Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 08:32, 06 sty 2017

To bordowe to może być śliwa wiśniowa, albo wiśnia Kanzan, albo Amanogawa.

Lewey zielony punkt miłorząb Pendula (parasol), a prawa zielona kulka - co innego zielonego.

Instagram Ogrodowiska
asiak 12:45, 06 sty 2017

Poproszę o radę tutaj, w końcu temu służy ten wątek Danusia często tu doradza, może i mi pomoże, za co będę wdzięczna ogromnie

Rabata raczej cienista, po lewej stronie wschód. Rano trochę słonka, później cień przez domek, następnie przez tuję po prawej stronie.
Długość rabaty około 6-7 m razem z tujami. Szerokość około 2-3m.
Rabata widoczna od głównej alejki. Lubię wszystkie ogrodowiskowe rośliny, które dopiero tutaj poznałam, więc dobór roślin jest dowolny.
Po lewej stronie domku pod oknem będą rododendrony w kolorach różu, fioletu...
W lewą stronę od tui rabata może być przedłużona. W tym sezonie na działce nie będzie koloru żółtego i pomarańczowego. Raczej kolory różu, fioletu, bieli...gdzieniegdzie akcenty czerwone, ponieważ mam czerwone róże
Bardzo bym chciała rabatę, która ma ręce i nogi, a mi jakoś średnio to wychodzi.
Znowu nakupuję na wiosnę niepotrzebnych roślin i tyle z tego będzie
Danusiu, pomożesz?

Ananasek 16:41, 06 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Mogą być zarówno jednakowe drzewa jak i każde inne, ale jakie to ja nie wiem. Jakie lubisz

Może graby kolumnowe albo miłorzęby.

Danusi po raz kolejny Ci dziękuję! Nie wiem jak można się Tobie odwdzięczyć za tyle porad!
Gardenarium 11:01, 07 sty 2017

Asiu, a mnie się ten pomarańcz bardzo podoba. Ogródek ma styl. bardzo fajny, wesoły. Ogródek w stylu rustykalnym. Mnie brakuje tutaj wysokich bylin, granatowych ostróżek, może trochę miskantów wysokich. Brakuje wysokości

Pooglądaj zdjęcia z galerii tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/449-ogrod-rustykalny-wiejski

Normalnie żywcem możesz skopiować rośliny
Ostróżki, naparstnice, cieniutkie ostnice, trytomy, werbeny, dalie, lilie.

Instagram Ogrodowiska
asiak 11:26, 07 sty 2017

Danusiu, kiedy ja nie do końca chciałabym wiejski ogródek Wiem, że nie będzie też nowoczesny. Ta rabata tak naprawdę była robiona na szybko, żeby coś rosło.
Danusiu, a co myślisz o hortensji piennej po środku i rododendronach. I między nimi np miskanty?
Gardenarium 19:18, 07 sty 2017

Różaneczniki mi tu zupełnie nie pasują.

Instagram Ogrodowiska
asiak 20:57, 07 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Różaneczniki mi tu zupełnie nie pasują.

Danusiu, bardzo dziękuję Muszę się z tym przespać w takim razie Pozdrawiam

Danusiu, przespałam się z tym Najzabawniejsze jest to, że generalnie nie podobały mi się do tej pory np. ostróżki, naparstnice... dzisiaj pooglądałam sobie trochę rabat z tymi kwiatami i dochodzę do wniosku, że są piękne. Jak to gusty się zmieniają... Pod wpływem Ogrodowiska polubiłam na nowo bardzo dużo roślin i teraz zachwycam się nimi
Myślałam o tej rabacie z różanecznikami, bo mam kilka egzemplarzy plus azalie wielkokwiatowe, a że jest tu sporo cienia, to myślałam, że to dobre miejsce dla nich Ale będę kombinować inne miejsce dla nich i poczytam, które z tych kwiatów, które zaproponowałaś nadają się do mało nasłonecznionego miejsca.
Danusiu, a myślisz, że hortensja na pniu może być na środku? czy też nie bardzo?
Gardenarium 08:56, 09 sty 2017

Hortensje na pniu pasują, tylko różaneczniki to tak na patelni nie bardzo,.

Pooglądaj sobie art. o rabacie angielskiej, będzie pięknie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/401-jak-zalozyc-angielska-rabate

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:07, 09 sty 2017

Jeszcze tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie

Instagram Ogrodowiska
asiak 10:28, 09 sty 2017

Danusiu, jestem niezmiernie wdzięczna, że masz czas i ochotę poświęcać dla mnie swój cenny czas Bardzo Ci dziękuję
Danusiu, oczywiście obejrzę sobie linki zaproponowane przez Ciebie.
Tylko dodam, że na tej rabacie jest więcej cienia niż słoneczka. Ale pewnie coś wybiorę.
Jeszcze raz bardzo dziękuję, miłego dnia