Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z ogródka na wsi 23:24, 28 kwi 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A jaką szałwię kupowałeś?

Szałwia omszona "New Dimension Rose"
Z ogródka na wsi 23:15, 28 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Radziu jestem bardzo wkurzona. Jak to wszystko zobaczylam zalamalam sie.

U mnie było tak...sadzonki szałwii od początku mi się nie podobały...kompletnie ich nie było widać, w doniczkach strasznie sucho, w zasadzie to nawet nie było porządnej ziemi tylko coś ziemiopodobnego...ale pomyślałem podleję, potrzymam trochę na ganku a potem jak podrosną (właśnie do kwietnia) to przesadzę do ziemi...odbiły na kilka centymetrów (mimo to były śmiechu warte) po czym wszystkie zaczęły padać...pomyślałem "Przesadzę do ziemi. Szałwia-roślina żelazna, na pewno odbije od korzenia"...i co...i nic...miesiąc minął, a po szałwii zostały chyba tylko wspomnienia...
Ogrodowe szaleństwo ... 23:33, 27 kwi 2018

Do góry
to mój dzisiejszy nabytek : szałwia

barwinek

kompozycja z pelargonii
Metamorfoza- nowy ze starego 13:47, 27 kwi 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)

Jeszcze pomyślę nad tymi różami. Mam tam bluszcz który powoli pnie się na płot. W pracy mam roze okrywowe i powiem szczerze, że ich widok ten mnie trochę zniechęcił. Zima wyglądają fatalnie a teraz mnóstwo zielska pomiędzy nimi rośnie.. Może dlatego sceptycznie jestem nastawiona

tutaj 3 eden rose, rozpięte na czymś, spore, ale nie gigantyczne.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/150/1500507/original.jpg

w dole nie musisz dawać róż, możesz dać coś innego. albo róże pomieszać z trawami, szałwią, trawami.Okrywowe trzeba wiosną przycinać dość nisko żeby zachowały ładny pokrój i w przypadku pojedynczych rzadków raczej nie ma problemu z plewieniem. Bardziej kwestia tego,żeby coś tam się działo przed i po kwitnieniu. no ale są i cebulowe, byliny, trawy. fakt, że z tego może wyjść bardziej sielska rabata.

z bluszczem nie mam doświadczenia, ale w paru miejscach widziałam że potem te jego galęzie robią się dość masywne.
a nie, stop - mam doświadczenie - sąsiad posadził i zaczął mocno nam na dom wchodzić. W lato miałam okno otwarte i wszedł do salonu i się do ściany przyczepił tymi czepkami swoimi. Ciężko ze ściany się go pozbyć bo te gałązki się łatwo łamią. Się napracowaliśmy żeby zdjąc go ze sciany zewnętrznej, ale ślady po czepkach zostały.
ale zdecydowany plus to jego zimo-zieloność. u rodziców wsadziłam, żeby pokrył starą szopę.
Winobluszcz pięknie wybarwia się jesienią, no ale nie jest zimozielony więc chyba mniej fajnie.

Wasz ogród, Wasza decyzja. Grunt to dobrać rośliny do miejsca, ekspozycji i gleby no i Waszych upodoban.

a tu jeszcze ta piękność:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/142/1428297/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/143/1435960/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/143/1435972/original.jpg

a tu szałwia
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/144/1449216/original.jpg

Obiecuje - o różach już więcej nie wspomnę. Bo i tak już wychodzi na to że ja się narzucam.
Zielonym do góry... :) 12:23, 26 kwi 2018

Do góry
Tak, szałwia lekarska dopiero teraz rusza, nie jest reprezentatywna, to fakt.
Werbena tę zimę mi przezimowała, będzie wcześnie kwitła Krwawnik jest ok, tylko się sieje strasznie.
Przyjrzę się liatrze, czy są siewki, jak nie ma, to wykopię dużą.
Przypomnij, tam masz słońce? Jak długo? Pomyślę.
A kostrzewa Cię nie drażni?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:56, 26 kwi 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ta szałwia z wykuszowej jakoś mniej mi przypadła do gustu-to ta Ostfriestland...pokładała się w pierwszym sezonie-zobaczymy jak będzie w tym roku.

Moja ostfriesland też się wykładała aż jej podpórkę dałam. Jeśli będzie tak samo w tym roku to dostanie eksmisję.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:18, 26 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Szałwia faktycznie tłuściutka Moja w niedzielę mniejsza była. Mam nadzieję, że już w tym roku zgra kwitnienie z różami

Ta szałwia z wykuszowej jakoś mniej mi przypadła do gustu-to ta Ostfriestland...pokładała się w pierwszym sezonie-zobaczymy jak będzie w tym roku.
Przedogródek pod dębem 22:56, 25 kwi 2018

Do góry
Ukończyłem rabatę w Przedogródku.
Posadziłem róże.
Jeszcze posadzę dzisiaj przysłane rododendrony i azalie.

W zimie zakupiłem sporo nasion aby wypełnić puste miejsca na rabacie.
Czy ktoś pomoże radą jak ( gdzie) je wysiać? Czy dookoła róż? Czy z jednej strony? Czy nie dookoła lecz w pustych miejscach? Czy po wschodach przerywać?
Wiem, że komponować kolorami. Wiem, że plamami, nie mieszać jednych z drugimi ( w przypadku mixów będą wymieszane a może wszystkie mixy wysiać na innej rabacie?). Łubiny chyba wysieję w innym miejscu bo mix się tu nie sprawdzi a kolory pokażą dopiero w przyszłym roku.
Co na obrzeża a co na środku?

Zakupiłem:
CELOZJA PIERZASTA-CUDOWNA mix kolorów
TOJEŚĆ BULWIASTA PIEKNOŚC W KOLORZE POMARAŃCZOWYM!
AKSAMITKA WZNIESIONA UNIKALNE KREMOWE KWIATY
OSTRÓŻKA DELPHINIUM-1,5 METROWA PIĘKNOŚC 5 KOLORÓW
ŁUBIN TRWAŁY PIĘKNE KŁOSY MIX 2G LG
ZATRWIAN WRĘBNY MIESZANKA
ASTER PEONIOWY PEŁNE KWIATY łososiowy
ASTER PEONIOWY PEŁNE KWIATY fioletowy
ASTER PEONIOWY PEŁNE KWIATY biały
OSTROGOWIEC malinowy
FELICJA NIEBIESKO-BŁEKITNE
RUDBEKIA CHERRY BRANDY
LEWKONIA ULUBIONE KWIATY NASZYCH BABĆ-PACHNĄCA MIX
SZAŁWIA SZKARŁATNA
MACIEJKA PACHNIE WIECZORAMI błękitna
MOTYLEK BARWNA RABATA, NA OBWÓDKI różowe obwódki, środek biały
GOŹDZIK BRODATY MIX PACHNĄCY
MACIERZANKA PIASKOWA DYWANOWY różowa
MONARDA PYSZNOGŁÓWKA PACHNĄCA BYLINA MIX
SMAGLICZKA NADMORSKA CUDNIE PACHNIE NA BALKON różowa
KRASPEDIA - HIT DO BUKIETÓW żółta
DZWONEK KARPACKI-rarytas na skalniaki BIAŁY
LWIA PASZCZA BIAŁA_SŁONECZNE KWIATY
KASZTANOWIEC RĄCZNIK ANTYKRET ciemnoróżowy

Chyba przesadziłem z ilością
Inspiracje rabat t szalwia 11:20, 25 kwi 2018

Do góry
Piękna ta szałwia a jaka to odmiana?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:51, 25 kwi 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Posadzilam ją obok innej róży, z którą pięknie się komponują tj. mariatheresia. Ale tuz obok mam różowe rozchodniki, na które w sumie nie mam pomysłu- ja dużo roślin miałam posadzone ot tak bez specjalnej wizji na całość, bo np dostałam rośliny od mamy i chciałam poupychać gdziekolwiek.

Ale cudnie u Ewik wyglądają z zurawkami kwitnacymi na różowo i chyba jarzmiankami.

Co do jeżówek-takie super białe to nie wiem, które są z pełnych. Ja u siebie mam meringue, ale one chyba byly lekko kremowe w części centralnej. Muszę poszukać fotki.

Virgin sa fajne, tak jak Ania pisze

W sumie to w sąsiedztwie baronesse mam hortke Vanilla fraise i jeżówke do niej wg mnie stworzoną kolorystycznie, czyli cherry fluff kto wie jak będą razem wyglądać

Też posadziłam z mariatheresia Trochę boje się tej róży, bo czytałam różne opinie
Teraz szukam dodatków
Żurawek nie chcę, bynajmniej na chwilę obecną Jarzmianki spoko Jeżówki i szałwia ... coś wykombinuję
Typografia ogrodu 15:18, 24 kwi 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Asia u mnie w wątku ostatnie strony to własnie kamień i problem z murkiem a w zasadzie tym ca ma być obok. A tak w ogóle to jestem w szoku bo kolor u Ciebie w ogrodzie się pojawił! Szafirki i bordowe tulipany....
niebieksi ester od zawsze: szałwia, lawenda a tulipany uznaje za czarne muszę murek zobaczyc
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:31, 24 kwi 2018

Do góry
Szałwia faktycznie tłuściutka Moja w niedzielę mniejsza była. Mam nadzieję, że już w tym roku zgra kwitnienie z różami
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:55, 24 kwi 2018

Do góry
Szybkie migawki przed burzą. Na tyły dojechał piach i pierwsza partia ziemi.

Widoczki na wykuszowej. Świdośliwa pięknie obsypała się kwiatkami.
Czyściec i szałwia tłuścieją.
Grabowa...graby wystartowały mega szybko. Sesleria Skalna ma się super. Niestety Sapporo jakieś takie niemrawe-całe dwa zakwitną.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:04, 23 kwi 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Angelika Szałwię przesadzam na tą nową rabatę ... będzie teraz jeszcze bardziej w centrum uwagi i na większej powierzchni (część szałwiii nawet podzielę) no i ... do niej miałam dzielić i przesadzać również AM ale ona tak słabo wygląda o tej porze, jeszcze straszy, dużo suchego ma ... dlatego dumam nad seslerią jesienną Edytka ją tak chwali ... sama mam w przechowalniku kilka sztuk, z których mogłabym zrobić ze 12 sztuk ... Doradzisz co wybrać?

A ja zawsze wzdycham do tej rabatki - boskie połączenie... szałwia i AM...
Czytam, że już podzielona sesleria i myślę, że to dobra decyzja jak am straszy...

Moje evergoldy w szałwii to dopiero kiszka jest, nieciekawe po tej zimie... najgorsze, że czaję się czy już ją ogarnąć... pamiętam, że w zeszłym roku w kwietniu działałam i majowy przymrozek znów im zaszkodził.... swoje już czyściłaś?

No i oczywiście nowy chodniczek i rabatę przyszłam pochwalić będzie miód-malina
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:41, 22 kwi 2018

Do góry
Lubczyk mam wieloletni. Szałwia też zimuje w gruncie. Bardzo mocno sie rozrasta, wie posadziłam ją teraz w zadołowanych donicach.

Skrzynie są skręcane śrubami.

Mam tu też miejsce na dwa kompostowniki, składzik doniczek i przechowywanie roślin.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:03, 22 kwi 2018

Do góry
effka napisał(a)
Trzcinniki Overdamm są mega i szybko odbijają wiosną

Szałwia omszona i beatlesy, no i trzcinniki:

Czosnki już spore.

Nawet nie znałam takiego pasiastego trzcinnika, a taki śliczny.
Masz może fotki z lata tej rabaty?
Mirkowy ogród (początki) 21:29, 22 kwi 2018

Do góry
Kocimiętka
Rudbekia Scherry Brandy.

Szałwia

Jeżówka biała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:23, 22 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Ja mam seslerie jesienna z szałwia fioletowa i jest to Cuuuudne zestawoenie

U mnie ma być z szałwią różową
Ogród Botaniczny w Krakowie 20:52, 22 kwi 2018

Do góry
Bratków nie brakowało

tulipany ninimalistycznie

ta szałwia wpadła mi w oko

Małymi kroczkami do celu... 13:36, 22 kwi 2018

Do góry
Brzoza youngii i doorenbos

Róże, stipa, biała szałwia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies