Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Elinkowy ogród 12:45, 12 paź 2016

Do góry
Plan ogrodu, gdzie zolty pasek to szambowa/ dereniowa
Gdzie czerwone to ta druga " kolorowa" jest z boku w tyle
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 12:26, 12 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Hej Zielona
Ja jestem całkiem zielona jeśli chodzi o ogród i na razie podpatruję innych (do Ciebie trafiłam od Madżenki). Jak zajrzałam to przez dłuższą chwilę zbierałam szczękę z podłogi, piękny masz ogród...
Zachwyciły mnie szczególnie te czerwone gałązki i listki, cóż to za cudo?
Pszczelarnia 12:23, 12 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Po przymrozku to u mnie wszystkie drzewa na raz je gubią
Po kasztanowcu na środku podwórka jest tyle, że można się "kąpać"

A magnolie piękne - marzy mi się Lennei Alba choć Kobus jest równie piękna też mam ją w pamięci

W m. 'Lennei Alba' zdziwiło mnie (rośnie u nas pod oknem sypialni gościnnej jako zastępstwo dla świerka; eM. kupił w zabiedzonym stanie w tym roku w tzw. "sieciówce", powinna się zreanimować), że - jak doczytałam - wcale nie rośnie taka wielka.

A magnolia japońska - kobus to wielkie drzewo.
Elinkowy ogród 11:57, 12 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)

Akurat w miejscu gdzie zolty deren to tego miejsca az nadto nie ma poza tym musi byc w lini z jalowcami w szpalerze ktore rosna dalej bo jak to bedzie wygladalo jak nagle zywoplot odsune robiac miejsce dla dereńia,

Tam akurat rabata ma wciecie i sie zweża przy brzozie

poza tym wydaje mi sie na odwrot zeby zachamowac jego przelazenie trzeba go " przycisnac " tujami a nie zrobic mu miejsce na swobodny rozrost. Czy zle mysle?

Wydaje mi się, że "przyciskanie" nic tu nie da. Obie rośliny będą się na siebie pchały, chorowały i łysiały.

Ja bym tu widziała dwie możliwości:

1. całkowicie zastąpić obecne niskie rośliny i brzozę dużymi, średnimi i wysokimi krzewami, przykłady tu, tu i tu lub

2. pod samym dereniem coś niskiego, ciemnozielonego (niska odmiana cisa?) a na front dosadzić brzóz i zrobić taką rabatę jak ma np.: Lindsay.
Elinkowy ogród 11:56, 12 paź 2016

Do góry
To byla inspiracja

Do góry
To byla inspiracja

Do góry
To byla inspiracja
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:46, 12 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Cisy:

Moja mama jako miara

Choineczki ( słabo widać, bo z lekka zarośnięte, ale ładne, foremne):

i na koniec miłorzęby za 15 zl:

Znalazłam.
Ogród Bogusława 11:41, 12 paź 2016

Do góry
Typografia ogrodu 11:40, 12 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
[img size=640x359
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/126/1269943/original.jpg[/img]

Dawno nie zaglądałam na O., a tu po przerwie takie widoki - jak dla mnie rewelacja. Napisz mi proszę jakie wymiary masz tych obrazów i ile mchu na nie zuzylaś ? Mam ochotę też coś takiego zrobić sobie do salonu
Ogród Bogusława 11:38, 12 paź 2016

Do góry
Ogród Bogusława 11:35, 12 paź 2016

Do góry
Październik

Zachwyt i obawa 11:34, 12 paź 2016

Do góry
Kochani pomóżcie mi zaplanować co posadzić zamiast tego drzewa.Kostki raczej się narazie niedoczekam nowej. Myślę o świerku ale co do niego?Albo buk? Co jeszcze teraz planuję: wyciąć drzewa- jabłoń.Wyciąć metalowe rzeczy słupki i trzepak, pozbyć się śmieci i skrzynek.Z tyłu domu mam plan wyłożyć klinkierem niskie elementy domu i schody trzeba poprawić.Co można zrobić jeszcze jesienią, by od wiosny ruszyć ...?
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:28, 12 paź 2016

Do góry
Dziękuję BasiuLT. Wolę robić porządek jesienią, bo wiosną i tak dużo prac jest. A to zawsze o te kilka dni predzej potem. Myk, myk grabkami i już! Wczoraj ścięłam wszystkie szyszki jeżówek. Niech sie nie rozsiewają u mnie. Wyniosłam za płot i wysypałam na skarpie. Może potrzebujący tam je znajdą?

Raz na 3 lata mogę sobie je zostawić na zimę, żeby co nieco odmłodzić.
Lawendowy zawrót głowy 11:27, 12 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
migawki z tego co u mnie )))

Jak już będziesz mierzyć to mogłabyś sprawdzić jeszcze jaką masz odległośc od hortek do placyku? plisssssss)))
Elinkowy ogród 11:11, 12 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, podejrzewam że problem jest bardziej w bardzo ekspansywnym dereniu. Elinka pisała tutaj, że wychodzi jej na metr od siatki.
trzeba byłoby posadzić te tuje bardzo daleko od ogrodzenia, żeby można było go przycinać. Inna sprawa, że akurat Elinka to ma miejsce na odsunięcie się

Akurat w miejscu gdzie zolty deren to tego miejsca az nadto nie ma poza tym musi byc w lini z jalowcami w szpalerze ktore rosna dalej bo jak to bedzie wygladalo jak nagle zywoplot odsune robiac miejsce dla dereńia,

Tam akurat rabata ma wciecie i sie zweża przy brzozie

poza tym wydaje mi sie na odwrot zeby zachamowac jego przelazenie trzeba go " przycisnac " tujami a nie zrobic mu miejsce na swobodny rozrost. Czy zle mysle?
W oflisowym ogrodzie 11:05, 12 paź 2016

Do góry
Jamroczek napisał(a)

Witaj muszę to napisać - cudne masz pieseły Przejrzałam wątek i widzę, że dużo działasz w ogrodzie sama. Jakbym siebie widziała...
Asia

Witaj Asiu jakbym Ci pokazała wczorajszy ich remont to nie wiem czy zasłużyłby na "cudne"
Jak lubisz zwierzęta to mamy jeszcze taką pannę Wiecznie styrana

Pszczelarnia 10:53, 12 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak, magnolia kobus zachowuje urodę swoich liści u mnie do końca. W pewnym momencie robią się żółte a po przymrozku na raz wszystkie opadają.

Magnolia stellata (mam 2) również ma ładne liście i się przebarwia.
O innych jeszcze nic nie powiem, bo mam je od 2 sezonów.

A to moje stellaty:

Nr 1.

Nr 2.

Po przymrozku to u mnie wszystkie drzewa na raz je gubią
Po kasztanowcu na środku podwórka jest tyle, że można się "kąpać"

A magnolie piękne - marzy mi się Lennei Alba choć Kobus jest równie piękna też mam ją w pamięci
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 10:51, 12 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

same dobre rzeczy o Ebb Tide wypisujesz ....a ciekawi mnie jak się ten kolor kwiatów ma do minervy? albo do rhapsody in blue?

Minerva tylko szarpała mi nerwy Przypalało ją,kwiaty tak szybko więdły,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia porządnego.
A rosną na tej samej rabacie i sadzone w tym samym czasie,zobaczymy w przyszłym sezonie,jak głębiej zapuści korzenie.
Co do Rapsody,to też mam zaledwie jeden kwiatek uwieczniony,ale oceń sama różnicę
Rhapsody in Blue

Ebb Tide

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies