki piszą, że ta rozplenica z kwiatostanami do 80 cm dobija. U mnie w pierwszym roku ma już tyle, a sadzona latem. Oczekuję,że będzie wyższa , gdy się ukorzeni o te kilka dobrych centymetróow. A wtedy będzie niemal metr
Ogródek Iwony 21:29, 22 wrz 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Stipa u mnie też ma młode siewki,z nasion czym prędzej ją ewakuowałam..dosyć już walczę z siewkami rozplenicy
Ale działasz Iwonko,masz niespożyte siły
I też mam miskanta i nie wiem co to za "jegomość"..on czy ona..Graziella czy Gracillimus

Aniu, zastanawiałam się, gdzie się podziewasz
Rozplenica też się wysiewa? Ojej
Tej jeszcze mam mało
Działam, ale już mnie to męczy Nie mogę pracować intensywnie, dziś dokończyłam rabatę, ale jak widzę, ile jeszcze przede mną, to zastanawiam się, czy sobie nie odpuścić ?
Dopiero co skończyłam nasadzenia na rabacie żółto-niebieskiej (Zbyszek by powiedział, że zielonej ):

Teraz temat następny, to ognista rabata z baronami w roli głównej
Pogubiłam się po drodze... 20:52, 22 wrz 2015

Do góry
ja to zaczynam mieć wyrzuty sumienia że tak was teraz zaniedbałam, ale mam nadzieje że się to jakoś unormuje w ciągu tygodnia
przesyłka mam nadzieję że to przeżyjebo nawet tego mi szkoda

Po lewej rozplenica na H, sztuk 9, po prawej ML szt 3
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:07, 22 wrz 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Rozplenica Fireworks podobnie jak Rubrum nie zimuje.
Ponoć można ją przezimmować w chłodnym pomieszczeniu ale nie próbowałam.
Moją Rubrum w zeszłym roku zważył pierwszy przymrozek.
Teraz mam 3 sztuki Fireworks i planuję zebrać nasiona.
Może uda mi się w przyszłym roku ją wyhodować.

Wrzosy,jeśli ich nie przesuszysz w donicach, możesz w grudniu nawet do gruntu posadzić.
Ja właśnie tak uzupełniam braki i robie nowe wrzosowisko.

Bylinowa rabata, bardzo ładna .

Martuś to może i ja zbiorę nasionka tej trawki.Jest cudna
A wiesz, że nie pomyślałam, aby w grudniu wsadzać wrzosy.Dzięki za pomysł
Do bylinowej dosadziłam dzisiaj różyczkiMiło mi, że i Tobie ona się podoba.
Pozdrawiam.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 22 wrz 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Mam ochotę posadzić u mnie Leonardo same pochwały o nim słyszę.bardzo mi sie podoba drugie zdjęcie, pięknie u Ciebie, trawy robią na mnie ogromne wrażenie
Znalazłam u siebie Litle Bunny, rośnie u mnie 3 rok i dopiero ją widać, za rok będę ją dzielić
Ja też się cieszę z pogody, dzisiaj deszczyk, zazdroszczę ci tego wczesnego wstawania, bo ja jak mam jasieczek pod główką w taką pogodę.....to śnię

Sadź, naprawdę mocna róża, zero problemu, kwitnie cały sezon, nie ma przerwy.
U mnie ta niska rozplenica ma trudne warunki, susza od drzew, jak nie podlewam codziennie, marnieje, część straciłam, w puste miejsca daję molinię, ta sobie radzi. Bardzo źle się dzieli je, żadna próba nie skończyła się sukcesem, ale może tylko u mnie.
Pogoda fajna, ale chcę deszczu, sucho, nadal podlewanie, a czeka mnie ogromna rewolucja.

tu przesadziłam miskant Variegatus, mało mi nie usechł, liczę że za rok w tym miejscu da pokaz

tu mam drugi i radzi sobie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies