Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:59, 04 lis 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
i planik

Martuś
Ale gdzie mialby byc ten mini-wgłębnik?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:57, 04 lis 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
i z czerwonolistnych znów garnet i znów bloodgood.

Życzę wszystkim miłej i słonecznej niedzieli. Do Was zajrzę potem.

Piękny kolor.Pozdrawiam
Ogród Bogusława 13:55, 04 lis 2016

Do góry
za oknem jesień czuć już nielubianą choć piękną zimę.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:55, 04 lis 2016

Do góry
Dobra Marta, lecimy po kolei, zgodnie ze sztuką

Zaczynamy od szkieletu, czyli zimozielonych.

Widzę, że ścianka Ci się spodobała, więc ją narysowałam. Żeby dobrze wyglądała, trochę przesunęłam to główne kółko i rabata pod brzozami znowu trochę się powiększyła

Tak, po prawej stronie jak się kończy trawnik jest już rabata i ścieżka idzie wśród nasadzeń. Można ją nieco wygiąć w kierunku trawnika, żeby było więcej miejsca pod ogrodzeniem.

Trzem świerkom dorysowałam kółeczka, żeby było widać, jakie średnice będą miały jak dorosną. Chyba sama widzisz, że na puszczenie ich luzem za gęsto siedzą. W dodatku taka dziura w żywopłocie głupio wygląda.
No chyba że żywopłot posadzisz tylko tam, gdzie sąsiad przyoszczędził na tujach.

Wg mnie trzeba też coś zimozielonego wykombinować pod brzozami. Będzie ciężko, bo korzenie pewnie gęste, ale bez tła żadna rabata nie będzie ładnie się prezentować. Chyba żeby PRZED brzozami posadzić to zimozielone ale zasłaniać te białe pnie? Barbarzyństwo

Zielonymi kółkami zaznaczyłam, gdzie IMO potrzebne są pojedyncze zimozielone drzewka - mniejsze, większe, zwykłe choineczki lub o jakimś interesującym pokroju - to będzie do przedyskutowania.
Ogród Bogusława 13:51, 04 lis 2016

Do góry
Ogród w remoncie 13:50, 04 lis 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A co do planu , zobaczcie co sobie kupiłam

To kółko pomiarowe . Latam z tym po ogrodzie i mierzę ,i mierzę , i mierzę . Nie jest to cud techniki ale powiem że sprawdza się . Pomiary są może nie co do centymetra ale może być

Asiu czy możesz przybliżyć metodologię działania "kółka pomiarowego"? Czym "to mierzy"?
Ogród Bogusława 13:49, 04 lis 2016

Do góry
Ogród Bogusława 13:46, 04 lis 2016

Do góry
Listopad.
Ogród Bogusława 13:40, 04 lis 2016

Do góry
Ogród Bogusława 13:38, 04 lis 2016

Do góry
jesień
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:24, 04 lis 2016

Do góry
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:23, 04 lis 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Gosiu, czy to jest roślina lecznicza? Gdzieś czytałam, że leczy się nią tzw. bielactwo, czyli jasne przebarwienia na skórze ?
Jaki kolor kwiatu? Czy to jest dekoracyjne przez całe lato ?

Ala, według informacji, jakie serwuje wszechwiedzący internet, to jest to roślina lecznicza Tyle wiem.
Dla mnie to piękny kwiat Jest bardzo dekoracyjny, puchate liście, potem kwitnące baldachy, ciągle wypuszcza nowe, choć już mmniejsze. Jeszcze się nie dał przymrozkom, choć już w brązach.
początek czerwca

lipiec

początek września

koniec września
Pogubiłam się po drodze... 13:21, 04 lis 2016

Do góry
he he i kto mi zabroni... modern

nie no trochę przegięłam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 04 lis 2016

Do góry
u nas te bardzo jesiennie. Dziś nawet ładnie:

Pszczelarnia 13:14, 04 lis 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ach jak pieknie
ja to juz chyba nie zejde z tej lawki

co za napoj robisz?
my od lat robimy sok jablkow do workow z kranikiem. Wyzbieralam wczoraj wszystkie z naszego ogrodu a teraz olej na jablonki sasiadow, dwoch chce nam oddac swoje jablka

Podejście do cydru.

I już jeden miłorząb posadzony ale demolka trwa, kiedy to się skończy? Zima idzie a ja w polu.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:09, 04 lis 2016

Do góry
jeszcze coś takiego- tylko wtedy raczej by wyprostować ścieżkę było warto
Pszczelarnia 13:05, 04 lis 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Pospacerowałam, posiedziałam, wsłuchałam się w szelest liści.....pięknie u Ciebie
Pozdrawiam

Liście, kłosy i źdźbła:

Pszczelarnia 13:02, 04 lis 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
"Sekretne zycie drzew" jest na moje liscie do przeczytania od jakiegos czasu. Musze ja wrszcie kupic i jeszcze polecano mi z tej samej serii (ale nie wiem czy tego samego autora) "Sekretne zycie zwierzat"

Iza Bello, niesamowite w tej książce jest to, że pewnych opisanych sytuacji sama doświadczyłam obserwując lasy i drzewa. I aż chcę na głos mówić tak, tak. Autor wyraźnie podkreśla siedliskowość drzew, ich wzajemne relacje i wspieranie się. Chociaż robię sobie też ołówkiem uwagi i nawet wirtualne pytania zadaję Autorowi, bo chwilami nie umiem "nadążyć" za tokiem myślenia Autora albo są jakieś uproszczenia myślowe.

I jeszcze raz pachnąca świecznica:

Pogubiłam się po drodze... 13:02, 04 lis 2016

Do góry
iwka napisał(a)

Ty to źle narysowałaś popraw się
o matko i córko... już
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:59, 04 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Makusia, przegrzebałam trochę wątek, znalazłam taki plan:

Naniosłam go wraz z aktualnym projektem na wrzucony przez Ciebie plan i wyszło mi coś takiego

Czy to się zgadza z rzeczywistością?

O kurdeczka!!!
Powiem Ci- nie wiem jak Ty to zrobiłaś, ale oddałaś to idealnie! Widać też na tym Twoim rysunku mój problem z kółkiem na tyłach- że chciałabym większe, ale więskze nie wchodzi, bo albo miejsce na ognisko wypada w kojcu Albo na suszarką mi zachodzi.
Idealnie to oddałaś!

Widać też jak wąska rabata wyjdzie na wprost wykusza i jak blisko świerków kończy się łuk!
Nie no Asia- m a j s t e r s z t y k ! ! !

Ale żeby zbyt słodko nie było
Jodeł jest sześć, jeśli wręcz nie 9- przy kojcu. Między jodłami, a trzema świerkami są dwa lilaki zwane bzami

I mam pytanie ale nie wiem jak go sformułować...chodzi mi o to, że środek kółka to trawiszcze, a poza kółkiem to rabaty. A prawa strona? Takie ogromne rabaty?? I to miejsce koło suszary- suszara w środku rabaty?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies