Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Moja "przyziemna" :) pasja 11:21, 06 kwi 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Fajne te serby. Szybko urosną i będzie piękna ściana.
A trawy podziwiam, że już tak wypuściły. Będziemy się nimi długo cieszyli w tym roku.
Strasznie podobają mi się te turzyce. U mnie na razie dopadłem tylko Ice dance. Były w super cenie wypasione to żal nie kupić

I trawnik masz skoszony...A ja nie mogę na swój patrzeć. Taki już wyrośnięty a kosiarka w naprawie...

Mam nadzieję, że sąsiedzi się nie obrażą za tę ścianę miałam z tym dylemat...

Turzyce faktycznie są piękne, tylko u mnie chyba mają za dużo słońca w tym miejscu i muszę pilnować, żeby nie przeschło im podłoże. Zauważyłam, że wypuściły rozłogowe odrosty. Ice Dance mam zamówione już od prawie miesiąca i po 15 kwietnia dostanę wreszcie paczkę (nie doczytałam w warunkach aukcji). Od początku waśnie tę odmianę bardzo chciałam mieć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:18, 06 kwi 2014

Do góry
Alka remont w domu to i pokój z dekoderem nieczynny Maja internetowo kiedy mi się przypomni

Milena widziałem tego rozchodnika posadzonego w ogrodzie właścicieli szkółki o, której wspominałem, w skrócie szału ni ma doopy nie urywa Trzeba by baaardzo dużo sadzonk posadzić aby uzyskać ciekawy efekt, a i tak nie widaomo czy będzie dobrz rósł. Ja ciągle szukam ciekawych odmian o ciemniejszych liściach, Matrona ma ciemniejsze liście, ale to jeszcze do końca mnie nie przekonuje, znalazłem kilka odmian tutaj, ale jeszcze się nie zagłebiałem dokłądnie w każdą z odmian, mozę spróbuje coś zamówić i przetestować, bo uwielbiam rozchodniki.

Paula jeszcze będę powiększał zasoby w tym roku, mam sporo roślin, które da się ukorzenić, a mogą się w przyszłości przydać

Paweł wyjazd po bukszpany był dobrą decyzją, nie mam najbliżej, ale też nie jest to bardzo daleko. Zdjęcia Ice Dance zaraz pokaże. Trawnik... hmm dla mnie to bardzo drażliwy temat bo nie mam nigdzie akceptowalnego trawnika ale obecnie najmniej się nim przejmuje, a nowego zakłądać nie będę bo szkoda mojej pracy jak jesienią mają mi kopać kanalizacje, a w przyszłym roku prawdopodobnie powstanie podjazd i będą tylko skrawki trawnika, ale wtedy już o niego zadbam

Iwono dziękuje bardzo trzeba się jakoś wspomagać bo człowiek by nie dał rady zrobić tylu rewolucji
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:57, 05 kwi 2014

Do góry
Te bukszpany powalają...Ale gdzie mi tam do Wrocławia...Szukam u siebie.
Ciekaw jestem tych Ice dance. Też dorwałem w super cenie. Zapraszam jutro do mnie. Szykuje się zdjęciowa niedziela. Dzisiaj ciężka orka. Zakładam nowy trawnik nad stawem...Później będzie sadzenie.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:53, 05 kwi 2014

Do góry
Fajne te serby. Szybko urosną i będzie piękna ściana.
A trawy podziwiam, że już tak wypuściły. Będziemy się nimi długo cieszyli w tym roku.
Strasznie podobają mi się te turzyce. U mnie na razie dopadłem tylko Ice dance. Były w super cenie wypasione to żal nie kupić

I trawnik masz skoszony...A ja nie mogę na swój patrzeć. Taki już wyrośnięty a kosiarka w naprawie...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:38, 05 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne masz te turzyce, cisy i trzmielinki na patyku również, turzyce zimozielone są moją najgorętszą potrzebą, a ja potrzebuję od ciebie paru wskazówek jak one rosną w glinie, czy ty im specjalnie przy gotowywalaś podłoże, czym nawozisz, czy robisz to regularnie i jaką odmianę polecasz?

Ciepełka i słoneczka Ci życzę na niedzielę

Aganiu carexy na tym zdjeciu to morrowi ice dance albo variegata. Dla mnie obie odmiany nie do rozróżnienia.... Rosną świetnie w glinie i nie szkodzi im ciągła woda ze zraszaczy trawnika. Zatem te carexy gorąco polecam. Jak nawoże? Tak mimo woli albo florowitem albo azofoską, absolutnie nie traktuję ich jakoś szczególnie. Są bezobsługowe. Tylko po mroźnej zimie wymgaja przycinania wymrazłych końcówek. Lepiej/ładniej wygladaja na rabacie w półcieniu, w tym miejscu mają wyrażny biały pasek. W słońcu mają bardziej żółtawy odcień, za to rosną jak szalone... Tu carex w rabacie osłanianej w samo południe przez brzozy.

a tu w słońcu. Te bedą rozsadzane i zainicjują nową rabatę

Mam też carex ornithopoda - tej zimy był zimozielony, poprzedniej trochę mocniej ucierpiały. Też są fajne. Niestety nie mam ich ładnych zdjęc... w trakcie przesadzania miskantów. Jutro zrobię im łądne zdjęcie, bo fajnie teraz wyglądają

Kwitnące skarpy 19:28, 05 kwi 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
A w czym rosną te bratki? To jakaś skrzynka? Pięknie wygląda ta ilość.

I co to za trawki? Jakieś turzyce?

P.S. Ja do Ciebie zaglądam regularnie, ale ogólnie to częściej jestem "po cichu".
Pozdrawiam i miłego weekendu.

Magdalenka bratki rosną skrzyni dostałem ją od mojego wujka miał ją spalić w piecu uratowałem ją i dałem nowe życie
Trawa to turzyca ice dance jest piękna kupiłem ją za jedyne 70 zł pięknie się komponuje z bukszpanem
Dziękuję za szczerość
Rozpoznawanie traw 15:21, 05 kwi 2014

Do góry
Greatwave no na 100 % nie jest to Ice Dance Tak to jest kupować w markecie

Wydaje mi się, że to może być turzyca żółta ( Carex Flava ), wydaje się dosyć podobna :

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:52, 04 kwi 2014

Do góry
Byłem dzisiaj na szabrowaniu bylinowym w ulubionej szkółce, oferta jeszcze okrojona, ale widziałem dosłownie tysiące czekających na wysadzenie do doniczek sadzonek żurawki w tysiącach, cudny widok.

Złowiłem wielkie kępy Carexa Ice Dance za dobrą cene Wypełnianie rabaty (inżynierskiej jak to została nazwana) się zaczęło. Jutro sadzenie i dalsze rewolucje.

Zabawa z flanki na drugą flanke bardzo mi się spodobała
Mój ogród w cieniu drzew 21:06, 04 kwi 2014

Do góry
Jak super! Nieregularnie, idealnie rozmieszczone buksiki ja bym dała jeszcze tylko hortensje, turzyce i hosty, czyli dokładnie tak jak chcesz zrobić, z tego co przeczytałam znalazłam takie zestawienie turzyc Ice dance z hostami: http://sklep.trawy.eu/carex-morrowii-ice-dance-turzyca.html" target="_blank" rel="nofollow"> link - pierwsze zdjęcie w czwartym rzędzie jakoś tak mi spasowało to połączenie, więc podrzucam pozdrowienia
Atelier Ogrodowe... 16:52, 04 kwi 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
A chcesz mi możne polecić jakieś fajne małe trawki

jeśli chodzi Ci o niskie, przede wszystkim carexy: "evergold" "comans" "ice dance" kostrzewa sina/ popielata. Tyle mam u siebie i jestem z nich zadowolony
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:58, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Z rura sie wyjaśniło - nie u ciebie przeciek.. super.. bo szkoda byłoby ogrodu.

A trawki Ice Dance w cieniu dużo ładniej rosną niż na słoneczku..

No własnie dostałam od Krys i powedruja jako wykończenie rabaty, tak samym brzegiem ale pod lasem, w cieniu.
Pozdrawiam Aneczko
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:45, 03 kwi 2014

Do góry
Z rura sie wyjaśniło - nie u ciebie przeciek.. super.. bo szkoda byłoby ogrodu.

A trawki Ice Dance w cieniu dużo ładniej rosną niż na słoneczku..
Atelier Ogrodowe... 09:21, 03 kwi 2014

Do góry
carex morrowii 'ice dance', bardzo ją polecam, szybko rośnie i nie wymarza
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 01:06, 03 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
polecam Ci georgie, , wydaje mi się że 25szt w rzędzie to niezbyt dobry pomysł, ale też dawanie dwóch odmian też może nie być ciekawe, może lepiej dać kilka żurawek i jakieś niskie trawki

Dzięki, pomysle, może ice dance, jest nie taka wysoka, radzi sobie w cieniu, to dobr pomysł z tymi trawkami.
Ogródek Anity 00:31, 03 kwi 2014

Do góry
Co do traw to ja wiem że na pewno hakonechloa (w różnych odmianach) jest taką trawą która rośnie w cieniu, w ubiegłym roku kupiłam 3 szt (odmiany macra aureola) na trawki.pl ale to były maleństwa i lekko tylko sie powiekszyły w ciągu pierwszego sezonu - marzą mi sie takie piękne kępy jak na fotkach w necie hakaone jest pokazywane. Ania art ma ładne w kulkach bukszpanowych i Irenka z Miłkowa ma dorodne egzemplarze, ładnie u niej sie powiększyły. Muszę jej podpytsc co im daje "jeśc" ze tak fajnie wygladają. Zobaczymy jak moje odbija po zimie bo póki co jeszcze śpią.....
W cieniu dają rdę także carexy ice dance, takie z białym paskiem na źdźbłach i cyba mniej humorzaste niż hakonechloa....
Wrzosowisko wyszło fajnie, jednak siła tkwi w powtazralności i większej ilości tego samego typu roslin. A jak sie rozrosna i zakwitna - bedzie cudnie.

Sałate rzymska tez uwielbiam - poluje na nią w marketach choc tania nie jest, kupuje takie nie wyrośnięte główki bo ona i tak jest dośc twarda, ale te wielgasne egzemplarze sa najtwardsze. Ja ja robie na ciepło, podgrzewam odrobine dobrej oliwy i rzucam liście, obsmażam z obu stron dodając duuuzo czosnku troche soli i pieprzu a potem już na talerzu posypuje jakims serem plesniowym, albo scieram parmezan albo w ostateczności krusze wedzony taróg, do tego bagietka albo grzanki albo swieży ciemny chlebek i wyżerka gotowa......

Ogródek Anity 21:01, 02 kwi 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale świetnie ci wyszło z tym podziałem, jek bys trawke dawała wg sugestii Kondzia to jakiegoś carrexa najlepiej, nie za wysokiego np carex ice dance albo przeciwnie jakiegos "włosiastego" takiego jak ja ostatnio kupiłam w Traczu carex amazon mist

Wrzosy pokaż koniecznie !
A i pokaż magnolie jak zakwitnie - troche sie czuje wspólrodzicem dla niej to chce zobaczyc jak kwitnie. Teraz żałuje że tez sobie takiej nie wziełam, dobra cena była jak na taki rozrosniety egzemplarz.

Magnolia na razie ma się dobrze! Sprawdzałem dzisiaj, już trochę różowego koloru widać w pączkach. Trzeba było kupić! Ja żałuje że traw nie kupiłam wtedy, ale nic to, pojadę do tej szkółki niedaleko ciebie, z trawkami. A jakie trawki do cienia? Bo tam gdzie rozsadziłam żurawki na obwódkę to cień raczej....
Ogródek Anity 16:58, 02 kwi 2014

Do góry
Ale świetnie ci wyszło z tym podziałem, jek bys trawke dawała wg sugestii Kondzia to jakiegoś carrexa najlepiej, nie za wysokiego np carex ice dance albo przeciwnie jakiegos "włosiastego" takiego jak ja ostatnio kupiłam w Traczu carex amazon mist

Wrzosy pokaż koniecznie !
A i pokaż magnolie jak zakwitnie - troche sie czuje wspólrodzicem dla niej to chce zobaczyc jak kwitnie. Teraz żałuje że tez sobie takiej nie wziełam, dobra cena była jak na taki rozrosniety egzemplarz.

Marzenie o... 13:41, 02 kwi 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)
i oczyściłam Carex Ice Dance:

Kasiula szalejesz
Piękny, zadbany ogród tworzysz Cudnie.
Co to za kule na pniu na tym zdjęciu "w głębi" ??? Cisy???
Rozpoznawanie traw 10:03, 02 kwi 2014

Do góry
Kochani, kupiłam właśnie w markecie 3 sztuki Carex Ice Dance ( przynajmniej taka była w doniczkach etykieta ). Teraz mam wątpliwości, czy to faktycznie Ice Dance, bo nie ma żadnych pasków A może takie małe egzamplarze jeszcze nie mają ? Czy to jednak inna trawka ?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:52, 01 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Lepiej powiedz, co tam masz zamiar sadzić. Skręca mnie...

Masz jakiś pomysł na stipy między moimi kulkami bukszpanowymi? Zupełnie nie mam żadnego pojęcia o stipach...

P.S. A może inny pomysł masz? Za nimi hortusie i miskanty mam.

A może turzyce 'Ice dance' plus runianka japońska?i oczywiście stipy oraz rozchodniki brilliant albo matrona, a jesienią posadź czosnki ozdobne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies