Ula - właśnie patrzę jak męczy się jedna hortka po przesadzeniu. Aż się boję, że ją stracę. Na rozplenice długo czekać nie będziesz one rosną jak szalone.
Owocki są pyszne i zadawalają dużą część rodziny i nie tylko.
Są jeszcze inne odmiany lecz kiedyś widziałem w sprzedaży jej nasiona bo vertigo czyli rozplenica słoniowa jak i rozplenica setacum fireworks to tylko widziałem jako gotowe sadzonki lecz mogę się mylić
Szukałabym czegoś niekłoptliwego, może rozchodnik okazały, ja uwielbiam jego połączenie z rozplenicą, ale rozplenica za ciemna do cisów.
Ja mam hortki w pełnym słońcu. Przypala je tylko przy 30st upałach, więc jak przychodzą upały rano nakrywam je prześcieradłami To tylko kilka dni, więc jakoś znoszę obecność prześcieradeł w ogrodzie
Krokusy są fajowe, ale jakaś taka ta moja trawa zachwaszczona (pomimo oprysku na dwuliścienne). Przetestowałam w poprzednich sezonach krokusy. Kwitną raptem pierwszej wiosny, potem już tylko kilka sztuk. Chyba mnie to zniechęciło. Sama nie wiem. A może jednak? Może chociaż kilka sztuk???
Oj te dylematy...
Od lewej - kulki tujkowe lub bukszpanowe, obwódka bukszpanowa, trawki - rozplenica, hortensje i za nimi też trawki.
Rośnie forsycja i wierzba - obie do eksmisji
to moja Hameln jest inna
nie ma takich przewieszających się liści
ja zwyczajnie obserwuję 2 rodzaje Hameln sprzedawanych w sklepach
i to oczywiście może być pomyłka sprzedawców
ale skąd się dowiedzieć która to jest ta prawdziwa Hameln?
Rozplenica Hameln to rozplenica Hameln,nie ma dwóch rodzajów tejże odmiany.Rozłożystość czy bardziej zwarty pokrój wynika z warunków w jakich rośnie,co dostała na start,jak jest nawożona,czy jest to silnie rozrośnięta sadzonka.Mam sporo małych sadzonek-dzieci od mojej Hamelni widać różnicę nawet w sadzonkach.Jedne bardzo silne,żywotne,inne mikre Chyba,że w szkółkach sprzedano co innego jak rozplenicę Hameln i stąd wynika różnica w pokroju.
Dla porównania zdjęcia z dzisiaj moich rozplenic Hameln- czteroletnia,z czasem coraz bardziej rozłożysta.
A to dwulatka,młode trawy są bardziej zwarte,liście sztywniejsze i skierowane ku górze.
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same
U Finki piszą, że ta rozplenica z kwiatostanami do 80 cm dobija. U mnie w pierwszym roku ma już tyle, a sadzona latem. Oczekuję,że będzie wyższa , gdy się ukorzeni o te kilka dobrych centymetróow. A wtedy będzie niemal metr
Aniu, zastanawiałam się, gdzie się podziewasz
Rozplenica też się wysiewa? Ojej
Tej jeszcze mam mało
Działam, ale już mnie to męczy Nie mogę pracować intensywnie, dziś dokończyłam rabatę, ale jak widzę, ile jeszcze przede mną, to zastanawiam się, czy sobie nie odpuścić ?
Dopiero co skończyłam nasadzenia na rabacie żółto-niebieskiej (Zbyszek by powiedział, że zielonej ):
Teraz temat następny, to ognista rabata z baronami w roli głównej
ja to zaczynam mieć wyrzuty sumienia że tak was teraz zaniedbałam, ale mam nadzieje że się to jakoś unormuje w ciągu tygodnia
przesyłka mam nadzieję że to przeżyjebo nawet tego mi szkoda
Po lewej rozplenica na H, sztuk 9, po prawej ML szt 3
Martuś to może i ja zbiorę nasionka tej trawki.Jest cudna
A wiesz, że nie pomyślałam, aby w grudniu wsadzać wrzosy.Dzięki za pomysł
Do bylinowej dosadziłam dzisiaj różyczkiMiło mi, że i Tobie ona się podoba.
Pozdrawiam.
Sadź, naprawdę mocna róża, zero problemu, kwitnie cały sezon, nie ma przerwy.
U mnie ta niska rozplenica ma trudne warunki, susza od drzew, jak nie podlewam codziennie, marnieje, część straciłam, w puste miejsca daję molinię, ta sobie radzi. Bardzo źle się dzieli je, żadna próba nie skończyła się sukcesem, ale może tylko u mnie.
Pogoda fajna, ale chcę deszczu, sucho, nadal podlewanie, a czeka mnie ogromna rewolucja.
tu przesadziłam miskant Variegatus, mało mi nie usechł, liczę że za rok w tym miejscu da pokaz
tu mam drugi i radzi sobie