Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród zmyślony 22:28, 17 paź 2011

Do góry
"bozie konachi" jakby to mój syn powiedział..... były krawężniki, rozebrali, kostka przy garazu była rozebrali... dobrze, że dom zostawili ufffff

Nie no cudnie faktycznie Czekam, czekam na dalszy ciąg
Ogród zmyślony 21:34, 17 paź 2011

Do góry

Ścieżka do furtki

Kostka pod garażem była na "słowo honoru" więc ją rozebraliśmy

Już nie ma

Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 13:55, 17 paź 2011

Do góry
Roślinki posadzone. Niech rosną. Tam gdzie jest ułożona kostka na wiosnę posadzę żywopłocik z bukszpanu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:15, 15 paź 2011

Do góry
o rany jak pięęęęęęęęknie!!!!! nowa kostka zapowiada się interesująco,
i bardzo fajna zmiana z trawkami....ż e już jesień wcale nie widać
Ogród z lustrem 19:38, 15 paź 2011

Do góry
Zmywamy całą drogę dojazdową

Nareszcie kostka jest czysta

Murki oporowe 09:42, 14 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wiesław R. napisał:

Mam do Państwa jedno pytanie i jeśli mógłbym dostać odpowiedź to będę wdzięczny. Chodzi mi o to czy można łączyć łupki (wapienie), które przeważnie są żółte lub ciemno żółte z kostką granitową to srebrną, jasną. Łupki miałyby być na skarpie, a kostka na ścieżkach ogrodowych. Podglądałem Państwa realizacje (są najlepsze jakie widziałem w internecie) i nie mogłem znaleźć takiego przypadku. Nie znam się na ogrodach ( tylko na podatkach i księgowości), a teraz na starość przyszło mi go założyć.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam

Wapień nie jest dobrym materiałem bo ulega rozpadowi dość szybko, a granit jest wieczny.
Nie ma przeciwwskazań do łączenia z granitem jednak ze względów wskazanych powyżej - nie wiem jak to się sprawdzi, bo nie stosowaliśmy takiego połączenia.

Jeśli nie ma innego wyjścia (względy oszczędnościowe) - można spróbować.

Zgodzę się z Danusią. Jako geolog odradzę łupki wapienne do ogrodu, pięknie wyglądają, ale są mało trwałe. Zamiast tego lepiej zastosować piaskowiec, można zdobyć w różnych formach. A wapienie zwłaszcza z fauną polecam jako materiał na np. słupki ogrodzeniowe. Wyglądają cudnie - zwłaszcza jak ktoś lubi kamole
Ogród Dominiki 09:42, 12 paź 2011

Do góry
Lena napisał(a)
Dominiko przepięknie-masz ogród moich marzeń- będzie dla mnie inspiracja
Mam pytanie od żwirek - czym jest odgrodzony od trawnika?Nie jest kłopotliwy w utrzymaniu i czy podkładałaś coś pod niego?Czeka mnie na wiosnę wytyczenie takiej rabaty ze żwirkiem stąd moje pytania

Witaj, wszystkie rabaty mam odgrodzone od trawnika obwódką z kostki granitowej. Zastanawiamy się jednak nad wymianą kostki brukowej i jeśli kiedyś do tego dojdzie, zlikwiduję te obwódki i zrobię Danusiowe kanciki. Na razie jest ta kostka, ale tak, jak pisała Danusia w artykule o obwódkach, trawa przerasta tę kostkę i jest z tym trochę kłopotu. Są też plusy: mąż doskonale wie, gdzie są granice koszenia i nigdy nie uśmiercił żadnej mojej roślinki. Po tej kostce można też chodzić, gdy trawa jest mokra. Koty też tak robią, nie chodzą po trawie tylko po tych obwódkach
Ogród z lustrem 13:24, 11 paź 2011

Do góry
Mam jeszcze inną w zanadrzu, ultrasupernowoczesny, czarny dom, kostka - jak bunkier i supernowoczesny ogród

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:25, 09 paź 2011

Do góry
Danusiu - możliwe nawet, że kostka będzie zmieniana.... ale nie wiem do końca czy tak

Ale kule są z hakuro
To ja też o pomoc poproszę.... 10:02, 09 paź 2011

Do góry
Kostka pięknie ułożona

Na pewno usuń włókninę - ta do tego prawie w ogóle jeszcze nie przepuszcza wody i powietrza - uschnie Ci wszystko.

W Twoim przypadku posadziłbym rośliny plamami w grupami - efekt byłby o wiele lepszy

Danusia i Justyna dobrze poradziły - nawet zamiast tych wrzosów możesz dać tam pasychandrę
To ja też o pomoc poproszę.... 20:54, 08 paź 2011

Do góry
Witam, kostka wygląda bardzo ładnie, ale... Dlaczego jest jej tak dużo!!! To jest dyktat brukarzy. Na pewno pomoże zasadzenie roślin i posianie trawy - może płaszczyzna kostki przestanie dominować.
To ja też o pomoc poproszę.... 17:44, 08 paź 2011

Do góry
Wracam na forum ! (choć właściwie byłam tu cały czas w roli obserwatora)

Kostka zrobiona i już nawet zaczęłam sadzić i cieszyć się tymi drobnymi postępami dopóki...
No właśnie dopóki nie zobaczyłam tego nowego ogrodu z lustrem. Stwierdziłam, że sama jednak nie zrobię nic co by choć trochę było podobne do ogródka i proszę znowu o pomoc.

Szczegóły przedstawię na zdjęciach...
Ogród w Alei Lipowej... 22:27, 07 paź 2011

Do góry
Anusiu tam juz nic nie da się wcisnąć, trzeba je jeszcze podciąć bo autem po gałęziach się prawie jeździ.
No i kiedys będzie szła kostka prosto do garażu.
Fajnie, że zajrzałaś do mnie.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 23:19, 06 paź 2011

Do góry
Gieniu - kostka jest układana na zaprawie i na koniec zlewana wodą - ja tez już umiem ja układać trzyma się bardzo mocno (za to brukarze będą musieli poprawiać podjazd, który robili 5 lat temu bo kostka tam lata)
Ogród z lustrem 22:20, 06 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Przecudnie.

Danusiu - a co to za fuga - czy w połączeniu z wodą się utwardza?

To jest suchy piasek z cementem. Wtedy przy fugowaniu kostka się nie brudzi. Potem leciutko się rosi...mgiełką.
Ogród z lustrem 21:29, 05 paź 2011

Do góry

Wydaje się krzywo, ale tak tylko wyszło na zdjęciu, jutro sprawdzę

Dojdzie kostka z bukszpanu

Panowie z ogrodzeniem się sprężają

Obwódki z bukszpanu 18:58, 05 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

piękna kostka
Obwódki z bukszpanu 22:51, 04 paź 2011

Do góry
Np kostka 5 bukszpanów na 5 potrzebuje 25 sztuk, 4x4 =14 sztuk itd.
Ogród z lustrem 19:41, 04 paź 2011

Do góry
Mam zaległe fotki. Wczoraj i dziś - placyk z kostki.

Jak widać na ostatnim zdjęciu, włochate zagnieździło się obok placyku

najpierw obwódka z większych, a wypełnienie z mniejszych. Pod spód piasek, piasek z cementem i kostka.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:51, 29 wrz 2011

Do góry
Przepraszam, że tak długo ale jak spojrzałam na ten mój "pożal sie Boże rysunek" to na długo się zaniosłam śmiechem, brzuch mnie aż boli. No ale co tam niech i inni się pośmieją hahahahaha. Zostawiam tamto dla potomnych. a tu moje nowe wypociny. Nie wiem czy lepsze ale chociaż większe cyfry.hihihihihihi. Padam ze śmiechu normalnie. ale przecież pisłam że fatalnie maluję. no dobra już spokój.
Plan nasadzeń:
1. grab pospolity 'Fastigiata' na ogołoconym pniu cięty w prostopadłościan.
2. Kostki formowane z bukszpanu (kwadraty wielkości ok. 80cm do 100cm)
3. Gabiony (kostka z drutu wypełniona kamieniami.-wielkość tak jak kostki bukszpanowe.
4. Czarna trawka czyli Ophiopogon Nigrescens
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies