Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 13:19, 31 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Zimowy wianek w końcu powieszony.

Najważniejsze, że zdążyłaś
Bardzo ładny
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:14, 31 sty 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
NELA i proszę sie tylko nie śmiać z tej baby ... ujawniam się, bom chyba jeszcze nie znana

Miło cię widzieć
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:07, 31 sty 2017

Do góry
A co do poszukiwanej na innych wątkach wiosny, to taka sytuacja u mnie:

Zima pełna piersią
Pszczelarnia 12:45, 31 sty 2017

Do góry
Trochę wyraźnych kolorów, zastanawiam się czy w moim ogrodzie jest zachowana postulowana proporcja między roślinami zimozielonymi a innymi (czytałam w jakimś artykule: 70 procent zimozielonych do 30 procent innych).

Choć niezimozielone - piękne:

Żółte cisy dają ładny kolor zimą:

Liczę na tę odmianę ostrokrzewu "Alaska", że będzie kiedyś moim ogrodowym wzorcowym topiarem:

I kule bukszpanowe, chciałabym więcej ale nie mam miejsca albo pomysłu:

Misterna kratka, bardzo zniszczona, boję się ją czyścić:

Ogród Ani :) 12:45, 31 sty 2017

Do góry
Anulko miśki wyglądają dobrze Zobaczymy co będzie jak je uwolnimy z niewoli

Hej Piotrek

Elu moje choiny sadzone w 2016 roku. Mają tworzyć zwarty żywopłot, na pewno nie puszczę ich na żywioł Wiem, że lubią wilgoć, wodę - mocno je w zeszłym roku podlewałam, wyglądały na zadowolone Zaryzykuję i je ciachnę na wiosnę, zanim rozpoczną wegetację. Pierwsze ciecie raczej dokładne - czyli każda gałązka indywidualnie zostanie potraktowana + czubki
Ja do cięcia zastosuję sekator i spryskam go środkiem polecanym przez Toszkę (nie pamiętam nazwy niestety, mogę sprawdzić Ci w domu ).
Jak ciachać raczej wiem, bardziej nurtuje mnie termin w którym powinny być przycięte. Czy to powinien być marzec? Ktoś wie? Cisy tniemy w połowie marca a kiedy tniemy choiny kanadyjskie?

Musze odświeżyć sobie wszystkie opryski, bo już nie ogarniam.
Wiem, że muszę spryskać cisy, wiśnie Amanogawy, Wiąza wg zaleceń Mazana. Czy Nigry też się pryska czymś? a Umbry i Ambrowce?
Mam też sporo ciachania/kulkowania na wiosnę
Musze poczyścić tuje.
Musze sobie odświeżyć wiedzę o OW
Och, nie mogę doczekać się początku marca
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:39, 31 sty 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Żeby zająć się czymś pożytecznym , przejrzałam zdjęcia tych rabat, które wymagają rekonstrukcji.
W pierwszej kolejności rabata na stronie południowo-wschodniej, w pewnym sensie skarpa, przylegająca do budynku od strony ogrodu zimowego. Panuje tam nieład i wcale nie jest on artystyczny, wszystko co się przypadkowo tam znalazło musi zniknąć (z małymi wyjątkami)

Tak oto ona wyglądała latem

Alu, ja proponuję szpaler trzmieliny fortune'a Emerald Gold (po łuku), można ciąć w kulki, podsadzić ją żurawkami, albo na płasko niebiesko-kwitnącym żagwinem. Za trzmieliną perowskią, na przemian z jeżówkami. Juki dać w róg.
Pszczelarnia 12:22, 31 sty 2017

Do góry
Lekka odwilż przyniosła zamiecie. A wczoraj strumień był taki:

Śnieg jak nadmorski piasek:

Słońce już delikatnie ogrzewa i nawet opala. można chwilkę posiedzieć przy domu

Anna i Ogród 12:06, 31 sty 2017

Do góry
Zimowy wianek w końcu powieszony.
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:42, 31 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Byłam dziś u Doroty w ogrodzie.
ta stara jabłonka jest przycinana co roku bardzo starannie - i pewnie wnet zlecą kolejne ścinki

Lubię takie cięcie ale nie mam tak prowadzonych drzew; sadownictwo, to wyższa szkoła jazdy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:42, 31 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Byłam dziś u Doroty w ogrodzie.
ta stara jabłonka jest przycinana co roku bardzo starannie - i pewnie wnet zlecą kolejne ścinki

Lubię takie cięcie ale nie mam tak prowadzonych drzew; sadownictwo, to wyższa szkoła jazdy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:17, 31 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)

Powiem, ach!
Podmiejski ogródek 10:57, 31 sty 2017

Do góry
No, luty idzie, trzeba skończyć obijanie się!

Wykokosiłam się chyba z projektami dwóch rabat.
Jak zrobiłam tą pod domem, to okazało się, że tą pod płotem muszę z powrotem przerobić. Ta pod domem będzie letnio- jesienna, a ta pod płotem - wiosenno-letnia. Nie dało się zrobić rabat całorocznych.

Priorytetem było wykorzystanie tych roślin, które już mam (zaznaczone gwiazdką). Mam dużo gatunków, za to mało egzemplarzy - zatem w planie jest intensywne dzielenie i rozmnażanie.

Jestem i tak niepocieszona, bo wielu pięknych zestawień i roślin nie udało mi się zmieścić.

No dobra. Rabata pod domem teraz wygląda tak:

a ma wyglądać tak:

wszystkie byliny są raczej długo kwitnące, tylko czasem mam problem z wyborem;
- trzcinnik karl forester czy proso rózgowate heavy metal?
- jeżówka (np.: hope) czy krwawnik (np.: purpurglut)?
- śmiałek darniowy czy rozplenica?
Liczę na Wasze podpowiedzi

Z kolei rabata pod płotem teraz wygląda tak:

a ma wyglądać tak:

Tutaj z kolei byliny są raczej krótkokwitnące, ale za to więcej krzewów, więc mam nadzieję że da radę.

Niestety, tą rabatę będę przerabiać dopiero w sierpniu, bo głupio posadziłam piwonie i cebulki czosnków i tulipanów i na wiosnę już nie chcę ich ruszać.

Teraz czeka na mnie jeszcze rabata pod lipami.
Rady, co za katorga...

Ps.: żeby nie było niejasności: na pierwszym rysunku kratka ma 50 cm, a na drugim - 100.
Ogród w remoncie 10:56, 31 sty 2017

Do góry
Patrząc na ten projekt nasunęło mi się jeszcze jakieś drzewo w tle bo jakoś tam pusto a przy iglakach może wtedy rh?Ciekawe co Bogdzia na to ? Muszę skonsultować .

...uDany ogród 10:54, 31 sty 2017

Do góry
Kasiu u mnie też stada ptaków na drzewach, świergolą aż miło.

Izuniu chyba dopiero założy wątek
Pewno nas poinformuje.

U nas śnieg się topi i zaczyna pokazywać ziemię

Ja umyłam 4 okna i planuję jeszcze dwa w kuchni. Trochę się dotleniłam i od razu mi lepiej.
Ptaki siedzą na drzewach i mi się przyglądają , wcale się nie boją

No może sikorka się wystraszyła, bo tak ją złapałam

Miłego dnia
Przedwiośnie ogrodu..:) 10:51, 31 sty 2017

Do góry
Zima
Moje małe królestwo 10:41, 31 sty 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
U mnie ferie nie zaczęły się ciekawie młody znowu kaszel taki jak ze "studni" głos zachrypnięty czeka nas wizyta u lekarza.Młody marudzi bo miał być basen, lodowisko i teatrzyk a będzie... siedzenie w domu.
śniegu u nas nie ma lekko mrozi maksymalnie do -5 nie maco ciekawego z bieżących widoczków pokazywać za to pokażę

cały czas planuję rabatę z ciurkadełkiem, od lewej mam zaplanowaną, samo otoczenie też kamienia też mam tylko problem czy zrobić żywopłocik bukszpanowy przed różami czy może jakiś niskie trawy, myślałam też o kocimiętce do wiosny niby jeszcze trochę czasu ale nie mogę się zdecydować

U mnie podobnie wczoraj młody miał 40 stopni, dzisiaj już nie dopuszczam do takiej temperatury. Jak leki przestają działać zaraz rośnie
Żywopłocik będzie także żył zimą z trawami bywa różnie.
Moje małe królestwo 10:34, 31 sty 2017

Do góry
U mnie ferie nie zaczęły się ciekawie młody znowu kaszel taki jak ze "studni" głos zachrypnięty czeka nas wizyta u lekarza.Młody marudzi bo miał być basen, lodowisko i teatrzyk a będzie... siedzenie w domu.
śniegu u nas nie ma lekko mrozi maksymalnie do -5 nie maco ciekawego z bieżących widoczków pokazywać za to pokażę

cały czas planuję rabatę z ciurkadełkiem, od lewej mam zaplanowaną, samo otoczenie też kamienia też mam tylko problem czy zrobić żywopłocik bukszpanowy przed różami czy może jakiś niskie trawy, myślałam też o kocimiętce do wiosny niby jeszcze trochę czasu ale nie mogę się zdecydować
Ogród w remoncie 10:30, 31 sty 2017

Do góry
Wracając do frontu to może nie kombinować i przeciągnąć tę rabatę aż pod samo okno?. Początkowo chciałam tam coś innego wsadzić ale teraz myślę żeby nie kokosić i zostawić tak . Co najwyżej dać pod to okno trochę wyższe te bukszpany.Co o tym myślicie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies