Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:20, 24 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

ale jest jeszze jedno zagrożenie małych kroczków zanim dojdziesz do konca bedziesz juz początek zmianiac

buziam
Taki już los nasz ogrodniczków

marta Ty masz na tym środkowym klombie szambo? czy coś pomieszałam...pokażesz z bliska jak je rozplenica zakrywa?

Zrobię zdjęcie, tylko ten właz aż tak zakryty nie jest, można go zasłonić korą, ale jakoś na razie tego nie robię
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 19:22, 24 wrz 2015

Do góry
Tomku ,Kasiu - rośliny od was mają się świetnie .ciągle wracam wspomnieniami do tego pieknego ogrodu . oczywiście nie byłabym sobą gdybym od was nie przywiozła jakiejś inspiracji .
miałam wielki problem z rozplenicą przy oczku ,bo rozsiewała mi się w trawniku i plewienie jest po prostu karą ,a twoja hakone przy stawku takie wrażenie na mnie zrobiła że natychmiastowo pomysł wprowadzam jak tylko rozplenica zżółknie , zaraz ciacham i wyciągam ...ale operacja logistyczna będzie bo kępa ma jakieś 6 lat .
pozdrawiam A.
Szmaragdowy Zakątek 19:13, 24 wrz 2015

Do góry
Kilka obrazków ze „szmaragdowego”…
nowe żurawki Berry Smoothie już się zadomowiły na dobre

dereń pagodowy zyskał obrzeże, jest jeszcze malutki i trawa chciała go żywcem „pożreć”

miłorzęby TROLL powoli ubierają jesienny garniturek

fajna ta rozplenica, ma takie śmieszne "kotki"...czy ktoś wie jak się nazywa?
Co z tym ogródeczkiem począć 18:13, 24 wrz 2015

Do góry
Czy rozwalone a pomiedzy rozplenica
Ogród wyrozumiały 14:06, 24 wrz 2015

Do góry
Iza, berberysy lepiej nie rządkiem tylko nieregularnie. One się ładnie łączą z kosodrzewiną i trzcinnikami. Ale jeżeli zimozieloną rośliną byłyby bukszpany to lepszym towarzystwem są miskanty ML.
Można przesunąć tylko Red Baron trochę w prawo i rabatę żwirową zrobić do samej krawędzi, z pasmem RB wchodzącym potem w głąb rabaty (po jej lewej stronie)i grupą zimozielonych niskich krzewów po prawej, takich żeby lekko przewyższały RB jak urosną. RB od liliowców można oddzielić czymś zimozielonym - świerk 'Nidiformis'? kosodrzewina? płożący cis?. Chyba ten pierwszy, ma ładny pokrój.
I posadziłabym po obu stronach brzóz w tle duże krzewy kwitnące wiosną, jak tawuły wiosenne, te biało kwitnące, bo wszystkie te rośliny - hortensje, miskanty, rozchodniki - sa ozdobne dopiero w drugiej połowie sezonu. Z tego powodu zastanowiłabym się też czy pod brzozami nie posadzić trzcinników zamiast miskantów. Już by kwitły w czerwcu. Wtedy pionowe kształty - RB, berberysy i trzcinniki, otaczałyby półkolem grupę niskich zimozielonych roślin.

Rozplenice z rozchodnikami za tawułami japońskimi są b. fajnym pomysłem

A na tej rabacie w kąciku przy tarasie można posadzić budleję po lewej stronie, koło rynny, a po prawej dołączyć tego trzeciego 'Wojtka' i może jakąś jedną trawę typu rozplenica (duża). I reszta w różach.
Fajnym pnączem jest powojnik Paul Frages - nie wysiewa się, ale liście oczywiście do sprzatania też by były. Bluszcz po latach także zacznie owocować, jeśli będzie mu tam dobrze, no ale dopiero po latach.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:04, 24 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac

Ale mi namieszałaś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:02, 24 wrz 2015

Do góry
eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:34, 24 wrz 2015

Do góry
marta Ty masz na tym środkowym klombie szambo? czy coś pomieszałam...pokażesz z bliska jak je rozplenica zakrywa?
Małymi kroczkami do celu... 07:23, 24 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czytam o cenach, macie rację powariowali. Kupowałam rozplenice w jednej ogrodniczej za 8,10 i takie same w tej samej ogrodniczej były za 20,00 zł. Pytam skąd taka rozbieżności - Pani mówi,że inny producent. Oczywiście te drogie stoją z przodu zawsze.

Ale to jeszcze nic. W innej ogrodniczej kupowałam po 11,00 i chciałam dokupić następnego dnia były już po 35,00 - dlaczego, bo nowa dostawa, bo sezon na nie,bo kwitną.

Ale najlepiej było w trzeciej ogrodniczej. Taka rozplenica wielkości jak moja posadzona w ubiegłym roku na próbę kosztowała 80,00 złotych. Wyraziłem swoje zdanie jak to ja oczywiście i już nie jestem tam mile widziana, bo byli ludzie,którzy się nią zachwycali i może by kupili, ale jak powiedziałam,żeby kupili taką za 8,10 u Strączkowskich i za rok będzie taka jak ta to się zdziwili i zrezygnowali. Mina Pani sprzedającej bezcenna.

Mirellko i bardzo dobrze,że uświadomiłas ludzi, ludzie często nie zdają sobie sprawy jaka rozbieżności cenowe są po szkolkach. Ja ostatnio uświadomiłam ciotke, powiedziała mi,że w jednej szkolce róże są taniutkie, czyli za 40 zł, a jak jej powiedziałam ile ja płaciłam za swoją usłyszałam " taaak"

Mi deren też się bardzo podoba, widziałam w realizacji Danusi jak pięknie rozjaśnia rabatę.
Małymi kroczkami do celu... 06:40, 24 wrz 2015

Do góry
Czytam o cenach, macie rację powariowali. Kupowałam rozplenice w jednej ogrodniczej za 8,10 i takie same w tej samej ogrodniczej były za 20,00 zł. Pytam skąd taka rozbieżności - Pani mówi,że inny producent. Oczywiście te drogie stoją z przodu zawsze.

Ale to jeszcze nic. W innej ogrodniczej kupowałam po 11,00 i chciałam dokupić następnego dnia były już po 35,00 - dlaczego, bo nowa dostawa, bo sezon na nie,bo kwitną.

Ale najlepiej było w trzeciej ogrodniczej. Taka rozplenica wielkości jak moja posadzona w ubiegłym roku na próbę kosztowała 80,00 złotych. Wyraziłem swoje zdanie jak to ja oczywiście i już nie jestem tam mile widziana, bo byli ludzie,którzy się nią zachwycali i może by kupili, ale jak powiedziałam,żeby kupili taką za 8,10 u Strączkowskich i za rok będzie taka jak ta to się zdziwili i zrezygnowali. Mina Pani sprzedającej bezcenna.
Ogród - Moje spełnione marzenie 00:22, 24 wrz 2015

Do góry
Witam.
Ogród zostawiony samemu sobie, dał radę. Już z miesiąc działam w nim czynnie i zaległości nadrobiłam.
Do Was wpadałam od czasu do czasu.
Zmian u mnie troszkę, zarówno w ogrodzie, jak i w życiu. Ot, bywa. A my musimy dalej do przodu i do przodu, aż do końca.

Jesień zawitała do naszych zielonych miejsc, ale ciepło jest jeszcze i ogród podlany. Z tego podlanego ogrodu, to cieszę się najbardziej.
A wracając do jesieni, zdobi ogród kolorami, jeszcze nie jest złota, jeszcze dużo zieleni. Jednak czuć, że jest.

Ale dosyć o mnie, zapraszam do ogrodu.

Trawy zaczęły dominować nad innymi roślinami. Dla mnie są niesamowite. Ten szum, ten zachwycający widok ich kłosów.

Miłka okazała

Kwitnąca NN z widokiem.

Rozplenica japońska.

Miskanty i Miłka.

I Zośka w trawach.

W lipcu było tak. Mimo suszy, ogród dał radę.

Wiśniowa panienka.

To mały sad, którym idziemy do nowszej cześci ogrodu, ale o tym innym razem.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:05, 24 wrz 2015

Do góry
Viola napisał(a)

U Ciebie gęsto, o nie. Zaraz Ci udowodnię, że jestem MISTRZYNIĄ upychania. Właśnie aktualnie zajmuję się rozsadzaniem wszystkiego.

Jak myślisz ile jest tu rządków roślinek???

Czy to rozplenica Magic ?
Ale masz wypielęgnowane rabatki
Życie w wiejskim ogrodzie 22:29, 23 wrz 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Są jeszcze inne odmiany lecz kiedyś widziałem w sprzedaży jej nasiona bo vertigo czyli rozplenica słoniowa jak i rozplenica setacum fireworks to tylko widziałem jako gotowe sadzonki lecz mogę się mylić

Dzięki Paweł za podjęcie tematu
Życie w wiejskim ogrodzie 22:25, 23 wrz 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)

Paweł dzięki.
Poszukałam trochę i wynalazłam jeszcze takie cudo: rozplenica kosmata.

To nie ona, ma inne kłosy Mojej są długie, wąskie i się lenią jak przekwitają

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:39, 23 wrz 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Super przeróbka rabaty, wygląda jakby od początku taka była. Roślinki dorodne nic nie straciły na urodzie po przesadzeniu. Klimat hortensjowo-rozchodnikowy jak u mnie ale masz dorodne rozplenica,na które ja u siebie jeszcze muszę poczekać

Mniamuśne owoce narobiły mi ochoty

Ula - właśnie patrzę jak męczy się jedna hortka po przesadzeniu. Aż się boję, że ją stracę. Na rozplenice długo czekać nie będziesz one rosną jak szalone.

Owocki są pyszne i zadawalają dużą część rodziny i nie tylko.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:30, 23 wrz 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Ta jednoroczna trawa to jest rozplenica setacum podstawowa forma Pozdrawiam

Paweł dzięki.
Poszukałam trochę i wynalazłam jeszcze takie cudo: rozplenica kosmata.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:24, 23 wrz 2015

Do góry
Są jeszcze inne odmiany lecz kiedyś widziałem w sprzedaży jej nasiona bo vertigo czyli rozplenica słoniowa jak i rozplenica setacum fireworks to tylko widziałem jako gotowe sadzonki lecz mogę się mylić
Życie w wiejskim ogrodzie 21:02, 23 wrz 2015

Do góry
Ta jednoroczna trawa to jest rozplenica setacum podstawowa forma Pozdrawiam
Malutki pod lasem 20:35, 23 wrz 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu, Twój projekt jest bardzo ładny, podoba mi się i te drzewa-szmaragdy przy śmietniku bardzo fajnie rozmieściłaś.
Ta inspiracja- budleja plus rozchodnik w skarpetach bukszpanowych jest rewelacyjna. Pozdrawiam

Reniu, super, że się podoba Cztery szmaragdy już tam rosną, teraz jeszcze muszę dosadzić te dwa na dole.
Też mi się bardzo podoba rozchodnik z budleją

L00zak napisał(a)
U nas jest jeszcze sporo, kuszą mnie z tymi budlejami Ale widziałem gdzieś fajne połączenie budlei i pomiędzy nimi rozplenica japońska

Michał, budleję już mam Nawet już jest tam posadzona, bo w doniczce strasznie marniała. Nie ma nigdzie białego rozchodnika
Malutki pod lasem 20:14, 23 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Bardzo się cieszę

Michał, cieszę się, że Ci się mimo wszystko podoba, bo Ty zwolennikiem 3 wersji byłeś, ale tym rozwiązaniem zasłonię ostry kant placyka na śmietniki i będzie też fala

Byłam dzisiaj w dwóch szkółkach jak czekałam na córkę, aż skończy szkołę i nie ma nigdzie ani rozchodników Jeszcze jedną szkółkę mam, ale daleko, tam chyba dopiero w sobotę będę mogła podjechać. Wątpię czy jest, chyba będę musiała zamówić na all...
Kupiłam tylko dwa szmaragdy, już takie ładne, sporawe, żeby pasowały do tych przy śmietniku

U nas jest jeszcze sporo, kuszą mnie z tymi budlejami Ale widziałem gdzieś fajne połączenie budlei i pomiędzy nimi rozplenica japońska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies