W zeszłym roku żadna ćma się nie złapała. To chyba tegoroczna. Zobaczymy co będzie dalej.
Jak masz możliwość to posadź kulki cisowe, bo z bukszpanami dużo osób ma problemy. U mnie rosną dobrze, ale czy przetrwają nalot ćmy. Nie wiem, ale jak się pojawi będę z nią walczyć.
Postara się doradzić, ale ja dopiero od niedawna zaczęła przygodę z bylinami.
Może ci się to murowanie spodoba. Ja mam za sobą teraz 24 metry obrzeża z kostki i na razie tylko tyle, bo się kostka skończyła. Wykupiliśmy koncówkę i nie wiadomo kiedy będzie ponownie.
U nas 2 razy jeszcze popadało, więc suszę można z listy skreślić.
Ja z żurawkami przyniosłam sobie opuchlaki do ogródka. Sprawdź czy twoje żurawki mają korzenie, bo może to nie ślimaki są sprawką ich złego stanu.
Te chrabąszcze składają w ziemi jaja, z których wylęgają się larwy podobne jak u opuchlaków i podgryzają korzenie roślin, również korzenie trawy. Tworzą się łyse placki w trawniku. https://poradnikogrodniczy.pl/chrabaszcz-majowy.php
Kasiu dzięki za optymistyczne podejście do tematu. To był kryzys ducha jednodniowy.
Taki już los, raz z górki raz pod górkę. Bez walki się nie poddajemy
Jednodniowy kryzys już minął. Bez tych plag to by człowiek siedział sobie na laurach. A tak to może pojedynki z robactwem toczyć Co nas nie zabije to nas wzmocni.
Rzeczywiście używam - można by powiedzieć dawniej - całego wiana do cięcia.
Na razie nic jeszcze nie cięłam i moje "pomoce tekstylne" czekają w garażu.
Caradonna dosyć mocno się rozrasta. Około 50 cm średnicy najmniej potrzebuje. I to wysoka szałwia.
U nas już 2 razy jeszcze od tego gradu padało. I nawet dzisiaj wieczorem delikatnie pokropiło. Rzeczywiście ten deszcz jakoś wybiórczo pada ostatnio.
Kwiaty na giełdzie kwiatowej na Balickiej w budkach kupuję. Trzeba się tam rano wybrać, bo zamykają 10-11. Część miałam kupionych wcześniej, a część dokupiłam o dziwo przez przypadek w jednej ze szkółek, do której pojechałam po bazylię, bo mi moja nie wzeszła. Sama była zaskoczona, że mieli tam takie fajne kwiatki. Te wszystkie niebieskie i fioletowe od nich. A chabrów nie mogła sobie odmówić najbardziej.
Adres szkółki napisz na pw, ale nie wiele tam zostawiłam