Po dyskusjach i przemyśleniach dochodzę do następujących wniosków:
przede wszystkim - powoli i bez pośpiechu; nie robić pochopnych ruchów
Poruszyłyście następujące kwestie:
1. dodanie wysokości/tła (amanogawa? kruszyna? trawy? pnącze?)
2. struktura (rozmieszczenie kulek? obwódki?)
3. dobór roślin
Ad.1
na razie wykorzystam to, co już mam, czyli kruszynę. ona i tak jest "najbezpieczniejsza", bo rośnie do ok. 1,5-1,8m (Ewa, dobrze pamiętam?

) i jest wąziutka, więc nie ma takiego ryzyka jak z amanogawą.
zobaczę jak ona tam wygląda i ewentualnie będę myślała o dalszych zmianach. czy amanogawa, czy konstrukcja na pnącze - dopiero po zrobieniu tarasu i zadaszenia nad nim.
Tło? Doszłam do wniosku, że taki ekranik o wysokości powiedzmy 1-1,2m mógłby być. Tylko, kurczę blade, ja tu każdego centymetra na kwitnące potrzebuję
Ad 2
Kilka z Was radziło mi obwódki (różnego rodzaju). I można by było je zrobić: wysoką z tyłu (patrz wyżej)a niską z przodu. I wtedy w środku mógłby być chaos

. Ale wtedy trzeba by było zrezygnować z kulek (za dużo grzyba... znaczy się: buksa w barszczu

). A z dwojga złego wolę kulki niż obwódki. Z dwóch powodów:
- na żadnej mojej inspiracji nie ma obwódek
- rabata ma nieregularny kształt (
tutaj obiecany rysunek z projektem rabaty; jedna kratka to 0,5m; przy okazji można porównać, jak bardzo do przodu jest wegetacja w tym sezonie w porównaniu do zeszłego).
Ktoś się pytał, czy te kulki są mi w ogóle potrzebne, a drugi ktoś - czy w tym ustawieniu

.
No więc są mi potrzebne

. Może latem nie rzucają się za bardzo w oczy, ale zimą już tak. zdjęcie ze stycznia:

a ich ustawienie to w całej tej rabacie najbardziej udana rzecz (i to
Wasza zasługa
- dyskusja na kilka stron).
Ad.3
W jednym poście nie dam rady