Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

tusiawka 22:28, 15 kwi 2014

Ja w tym roku zrobiłam rozsadę z wielu warzyw w tym z rzodkiewki i na razie sobie świetnie radzi, marchewki też, pietruszka gorzej, ale też daje radę. No ale w sprzedaży to faktycznie ich nie znajdziesz.
Zielona 23:10, 15 kwi 2014

Podpis zostawiam. Wnętrzarskie komentarze u mnie
Madzenka 06:45, 16 kwi 2014

monteverde napisał(a)
Dla spokoju sumienia okryj te ogrodowe, to tylko minuta pracy

Dzisiaj w nocy ma być -3 zatem okryję hortensje ogrodowe bo zapowiada się obfite kwitnienie i szkoda by było stracić je w ciągu jednej nocy.
Madzenka 06:49, 16 kwi 2014

aga_szsz napisał(a)

A i ja dziękuję, bo też mam podobny dylemat..
Madżen, powiedz mi jeszcze, która jest najmniej pstrokata, szukam soczystej zieleni i najlepiej bez pasków , a na zdjęciach w wyszukiwarce, różnie wyglądają

To zależy od stanowiska. Najmniej prostokate są te całkowicie zimozielone morrowi variegata lub ice dance (ja ich nie jestem w stanie rozróżnic). W miejscach lekko ocienionych są zielone z minimalnym bialym paskiem. W miejscach słonecznych końcówki przybierają barwę zółto-zielona ale pasek najmniej widoczny.

Najbardziej pstrokate są ornitpohoda- evergold, u mnie niemal biały z cienkim zilonym paskiem, ptsie lapki odwrotnie - zielona z szerokim białym paskiem.

Szaro niebieskie są frosted curls i amazon mist, te jednak po zimie trzeba przyciąć, bo nadziemna część wymaraza zimą aby odrosnąć latem
Madzenka 06:50, 16 kwi 2014

tusiawka napisał(a)
Ja w tym roku zrobiłam rozsadę z wielu warzyw w tym z rzodkiewki i na razie sobie świetnie radzi, marchewki też, pietruszka gorzej, ale też daje radę. No ale w sprzedaży to faktycznie ich nie znajdziesz.

Skoro rzodkiewkę się wysiewa to dlaczego nie sprzedają rozsad? Czy aż takie blondynkowate pytanie?
Madzenka 06:50, 16 kwi 2014

Pola i zielona życzę pięknego słonecznego dnia i ciepłej nocy...
Kondzio 07:37, 16 kwi 2014

Marzenko jak tam pogoda nas leje wczoraj mimo złej pogody robiłem w ogrodzie bo mam duzo przesadenia i sadzenia
AgnieszkaW 07:56, 16 kwi 2014

Marzenko, chyba chodzi o to, że rzodkiewka ekstremalnie szybko rośnie i nie opłaca się zabawa w sadzonkowanie, bo zanim urośnie sadzonkowana, to będziesz miała tę z siewu (jedynie można rozrzedzić siewki)
aga_szsz 07:58, 16 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

To zależy od stanowiska. Najmniej prostokate są te całkowicie zimozielone morrowi variegata lub ice dance (ja ich nie jestem w stanie rozróżnic). W miejscach lekko ocienionych są zielone z minimalnym bialym paskiem. W miejscach słonecznych końcówki przybierają barwę zółto-zielona ale pasek najmniej widoczny.

Najbardziej pstrokate są ornitpohoda- evergold, u mnie niemal biały z cienkim zilonym paskiem, ptsie lapki odwrotnie - zielona z szerokim białym paskiem.

Szaro niebieskie są frosted curls i amazon mist, te jednak po zimie trzeba przyciąć, bo nadziemna część wymaraza zimą aby odrosnąć latem

Dzięki piękne za wykład
zbigniew_gazda 07:58, 16 kwi 2014

Eee sama pisanina-idę dalej.