Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:02, 21 wrz 2017

Do góry
Ola nie wymieniaj trzcinników, to są najładniejsze że wszystkich. jak urosną to Cię powalą i nas przy okazji widzialaś je u Iwony lub Magnolii? no cudne
Kiedyś będzie tu ogród 21:58, 21 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Strzępek- ależ proszę...

piękny! czyli jak miałaś za mokro to stał w miejscu? u mnie bylby na totalnej patelnie bez nawodnienia, z węża podlewanie tylko. jest szansa na takiego sprintera jak twój?
Biało różowy ogród za płotem. 21:53, 21 wrz 2017

Do góry
a te buki Ci się nie gryza ze różne? czy to juz lekka przesada tak idealnie dopasowywać?
Ogród w remoncie 21:50, 21 wrz 2017

Do góry
może na tym cycku ze świerkami pare kulek danica zeby nawiązac i rozplenice i to wszystko, minimal.
a pod zywopłotami trawy, hortki, trawy np. na jakims kawałku przed hortkami rozplenice żeby znowu nawiązać z rozchodnikami a tam gdzie bardziej cieniście hosty z ice dance?
Ogród w remoncie 21:48, 21 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zrobiłam plan tej rabaty. Minimalnie może być różnica z realem ale to z grubsza tak wygląda

Zielone pasy to żywopłoty. Między brzozami a grupą świerków cisowy,reszta ze szmaragdów.
Czarny kwadrat zamalowany to domek dziecięcy z huśtawką. Duży czarny owal przy brzozach to ten wielki głaz.

czyli tak 4-5m głębokie rabaty, dużo nie dużo. na hortensje 1,5m czyli zostaje 2,5-3,5 wysokie trawy (kaliny pewnie z 2m ale to niech Asia się wypowie)pewnie z metr to zostaje nam 1,5-2,5 dla rozplenic z metr kolejny i niewiem dalej co tam jeszcze planujesz. ale glebokośc idealna żeby zrobić efekt wow ilosciami Asia, będzie bosko!
Nowocześnie z różAnką :D 21:39, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

klony Ginnala, ma być wielopniowo w trawach.
zimozielony będzie tylko żywopłot i kostki z cisa

ma być minimalistycznie Kasia
co myślisz?

mysle ze szkoda ze nie przewidzialas miejsca na sosny i sosenki
Biało różowy ogród za płotem. 21:39, 21 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Aniu, ale masz wymagania

Spis roślin na rabacie:
1x buk Swat Marget
2x buk Daywck
5x hortensja Vanilla Fraise
3x róża Artemis
6x turzyca morovii Variegata
4x kocimiętka Walker's Low
4x jeżówka Buterfly Kiesses
3x jeżówka Milkshake
4x hakone Bezni Kaze
6x rozchodnik Matrona
3x Miskant Variegatus
4mb żywopłociky bukszpanowego
3mb żywopłociku cisowego
10x trzmielina Emerald Gaiety

Czosnki krzystzofa, tulipany, krokusy
Rozmieszczenie to już trudniej opisać, a wymiary to ok 3,2x11 metrów

czyli tu 2 buki a na przeciwko 3 graby a na wprost?
czym się kierowałes wybierając drzewa?
Nowocześnie z różAnką :D 21:35, 21 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a jakie klony ?
moim zdaniem klony sa za mlo przejrzyste na srodek, tym bardziej ze tyły sa dosc lekkie

a czy ty w ogole masz jakies zimozielone drzewa poza zywoplotem ??

klony Ginnala, ma być wielopniowo w trawach.
zimozielony będzie tylko żywopłot i kostki z cisa

ma być minimalistycznie Kasia
co myślisz?
Nowocześnie z różAnką :D 21:32, 21 wrz 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Zagwostek masz sporo. Najgorzej jak jest koncepcja a potem nagle coś się psuje i zmienić jest ciężko bo jednak rośliny jakieś już są
Porażka.
Nadrabiam zaległości

Rozchodnikowa super się prezentuje. Horki też ładnie się rozrosły. Jak dla mnie to jednak hortki górują nad różami bo nie chorują.
Szkoda że nim zakwitną to trochę czasu minie.

i tak jestem zadowolona że ogólna koncepcja tyłów się nie zmienia. bedą linie proste, nasadzenie w kwadratach/prostokątach i drzewa w kostkach cisowych, szpalery hortensji.
drzewa musze dobrze wybrać bo to punkty stałe to co miedzy nimi moze ewoluować reszta nie

wiesz mi wystarczy to ze już od kwietnia krzaki hortensji sa zielone lubię zieleń
Nowocześnie z różAnką :D 21:29, 21 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
zajrzałam i poległam ....zgubiłam sie w planowaniu

ale pochwale hortensje i rozchodniki w rozplenicach ...to sa zestawienia pierwszoligowe

wspieram tez twoją myśl ......rośliny żelazne są najwazniejsze w ogrodzie ...wynalzki i cherlawce zawsze sobie mozesz później nabyc i wcisnąc gdzies jako atrakcja sezonu

sukcesów zycze w wyborze drzew

dokładnie, jak najwięcej twardzieli i zycie bedzię piekniejsze
Biało różowy ogród za płotem. 21:28, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Łukasz a zdradź nam szczegóły teraz lewej strony tak krok po kroku

Aniu, ale masz wymagania

Spis roślin na rabacie:
1x buk Swat Marget
2x buk Daywck
5x hortensja Vanilla Fraise
3x róża Artemis
6x turzyca morovii Variegata
4x kocimiętka Walker's Low
4x jeżówka Buterfly Kiesses
3x jeżówka Milkshake
4x hakone Bezni Kaze
6x rozchodnik Matrona
3x Miskant Variegatus
4mb żywopłociky bukszpanowego
3mb żywopłociku cisowego
10x trzmielina Emerald Gaiety

Czosnki krzystzofa, tulipany, krokusy
Rozmieszczenie to już trudniej opisać, a wymiary to ok 3,2x11 metrów
Nowocześnie z różAnką :D 21:27, 21 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

będą na sąsiedniej rabacie.
Spod świdośliw znikają wrzosy, które były łyse po zimie, dam w ich miejsce trawy, rozchodniki i trochę kulek trzmielinowych i bukszpanowych.

To prawda, z reguły pokazuję coś jak już zrobię, czasu mam za mało, żeby obgadywać coś na forum, wolę metodą swoich prób i błędów - tyle się już napatrzyłam na rózne kompozycje tutaj i na pintereście, że z lepszym czy gorszym skutkiem kombinuję u siebie w ogrodzie.

wiem o co Ci chodzi, najlepeij wychodzi na żywca. na początku ogródkowania koniecznie chciałam mieć wszystko zaplanowane, rozpisane na kartce ale tak się nie da. nie będąc amatorem a nie projektantem. zreszta nawet Danusia robiąc realizacje coś zmienia.
i teraz wiem ze to kombinowanie i dopasowywanie to glowna frajda ogrodnictwa
Nowocześnie z różAnką :D 21:24, 21 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Glediczja musi być ? ja ich tak samo nie lubię jak hakuro
Dałabym 6 jednakowych drzew, na środku te dwa klony ewentualnie może w miejsce glediczji też klona. Nie pamiętam niskich nasadzeń, poczekam na zdjęcia bo wtedy lepiej się myśli

mam fotki, dopiero o 19 moglam je zrobić więc trochę szarawo już i w deszczu.
lewa strona czyli prawa na planie, tu są grujeczniki

Między drzewami zawsze 4,5m odległości, za nimi na szerokośc 6m szpalery hortensji. pomiędzy grujecznikami rozplenice

na wprost

para drzew ktorych jeszcze nie mam, między nimi bergenie a za nimi 6m hortensji.
i na prawo czyli na lewo na planie

Odległości te same, tez szpaler hortesji na 6m a między jabłokami narazie rozchodniki ze stipą i zawilcami ale do zmian.

Wszystkie pary drzew będą w kostkach z cisa.

Ola czemu nie lubisz glediczji?

Ogródek Iwony II 16:21, 21 wrz 2017

Do góry
moim zdanie krótkowłosy też najpiękniejszy jaki on wysoki u Ciebie jest? z 1,5m ma? i rusza tak szybko jak wszystkie trzcinniki?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:21, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Kamila serio??!!! ta panie jeszcze pracuje?? chyba się za dużo na ASP nawciągała i jej się mózg przeprał

tiaaaaa
po tym jak to powiedziała i parsknęłam jej śmiechem w twarz i wyszłam z klasy wychowawczyni która to słyszała ściągała szczękę z podłogi i mnie za nia przepraszała...
teraz moja córka ma z nią plastykę i technikę
no i zobaczymy...

poziom angielskiego w szkole bez szałau
syna prywatnie posyłaałm od 5 klasy
ma łęb teraz jest na FCE
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:01, 21 wrz 2017

Do góry
Kamila serio??!!! ta panie jeszcze pracuje?? chyba się za dużo na ASP nawciągała i jej się mózg przeprał
Nowocześnie z różAnką :D 13:51, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

rodki koło świdośliw będą? a w ich miejsce co?
dopytuje tak bo fajne pomysły masz a nic nie zdradzasz nigdy

będą na sąsiedniej rabacie.
Spod świdośliw znikają wrzosy, które były łyse po zimie, dam w ich miejsce trawy, rozchodniki i trochę kulek trzmielinowych i bukszpanowych.

To prawda, z reguły pokazuję coś jak już zrobię, czasu mam za mało, żeby obgadywać coś na forum, wolę metodą swoich prób i błędów - tyle się już napatrzyłam na rózne kompozycje tutaj i na pintereście, że z lepszym czy gorszym skutkiem kombinuję u siebie w ogrodzie.
Nowocześnie z różAnką :D 13:44, 21 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

właśnie o to chodzi, trzeba się na własnej skórze przekonać jak jakiś zestaw wyjdzie w rzeczywistości.

Rodki to tam jeszcze nawet są, ściśnięte przy serbach, ale zaplanowałam im inne miejsce - aktualnie jednak leży tam kupa grysu, zniknie stamtąd jak zbiorę korę spod świdośliw i posadzę tam nowe rośliny coś czuję, że w tym roku już do tego nie dojdzie, choć w planach było.

rodki koło świdośliw będą? a w ich miejsce co?
dopytuje tak bo fajne pomysły masz a nic nie zdradzasz nigdy
Biało różowy ogród za płotem. 13:43, 21 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko fragment z hortensjami i grabami to 9x2,5m. Graby co 3 metry, hortensje co metr, do tego w najniższym piętrze, turzyca Ice Dance, Runianka japońska i funkia Patriot. Jeszcze 3 cisy w runiance, ale zanim będą kostkami lub kulkami to ze 2 sezony przynajmniej miną

Ewelino rozplenice ostatnio zachwalała

Łukasz a zdradź nam szczegóły teraz lewej strony tak krok po kroku
Nowocześnie z różAnką :D 13:41, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a bo to tak jest wymyślisz coś i sadzisz a potem w realu wygląda inaczej i trzeba przesuwać nawet czasem o 10cm

tak jak pokazuje teraz macadamia u siebie - nawet inpiracje z pinterest w praniu wychodzą zupełnie inaczej

ja to powiem Ci że nie ogarniam u ciebie tej lewej strony za umbrami przed serbami, busz tam konkretny już masz chyba rodki tam były?

właśnie o to chodzi, trzeba się na własnej skórze przekonać jak jakiś zestaw wyjdzie w rzeczywistości.

Rodki to tam jeszcze nawet są, ściśnięte przy serbach, ale zaplanowałam im inne miejsce - aktualnie jednak leży tam kupa grysu, zniknie stamtąd jak zbiorę korę spod świdośliw i posadzę tam nowe rośliny coś czuję, że w tym roku już do tego nie dojdzie, choć w planach było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies