Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:29, 12 paź 2016

Do góry

teraz jest już tak

"Niezdecydowana ogrodniczka" 20:29, 12 paź 2016

Do góry
Przez ostatni rok jakoś mało pokazywałam mojego "ogrodu", który zmienił się bardzo i powoli uczę się na nowo go lubić, ubierać w kolory, znowu zagęszczać

kilka fotek z całego roku zamieszczam
na początek w klimacie jesieni

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:18, 12 paź 2016

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:13, 12 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Czytam jeszcze że u Joli sie inspirujesz.wg mnie kostka bukszpanowa o boku 25 cm nie ma sensu.to jakis liliput jest.wyrosnie wysoki i straci proporcje.koniecznie większe rozmiary.
Zrb może rysunek,rzut z nasadzeniami aktualnymi by było widac czy coś się tam wmiesci

No toś mnie sprowadziła na ziemie
Naszkicowałam takie trzy wersje rabaty grabowej:

Brązowe kółka to graby posadzone co 3 metry, szerokość rabaty 130cm, róże zajmują szerokośc 120cm (po2szt), przed różami jasne carexy.
Wizytówka-Ogród Freya II- 2016r. 20:12, 12 paź 2016

Do góry
2016 r. - jesień.

Prawie - jak ogród 20:11, 12 paź 2016

Do góry

Dzięki wielkie, kwiaty są faktycznie oszałamiające, a u Ciebie oczywiście zza hortek wyziera stipa U mnie rosną koło zebrinusów
szemusia napisał(a)

Witaj, Haniu
Kupiłam Magical moonlight, bo zachwyciły mni jej ogromne kwiatostany. U mnie rosną drugi rok. Nie połamały mi się od deszczu, ale przyznam, ze po każdym deszczu leżą. Ja mam pod nimi posadzone rozchodniki i trochę się na nich opierają. Latem też je trochę powiązałam. Wszędzie czytam, ze z wiekiem powinny być silniejsze, więc jest nadzieja
U mnie właściwie z trzech ostała się jedna, bo wiosną jedną z pąków oskubały mi ptaki, a drugą dopadła jakaś choroba grzybowa i padła. Dokupiłam kolejne, ale jeszcze małe.
Ogólnie, to jestem z nich bardzo zadowolona - jak zakwitną naprawdę robią wrażenia.
Wklejam fotkę z zeszłego roku, jak były jeszcze wszystkie:

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 20:02, 12 paź 2016

Do góry
Pojechałam po ziemię, ale przy okazji dokupiłam jeszcze cebulek:
- 20 szt. szachownicy cesarskiej (Frittilaria meleagris) - pod mini berberysy czerwolistne
- przebiśniegi 10 szt. i szafirki 15 szt. - do donicy
- na rabatę pod brzozami z bzem :
- tulipan Shirley - 6 szt.
- tulipan Flaming flag - 6 szt.
- tulipan elegant lady - 6 szt.
- tulipan Negrita - 6 szt.
- tulipan blue diamond - 6 szt.
- tulipan Blue Heron - 6 szt.
- tulipan Queen of night - 7 szt.

Na uzupełnienie do tujkowych kulek:
- 2 szt. czosnku Gladiator
Z Pszenicznej ... 19:55, 12 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Reszta roślin się trzyma, choć na bylinówce widać że to koniec sezonu
W tamtym roku mnie irytowały pokładające się byliny, trawy...
w tym roku odnajduję w tym piękno i naturalność... Zachwyca mnie mgła która przeciska się przez brzozy do mojego ogrodu, mogłabym tak z kawą siedzieć i patrzeć...

pięknie napisałaś i prawdziwie pięknie u Ciebie w ogrodzie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:54, 12 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

Renia a teraz moje zdanie po obejrzeniu tego jednego mizernego zdjęcia grabowej. Mogłaś więcej wrzucić łatwiej by było wszystkim. No i sąsiedztwo też by się przydało.
Ja się oczywiście nie znam, ale
Graby są teraz rozczochrane. Nie wiem jaka to odmiana, ale jeśli one będą takie luźne korony miały, to dołem trzeba uporządkować, czyli może być fragmentami żywopłocik. Te wstawki w cytowanym tekście mogłyby być ciekawym pomysłem.
Ze zdjęcia wygląda mi, że te posadzone rządkiem bergenie też wprowadzają dołem porządek.
No i wydaje mi się, że to co będzie w nogach grabów powinno być rytmiczne i podkreślać właśnie te graby.

Gdybyś chciała rozrzucić luźno kostki, to moim zdaniem korony grabów powinny być równo cięte takie same, powtarzalne. Wtedy tak. Istnieje ryzyko, że luźno rozrzucone kostki mogłyby konkurować z grabami. Ale myślę że umiejętnie rozrzucone ładnie by z nimi współgrały.
Jednak zrobiłabym wtedy kostki równej wysokości, bo gdyby jeszcze one były na różnych wysokościach plus jakieś wypełniacze między nimi, to zrobiłby się bałagan.

Tyle z moich wypocin.
Sama chciałaś

Małgosiu
Znasz się znasz
Graby fastigiata - będą podcięte od dołu i formowane.
Wrzucam jeszcze dwa zdjecia żeby zobrazować jak wyglada rabata z innej perspektywy

Czyli jesli graby zostaną "ujarzmione" to Twoim zdaniem rozrzucone kostki mogą być? tylko jednej wysokości ... hmm
Ogród z uśmiechem 19:46, 12 paź 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Może ostatnie zdjęcia róż jeśli pogoda sie nie poprawi

]

Piękna jesień u Ciebie w ogrodzie, co to za róża Jolu?
Wilcza Góra 19:36, 12 paź 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
moje oregano już gotowe do kolejnego cięcia
dziś "ścinam panów na krótko" , bo pieczemy ogromną pizzę
wszystkie nadwyżki suszę, bo zimą będą jak znalazł
muszę przyznać, że zioła w tym roku rosną wspaniale!

Bożeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
IDEALNIE
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:24, 12 paź 2016

Do góry
ukradzione od Asi
Kwitnienie i wysokości czosnków

Typografia ogrodu 19:23, 12 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Genialne porównanie czasu kwitnienie,wysokości i wielkości czosnkow

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1475139032502705&substory_index=0&id=704566496226633

wow kradnę do siebie
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:01, 12 paź 2016

Do góry
Mój Hibiskus wygląda tak
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:42, 12 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dla odmiany coś stonowanego

Ostatnie kwiatki nie do końca rozwinięte.

Eden rose

hibiskus syryjski

ach ta Edenka ,mam nadzieje ze lat=em moja będzie cieszyć oczka równie jak Twoja
no ciekawa jestem koloru Hibiskusa
gdzieś na forum widziałam czerwonego no tak piekny że aż
Lawendowy zawrót głowy 18:41, 12 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Aniu strasznie u mnie ciasno nie potrafiłam fot po całosci zrobic hahahh no to foty pogladowe moze cos pomoge ))

Uwielbiam te Twoje foty poglądowe
Joluś, masz jak z katalogu - pięknie, cudnie, czyściutko...
Tak sie napatrzę u Ciebie i z chęcią bym przeorała mój ugór...
Kurcze, ze też u siebie przy płocie nie zmieszczę żadnych drzew Swietnie wyglądają i graby i platany
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:29, 12 paź 2016

Do góry
cd.

Ukojenie 18:28, 12 paź 2016

Do góry
Deszcz. Zimno. Ale zaparlam sie i poniewaz jeszcze za jasnosci dotarlan do domu to poszlam zrobic zdjecia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:27, 12 paź 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
cd spaceru

Podoba mi się to zestawienie kolorów, kompletnie nierzeczywiste- fiolety i czerwienie.

I wersja delikatniejsza

Widoczek z tarasu

Jednoroczne dalie chyba już odmówiły współpracy

Piękne kolory, bordo - róż świetnie wyglądają, ale ja wszędzie wypatrzę imperatę, chyba na poważnie muszę ją zaprosić do siebie Co można by było posadzić jej w nóżki?
Prawie - jak ogród 18:22, 12 paź 2016

Do góry
HanaK napisał(a)
Hej, trafiłam do Ciebie poszukując informacji o hortensjach Magical Moon. Mam 4, kupione w tym roku wiosną, teraz rosną przy tarasie na skarpie, wcześniej w pojemnikach. Chciałabym Cię zapytać czy pędy u Ciebie się nie łamią ? U mnie pięknie zakwitły, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia połamały się, po jednej z lipcowych ulew.

P.S. Łany stipy wymiatają

Witaj, Haniu
Kupiłam Magical moonlight, bo zachwyciły mni jej ogromne kwiatostany. U mnie rosną drugi rok. Nie połamały mi się od deszczu, ale przyznam, ze po każdym deszczu leżą. Ja mam pod nimi posadzone rozchodniki i trochę się na nich opierają. Latem też je trochę powiązałam. Wszędzie czytam, ze z wiekiem powinny być silniejsze, więc jest nadzieja
U mnie właściwie z trzech ostała się jedna, bo wiosną jedną z pąków oskubały mi ptaki, a drugą dopadła jakaś choroba grzybowa i padła. Dokupiłam kolejne, ale jeszcze małe.
Ogólnie, to jestem z nich bardzo zadowolona - jak zakwitną naprawdę robią wrażenia.
Wklejam fotkę z zeszłego roku, jak były jeszcze wszystkie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies